Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Cytat:
Ale Ty ciągle omijasz główny temat! To, że ludzie mogą próbować czy próbują eutanazję wykorzystać nie ma wielkiego znaczenia w tym momencie.
Właśnie że ma, bo jak coś wprowadzać to trzeba przemyśleć całą sprawę a nie wprowadzić bo "na zachodzie tak mają" czy bo to "droga postępu".
Cytat:
Eutanazja sama w sobie nie jest czymś złym.
A od kiedy ateista rozróżnia dobro i zło? Sumienie Ci tak powiedziało? Przecież w nie nie wierzysz :lol:
Cytat:
Możesz sobie nie popierać, możesz zdecydować się cierpieć bo to podobno uszlachetnia, ale ja chciałbym mieć wybór.
Trzeba mieć nieźle nasrane, żeby w wieku 20-30 lat myśleć o eutanazji LoL :shock:
Cytat:
Rozumiem dawac noge z matmy lub fizy ale zeby omijac szerokim lukiem W-F
W podstawówce i gimnazjum lubiałem W-F. Potem trafiłem na idiotę w szkole średniej. Pływać nie umiałem, bo nie na każdej wiosce jest basen a ten na pierwszych zajęciach zrobił zawody pływackie na czas na ocenę :shock: Tłumaczyłem, że nie umiem pływać to patrzył jak na wariata i darł japę zamiast nauczyć. Na nastepną lekcję przyniosłem zwolnienie i niech spier... Nie chodziłem na zajęcia przez całą średnią. Na studiach znowu chodziłem na W-F i znowu było fajnie :mrgreen: Wniosek- wiele zależy też od podejścia nauczyciela.
Cytat:
Poczytaj sobie najpierw definicje słów, których używasz, bo potem zabawne kwiatki wychodzą. :lol: Chyba, że to jakaś ironia, to przepraszam. Ale nie, pozbawienie kogoś życia przez drugiego człowieka to nie jest definicja morderstwa, czy zabójstwa. Na dobry początek możesz sobie poszukać w kk definicji zabójstwa eutanatycznego i porównać ją ze zwykłym zabójstwem, potem szybki skok do nieumyślnego pozbawienia życia i już widzisz, jak Twoje wyobrażenia o rzeczywistości nijak się do niej mają. ;)
"Zabójstwo eutanatyczne" to jak najbardziej zabójstwo. Tylko w typie uprzywilejowanym.
Cytat:
Właśnie że ma, bo jak coś wprowadzać to trzeba przemyśleć całą sprawę a nie wprowadzić bo "na zachodzie tak mają" czy bo to "droga postępu".
Oczywiście, że trzeba to przemyśleć i odpowiednio przygotować, ale to nie zmienia faktu, że ty nadal oceniasz eutanazję przez pryzmat tego, że niektórzy ludzie to szuje.
Cytat:
A od kiedy ateista rozróżnia dobro i zło? Sumienie Ci tak powiedziało? Przecież w nie nie wierzysz :lol:
:shock: :shock: :shock: leci łapu-capu
Cytat:
Trzeba mieć nieźle nasrane, żeby w wieku 20-30 lat myśleć o eutanazji LoL :shock:
Takimi wypowiedziami to wystawiasz sobie świadectwo. Także jak dla mnie spoko, bo nigdy nie prezentowałeś sobą nic ciekawego. Przy okazji pokazujesz znowu swoje motto życiowe, czyli: "nie znam się ale się wypowiem". Otóż dzieciaczku, eutanazja polega na skróceniu cierpień chorego i nie ma tu znaczenia jego wiek. Cierpieć można także w wieku 20 lat. Więc co jest dziwnego, że myślę o różnych rzeczach? Już teraz wiem, że chcę być skremowany, mimo, że cieszę się życiem. Skąd mam wiedzieć co przyniesie jutro?
Cytat:
"Zabójstwo eutanatyczne" to jak najbardziej zabójstwo. Tylko w typie uprzywilejowanym.
