adriankowaty
To ja pójdę jutro do salonu samochodowego żeby mi dali najdroższą wersję modelu samochodu w cenie najtańszej. Płacę, wymagam. Taka sama logika.
Wersja do druku
adriankowaty
To ja pójdę jutro do salonu samochodowego żeby mi dali najdroższą wersję modelu samochodu w cenie najtańszej. Płacę, wymagam. Taka sama logika.
To może inaczej zapytam, czy uważasz że obecność rydwanów w armii rzymskiej około roku 270 p.n.e ma jakieś uzasadnienie? Czy raczej powiedziałbyś na widok rydwanów przecież oni ich nie używali!Cytat:
Zamieszczone przez voitek
Jeśli Rzym miał na stanie jakieś rydwany to absolutnie nie miałbym nic przeciwko ich obecności w rosterze.
Egipt miał rydwany, co sam potwierdziłeś, ale nie wiedzieć czemu zabraniasz graczowi ich używania w grze, bo jakiś starożytny dziad ich nie lubił. Wspaniałe.
Przecież nikt cię nie zmusza do werbowania ich.
Mam pomysła! :mrgreen: Niech dadzą w grze gołych facetów plus baza pancerzy. Każdy zrobił by takich wojaków jakich by chciał i tyle i dał im takie nazwy jakie by chciał. Historyk - historycznych, a miłośnik fantastyki germanów w lorica segmentata walczących w falandze macedońskiej.
Owszem według jednego z rzymskich dziejopisów, Rzymianie użyli rydwanów w bitwie pod Ausculum. Kłopot w tym, że tylko on o tym wspomina, inni nie. Później też nie słychać o zastosowaniu rydwanów. Co z tego że coś było na stanie jak nie ma żadnych dowodów że tego używano? Tak samo z Ptolemeuszami, mieli rydwany, ale nie ma wzmianek że je używali. I to nie chodzi tylko o jednego dziada (Ptolemeusza IV) bo inni władcy też jakoś nie znaleźli uznania dla rydwanów.
Ok. ja ich nie będę rekrutował, ale komp pewnie nie będzie już taki uprzejmy.
To chyba nie dokonca tak jest...Cytat:
Zamieszczone przez voitek
Czy bedziesz tak samo zadowolony placac za kiepski samochod tyle samo co za lepszy?
TW to maraka i wyzsza cena.Skoro jedna gra kosztuje 80 zl a TW kosztuje powyzej 120 to po tej tanszej nie oczekuje czegos mega,natomiast po tej drozszej oczekuje i wymagam juz wiecej...
Zaraz ktos mi pewno powie-to zrob lepsza gre---ale to nie tedy droga...
NP.---idac do skelpu kupujesz chleb i masz do wyboru-chleb spalony,nie upieczony itp itd...Czy nie bedziesz sie czepial jakosci chleba?Przeciez sam nie umiesz upiec chleba to dlaczego narzeaksz?Bierz co Ci daja i sie ciesz....
Memnon
Czy idziesz do piekarza i instruujesz go jak należy wypiekać chleb?
Nie rozumiem niektórych.
Nie podobają się jednostki.
Nie podoba się mapa.
Nie podobają się zwiastuny.
Nie podobają się inne części serii.
Nie podoba się ABSOLUTNIE NIC.
A pomimo tego, nie wiedzieć czemu, czekacie na tę grę. Fascynujące zjawisko.
Jeśli chodzi o moje stanowisko w kwestii rydwanów w rosterze Egiptu jestem za tym by były, dlaczego? Jak ktoś pisał były wtedy u Ptolemeuszy choć nieużywane, a ja jako nowy władca mogę ich użyć, czyż nie? W końcu je mam, nie muszą stać bezczynnie ;)
Jestem zawsze za historycznością, i nie będzie ahistoryczności jeśli skorzystamy z rydwanów które miała w składzie armia egipska, a że nie używali ich - trudno, liczy się że mieli.
Zrozumiałbym jeszcze gdyby ta gra już miała premierę i jedynym sposobem by dowiedzieć się co się w niej zawiera jest jej kupno.
