-
Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Mietek77 zmiany są duże, przydałby się dokłądny wykaz co pozmieniałeś na mapie i w campaign_scripcie.
Nie wiem czy zastosowałeś najnowsze pliki tekstowe jakie darius_d porobił. W temacie o Bellum Dagorad zgłosił kilka poprawek do plików tekstowych, wg mnie powinieneś je wstawić do zmienioneych export_anicillaries i export_vnvs. Mała mapka (minimapa) wygląda fajnie tylko na toggle_fow, jakie włączyłem by zmiany na mapie ogarnąć. Z mgłą wojny jest taka pikselowa. Gra Polską Gruzją, Abbasydami ulegnie zmianie znaczącej. Jak ludzie pograją i będzie ok, na tej bazie Wino zrobi Instalkę Megasubmoda IV, za jakiś czas.
-
Mi wyskakuje ze medieval 2 napotyka bład dy chce zaczać gre na zmianach mietka...przeinstaluje ale wątpie by to coś dało...
-
Mnie nic nie wywala. Masz waćpan Megasubmoda III z oboma patchami? Po instalacji plików Mietka77 nowych usunąłeś map.rwm z Full i Light?
-
Mam oba patche i wszystko zainstalowałem jak było przykazane :) pliki usunąłem...wiecej grzechów niepa.........
Na win7 jak wklejam te patche to pisze mi "czy chcesz scalić folder...." zgodzić sie czy nie?
-
Oczywiście, że tak. Bez scalenia nic z tego nie wyjdzie. Masz scalić i nadpisać wszystko. Jak wy, tak instalujecie, to się nie dziwię, że nie działa.
-
zainstalowałem ponownie i znów jeden h...
-
Można prosić o całościowy screen mapy, za dobrze idzie mi kampania Gruzją na megasubmodzie III i na razie nie zamierzam instalować nowej mapy, ale jednak ciekawość trochę dręczy:)
-
Yakamura, to pobierz ponownie wypakuj, scal jak należy, usuń map.rwm i musi działać.
Edit: Komuś działa poza mną, proszę o odpowiedź.
-
Gdyby kogoś interesowało to zintegrowałem MEGASUBMOD III z 2 poprawkami i dodatkami nr 2 i 3, nie trzeba wszystkiego oddzielnie nadpisywać i ściągać - dostępne jest to pod adresem (o ile autorzy nie mają nic przeciwko): http://radax.pl/m2bc/MEGASUBMOD3SP1i2plus23.7z - instalacja polega na rozpakowaniu za pomocą programu 7-zip tego archiwum w dowolnym miejscu, a następnie przeniesieniu BellumCrucis6 do folderu "mods" gry Medieval II Total War za pomocą Eksploratora Windows nadpisując wszystkie pliki (oczywiście po wcześniejszej instalacji Bellum Crucis v 6.3 z Bugfixer i MEGASUBMOD II z muzyką "wino" - muzyka po MEGASUBMODZIE II z zaznaczonymi wszystkimi opcjami). Wybrałem wariant dodatku nr 2 w postaci ograniczona rekrutacja z Free Upkeep + szybsza budowa, co uważam za idealne.
-
Tak wiec sprawdzałem wszystko po kolei i po wrzuceniu ploików od radaxa jest wszystko ok ale po wrzuceniu plików mietka gra wyrzuca gdy włączam gre wenecja...
EDIT: Na kampani Light działa a na full ni huhu...
-
Dzięki Radax, U Ciebie działa Full ?
Edit: Radax zabrakło Ci w tej kompilacji kilku plików od Mietka77 w katalogu text, bez nich może nie działać. Zaraz wstawię mój text.
Yakamura: http://www.sendspace.pl/file/2fbf4465ba0c1fcd9ecf504 wrzuć ten text, usuń map.rwm i spróbuj odpalić. Ja rano zainstalowałem tylko część plikó textowych od Mietka77, może któryś powodował ctd. Na tym text mi działją obie kampanie po ostatnich zmianach Mietka.
Walnąłby Ktoś screena mapy ok?
-
nic nie pomaga..Araven powiedz od początku jak wszystko po kolei instalować bo może ja cos robie złe...
-
Na Megasubmoda III z dwoma patchami, wrzuciłem po prostu to co dał Mietek77 i nadpisałem i tyle. Oba map.rwm usunąłęm i śmiga. Co tu można zrobić źle?