A gdzie napisałem, że nie jest? Przecież z samej nazwy wynika, że to zabójstwo. Stwierdziłem tylko, że nie każde pozbawienie życia przez drugą osobę jest zabójstwem (nieumyślne spowodowanie śmierci), co było odpowiedzią na
Cytat:
pozbawienie życia poprzez czynność drugiego człowieka| czyli morderstwo
a co do eutanazji, to chcę pokazać koledze, że nawet w Polsce kk odróżnia zabójstwo eutanatyczne od typu podstawowego ze 148, więc zrównywanie wszystkich, zupełnie odmiennych przypadków, gdzie jedynym wspólnym mianownikiem jest skutek w postaci śmierci człowieka jest zasadniczym błędem.
Jak chcesz się już do czegoś przyczepiać to rób to chociaż z sensem. ;)
Cytat:
[quote:210cb7dh] A od kiedy ateista rozróżnia dobro i zło? Sumienie Ci tak powiedziało? Przecież w nie nie wierzysz :lol:
:shock: :shock: :shock: leci łapu-capu[/quote:210cb7dh]
Zostaw go, on wie co mówi. Jego wielki praprzodek zjadł owoc z zakazanego drzewa przez co Zakapior jest w stanie rozróżniać dobro od zła.
A Ty Volomirze czym możesz się pochwalić? ;)
Cytat:
A Ty Volomirze czym możesz się pochwalić? ;)
Mój przodek upolował mamuta :P
Cytat:
Takimi wypowiedziami to wystawiasz sobie świadectwo. Także jak dla mnie spoko, bo nigdy nie prezentowałeś sobą nic ciekawego. Przy okazji pokazujesz znowu swoje motto życiowe, czyli: "nie znam się ale się wypowiem". Otóż dzieciaczku
1. Jakbym się z Tobą zgadzał to pewnie byłbym człowiekiem reprezentującym "coś ciekawego" :lol:
2. Ty się za to znasz LoL.
3. Czy się znam czy nie- mogę się wypowiedzieć. Jeszcze ZSRE mi tego nie zabroniła ani nie podciągnęła pod "mowę nienawiści".
4. Nie jestem Twoim dzieciaczkiem ani dzieciaczkiem wogóle. Takie ad persona to od zawsze argumenty ludzi ubogich intelektualnie :?
5. Mam nadzieję, że tym razem moderator zainterweniuje.
6. A skoro masz się za takiego dorosłego a mnie za "dzieciaczka" to odpowiedz na pytanie na podstawie czego rozróżniasz dobro i zło; Ty który czytasz posty ze zrozumieniem i odpowiadasz interlokutorom :roll:
7. Czekam na sensowną odpowiedź, ale pewnie znowu pokomentujesz jakieś wyrwane z kontekstu słowa moje lub innych, żeby zmienić temat.
Cytat:
Cierpieć można także w wieku 20 lat. Więc co jest dziwnego, że myślę o różnych rzeczach? Już teraz wiem, że chcę być skremowany, mimo, że cieszę się życiem. Skąd mam wiedzieć co przyniesie jutro?
Jak dobrze, że nie jestem ateistą, pewnie też zamartwiałbym się za młodu czy mnie mają pochować czy skremować i czy będzie mi potrzebna eutanazja. W sumie nie dziwne, że martwisz się na każdym kroku o swoje życie, jako ateista masz je przecież tylko jedno :mrgreen: A podobno to chrześcijanie są z natury ponurzy i umartwieni :mrgreen:
Cytat:
Jakbym się z Tobą zgadzał to pewnie byłbym człowiekiem reprezentującym "coś ciekawego" :lol:
Nie interesuje mnie jakie masz poglądy, interesuje mnie to, że nie potrafisz argumentować, a w momencie jak ktoś już wykaże, że nie masz racji to szybciutko się wycofujesz z debaty :mrgreen:
Cytat:
Mam nadzieję, że tym razem moderator zainterweniuje.
