Ja gram ze swoją (być może w przyszłości) żonką. Innej opcji by to zaakceptowała nie istnieje. :)Cytat:
Zamieszczone przez Scooter
Wersja do druku
Ja gram ze swoją (być może w przyszłości) żonką. Innej opcji by to zaakceptowała nie istnieje. :)Cytat:
Albo jak zajarzy że po sesji giercowania spędzasz z nią czas intensywniej to znaczy CAŁĄ UWAGĘ i koncentrację myślową JEJ poświęcasz, wysłuchujesz jej (naprawdę jej słuchasz ze zrozumieniem , z obecnością ciałem i duszą, albo prztynajmniej bardzo się starasz ją zrozumieć).
[spoiler:12b8twil]http://lubimyczytac.pl/ksiazka/47933...obiety-z-wenus[/spoiler:12b8twil]
witam,
mam problem z laptopem i w sumie już ręce mi opadają.
Kuzynka podrzuciła mi laptopa (Asus x54c) żebym zobaczył co mu dolega bo się "popsuł". Laptop pracował na win 7 home. Z tego co mówi, włączyła go i po chwili się wyłączył. Po ponownym włączeniu wyświetliły się takie opcje:
[spoiler:2k1mohrq]http://obrazki.elektroda.pl/5091195800_1314036660.jpg[/spoiler:2k1mohrq]
jednak po wyborze którejkolwiek z opcji windows niby się ładuje ale po chwili wyświetla się blue screen z opisem:
[spoiler:2k1mohrq]http://i55.tinypic.com/9liipv.jpg[/spoiler:2k1mohrq]
jednak w tech info najczęściej jest opis:
STOP: 0x0000000A (0xB7B3D6D8, 0x00000002, 0x00000001, 0x8B4CC368)
lub też z opisem zamiast "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL" jest "BAD_POOL_HEADER"
STOP: 0x00000019 (0x00000003, 0x8EAF458C0, 0x8EF458c0, 0x8EF45800)
lub
STOP: 0x0000007F (0x0000000,...)
Postanowiłem więc przywrócić system z partycji recovery którą to też ma zrobioną na płytach. Postępowałem zgodnie ze wskazówkami ze strony asusa jak przywracać system jednak po chwili od rozpoczęcia procesu mam blue screena z opisami i błędami jak powyżej. Kiedy chce zrobić to samo z płyt dzieje się identycznie.
Dodam jeszcze ze czasem laptop po wciśnięciu przycisku włączania nie uruchamia się, tzn zapalają się jedynie diody od zasilania na panelu obok touchpada i to wszystko, ekran pozostaje czarny a dioda od hdd pozostaje martwa.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Tak sobie myslę jednak, że bez oddania go do serwisu się nie obejdzie.
Wygląda na problem sprzętowy. Może być właściwie wszystko, ale skoro dioda od twardziela nie pali się to masz pierwszy trop. Sprawdzałeś w biosie czy go wykrywa? Można też spróbować diagnostyki odpowiednim programem (np MHDD, chociaż nie wiem jak z obsługą na lapku).
Pewnie nie, ale próbować zawsze można. ;)Cytat:
Tak sobie myslę jednak, że bez oddania go do serwisu się nie obejdzie.
A próbowałeś bootować z krążka?? Jak się da zrób test twardziela -PEŁNY GRUNTOWNY SKAN. Tym co napisał przedpiszca, i/lub HD tune, albo chociaż systemowym.
Obstawiam fizyczne uszkodzenie twardziela w obszarze początkowym, może nawet sam boot sector.
Jak dasz radę (o ile NIE ma plomb gwarancyjnych spróbuj twardziela wyciągnąc (pewnie wyciągniesz kasetkę, wyłuskaj go z niej i podepnij pod PC, tylko przypilnuj w BIOS żeby testowany twardziel nie stał się startowym. To ułatwi testy.
Tak z płyt też próbowałem i chwile po wyświetleniu ekrany "starting windows" mam blue screena.