-
No to ja nie wiem co jest źle...Light jest ok a Full mnie wywala...no nic zainstaluje wszystko po kolei od nowa...od medievala zaczynając :(
Light nie ma tych skryptów co full prawda? Bo jak nie bede miał wyboru to zagram w Light.
-
Jak będziesz instalował UAC wyłącz i poza dyskiem systemowym instaluj Medka II.
-
Nic nie pomaga wiec czekam na instalke od wina. Mam nadzieje ze za niedługo wyjdzie. Mam pytanie czy wszystkim to chodzi?
-
Instalka od Wino wyjdzie, jak zmiany Mietka77 będą solidnie przetestowane, a tu nikt z tych co pobrali około 10 osób, nie raczy napisać łaskawie czy im działa.
Wychodzi, że działa mnie i Radaxowi, kampania Full nie działa Yakamurze, inni co pobrali milczą.
-
Yakamura, myślisz, że instalka to jakieś cudo, co naprawia błędy? :) Ja wrzucę w instalkę to co mi podeśle Araven, jak są błędy to zostaną w instalce powielone.
-
A skapnąłem sie też że Kampania Full i Light maja taki sam opis :). Wino nie wiem czy instalka działa cuda ale wierze w ludzi :). I nie chce by było jak w twoim opisie :)
-
Mi także nie działa, po wgraniu tych plików nic sie nie zmieniło na mapie ale gra działała, pożniej ręcznie je zamieściłem ( kilka razy to robilem i sprawdzałem czy są zmiany na mapie po odpaleniu kampani ) aż się wszystko wreszcie posuło. Jak uruchamiam kampanie full ( bo tylko to sprawdzałem bo w inną nie gram ) to Medvil napotyka problem i wywala do pulpitu. Bellum musialem usuąć bo już nie potrafiłem tego przywrócić bo chyba za dużo w plikach namieszałem.
Dzisiaj spróbuje ponownie all zainstalować, ale już nie wiem czy nowe zmiany mietka wstawie, chyba poczekam, aż będzie to naprawdę działało albo jak będzie instalka. Szczerze, to nie wiem czemu to nie zadziałało, bo jak opisywał Araven scalałem te foldery i wymieniałem pliki a mimo to nie było zmian, map.rwm też usuwałem. Zresztą to samo miałem z tym staropolskim spolszczeniem, część opisów była nowa a część stara a zrobiłem wszystko jak było opisane i też nie mogłem się tym nacieszyć na 100%, no ale bez nowych opisów można było grać to nie wnikałem w to szczegółowo.
-
Dudas a map.rwm pousuwałeś? Bo nic o tym nie piszesz a to konieczne, by działało.
-
Aravenie, usuwałem i jest to napisane widocznie przeoczyłeś czytajac.
A teraz co zauważyłem podczas instalki od nowa : na Megasubmodzie2 działały mi te opisy staropolskie ( nie było rolnictwo, górnictwo itd ) tak jak jest to na ss przedstawione, zainstalowałem Megasubmoda 3 i już ich nie mam tj. mam tak jak miałem wcześniej czyli część jest nowa a część stara. Zainstalowałem na M3 dodatek jako opcja, ta która jest na samym końcu i zrobiłem all jak jest napisane i nic się nie zmieniło. Szkoda, bo podobają mi się te opisy staropolskie ale mi coś nie chce to działać.
Teraz sie zastanawiam czy wgrywać nowe zmiany mietka z mapą.
Aravenie napisz może ścieżkę gdzie instalować nowe zmiany mietka tak dla formalności i czy wstawiać to winrarem czy poprostu ręcznie, bo ja robiłem to oboma sposobami.
-
Megasubmod IV link: usunięty
To na razie wersja nieoficjalna, ze staropolskim tłumaczeniem. Poskładałem Megasubmoda III i patche + ostatnie duże zmiany Mietka77. Plik budynkó jest w wersji z free_upkeep + szybsza budowa + ograniczona rekrutacja, podobnie jak Radax uważam go za najlepszy. Jak ktoś chce inny niech pobierze z dodatków do III.
Instalacja:
1. Pobrać i wypakować. Katalog BellumCrucis6 wrzucić do mods i nadpisać.
2. Usunąć map.rwm z data/world/maps/campaign/custom i z kampanii Light usunąć map.rwm i z kampanii full usuńcie map.rwm.
3. Odpalić i oby działało. Nowa kampania konieczna.
Czekam na informację, czy działa.
