Wszystkie razem jako jeden dodatek wydali przy Kingdoms, nie było żadnego dzielenia na części, wtedy jeszcze nie było ery DLC ;) Dodatek to zbyt dochodowa rzecz, żeby sobie ją odpuścili, więcej osób kupi takie coś niż np DLC.
Wersja do druku
Wszystkie razem jako jeden dodatek wydali przy Kingdoms, nie było żadnego dzielenia na części, wtedy jeszcze nie było ery DLC ;) Dodatek to zbyt dochodowa rzecz, żeby sobie ją odpuścili, więcej osób kupi takie coś niż np DLC.
Nie będzie żadnego łączenia kilku dlc w 1 dodatek. Poco mieli by robić coś takiego? Mogą jedynie wydać pakiet kilku dlc.
Jestem zaskoczony podwójnie : u mnie osobiście bpatch 10 , zrobił różnicę na mapie , optymalizacja poprawiona o jakieś 50% w stosunku do poprzedniej wersji. Naprawde wszystko śmiga dużo lepiej, ładniejsze kolory i kilka drobnych szczegółów o których się nie bede rozpisywał ;) Dodam, że gram Macedonią i w basenie m.śródziemnego dzieje się sporo, co przy 360 turze powodowało spore przycięcia od nadmiaru jednostek, agentów, flot etc. Może jak ktoś pisał dla słabszych komputerów jak mój to zrobiło różnicę ( karta 1GB lekko podkręcona , 8GB RAM , 3,6 Ghz Core 4 procek ). Gram na wszystkich modach od Radiousa.
No ale teraz drugie zaskoczenie , to niemiłe. Zniknęła mi opcja forsownego marszu, a co gorsza armie które, były w tym trybie przed zapisem tak pozostały i nie można tego zmienić. To samo tyczy się floty - cała naprzód. Czy ktoś tak jeszcze ma ? Szkoda by było zaczynać kampanię od początku :/
EDIT: "Forced March now invisible to select and gone from the game" - czasem warto przeczytac changelog ;))
Tutaj rozwiązanie jak "odhaczyć forsowny marsz" i grać dalej gdyby ktoś miał ten sam problem :
Radious : "Open my mod in PFM, find lua_script - extract them, then delete them from pack, save, go to the game, get your armies out of FM, save, quit, open my mod in pfm, include back lua_scripts, save and play till you can!"
Dzięki za info o forsownym marszu. Przejrzałem sobie savy i powyłączałem go.
Flagellum_Dei czy dobrze zrozumiałem na bpatchu 10 mapa kampani działa ci o 50 % szybciej, mozesz potwierdzić, pytam bo z obecna optymalizacja mapa kampani u mnie jest nie grywalna, mimo ze bitwy chodza w miare płynnie.
Optymalizacja naprawdę u każdego wygląda inaczej, dużo zależy od procesora, np. na Intelach Rome chodzi lepiej, ale już na AMDkach sprawa wygląda gorzej ;)
Fakt, tym bardziej że większość changelogów jest tłumaczona w odpowiednim temacie na bieżąco i był czas temu zaradzić :)Cytat:
Zamieszczone przez Flagellum_Dei
U mnie mapa kampanii spowolniła, zaś bitwy działają bezproblemowo. Radious na swoim kompie z GTX 780 zauważył niewielkie przyśpieszenie. Ogólnie zrobiła się afera wokół LOD, czyli poziomie detali grafiki przy operowaniu zoomem kamery:
[youtube:25sb9ji4]http://www.youtube.com/watch?v=olMg1n3MCuE[/youtube:25sb9ji4]
co do optymalizacji to to prawda ze na patchu 10-tym, gem obniza wydajnosc?Jesli tak to sa to jakies znaczace spadki?
Nie wiem jak to jest z GEM Mod, nie używam go. Natomiast wydajność grafiki u mnie poprawia ten mod
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... beta-added
ponieważ eliminuje HDR, tak samo jak swego czasu praca Mech Donald'a.
Włączyłem sobie Rome'a i mam takie wrażenie - Patch 10 pod względem optymalizacji spie*rzył wszystko, co poprawił Patch 9. Innymi słowy znajdujemy się w punkcie Patcha 1.8 :?