Ale skoro JUŻ TERAZ nic niektórym nie odpowiada, bo twórcy ujawniają niewielkie szczegóły gry, nie rozumiem dlaczego w ogóle na tę grę czekają?
Narzekacie, a i tak kupcie.
Przy okazji rydwanów, to obie strony tutaj piszą o dwóch innych rzeczach tylko tego nie wiedzą.
Tu chodzi o RYDAWNY Z KOSAMI, nie rydwany ogółem. Osoby piszące o braku rydwanów w armii Ptolemeuszy piszą o braku rydwanów wyposażonych w kosy, podczas gdy ich oponenci piszą o zwykłych rydwanach.
Heh no pięknie, wpadłem we własne sidła ;) Jak sobie chcecie z tymi rydwanami, ale idąc tym tropem, to ja jako wymagający klient mogę sobie zażyczyć płonących wozów zaprzężonych w woły dla Iberów, wszak Justyn o takim patencie wspomina.
A czekam na tą grę bo nie mam alternatywy.
A ja chcę, żeby nowa Mazda RX-9, która podobno ma wyjść, miała 600 KM, bo obiecuję im, że kupię ten samochód, tak więc płacę to wymagam. Co z tego, że być może 10 milionów innych ludzi którzy też kupią ten samochód, ale im tego nie obiecali, nie chcą takiego silnika w tym samochodzie. Jak również co z tego, że jego twórcy w swoim zamyśle także chcieli dać inny silnik do tego samochodu, ale przecież to ich dzieło, nie mają do niego prawa, tylko ci co kupią.
Edit. Jak to nie masz? Możesz iść na forum oficjalne kolejnej części Króla Artura i pisać im jak coś mają zrobić, bo teraz jest beznadziejne.
A czemu nie? Gra ma być FAJNA dla wielu ludzi. Czemu więc nie wprowadzić do gry płonące wozy? W końcu jest to coś ciekawego, coś co rzeczywiście mogło istnieć i prawdopodobnie istniało, jak piszesz.
Podobnie nie rozumiem awersji do płonących świń. Czy Pliniusz Starszy nie wspominał o używaniu takowych przeciwko wrogim słoniom?
Dlaczego więc JA, jako gracz, miałbym nie mieć możliwości postraszenia słoni w ten sposób?
I tak trzymaj! Ty kształtujesz rynek! ;)
Edit
Dzięki tomciopogromcio, zaraz ich nauczę jak robi się gry 8-)
Widzisz gdy myślę o rydwanach dla Egiptu według CA, to zaraz widzę oczami wyobraźni coś takiego:
[spoiler:1v5fulh2]http://www.hipologia.pl/uploads/gall...ski_rydwan.jpg[/spoiler:1v5fulh2]
Przesadzasz, na pewno będą wyglądać normalnie. Tak naprawdę jedyną częścią TW, która miała takie wynalazki typu wrzeszczące baby na polu bitwy był pierwszy Rome, cała reszta już jako tako trzymała poziom(poza Empire)
Nie szkoda Wam czasu na takie jałowe dyskusje? :) I tak nie będzie w tych kierunkach, jak wygląd jednostek czy granice państw żadnych zmian dla 1% fanatyków historycznych którym nie podoba się makijaż falangitów albo kształt hełmu katafrakta :D Większość konsumentów będzie usatysfakcjonowana grą bez względu na takie detale, byle gra sprawnie działała i była pozbawiona jakichś irytujących bugów. Jak Wam się nie będzie podobała to jej nie kupujcie, a stwierdzenie "Płacę - wymagam" jest akurat bardzo nietrafione, bo nie zamawiacie tej gry jako jakiejś usługi, za którą z góry płacicie. Otrzymujecie mozliwosc kupienia gotowego produktu i jesli Wam sie nie podoba to nikt Was nie zmusi do kupna.
