-
Re: Shogun 2: Total War - DYSKUSJE OGÓLNE
Mam wrażenie , że w nowym patchu jednostki są mniej świecące i plastikowe hym jak sądzicie czy mi sie tylko wydaje ? wszystko chodzi płynnie nawet przy 40 odziałach czasem małe przyciecia i ustawienia maksymalne oprocz AA aż sie zdziwiłem myślałem ze bedzie mulić :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Tomek1989dgl
Mam wrażenie , że w nowym patchu jednostki są mniej świecące i plastikowe hym jak sądzicie czy mi sie tylko wydaje ? wszystko chodzi płynnie nawet przy 40 odziałach czasem małe przyciecia i ustawienia maksymalne oprocz AA aż sie zdziwiłem myślałem ze bedzie mulić :)
nooo :D a już myślałem że dzisiaj będzie zły dzień. 40 jednostek bez mulenia... chyba wezmę urlop w pracy :lol:
-
czy ten patch jest kompatybilny z Darth mode ?, bo mnie wywala do pulpitu po turze .Może trzeba zacząc od nowa kampanie ? w Shogunie 2 ? wie ktoś może coś na ten temat .
-
Powinieneś raczej zapytać, czy darthmod jest kompatybilny z nową wersją? Nie, nie jest. Ale najlepiej poszukaj na forum twcenter, tam Darth publikuje wszystkie zmiany i informacje o zgodnościach.
-
Jak jest oficjalna nazwa tej gry? Bo na Wikipedii widnieje nazwa "Total War: Shogun 2". To jest błąd z ich strony, czy też nie?
-
... i u mnie w skrótach jest taka sama ;) choć wiki to słabe źródło informacji, ale tym razem chyba oki.
-
Od Shoguna 2 przestawiono człony nazwy.Ta nazwa na wiki jest poprawna.
-
Wie ktoś może, czy w kampanii jest różnica w punktach sławy za podbicie prowincji, a utworzenie wasala? Jak tak to za co jest więcej?
-
Mam takie pytanko, czy w Shogunie 2 jest ten sam system uzupelniania jednostek co w Napoleonie ?
-
Bardzo podobny. Nie ma co prawda obozów uzupełnień, ale można mianować generała odpowiednim urzędnikiem.
-
Czy jeśli dam generałowi łuk to podczas "Stań i walcz" strzela z niego? Nie chcę na razie sam tego sprawdzać, bo szkoda mi ewentualnych żetonów na reset umiejętności.
-
-
-
Witam, chciałem zapytać czy możliwe jest ulepszenie już wyszkolonej jednostki. Mam np. samurajów z dużym doświadczeniem a w prowincji właśnie wybudowałem kuźnię. Nowo wyszkolone jednostki z tej prowincji mają silniejsze pancerze, a czy da się ulepszyć w niej w taki sposób starych weteranów?
-
-
Chyba się da ale nie jestem w 100% pewien.Musisz ich potrzymać w tym zamku przez chwile. Jak nie zadziała to proste że nie ;d
-
-
Takie pytanko,co to za umiejętności:
Banzai
Stań i Walcz
Nigdy ich nie używałem,powiedzcie czy są przydatne,co robią itp.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Pandrodox
Banzai
Na krótką chwilę dodaje atak i szarżę (morale chyba też) ,
Cytat:
Zamieszczone przez Pandrodox
stań i walcz
umiejętność generalska , genek siada na krzesełku i wszystkie jednostki w jego zasięgu otrzymują premie do ataku , szybkości przeładowania i celność , bardzo przydatne
-
-
-
Banzai na 100% daje na chwilę niezłomne morale.