Na razie chcę wiedzieć czy to działa. Jak tak na tej bazie będzie instalka, ale jakieś zmiany mogą być jeszcze nim pójdzie to do Wino, by instalkę zrobił.
-
Niestety u mnie nie działa i Medvil napotyka i wywala do pulpitu przy próbie uruchomienia kampani full ( próbowałem kilka razy Polska, Gruzja, Abasydzi ).
Dziwne jest to, że usuwam map.rwm i odpalam gre, wywala mnie i następnie wchodze w pliki i map.rwm mam ponownie mimo, że je wywaliłem wcześniej, kilkarazy to sprawdziłem i zawsze tak samo było, plik map.rwm zawsze był. A i jeszcze jak usune z full to już w light map.rwm u mnie nie ma i nie mam co usunąć, nie wiem czy tak powinno być wiec to napisałem.
I jeszcze Megasubmoda III instalowałem dzisiaj instalką Radaxa, a wcześniej to normalnie ale też nie działało.
:D :D :D Ale Light mi działa i są nawet te opisy staropolskie.Sprawdzałem na Polsce i Abasydach, fajna ta mapa aż chce się grać ale na Full, które mi nie działa :evil: :evil:
Mała korekta, zainstalowałem IV ponownie i w Full mam map.rwm a w Light tego pliku nie ma. Może to ma jakieś znaczenie, że Full nie chce działać bo ten map.rwm sam się przywraca przynajmniej u mnie tak jest.
-
Napewno usuwasz map.rwm z Full, a nie Feudal_full? Map.rwm się odtwarza, ale po zmianach się go zawsze usuwa, by się odworzył na nowych plikach.
Mnie Full działa, gram Gruzją, nie kumam o co biega. Może Ktoś jeszcze sprawdzi?
-
Usuwam tylko w Full i sprawdzam czy jest w Light, jak jest to go usuwam ale jak napisałem wyżej po instalacji ja go tam nie mam to nie mam co usunąć. Acha, jak odpalam Full i wcześniej usunołem map.rwm to on sie sam tworzy i jest to prawidłowe, kumam, tylko,że full nie chce mi działać i to jest problem bo wywala do pulpitu.
To widzę,że mi i Yakamurze chodzi na Light a na Full wywala do pulpitu, zobaczymy jak innym bedzie to działało, tylko żeby poinformowali jak jest u nich na forum.
-
Log jakiś jest? Zobacz w logs
-
Ten logs to w Medku bo w Bellum tego nie widze tak ?
W Medku logs mam puste.
-
W bellum tez nie ma logs?
Zrób tak, usuń map.rwm ponownie, wyłącz kompa, uruchom ponownie i spróbuj odpalić Full kampanię. Nie rozumiem czemu nie działa.
Edit: Na poprzedniej stronie jest link do Megasubmoda IV wersja testowa. Pobrały 3 Osoby, jedynie Dudas napisał,że jemu nie działa kampania Full na nowej mapie, jak u pozostałych?
-
No ja logs w Bellum nie moge znaleść, napisz może ścieżkę gdzie powinno być bo ślepy może jestem. Ja pobrałem MegasubmodaIV 2 razy bo myslałem że może coś się źle pociągneło z neta.
-
Niestety po restarcie kompa na Full też wywala do pulpitu tj. Medvil napotyka i po grze. Light działa normalnie.
Szkoda, bo już bym Jerozolimą zamiatał niewiernych a tak lipa.
Poczekajmy jak więcej osób to pobierze i sprawdzi, może coś się wyjaśni czemu tak się dzieje.
Być może jest za dużo skryptów i komp sobie z tym nie radzi, ale wcześniej grałem normalnie i dawał rade, to czemu teraz nie miałby sobie poradzić.
-
Próbowałem odpalić MEGASUBMOD IV i wywaliło mnie na FULL nowej kampanii Jerozolimą i Polską jeszcze zanim pojawiła się mapa strategiczna :( Trzeba będzie chyba zrobić w końcu jakąś porządną instalkę, bo namnożyło się już tych wszystkich poprawek i dodatków... Spróbuję wrócić jeszcze do MEGASUBMOD III, a jak się nie uda to reinstalacja Bellum_Crucis_63_Parte1+Bellum_Crucis_63_Parte2+Be llum_Crucis_63_Bugfixer+MuzykaPM+PolskiMegasubmod.
-
Dzięki, w mordę u mnie działa. Mam dość. Usuwam link z Megasubmodem IV.