Od takich "obdartusów" legioniści dostawali baty a cesarz Walerian robił za podnóżek kiedy król Partów wsiadał na konia. Nie w tym rzecz. Chcesz "historycznej gry". To jest takiej, gdzie w samym Lacjum jest kilkanaście miast, a co z resztą ziem? Jak wielka ma być mapa, ile GB gra ma zajmować, gienek będzie chodził na mapie 1-2 cm? Chcesz wzorem, Naczelnego Modera Polski KLA, mieć jednostki z brązowymi gaciami i niebieską nitka albo z tarczą na której jest umbo takie albo inne. Takie pierdoły zmieniają całą koncepcję gry, która zaczyna się od minimów i schematów a do silnika gry i całej mechaniki nie wnosi po prostu nic.Cytat:
Chyba nie powiesz mi, że jakiś obdartus z ręcznikiem na głowie i wiklinową tarczą w ręku może równać się z zakutym w kolczugę i chronionym przez duże scutum legionistom?
Postawa "miesienależy" jest tutaj śmieszna. Zróbcie sobie grę "historyczną" z KLA i jego cukierkowatymi skinami albo debatujcie czy rydwany mają mieć kosy, widły czy wykałaczki. Do czego to ma prowadzić? Nagle szefostwo przestanie liczyć diengi i wypuści na rynek coś co zadowoli grupkę kilku ospreyowców a reszta dzieci będzie płakać bo "mamo! a w Egipcie nie ma rydwanów!"? Nie o to chodzi w biznesie.
bueheheheh :lol:Cytat:
I tak trzymaj! Ty kształtujesz rynek! ;)
o naiwności! :)
Może tak, może nie. Ale skoro CA nie potrafi zrobić porządnej mapy, co moim zdaniem jest najłatwiejsze, to kto wie co jeszcze może sprawić im kłopot.
A propo świń w starożytności :-)
http://www.historycy.org/index.php?show ... 2418&st=15
bueheheheh :lol:Cytat:
Zamieszczone przez krwawa_rozprawa
o naiwności! :)[/quote:201u1tr7]
Masz kłopoty z dostrzeganiem sarkazmu.
Cesarz Walerian robił za podnóżka króla Persji, Partów już wtedy nie było. Uczepiłeś się tej mapy. Dla mnie liczba prowincji jest do zaakceptowania, choć mogłoby być ich trochę więcej. Podstawowy zarzut do tej mapy, to nie liczba prowincji lecz to że je dziwnie porozdzielano. Kartagina nie ma kilku prowincji które powinna mieć, tak samo Egipt.
Wojskowość antyczna jest na tyle fajna, że spodobałaby się każdemu. Nie trzeba jej poprawiać czy wypaczać.
ehhh inaczej. Czy Ty serio myślisz, że w świecie, w którym na orbicie krążą satelity a Ty masz w telefonie kompas a na uniwerkach kompy mają ileś tam petaflopów niemożliwe jest zrobienie "porządnej mapy"? To pikuś. Tylko co z tego? Czy to gwarantuje milionowe zyski?Cytat:
Zamieszczone przez Poliorketes
Skąd takie mądre łby się biorą... (za przeproszeniem) Kupujesz gre to nabywasz ją w formie licencji do użytku nie kupujesz całkowitych praw, wraz z prawami "konstrukcyjnymi" itd - klient nabywa produkt a nie prawa do kształtowania. Jak chcesz "żądać i wymagać" to na kickstartera leć.
A czy zrobieni złej mapy daje milionowe zyski? Co to za korzyść że niektórym frakcjom obcięto ilość prowincji?
Pozostaje więcej pola manewru dla gracza i większe możliwości ekspansji. Dłuższa i ciekawsza rozgrywka. Balans w trybie kampanii online.
Zresztą nie wiadomo czy te brakujące tereny nie będą na przykład w postaci sojuszu lub lenna.
Cypr nie był lennem Ptolemeuszy tylko zwykłą prowincją, więc ta teoria i tak kupy się nie trzyma. O ile dłuższa o 5-10 tur? Świat w roku rozpoczęcia gry nie był pełen równorzędnych państw. Byli silni i słabi, a CA chce zrobić żeby wszyscy mieli równy start.