Hahahahahahah! Piszesz mi, uwaga cytuje: "Trzeba mieć nieźle nasrane" i teraz liczysz na moderatora? Litości :mrgreen:
Cytat:
odpowiedz na pytanie na podstawie czego rozróżniasz dobro i zło LoL Ty który czytasz posty ze zrozumieniem i odpowiadasz interlokutorom :roll:
Czekam na sensowną odpowiedź, ale pewnie znowu pokomentujesz jakieś wyrwane z kontekstu słowa moje lub innych, żeby zmienić temat.
Nie wyrywam z kontekstu i czytam ze zrozumieniem, w przeciwieństwie do Ciebie, mój drogi. Otóż moje rozróżnienie dobra od zła opiera się na tym co w tej materii wykształciło się w społeczeństwie na przestrzeni wielu setek lat. Czyli kradzież, gwałty, zabójstwa itd. to zło. Generalnie złe jest to co powoduje krzywdę innych osób, to czego nie chciałbym doświadczać na sobie. Takie proste i banalne. Nie potrzebuje książek, nakazów czy zakazów żeby rozróżniać co jest dobre, a co złe, wystarczy mi to, że myślę. Co więcej nie potrzebuję nad sobą bata w postaci piekła, żeby postępować uczciwie wobec innych.
Cytat:
Jak dobrze, że nie jestem ateistą, pewnie też zamartwiałbym się za młodu czy mnie mają pochować czy skremować i czy będzie mi potrzebna eutanazja. W sumie nie dziwne, że martwisz się na każdym kroku o swoje życie, jako ateista masz je przecież tylko jedno :mrgreen: A podobno to chrześcijanie są z natury ponurzy i umartwieni :mrgreen:
Czemu więc dyskutujesz na temat eutanazji czy aborcji? Przecież do pierwszego Ci daleko, a drugie totalnie Cię nie dotyczy. No i jaki ma to związek z ateizmem? No i nie umartwiam się, mam sprecyzowany pogląd na świat, na aborcje, eutanazję, homo ale także na muzykę, płeć przeciwną, ulubioną potrawę czy filmy. Co w tym jest złego?
Cytat:
Nie interesuje mnie jakie masz poglądy, interesuje mnie to, że nie potrafisz argumentować, a w momencie jak ktoś już wykaże, że nie masz racji to szybciutko się wycofujesz z debaty
Piszesz tu o sobie jak mniemam. Idealnie pasuje do Twojego stylu konwersacji co już dowiodłem :shock:
Cytat:
Hahahahahahah! Piszesz mi, uwaga cytuje: "Trzeba mieć nieźle nasrane" i teraz liczysz na moderatora? Litości
Widzę że nie rozróżniasz argumenty ad persona od ogólnych. Otóż moje zdanie "Trzeba mieć nieźle nasrane, żeby w wieku 20-30 lat myśleć o eutanazji" nie jest argumentem ad persona natomiast nazwanie mnie dzieciaczkiem już tak.
Nie tym razem.
Cytat:
Otóż moje rozróżnienie dobra od zła opiera się na tym co w tej materii wykształciło się w społeczeństwie na przestrzeni wielu setek lat. Czyli kradzież, gwałty, zabójstwa itd. to zło.
W społeczeństwie wykształcił się przede wszystkim relatywizm moralny, dla wielu z nich gwałty i zabójstwa przez te Twoje "setki lat" nie były czymś złym np. gwałty i zabójstwa na niewolnikach. Kradzieże też nie zawsze i nie wszędzie były złem np. u komuchów okraść kułaka czy burżuja było czynem dobrym. Dla innych społeczeństw zabijanie Żydów, Polaków czy murzynów było czymś dobrym. Relatywizm moralny społeczeństw na przestrzeni dziejów to wg mnie kiepskie podstawy dla światopoglądu. W każdym razie dziękuję za odpowiedź, wiem już z kim mam do czynienia.
