Wkurzają mnie te wieże oblężnicze i tarany, bo drabiny mogą zostać
Wersja do druku
Wkurzają mnie te wieże oblężnicze i tarany, bo drabiny mogą zostać
A te moskiewskie hulajgorody oblężnicze?
Budowanie dział przed oblężeniem? Opanuj się, człowieku, masz ty w ogóle pojęcie, jak robi się działa?
A swoją drogą, to Kozacy też używali hulajhorodyn, więc akurat wieże oblężnicze są OK. Drabiny też były wtedy używane przy szturmach. Szkoda tylko, że w Medku nie ma opcji robienia podkopów, bo w tych klimatach pasowałoby kucie tuneli w celu podłożenia miny i wysadzenia murów czy tam bramy.
Poza tym brak taranów uniemożliwia użycie jazdy po rozbiciu bramy. Także bez sprzętu oblężniczego ani rusz.
Ale jazda chyba nie szarżowała podczas oblężeń?Poza tym przydałaby się możliwość strzelania z muszkietów do oddziałów na murach.Co do dział w oblężeniach, to chyba nie były skuteczne na mury w tamtych czasach? Szczególnie iż bardziej popularne stawały się wały ziemne.Nie jestem pewny.
Jak już wszyscy się do miasta wdzierali, to jazda też się wlewała czasem.Cytat:
Ale jazda chyba nie szarżowała podczas oblężeń?
Na mury? Były skuteczne, w przeciwnym wypadku by ich nie używano ;)Cytat:
co do dział w oblężeniach, to chyba nie były skuteczne na mury w tamtych czasach?
A czy ja piszę o szarży na mury? Rozbita brama umożliwia wolny wjazd jazdy do miasta razem z piechotą przez wyłamaną bramę np.
To tak oczywiste, że sądziłem że nie muszę tego dodatkowo wyjaśniać.
Nie da rady tego zmienić i tyle. Sprzęt oblężniczy musi być jak jest obecnie i nie ma co tego dalej rozważać.
A czy ja też piszę o szarży na mury? Chodzi mi o to ,że jazda się nie wdzierała przez bramę ,bo po drugiej stronie mogła czekać pułapka.Co do posta Lwie Serce, to mi tu chodzi o szturm , gdzie obrońcy jeszcze się bronią i mają jeszcze siły.Z tymi oblężeniami to mnie w takim razie moja była nauczycielka od historii zrobiła mnie w konia :).
Edit Araven:
Realia historyczne a gra to często 2 różne bajki. Ai wjeżdża przez bramę nie oglądając się na historyczne uwarunkowania.
Może dałoby się ten taran przerobić na minę (beczka z prochem czy coś w tym stylu)? Wtedy historycznie by się zgadzało.
Jak napisał Araven - nie ma co dalej tego rozważać ;) Nie ma możliwości zmiany sprzętu oblężniczego, wymagałoby to grzebania w silniku gry, co poza tym, że jest mocno skomplikowane, jest też nielegalne ;)