Edit: Napisałem do Mietka77 może zrobi nową instalkę, dla mapki nowej. A potem Wino kompleksową instalkę jak będzie działać.
Mietek77
1. Proszę o informację co pozmieniałeś na mapie i w skryptach. Co z klasztorami? ku mej irytacji klasztor w Gruzji nie daje bonusów do zdrowia jakie powinien. Nieźle się wkurzyłem. Była dyskusja i klasztory maiły zostać z bonusami, mam nadzieję, że ich nie usunąłęś?
2. Zrób kolejną instalkę prosze w oparciu o poprawione pliki tekstowe ok? Zarówno na Twej jak i na mojej instalce, ludziom nie działa kampania Full, o dziwo mnie działa. By Wino mógł zrobić instalkę, muszą ludzie pograć najpierw na Twej nowej mapce, a jak nie działa Full to niemożliwe.
-
Dzisiaj ponownie zainstalowałem na Megasubmoda2 ( mam kopie na oddzielnym dysku) instalkę Aravena MegasubmodaIV i nie działa Full a Light działa jak było wczoraj tyle, że zauważyłem coś co wczoraj mi się nie rzuciło w oczy a mianowicie : przy wyborze kampani Full opis kampani jest ok, ale już wybierająć kampanię Light opis się nie zmienia i jest taki sam jak w Full. Przecież Full i Light to zupełnie inne kampnie i ilość skryptów także jest inna.We wczesniejszych wersjach wydaje mi się, że opisy kampanii zawsze były prawidłowe i obie wersje działały przynajmniej tak było u mnie.
Nie wiem czy to jest ważne, ale komuś może to pomoże w rozwiązaniu problemu, że Full nie chce działać z nowymi zmianami i mapami mietka.
Dodatkowo wydaje mi się, że dodatek : Pakiet budynków wszelkie warianty i opis jego instalacji nie jest dostatecznie opisany i może tutaj przy jego instalacji coś się wykonuje nieprawidłowo, bo jest wiele opcji do wyboru.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Dudas
Dzisiaj ponownie zainstalowałem na Megasubmoda2 ( mam kopie na oddzielnym dysku) instalkę Aravena MegasubmodaIV i nie działa Full a Light działa jak było wczoraj tyle, że zauważyłem coś co wczoraj mi się nie rzuciło w oczy a mianowicie : przy wyborze kampani Full opis kampani jest ok, ale już wybierająć kampanię Light opis się nie zmienia i jest taki sam jak w Full. Przecież Full i Light to zupełnie inne kampnie i ilość skryptów także jest inna.We wczesniejszych wersjach wydaje mi się, że opisy kampanii zawsze były prawidłowe i obie wersje działały przynajmniej tak było u mnie.
Nie wiem czy to jest ważne, ale komuś może to pomoże w rozwiązaniu problemu, że Full nie chce działać z nowymi zmianami i mapami mietka.
Dodatkowo wydaje mi się, że dodatek : Pakiet budynków wszelkie warianty i opis jego instalacji nie jest dostatecznie opisany i może tutaj przy jego instalacji coś się wykonuje nieprawidłowo, bo jest wiele opcji do wyboru.
To nie ma znaczenia, opisy są w pliku strat, a oba te pliki w full i light są identyczne poza właśnie opisami.
-
Dudas z każdym budynkiem z pakietu Megasubmod III działa, co tam opisywać są różne budynki, bo jedni chcą free_upkeep inni nie, tak samo ograniczona rekrutacja. Zamieniasz budynek usuwasz map.rwm nowa kampania i tyle. Co 6 stron instrukcji do tego ma być?
Edit: Dudas wejdź do Bellum po Megasubmodzie IV do data/world/maps/campaign/custom i do Full a potem do descr_strat i powiedz co pisze u góry Full czy Light. I odpisz mi na Forum albo na PW.
-
U mnie jest Kampania Full napisane.
-
To dobrze jest. Dziś może Mietek77 przygotuje poprawiony zestaw do instalacji. Sam nie wiem, pisałem wiele razy obie kampanie mi działają już po plikach od Mietka77.
Edit: A jak macie Wybierz kampanię, to po prawej stronie dla Full jest opis Full, a dla Light, light?
-
Ja mam przy Full po prawej Full, przy Light po prawej Light. Tylko opisy poniżej dla obu są te same jak dla Full.
-
Jak to te same opisy, nie rozumiem. Ja mam po lewej 4 różne kampanie do wyboru w tym Light i Full.