Nie mogę zrobić skan, gdyż windows w ogóle nie startuje. Po włączeniu najpierw wyświetla się czarny ekran w dwoma opcjami do wyboru (w pierwszym poście wstawiłem screena) a gdy wybiorę jakąkolwiek opcję po chwili ładowania wyświetla się niebieski ekran.
Laptop gdyby był mój to z chęcią bym do niego zajrzał ;) poza tym, kuzynka ma na niego jeszcze gwarancje.
Jak jest gwarancja producenta to nie ma na co czekać, tylko trzeba kontaktować się z serwisem. Jeżeli problemem jest faktycznie boot sector tak jak pisze kirlan, to podejrzewam nie obejdzie się bez wymiany twardziela na nowy.
MHDD odpalasz z dysku startowego, więc system działać nie musi.
CZy jesteś PEWNY że w BIOS laptopa bootowanie z krążka (albo all / any other devices) ma pierwszeństwo przed twardzielem??
To trzeba sprawdzić i w razie potrzeby przestawić (NIE wpływa na gwarancję).
Może się okazać że pójdzie system z krążka i że uda się naprawić błędne dane dzięki kopii zapasowej.
NIe wiem jak z licencją - mozliwe że konieczny będzie reinstal systemu PO naprawie błędu na twardzielu. Jesli to błąd zaraz ZA boot sektorem to może uda się samodzielnie. JEśli jeszcze w obrębie boot sektora to to ciut trudniejsze.
====================
Natomiast jeśli mimo FAKTYCZNEGO bootowania z krążka nadal jest TEN SAM problem to ... przyczyna NIE leży w twardzielu.
Możliwe że nie obejdzie się bez wymiany jakiegoś podzespołu.
===============================
Tak czy inaczej ..
SPRZĘT NA GWARANCJI = ZMARTWIENIE SKLEPU SPRZEDAJĄCEGO / SERWISU GWARACYJNEGO a nie twoje.
I faktycznie nie dłub bo zabiorą gwarancję / będą mieli wymówkę żeby obciążyć kosztami NAWET jeśli to nie przez twoje działanie sprzęt ma awarię.
W biosie ustawiałem bootowanie z płyt jako pierwszwe i efekt ten sam, niebieski ekran. Sprawdzałem nawet kilkakrotnie te ustawienia gdyż myślałem ze może bios nie zapisał zmiany botowania.
Bardzo dziękuje wam fen1r oraz kirlan za zainteresowanie i chęć pomocy. ;)
Będzie musiała go oddać do serwisu niestety.
Albo na szczęście bo coś czuję że się skończy wymianą czegoś na nowy podzespół (na koszt gwaranta!!!).
Hai,mam problemik drobny.Otóż czy istnieje jakiś adapter midi?
Problem jest taki,że kupiłem nowego keyboarda Yamaha PSR-E333.Myślałem że ma MIDI,a tu dupa,tylko USB.I tu takie pytanko,czy jest jakiś adapter/konwerter pod to,żebym mógł USB podłączyć do tego ustrojstwa jesli istnieje i do kompa?
I tutaj wątpliwosc,bo mam w nim takie wejścia:
-OUTPUT/PHONES
-SUB
-12V(zasilanie)
-sustain(czyli do pedała)
W razie mojego przeoczenia jakiegoś,przepraszam
Poprzednie problemy zostały rozwiązane przez oddanie do serwisu. Komp był tam ponad 2 tygodnie. Wczoraj go odebrałem. Dopiero w domu kapnąłem się, że nie ma głosu. Jak oddawałem do serwisu głos był. Wszędzie mam poustawianą głośność włączoną i przesuniętą na maksa - panel sterowania, ikonki głośnika, przyciski laptopa. Dzwoniłem do serwisu i twierdzą, że wszystko było w porządku. Trochę to irytuje - oddaję na długi czas, płacę sporo za naprawę i oddają mi z nową usterką... Wie ktoś jak można ten głos ustawić?
Sprawdzałeś może, czy w wyjściu słuchawkowym jest głos?
Niestety nie mam teraz żadnych słuchawek. :roll:
A głośniki albo coś w tym stylu?
Szkoda. A w menedżerze urządzeń w sekcji "kontrolery dźwięku, wideo i gier" co pisze?
