Dzięki, działa ;)
Wersja do druku
Dzięki, działa ;)
Po 60 turach wymarli prawie wszyscy kardynałowie oprócz aragońskiego 60 latka, ja mam 3 a papież też Polak :) To normalne w modzie? gram na h/h jest całkiem dobrze bardzo ciekawa dyplomacja, wreszcie można coś planować i dotrzymują sojuszy poza Węgrami no ale tak jakoś wyszło.
To normalna kolej rzeczy, tak samo jest z kupcami.Komputer co ileś tur rekrutuje duzo kapłanow i kupców i przywraca "porzadek" w ich braku.
U mnie tak było w każdej kampanii. Teraz w ogóle mam niezły cyrk, bo pierwszy papież ekskomunikował wszystkich jak opętany i w efekcie połowa frakcji się na niego wypięła i zostali protestantami. Około 200 tury jedynymi liczącymi się frakcjami katolickimi jest moja Wenecja i Anglia.
Ja na razie jestem ok. 50 tury i powstała krucjata na Rzym - dopiero wtedy zauważyłem, że należy on do Królestwa Pizy :P
Poniżej link opcja dla Megasubmoda do BC 7.0.
Zawiera zmienioną startowa pozycję 1 fali Mongołów, Ruś, Węgry i okolice Halicza.
Mongołowie mają 5 milionów na starcie, i tak bankrutują około 200 tury, ale na początku naprawiają zdobyte osady i są agresywniejsi.
Jest też skrypt jaki uniemożliwia budowę i rekrutację w I turze po zdobyciu osady.
Pobrać i wrzucić do Ufficiale i nadpisać oba pliki, potem usunać map.rwm z Ufficiale i nowa kampania konieczna.
Oto link: http://przeklej.org/file/rIg4XH/Ufficiale.rar
Czy są odblokowane dżihady ? Jeśli nie, to jak to zrobić ? Pozdro :)
Raczej zablokowane.
Zrób kopię pliku descr_campaign_db z data Bellum.
Wejdź w plik i wstaw to co niżej w miejsce tego co jest. Usuń map.rwm z Ufficiale i nowa kampania konieczna, sprawdź czy działają. 8 pobożności musi mieć imam.
<crusades>
<required_jihad_piety int="8"/>
<max_disband_progress float="20.0"/>
<near_target_no_disband_distance float="4.0"/>
<disband_progress_window float="3"/>
<crusade_called_start_turn float="30"/>
<jihad_called_start_turn float="30"/>
<disband_progress_window uint="3"/>
<crusade_called_start_turn int="30"/>
<jihad_called_start_turn int="30"/>
<movement_points_modifier float="1"/>
</crusades>
Dziękuję bardzo :)
Propo nazw
Taka ciekawostka historyczna dot. Bagdadu :)
Historia
Bagdad został założony w 762 roku przez drugiego kalifa z dynastii Abbasydów, Al-Mansura. Zgodnie z intencją założyciela miał być stolicą dynastii Abbasydów i zastąpić dotychczasową siedzibę kalifa, Al-Kufę. Przenosiny były podyktowane zagrożeniem ze strony ugrupowań szyickich i podbitej ludności. Z tego też powodu został usytuowany w zakolu Tygrysu.
Pierwotna nazwa Madinat as-Salam (czyli Miasto Pokoju) utrzymała się aż do podboju Mongołów w 1258, po czym miasto przejęło nazwę po okolicznej wiosce.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bagdad
Pozdrawiam :)