To jasne, że byli silni i słabi, ale trzeba wziąć pod uwagę to, że to jest gra. Do tego wspomniany balans w kampaniach online, by gracze mieli na początku równe szanse. Tak jest w każdej grze. W FPSach balansuje się przecież rzeczywiste bronie pod kątem obrażeń, odrzutu czy celności, a przecież każda z nich ma konkretne rzeczywiste właściwości.
Ciekaw jestem jak będą wyglądały wioski zachodnich barbarzyńców. Powinny być ubogie. Ciekawe jeszcze jakie będą jednostki chciałoby się, aby każda była inna jak w Napoleonie, ale znając CA będą dwie, trzy ''unikatowe'', a reszta będzie się różniła kolorami portków
Z wikipedii "Początek epoki żelaza na Cypr przypadł na czas rozdrobnienia na miasta-królestwa: Salamis, Kition (kolonia fenicka), Amathos, Pafos, Kurion, Soli, Marion, Thamassos, Idalion, Chytri................W 331 p.n.e. królestwa cypryjskie opowiedziały się po stronie Aleksandra III Wielkiego podczas oblężenia Tyru. Spadkobiercy Aleksandra III Wielkiego pozbawili władzy niezależne cypryjskie miasta-królestwa, a wyspa przypadła w udziale Ptolemeuszom. W I w. p.n.e. wyspa stanowiła teren przetargowy w rozgrywkach między Ptolemeuszami a Rzymianami. Cypr został włączony do imperium rzymskiego 38 r. p.n.e."
Ja również się czuje jak w "Szkole Ateńskiej" :D i ciekawych rzeczy się dowiedziałem.
Sam jestem za tym aby gra była historyczna, ale również nie zapominam o zasadzie TW, którą mało kto ją pamięta i widniała na jednym pudełku( z tyłu) któregoś z egzemplarzy, :,,...gracz samy tworzy historie" . Dlatego lekko sobie zaprzeczając, popieram Voitka, który dobrze przytacza przykłady odpowiadające, że to jest gra, na którą to my mamy wpływ, a nie, np. "wędrówka ludów"
Większość tych "obrońców" historyczności chcę pokazać...., nie wiem nawet co chcą, ale wydaje się to strasznie głupie, gdyż po części ich wiedza wygląda na "wyrwaną" z zeszytu albo z "encyklopedii". Nie mówię, że Ja posiadam wielką "wiedzę", bo sam nie przepadam za tym okresem, ale uwierzcie po niektórych z was widać wasze żenujące zachowanie grania historyka.
Sensowne pisze również Kr.Rozprawa, który też nie daje się ponieść temu czemuś i próbuje nie którym z was przemówić do rozsądku.
To jest moje zdanie i proszę nie brać tego zbytnio do siebie ;) :)
"gdyż po części ich wiedza wygląda na "wyrwaną" z zeszytu albo z "encyklopedii"."
Dokładnie to chciałem powiedzieć odpowiadając kuroiowi, że jesteśmy idiotami (on to słowo użył :P, więc za tak ostre stwierdzenie wtedy przepraszam). Z moich obserwacji wynika, że TYLKO KLA naprawdę dużo wie o historii, a reszta mu ślepo przytakuje, bo nawet nie mają pojęcia czy akurat to nie on się w czymś myli (bo nawet jak wie, nie jest nie omylny :P).
Widzę, że sporo przegapiłem. Muszę nadrobić zaległości i przeczytać parę stron dyskusji.
Może niektórzy z Was to już widzieli. Wczoraj na TWC zamieściłem przeróbkę screena. Oczywiście był duży atak, często nieuzasadniony i poparty wiedzą z Asterixa Misja Kleopatra. ;)
Napisałem, że wystarczy, że tak by zrobili i byłoby OK:
- usunięcie makijażu godnego faraonów i bogów;
- dodanie kilku hełmów macedońskich, bo te czapki są zbyt jednolite i przypominają armię klonów, a o takiej uniformizacji nie mogło być mowy;
- dodanie zarostu niektórym, bo to nie dawni faraonowie.
Najlepsze jest to, że Lusted podał źródła (jeśli to można nazwać źródłami - screen z EB2 i zdjęcie figurek), a i tak to spartolili.