-
Ja myślałem że "Stan i Walcz" to Generał schodzi z konia i idzie na piechty walczyć
-
Schodzenie z konia i walka pieszo jest jeden guziczek obok "Stań i walcz" :D.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Rostel123
Ja myślałem że "Stan i Walcz" to Generał schodzi z konia i idzie na piechty walczyć
Właśnie - myślałeś :oops:
-
Widząc, że na naszym forum prawie nikt nie jest zainteresowany modami do NTW i STW2+FOTS ( o zgrozo), zachęcam Was byście rzucili okiem na modyfikacje do Shoguna 2 zarówno podstawkę jak i pods+ dodatek. Mody poprawiają bolączki ostatniego dzieła CA. Chyba każdy zauważył chociażby to , że piechota ma katastrofalny zasięg ostrzału i nawet łucznicy mają większy, statki niszczą się jak zapałki, bitwy lądowe trwają chwilę, przez fatalne morale. Te i wiele, wiele innych bolączek są niwelowane właśnie przez mody.
Osobiście pogrywam sobie w The Rights of Man 3 - Road to Kyoto, lecz nie chcę Was przekonywać do tego czy innego moda. Sami sobie dobierzcie Wam odpowiadający.
Rzućcie okiem na subforum o modach do Shoguna 2 viewforum.php?f=329
bądź FOTS viewforum.php?f=431
Warto też czasami zajrzeć na TWC w wolnej chwili http://www.twcenter.net/forums/forumdis ... 3e7&f=1550
Udanych podbojów ;)
-
Imo to mody ułatwiają strasznie rozgrywkę i ją psują. Jak piszesz że bitwy lądowe bez modów trwają chwilę to z modami ja bym np nie wyrobił przy (ponad) godzinnym oblężeniu fortu. Chyba że jakaś opcja save podczas bitwy się znajdzie.
Te całe darthmody itp duperele są pic na wodę fotomontaż. Zróbmy bardziej liczebne oddziały! Ludzie będą fapować na rozmiarami bitew i pobierać nasze mody. I sztucznie wydłużymy rozgrywkę! Żeby to wolniejsi gracze mieli łatwiej!
Prócz tego u takich modów TRoM/darthmody jest wiele zmian ułatwiających nie tylko bitwy ale i całą kampanię. Np zdobycie shogunatu nie robi na nikim wrażenia w japonii.
Z opisu TRoM3:
"Better realm divide event. You can keep your allies if your diplomatic relations are good enough."
Nie rozumiem. Przecież takie coś jest możliwe i bez moda. Czyli jeszcze bardziej ułatwia utrzymanie sojuszników?
Te mody po RTW są imo słabe i nieciekawe. Kit ludziom wciskają robiąc z gry piaskownicę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez [IG
Misiak]Widząc, że na naszym forum prawie nikt nie jest zainteresowany modami do NTW i STW2+FOTS ( o zgrozo), zachęcam Was byście rzucili okiem na modyfikacje do Shoguna 2 zarówno podstawkę jak i pods+ dodatek. Mody poprawiają bolączki ostatniego dzieła CA. Chyba każdy zauważył chociażby to , że piechota ma katastrofalny zasięg ostrzału i nawet łucznicy mają większy, statki niszczą się jak zapałki, bitwy lądowe trwają chwilę, przez fatalne morale. Te i wiele, wiele innych bolączek są niwelowane właśnie przez mody.
Osobiście pogrywam sobie w The Rights of Man 3 - Road to Kyoto, lecz nie chcę Was przekonywać do tego czy innego moda. Sami sobie dobierzcie Wam odpowiadający.
Rzućcie okiem na subforum o modach do Shoguna 2
viewforum.php?f=329
bądź FOTS
viewforum.php?f=431
Warto też czasami zajrzeć na TWC w wolnej chwili
http://www.twcenter.net/forums/forumdis ... 3e7&f=1550
Udanych podbojów ;)
Moje podsumowanie modów zapodałem swego czasu
viewtopic.php?p=241767#p241767
, po modyfikacjach po Medku 2, mody są jakie są ;) Ja gram w szoguna na dwóch małych modach, ale one tylko poprawiają muzykę i odblokowują wszystkie rodziny(!) nie klany ;) i wydłużają czas rozgrywki, co czynią ja ciekawszą, balans momentalnie się zmienił....Co do TROMA hmmm...przydałby się jakiś jeżeli już odpowiednik Darthmoda 8.0 pod Empire, tylko dlatego gry nie wyrzuciłem :D
-
Mam szybkie pytanko, czy na tym sprzęcie Shogun II odpali chociaż na minimalnych ustawieniach?