Głośniki też nie działają. W menadżerze wszystko należycie podłączone i jest napisane, że głośniki pracują w tle. Podnosi się nawet wskaźnik dźwięku.
Tak to jest - płacisz kasę za naprawę, biorą drogo (nie mam pewności czy ta usterka była rzeczywiście tyle warta, czy najzwyczajniej w świecie zamienili części które były dobre) i oddają kompa z nową usterką.
Sprawdź jeszcze raz wszystkie możliwości wyłączenia dźwięku, łącznie z playerem i oprogramowaniem sterowania dźwiękiem dołączonym do sterowników płyty głównej jeżeli taki jest. Ostatecznie spróbuj przeinstalować sterowniki.
Witam! Mam generalnie taką sprawę, nabyłem laptop Fujitsu Siemens Amilo L1300 (taki już dosyć wiekowy sprzęt ale przydatny przy pracy) lecz ciężko się z nim obchodzi, wiesza się niemiłosiernie, więc myślałem nad dokupieniem ram(jest 512 bodaj że) oraz zmianą procesora (oile to możliwe, jest 1.4), i chciał bym się spytać czy taka operacja jest sensowa w ogóle?
Jak dla mnie bez sensu. Jeśli będziesz mógł coś tam wymienić to na niewiele lepszą część i dużo Ci to nie pomoże ;). Jak się wiesza to może zrób ostry format, przeczyść go, sprawdź czy ram sprawne i takie tam.
BTW. Nie słyszałem nigdy żeby wymiana w laptopie czegoś oprócz dysku twardego była sensowna ;) Może to dzisiaj już tańsza operacja no ale...
... ale do rozbudowy lub przebudowy są tylko stacjonarki.
Ja tam tylko co najwyżej słyszałem,że ludzie wymieniają dysk z laptopa na nowe albo dokupują ramu,nic więcej :D jak Samick powiedział,do rozbudowy i przebudowy tylko stacjonarki.
Co do lapka to wiekowy...Ogólnie jak zaintalujesz na nim winde to co się dziwisz że tak się dzieje :D porada taka,zainstaluj Linuxa bo on jest idealny do pracy na takim dosyć słabym sprzęcie.Arch Linux na przykład,dystrybucje sobie znajdź jakąś co ma gotowce wszystko ale b.mało zużywa ramu i procka.Bo takie zwyczajne dystrybucje to od 512 do 1gb normalnie zżerają ramu przy wielu otwartych kartach w przeglądarce i takie tam.Albo jak chcesz to sobie zwykłego Arch Linux zainstaluj,ale to ciężkie jest dla nowych więc sobie nie poradzisz,więc szukaj szukaj.Ja nie jestem ekspertem w Linuxie więc ci nie pomoge przy instalacji zwykłego Archa.Najlepiej to dokup z 2 gb ramu jak jest taka możliwość,wtedy się pomyśli co tu zrobić aby się nie mulił aż tak.Jeszcze wpadłem na pomysł żeby ci odchudzonego mocno XP polecić,ale nie wiem czy tylko do pracy jest ci on potrzebny.
1) KONIECZNIE sprawdź co robi przycisk "wyłącz" - czy naprawdę system jest ZAMYKANY (!!!powinien być!!!); Jak system jest tylko hibernowany to masz kolejną wręcz GŁÓWNĄ przyczynę zwiech. TAki numer czasem robi sie w PC-tach ale w laptopach bywa wręcz nagminny skutek: zwiechy przy otwieraniu choćby pliku txt z 1 linijką tekstu. Dopilnuj aby guzik "power" naprawdę zamykał system (panel sterowania >> opcje zasilania>>zaawansowane).
2) generalnie zgadzam sie z przedpiszcami że mozliwości rozbudowy nie masz zbyt wielkich i cudów one NIE dadzą,
ale DLACZEGO nie dadzą to już inna bajka.
3) Dołóż RAM albo zmień na większy - o to pytaj hardwerowca z jakiegoś serwisu czy ma jakąś używaną żeby dołożyć / wymienić
(z tego co widzę płyta dźwignie 1 GB RAM-u ale nie napisali czy dodatkowa kość = wolne gniazdo , czy kość do wymiany = większa niż standardowo zamontowana.) Jestem PEWNY że poczujesz różnicę, ale to może być za mało.