Każdy z 3 punktów jaki wypisałem był na źródłach jakie podał Lusted, a mimo to zrobili po swojemu tworząc klony z makijażem jak Ozyrys.
Moja przeróbka:
http://img834.imageshack.us/img834/8...yptpikemen.jpg
Jack Lusted wkleil-
Najlepsze jest to, że 90% userów na TWC pisze, że makijaż jest fajny, bo klimatyczny, a poprawność historyczna powinna być w modach (a w grze jednostki ciekawe) :D
Napisałem posta i chciałem dać Ci REPka, ale internet ciął, wiec chyba nie doszło, bo dziś rano swojego posta nie zauważyłem.
czytaliście o tym? http://www.joemonster.org/art/22750/Por ... acego_fana
Było już gdzieś zamieszczone.
Wypraszam sobie takie stwierdzenia.Cytat:
Zamieszczone przez tomciopogromcio
Na poprzednich kilku stronach zrobiliście sobie nagonkę na ludzi, którzy starają się wam pokazać różne nieścisłości i wymysły CA dotyczące bądź co bądź gry historycznej. Gry, którą Wy kupicie za spore pieniądze, a ja niekoniecznie (ETW,NTW i STW2 nie kupiłem bo raz, że nie moje czasy zainteresowań, a dwa, że uważam te gry po prostu za słabe). Nie zdajecie sobie sprawy, że moglibyście otrzymać znacznie więcej za właściwie tą samą cenę... Ja natomiast nie ulegam hucznym zapowiedziom i bardzo ładnej grafice. Wiem co obiecywali i jakie są dzisiejsze możliwości produkcji gier, więc ciągle ich rozliczam za to co pokazują oraz chętnie zapoznaje się z tym co inni zauważyli - głupie niedoróbki. Wiem że jestem w mniejszości, ale nie martwię się tym bo wiem, że oczekuję dojrzałego "jabłka" a nie zielonego... Z pewnością CA zrobi Rome II nie tak jak obiecywało bo ich lenistwo i bezczelność (wcześniejsze zapowiedzi i w sumie cały czas utrzymywane, sprzeczne z tym co pokazują), uchodzą im bez konsekwencji, gdyż na TWC ciągłe zachwyty i większość zamierza kupić grę w ciemno...
I ja się teraz pytam - Kto tu jest fanatykiem? Kto zamierza kupić tą grę mimo, że ciągle ucinają i zmieniają dowolnie zawartość jej w porównaniu z tym jak była na początku zapowiedziana? Kto przyjmuje z aprobata dobór frakcji w podstawowej grze, wiedząc, że dają niewiele bo reszta będzie w DLC by wyciągnąć z nas jak najwięcej kasy, niewielkim kosztem pracy.
Nie zamierzam nikogo obrażać tak jak Wy. To wasza sprawa na co czekacie. Ja natomiast oczekuję tylko tego co obiecywali i aby było to zrobione dobrze. Nie zamierzam robić z siebie dojnej krowy by CA mogło pić ciepłe mleko, a ja jeść suche siano... ( taka metafora :mrgreen: )
Choć niewielka to bardzo udana przeróbka, KLA. W końcu bardziej widać wpływy kultury helleńskiej. Zdecydowanie wolę Twoją jednostkę niż tą od CACytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
"Egypt Pikemen"...
http://wiki.totalwar.com/images/7/77/EgyptPikemen.png
To tylko reklamowanie firmy.
Szczerze to najchętniej widziałbym pomieszanie poprawek KLA z jednostką CA :P . To znaczy usunąłbym makijaż,dodałbym zarost ale resztę zostawił jak jest. W sumie ta jednostka jest wykonana całkiem dobrze gdyby nie ten nieszczęsny makijaż.....
[quote=krwawa_rozprawa]Napisz konkretnie.Cytat:
Zamieszczone przez adriankowaty
1. jak powinna wyglądać "starannie dopracowana mapa" - rozpisz nam wg geografii historycznej
2. jakie frakcje - konkretnie
3. jakie to jednostki
4. jakie to nazwy[/quote:2v6fk4qs]
Oto meritum, KLA. Skomentuj, proszę.