To jest wersja beta, dopóki nie wydadzą ostatecznej wersji, można wrócić do aktualnej dziewiątki. :)
Heh tak , cały się spociłem aż z wrażenia ale przypominam , że grę odpaliłem na bardzo zaawansowanym stadium - armie, agenci, floty w dużej ilości - różnica była ogromna na plus po tym bp10.Cytat:
Zamieszczone przez misiek1205
Odpaliłem też nową kampanię i wtedy nie użył bym liczby 50% , ale teraz jest naprawdę bardzo płynnie u mnie.
A co do postów wyżej to racja, każdy chyba inaczej reaguje. U mnie np patch9 mocno popierniczył grę, a większość była zadowolona z niego.
Procki od Intela wiadomo, że pod Romka lepsze i ogólnie też lepsze. Niestety jestem na AMD ;)) FX 4100
PS: Bitwy raczej bez zmian - nie zauważyłem różnicy pomiędzy p9 a bp10
A ja czekałem, czekałem i się doczekałem.
Armia SI pod moją osadą wreszcie dała sobie spokój z bramą i rzuciła piechotę po drabinach na mury. Po pierwszym uderzeniu druga fala piechurów pięknie wykorzystała drabiny/wieże i wleciała do środka przez mury.
Co więcej, moja piechota, która nieopatrznie zapędziła sie na zewnątrz osady - po rozkazie powrotu wykorzystała najkrótszą drogę - po drabinach podstawionych przez wroga! Pamiętam, że kiedyś uparcie przez bramę chcieli włazić, choćby była po drugiej stronie mapy.
Oczywiście sprawa do przetestowania jeszcze, ale zrobię to już rozpoczynając nową kampanię!
Gdzie tu podbijają wnioski urlopowe do pracy? :-)
Jeżeli to nie wyjątek w zachowaniu AI to mamy chyba przełom....Cytat:
Zamieszczone przez Robin
Ehhh niestety,
trzykrotnie powtórzony eksperyment już się nie powiódł. Znów koncert rockowy przy bramie.
Wpadłem w euforię wczoraj, bo to rzecz, która mnie od Roma odrzuciła. Dziś mam podejrzenia, że jest to jeszcze głupsze niż myślałem... Wczoraj przypadek sprawił, że bramę sam otworzyłem. Wojska SI nie podpaliły jej, więc zajęły się murami. Komputer uznał widocznie, że jak bramy nie podpali to jej nie ma...
Nie powiem, że żałuję kasy wydanej na grę - kilka miłych godzin przy niej spędziłem - ale miał to być mój chwalebny powrót do Total War - wreszcie porwałem się na komputer, który uciągnie najnowszego ROMA i szykowałem się na długie weekendowe rozgrywki... ehhh może następna część...
Potwierdzam spostrzeżenie poprzednika. Komputer nie potrafi zdobyć obwarowanego miasta. Patch nr 10... na litość, zaczynam sądzić, że w CA pracują kretyni.
Może mi ktoś powiedzieć dlaczego jeszcze u mnie nie zainstalował się patch? Czy to jest jeszcze wersja beta?
Wersja beta. Wystarczy przeczytać ostatnie 2-3 strony aby o tym wiedzieć :)Cytat:
Zamieszczone przez kuubaaa90
Przez to zamieszanie z forum umknęła kolejna łatka ;)) beta patch 12 można pobierać
http://wiki.totalwar.com/w/Total_War_ROME_II:_Patch_12
lista zmian w linku , całkiem spora nota bene
Witam, uważam że od patcha nr 10 jest co raz bardziej ciekawie,i nie żałuję w tej chwili wydanych pieniędzy w lipcu 2013 roku :)
Cześć :) Tak szczerze to myślicie, że jest jeszcze nadzieja, że Drugi Romek będzie jeszcze chodził jak chodził płynnie jak Drugi Shogunik na starszych konfiguracjach ? :D Tamta część Total War jest jak na razie najbardziej idealna pod względem grafiki i optymalizacji. :)
Rome 2 wciąż jest łatany, więc dopóki nie wyjdzie ostatni patch, nie ma co porównywać tej gry z shogunem 2 którego już skończyli łatać, ale według mnie Rome 2 jest o wiele bardziej rozbudowana, bardziej skomplikowana, mapa kampanii jest o wiele większa, jest więcej wszystkiego. W skrócie więcej miejsca na różnego rodzaju bugi, więc o wiele ciężej będzie doprowadzić Rome 2 do takiego stanu w jakim jest teraz shogun 2. Poza tym fakt, że rome jest bardziej skomplikowane sprawia, że do ogarnięcia tej gry potrzebne jest lepsze AI, a niestety w stosunku do shoguna wcale go nie poprawili.