4) NAJWAŻNIEJSZE w twoim przypadku to wyczyścić twardziela, podzielić na 2 - 4 partycje i od nowa wgrać system- najlepiej XP, podczas instalki zrezygnuj ze zbędnych funkcji systemu, instaluj tylko konieczne programy, NIE instaluj wersji DirectX wyżej niż 9.0c - OPTYMALNA to 9.0c (a może i starsza :roll: , ale chyba 9.0c będzie najlepsza)
TO JEST PRZYCZYNA ZWIECH: zatkany system operacyjny, źle skonfigurowany, ZBYT NOWE WERSJE oprogramowania no i pliki (i foldery) trzymane NA PULPICIE (na pulpicie powinny być TYLKO skróty do plików i programów w tym skróty systemowe: "mój komputer" , moje dokumenty, kosz., zatkany źle skonfigurowany system to przyczyna ważniejsza niż słaby komp
5) hardcorowo możesz spróbować Windows 98 SE (ale nie ma sterowników np do wielu nowych urządzeń jak modemy; jak nie potrzebujesz nowych urządzeń, ani kontaktu z netem to wybierz ten system) izainstalować wersje okrojoną ... będzie śmigać szybciej od Win8 na 8 GB RAM-u
6) zainstaluj dobry MAŁO OBCIĄŻAJĄCY antywirus - Avast, F-Secure, ESET, ewentualnie BIT-Defender, unikaj Pandy i Nortona, Kasperek ujdzie; Reszty NIE POLECAM . Antywirusa tak skonfiguruj żeby była ochrona w trybie rzeczywistym ale pełne skany żeby robił TYLKO gdy mu "ręcznie:" każesz. Jeśli jest taka opcja w trakcie gry przełączaj antywirusa w "tryb gry" albo niech sam wykrywa "aplikacje pełnoekranowe" i niech tym aplikacjom nie przeszkadza.
------------------------
To co linux ma dziś - "lekkość", Windows miał w wersji 98 i jeszcze ciut w wersji XP - możliwość pominięcia zbytecznych składników i niepotrzebnych funkcji, a przez to ulżenia sprzętowi.
No i jeszcze jedno: Linux ALBO granie w Totalwar (którąkolwiek część).
Chyba że dasz radę z "sambą" i będziesz miał systemowego "twixa" (no ale te "systemowe batony" naprawdę się różnią)
==============
Powodzenia! MIłej Gry! Napisz co wykonałeś i jaki był rezultat.
No cóż,nie napisał do czego mu komputer będzie no to poleciłem Linuxa :D
Linux to nie jest najlepszy wybór do gier,ponieważ on prędzej wyrzuci z nerwów laptopa przez okno niż uda mi się coś tam odpalić z tych gier "nie indie" przez Wine czy tam Playonlinux itp.a gry na Linuxa to głównie Indie oraz inne takie tam mało sławne gry tworzone przez te studia co mają kase na to itp.więc nie wiem czy będzie mu się chciało w to grać.Ja Linuxa tylko mu do pracy polecam jak pisanie dokumentów czy programowanie(programowanie tym bardziej).
Na tym sprzęcie uruchomi co najwyżej tetris , więc linux jak najbardziej :DCytat:
Zamieszczone przez Jakub123
Wow, dzięki za tak rozbudowane porady :D Cóż może ujmę to tak komputer wiekowy to prawa, ale służy tylko i wyłącznie do pisania, czytania i przeglądania zasobów internetowych, (do gier pc wiernie mi służy) a ze jego cena nie była wygórowana to się zdecydowałem. Na razie kusi mnie szczególnie dokupienie ramów jako ze wiadomo nie są drogie a może pomogą. Dzięki wielkie jeszcze raz, jak przeprowadzę jakieś modyfikacje dam znać jak poszło ;)
Ooooo pardąsik!! :!:Cytat:
Shogun (1) będzie śmigał, a i Medek 1 też nie powinien sprawiać problemów, z Rome (1) i Medieval (2) będa problemy ale jak obetnie bajery to może się da grać.
