Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Cytat:
Suwerenność - cecha władzy państwowej nieograniczonej, najwyższej, niezbywalnej i bezwarunkowo niezależnej. Suwerenność zewnętrzna oznacza niezależność od wszelkiej władzy w stosunkach z innymi państwami, a wewnętrzna – samodzielność w regulowaniu wszelkich spraw wewnętrznych
Umowa międzynarodowa - jest obecnie najważniejszym instrumentem regulującym stosunki międzynarodowe i jednym z dwóch niekwestionowanych źródeł prawa międzynarodowego
(..)
Zgodnie z konwencją wiedeńską o prawie traktatów z 1969, przesłanki (przyczyny) nieważności umów międzynarodowych można podzielić na trzy grupy:
1. związane z naruszeniem prawa wewnętrznego kontrahentów dotyczącego zawierania umów
Więc o czym piszecie ? Jak nie może się nie wywiązać, skoro może ?
No, ale teraz zmieniłeś definicję... :roll:
Cytat:
Twój "logiczny punkt widzenia", czymkolwiek jest, nie ma nic wspólnego z logiczną dedukcją którą ja stosuję. Dyskutujesz po prostu sam ze sobą, z własnymi tezami które mi przypisujesz, nie rozumiejąc o czym mówię, w skutek czego nie pozostaje mi nic innego jak zalecić lekturę jakiegoś akademickiego podręcznika ze wstępu do logiki. Bez tego ta dyskusja jest jak ze ślepym o kolorach, i nie jest to w żadnym wypadku moje wywyższanie się czy ucieczka od rozmowy; zapoznaj się bliżej z logiką formalną to zobaczysz o czym mówię.
A Ty zapoznaj się z kilkoma innymi źródłami poznawczymi, może dostrzeżesz sens ich użycia w dyskusji.
Ponadto nie odpowiedziałeś na pytanie i nawet wiem dlaczego - po prostu nie umiesz na nie odpowiedzieć, bo Twoje techniki analizowania sytuacji nie biorą wymienionych czynników pod uwagę.
Cytat:
No i jaki do k**wy nędzy ma to związek, poza czysto skojarzeniowym z meritum dyskusji tj czy "polska straciła niepodległość na skutek akcesu do TL" ?
Na filozofii uczą wyrażać opinię z użyciem wulgaryzmów ? ciekawe.
Tłumaczyłem wielokrotnie jaki to ma związek, ale Ty nie przyjmujesz do siebie prostych informacji.
Cytat:
Czy ty uważasz że z tego co ja twierdzę lub z dedukcji logicznej jako takiej z podpisania jakiejkolwiek umowy wynika to że ta umowa zostanie dotrzymana ?
Ja ? prędzej Ty. Przecież od początku twierdzisz, że skoro mamy możliwość wystąpienia z UE, bo tak jest napisane na kartce formatu A4, to tak jest w rzeczywistości. Kompletnie nie zwracasz uwagi na inne kwestie, bo Twoje techniki poznawcze Ci tego zabraniają. Ale jaki jest sens pisania o tym samym po raz X-ty ?
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
Zgodnie z konwencją wiedeńską o prawie traktatów z 1969, przesłanki (przyczyny) nieważności umów międzynarodowych można podzielić na trzy grupy:
1. związane z naruszeniem prawa wewnętrznego kontrahentów dotyczącego zawierania umów
To jest jedna z przyczyn tzw. nieważności względnej (czyli w przypadku której można dokonać konwalidacji), ale tu chodzi o naruszenie prawa wewnętrznego przy procesie ratyfikacji, a nie sprzeczności postanowień traktatu z prawem wewnętrznym, czyli np. w USA byłby to brak zgody Senatu.
@Czulu mógłbyś się odnieść do sytuacji z mojego poprzedniego posta, ciekaw jestem jak ze swojego punktu widzenia chcesz wyjaśnić tamtą sytuację.
Oczywiście, że nie odpowie, bo nie potrafi. Przez lata uczono go pomijać takie rozważania, gdyż są rzekomo 'bezcelowe'.
Abstrahując na moment od naszej dyskusji na temat suwerenności RP:
http://wiadomosci.onet.pl/2093636,11,ja ... ,item.html - no niewątpliwie powinni :lol: Inna sprawa, że Polacy z wdzięczności powinni go byli powiesić.
Ja mam takie pytanie, ponieważ niezbyt się znam na gospodarce i polityce - niby często piszą na onecie czy innych podobnych portalach jakieś teoretycznie pozytywne rzeczy na temat Polski, ale zawsze jest to kwestionowane i wyśmiewane, tu także niekiedy to obserwuje. Czy znaczy to, że wszelkie takie "fajne" newsy to pic na wodę, lub mydlenie oczu? I czy w ogóle dzieję się coś pozytywnego w Polskiej gospodarce lub polityce?
mamy cię!
http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/dziwne ... 22331.html
i on byl za karaniem za maryśkę :twisted:
wielki polityk, scenarzysta, prawnik jeszcze niedawno broniacy dostepu do zawodu w imie etosu adwokata nacpany i ubrany w sukienke przez jakies prostytutki :lol:
przekleci nadludzie- widać piszą prawo dla maluczkich, a nie dla siebie.
Właśnie to mnie irytuje. Robienie z siebie kogoś elitarnego pod publikę, gdy w rzeczywistości jest się zwykłym prostym robakiem.
Czy ja wiem, preferencje do przebieranek w damskie stroje sugerują raczej bogate wnętrze :lol:
chciwosc tych łachudr przekracza wszelkie granice
http://www.tvn24.pl/12692,1634070,0,1,n ... omosc.html
http://www.tvn24.pl/12692,1631210,0,1,t ... omosc.html
Jak ktoś nie potrafi uczciwie zarobić, to się po cudze upomina.