Po tej łatce do patcha 12 stało się coś dziwnego z animacjami odcinania kończyn :D W momencie animacji żołnierz zamiast tracić kończynę dubluje się i oba ciała wylatują w powietrze :D
Edit: Ogólnie DLC Blood and Gore przestało poprawnie działać po tym patchu. Ludzie skarżą się na to i wątpię aby CA tego nie naprawiła.
Czy juz wyszedl patch 12, bo ja na steame przy rome 2 nadal mam dopisek update 12 beta.
Jeszcze nie, dalej jest w opcjach "bety".
Jak to dobrze że nie mam dostępu do Rome II i ogólnie gier :P Bo sam też wydałem pieniądze na B&G i już fakt ograniczenia animacji mnie irytował, a jak dochodzi do tego to że gra już w ogóle przestała poprawnie działać to dostałbym białej gorączki :D No cóż, tak to jest jak się wypuszcza na szybciora wszystko
Witam wszystkich. Wiadomo kiedy ukaże się 12 patch? Już dużo czasu minęło od zapowiedzi...
Pewno wtedy jak uda się im w końcu dopracować betę tego patcha. Fakt, długo im to idzie, ale lepiej żeby trwało to jak najdłużej, a zawierało jak najmniej niedoróbek.
Patch 12 ukaże się w ciągu najbliższych dwóch dni...
Świetna wiadomość:D
A może ktoś mi powiedzieć od kiedy w czystej wersji jednostki rzymskie rzucają pilum z miejsca i idąc mają je domyślnie w ręce a miecz przy pasie? :D Od kiedy jest DeI nie grałem na czystej grze i się trochę pogubiłem :)
Nie ma na czystym rzucania pilum z miejsca ani chodzenia z nim w ręku...
Ale.. to niemożliwe.. wyłączyłem mody.. włączyłem grę, szybką bitwę i tak było .. więc czy to możliwe, że jakiś mod mimo, że nie był zaznaczony w MM był aktywny?
Mody w formacie .movie nie wyświetlają się w MM.
Dzięki.. sprawdziłem.. miałem jakiegoś moda w owym formacie.. nie pamiętam żebym go pobierał, co raz gorzej ze mną :)
Może po prostu to plik z innego moda?
No i czy wam też się ściąga 1,1 gb Rome II (mi już drugi raz...)
Witam , chciałem podpytać nieco o kwestię praktyczną ...
otóż ostatnio przy każdorazowej aktualizacji gry mimo niewielkiego rozmiaru pliku, czekam na ukończenie 45-60 minut nawet.
rozumiem, że "dysk jest zajęty" i rzeczywiście widzę, że pracuje, domyślam się że nadpisuje pliki albo usuwa stare instaluje nowe,
ale że przez prawie godzinę ? Dochodzi do tego, że człowiek po 3-4 dniach nieobecności chce odpalić Romka i musi czekać godzinę
na uruchomienie gry.
Chciałbym podpytać czy u Was też to tyle trwa, bo ciekaw jestem czy to kwestia szybkości dysku etc. czy po prostu tak jest bo jest ;)
PS: przeważnie uczestnicze we wszystkich wersjach bety. a PS2 : gram na modach Radiousa i dla porównania jego aktualizacje instalują się w nie więcej niż minutę przy czasami takiej wadze pliku.
PS3: oczywiście się rozpisałem, bo właśnie trwa aktualizacja :D
Ja mam Romka na SSD i też mi się czasem dłużej aktualizuje kiedyś ktoś pisał że to przez to tak długo trwa bo cały czas wprowadzają jakieś poprawki w silniku gry.