że nie wspomnę o :
[spoiler:1sadebw4]Red Alert2 ; Majesty (1) PL, Eage of Empires 1 i 2 , Stronghold (Twierdza) 1 , Civilization: Call to Power, Diablo 1 i 2 - chyba nawet z dodatkiem)
BaldursGate (1) Atlantis 2, Settlers 3 , Colin MC RAe 2.0 , Emperor: Battle for Diune , Gunman: Chronicles, Unreal (1) , Doom - bodajże do 3 włącznie , Gothic 1 na pewno i chyba 2 też ; Silent Hunter 1 i 2 przy odrobinie szczęścia 3 też , Might & MAgic 6, 7 i 8 ; Heroes Chronicles - wszystkie 4 tematy ; Fallout - np "tactics: Brotherhood of Steel" chyba nawet Morrowind nie będzie sprawiał kłopotów
....
Ja mogę tak długo wymieniać :!: :D 8-)
...
A to wszystko są świetne gry!!!
Same legendy - terris - a jakże!! też należy do legend, klasyka klasyki, niektóre klasy same dla siebie, nic poniżej 7/10 w CD-Action, większość dziewiątki i dziesiątki , bajeczna grywalność , klimat ... , a niedoskonałości grafiki możesz nie poczuć tak akcja wciąga, gry znakomite i zapisane w kulturze ...
choć wiadomo: NIE NAJNOWSZE
więcej patrz np:
http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=24&t=10402
i tutaj:
http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=25&t=12456[/spoiler:1sadebw4]
Taki komp spokojnie dźwignie Corela - tyle że wiadomo: 9 albo 10 a nie 14 !!; Office-y - 2003 i starsze powinny śmigać jak Neo w Matriksie, Corel Photopaint 9 i najnowszy Gimp nie powinny nawet się na moment przyksztusić.
------------------
No ale najpierw trzeba mu dopieścić system i konfigurację.
---------
edit:
A te dodatkowe pół giga RAM-u zrobi wyraźną różnicę.
Cześć wszystkim.Mam problem z nowym kompem , a mianowicie w programie HWmonitor nie mogę znaleźć karty graficzne , pewnie jest jakoś uśpiona , wiecie co z tym fantem zrobic?
Jaką masz kartę, zintegrowaną? Sterowniki zainstalowane?
Gdyby karta nie działała, to prawdopodobnie nawet byś kompa nie odpalił.
A co widzisz w systemowym menadżerze urządzeń?
Nie masz przypadkiem WYŁĄCZONEJ karty.
----------
komputer NIE potrzebuje karty graficznej do działania (nawet tej "wbudowanej".
Ruszy z rozdzielczością VGA (640 x480) albo SVGA (800 x 600) - zależnie od generacji.
TE minimum grafiki mieści się w innym miejscu - zauważ BIOS porozumiewa sie (oprócz bipów) także obrazem !!!
No ale chyba byś wyczuł słabszą jakość??
--------------------
daj screena z menadzera urzadzeń
Mam 2 karty , zintegrowana i GF650 , karty działaja gdyż robilem testy 3dmark06 , uruchomołem program TECHPOWER GPU i tutaj mam temperaturki grafy jak należy , tylko dlaczego w HWmonitor ich nie ma?
Siemka , szukam laptopa do 3000zł +\-. Laptop ma służyć do szybkiego przeglądania internetu,oglądania filmów oraz grania w gierki ;)
Póki co znalazłem dwa interesujące modele ;)
http://www.ceneo.pl/19522552#tab=click
Lenovo Y580
http://www.komputronik.pl/product/18457 ... 07XPL.html
MSI GE60
Może macie godne polecenia inne modele :>?
Siema. Ja mam laptopa z GF650Gt i SH2 chodzi na ultra bardzo płynnie. Te laptopy co podałes maja jeszcze lepszą kartę GF660Gt więc będziesz zadowolony. Poszperaj po allegro może znajdziesz coś z GF670Gt , choc za 3k raczej nie.