Cytat:
Generalnie złe jest to co powoduje krzywdę innych osób, to czego nie chciałbym doświadczać na sobie.
Tak na przykład okraść złodzieja z łupu to czyn dobry czy zły według Twojej relatywnej moralności?
Cytat:
Czemu więc dyskutujesz na temat eutanazji czy aborcji?
Już pisałem- bo mam do tego prawo w rzekomo wolnym kraju. Jeszcz tego ZSRE nie zabronił.
Cytat:
No i nie umartwiam się, mam sprecyzowany pogląd na świat, na aborcje, eutanazję, homo ale także na muzykę, płeć przeciwną, ulubioną potrawę czy filmy. Co w tym jest złego?
Nigdzie nie napisałem, że to źle mieć poglądy na rózne sprawy.
Cytat:
Piszesz tu o sobie jak mniemam. Idealnie pasuje do Twojego stylu konwersacji co już dowiodłem :shock:
Gdzie niby dowiodłeś? Chyba nie na tym forum :mrgreen: Dodam, że Twoja głowa się nie liczy.
Cytat:
Widzę że nie rozróżniasz argumenty ad persona od ogólnych. Otóż moje zdanie "Trzeba mieć nieźle nasrane, żeby w wieku 20-30 lat myśleć o eutanazji" nie jest argumentem ad persona natomiast nazwanie mnie dzieciaczkiem już tak.
:mrgreen: Ubodło? Rozróżniam, ale stwierdzenie "dzieciaczek" jest lżejsze od Twojego, jakże kulturalnego stwirdzenia :mrgreen:
Cytat:
Litości
Nie tym razem.
Chodziło, żebyś przestał się kompromitować ale jak widzę będzie o to ciężko.
Cytat:
W społeczeństwie wykształcił się przede wszystkim relatywizm moralny, dla wielu z nich gwałty i zabójstwa przez te Twoje "setki lat" nie były czymś złym np. gwałty i zabójstwa na niewolnikach. Kradzieże też nie zawsze i nie wszędzie były złem np. u komuchów okraść kułaka czy burżuja było czynem dobrym. Dla innych społeczeństw zabijanie Żydów, Polaków czy murzynów było czymś dobrym. Relatywizm moralny społeczeństw na przestrzeni dziejów to wg mnie kiepskie podstawy dla światopoglądu. W każdym razie dziękuję za odpowiedź, wiem już z kim mam do czynienia.
Fajnie, fajnie, ale mówimy o XXI wieku. Jakbym żył w średniowieczu to pewnie miałbym inny pogląd na dobra i zło. Jeśli nie rozumiesz, że to co prezentuje społeczeństwo dziś, jest wypadkową tego co osiągało przez setki lat to przykro mi. No dobra, żartuje, nie jest mi przykro. Dodam jeszcze tylko, że pewnie Ty mocno opierasz się na tym co uczy Cię KK, więc zdziwi Cię fakt, że mordy w imię niesienia jedynej słusznej religii nie były potępiania przez Twoje źródło moralności :mrgreen:
Cytat:
Tak na przykład okraść złodzieja z łupu to czyn dobry czy zły według Twojej relatywnej moralności?
Dlaczego po raz kolejny wmawiasz mi jakieś poglądy? Na jakiej podstawie uważasz, że moja moralność jest relatywna? Mam Ci rozpisywać każdą sytuację?
Cytat:
Już pisałem- bo mam do tego prawo w rzekomo wolnym kraju. Jeszcz tego ZSRE nie zabronił.
Nie umiesz czytać ze rozumieniem.
Cytat:
Nigdzie nie napisałem, że to źle mieć poglądy na rózne sprawy.
Czepiasz się, ironizujesz na temat tego, że mam swój pogląd na eutanazję więc wnioskuje, że uważasz to za coś złego. No i ma jeszcze Twój kloaczny tekst.