Intel Core 2 Duo 2.10 GHz
2 GB Ram
NVidia Quadro NVS 140M
Może ktoś z Was próbował i wie.
-
Wątpię czy nawet menu się odpali.
Na steamie jest demo do pobrania więc sam sprawdź.
-
Pytanie czy Ikko-Ikki jest jakiś sposób na nina,gejsze i mnichów bo niemogą szkolić metsuke?
-
Każdego agenta możesz "uziemić" innym typem, czyli zabić nina, przekabacić mnichem itd. - na nina nie musi być konkretnie metsuke
-
Tylko problem kto go wykryje? Chyba że to tak powiem Ninja Fajtłapa.
-
Pewnie że lepiej wykrywa metsuke, ale inni agenci też mogą - u mnie przykładowo metsuke najczęściej siedzą w najlepiej zarabiających prowincjach i generują większy dochód.
-
Ninja mogą też wykrywać wrogich ninja i to całkiem skutecznie, zwłaszcza jak założysz siatkę szpiegowską w mieście co zwiększa ich zasięg widzenia.
-
Z obecnych dodatków DLC jaki jest najlepszy do rozgrywki awatara/multiplayer ? Taki, który posiada najbardziej i najwięcej przydatnych jednostek :P
-
Moim zdaniem Sengoku Jidai Unit Pack. Z przydatnych dostajesz bardzo silną kawalerię (jazdę ogniową), piratów Wako, którzy są świetną piechotą z mieczami i mają szkolenie kisho "wbudowane", ashigaru z długimi yari i opancerzonych samurajów oraz samurajskich łuczników z daikyu (imo najlepsi łucznicy w grze). Reszta jednostek z tego DLC jest raczej uchodliwa.
W DLC z Ikko Ikki dostajesz jazdę mnichów, która jest bardzo silna, a od 5 poziomu można jej "okrzyk" wykupić. Poza konikami jednak nic ciekawego tam nie ma.
Saints&Heroes jest nawet spoko, tylko że w porównaniu z dwoma powyższymi według mnie nie ma szans.
-
Tak jak kolega wyżej, Sengoku to mus, praktycznie wszystkie jednostki są przydatne. Saints and Heroes zdecydowanie nieprzydatny. Na kilka jednostek zaledwie jedna ma aurę! W drugiej kolejności poleciłbym Rots, ze względu na bohatera i najtańszych włóczników (za 144). Ikko Ikki przydatne ze względu na wspomnianą jazdę (jedyną z Hold Firmem w rodzie kawalerii), bardzo długo trzyma w zwarciu.
-
Kurde, zapomniałem o mnichu-bohaterze z RotSa, który jest niedrogi i bardzo mocny. Faktycznie włócznicy też są spoko jako żywa tarcza :twisted: lub do zajmowania odległych punktów. Tyle, że to DLC jest dość drogie, bo jeszcze dostajemy kampanię (która jest naprawdę fajna), a do multi daje tylko 2 użyteczne jednostki.
-
Witam panowie!
Odstawiłem shoguna chyba z 8 miesięcy temu albo nawet rok, bo nie pamiętam, kiedy ostatni raz włączyłem grę. Naszła mnie ochota na strategię i rzezie w bitwach. Możecie mi powiedzieć co się zmieniło od tamtej pory szczególnego? Mam generała chyba max lvl, za moich czasów mnisi wojownicy w multiplayer rządzili... Jak to teraz wygląda? Czy graficznie coś się zmieniło?
Nie mam żadnych dodatków.