Karta musi pracować, żeby HWmonitor czytał temperatury. Ja po prostu odpalam 3d Marka (właściwie może być cokolwiek co spowoduje uruchomienie karty dedykowanej), minimalizuje i dopiero wówczas odpalam HWmonitor. Niestety wciągniecie HWmonitora na listę programów działających razem z kartą nvidia nic daje. Podobnie rzecz się ma z menu kontekstowym "uruchom z procesorem graficznym".Cytat:
Już mi działa , windows się zaktualizował bo miałem nowy i juz działa.
Mam taki problem i kilka pytań z nim związanych...
Kilka dni temu czyściłem komputer z kurzu i wymieniałem pastę na procesorze. Od tamtego czasu temperatura procesora w "stanie spoczynku" wynosi 45-60 °C. A gdy włączę jakąś grę do dochodzi do 105 °C :shock: . Bios natomiast po włączeniu komputera oszacował temperaturę na 94 °C. Efektem tego jest fakt iż w grze, gdzie wcześniej było 45-60 FPS, teraz jest 15-35 FPS. Różnica bardzo zauważalna. Procesor to Intel Core i3-540 3.06 GHz
I teraz moje pytania:
1.Co może być przyczyną tego wzrostu temperatury?
2.Czy grając kilka godzin przy takiej temperaturze, procesorowi może się coś w końcu stać? :?
Jeśli ktoś ma jakieś porady to proszę pisać ;)
Co do pierwszego pytania,to może pasta jakaś trefna?A,i nie podkręcałeś procka ani nic takiego?
I tak,może coś mu się stać,na przykład BS'y ci zacznie walić,system postara się aby się nie przegrzewał i dlatego BSy by ci wyskakiwały,albo i coś jeszcze gorszego z tego wyjdzie.
Powiedz jakiej pasty użyłeś i jakiego chłodzenia używasz.Ja nie wiem co by tu ci pomóc,więc od takich banałów zaczniemy :D
Strzelam że z pozbyciem się kurzu dałeś radę to najwyraźniej musiałeś spieprzyć sprawę z tą pastą na procku. Albo ty coś źle zrobiłeś albo jakiś kicz użyłeś.
Czy coś się procesorowi może stać hmm... w starych ps3 od takiej temperatury (dzięki ekolodzy) spoiwa układu się topiły, potem stygły i tak w kółko aż pękały czy nie były poprawnie na miejscu. Jakoś tak.
Jeżeli nie masz spierdzielonych czujników temp. To komputer by uratować się przed samozapłonem będzie się wyłączał bez ostrzeżenia. Chyba że masz jakieś piszczałki ;)
Procesor nie był podkręcany - nie znam się na tym i nigdy nic w nim nie zmieniałem.
Jeśli chodzi o pastę - to była jakaś pasta silikonowa, którą kupiłem około rok temu. Poprzednim razem gdy jej używałem nie było takiego problemu. :|
Nie wiem w jaki sposób mógłbym opisać chłodzenie, którego używam :| Dotychczas wszystko dobrze się chłodziło, więc myślę że raczej ono nie ma większego wpływu.
No chyba, że się coś zepsuło, ale z tego co widziałem to wszystkie wiatraczki się obracają :lol: .
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale obudowa mimo takiej temperatury nie jest ciepła, a komputer nie chodzi głośniej niż zwykle.
BS - rozumiem że to jest BlueScreen?
Edit:
Włączyłem na 3 minuty Skyrima, użyłem kilku czarów i zminimalizowałem grę, aby pokazać co się dzieje gdy w coś gram. Może zobaczycie tu coś, na co nie zwracam uwagi:
[spoiler:a723imu8]http://oi43.tinypic.com/n5rhwn.jpg[/spoiler:a723imu8]
Tak,BS to Blue Screen.
Jak pasta z przed roku to raczej nie ma co się dziwić :lol: niech jeszcze powie,czy dobrze ci teraz doradze: kup inną,lepszą.Nie wiem jaką ani nic z tych rzeczy,nigdy nie bawiłem się tymi pastami.Jak dobrze doradziłem,to niech ktoś poleci mu jakąś dobrą paste,albo poszukaj se w googlu :D