Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
marko1805 - opierałem się na custom battle i tak to właśnie wygląda. W okresie Pełni nie ma już Polish Nobles, tak samo odpadają Rycerze Piesi w okresie Schyłek. Załadam, że też nie można ich rekrutować w tych okresach (ale być może się mylę).
Cytat:
Tu moja sugestia, aby tę jednostkę nazwać po prostu: kopijnicy ,lub chorągiew kopijnicza, natomiast pocztowy to raczej ktoś, kto wchodzi w skład pocztu rycerza.
ok, niezły pomysł :)
Araven - można jaśniej? :) Chodzi Ci o to, że zgadzasz się z Marko, żeby dać im Kopijnicy?
P.S. dajcie jeszcze znać jak z tymi "swordsmen!" i "heavy infantry!".
A może tak jakieś historycznie uzasadnione nazwy? Tak się tylko pytam :mrgreen:
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=9100
tak na szybko znalazłem - drugi post. Pasowałoby więc to do wyglądu tej jednostki jak ulał :)
Cytat:
marko1805 - opierałem się na custom battle i tak to właśnie wygląda. W okresie Pełni nie ma już Polish Nobles, tak samo odpadają Rycerze Piesi w okresie Schyłek. Załadam, że też nie można ich rekrutować w tych okresach (ale być może się mylę).
Wszystko jasne, w custom battle jak najbardziej,natomiast w kampanii można rekrutować wszystkie jednostki.
Mogą być kopijnicy, a pocztowych nazwij Pancernymi, inne Twoje propozycje są ok wg mnie.
Eutychesie: Jakieś konkretne propozycje użycia nazw historycznych mile widziane.
Ok, tak zrobię i będzie klawo.
POSZUKIWANY SERWER, NA KTÓRY MOŻNA ZA FREE WRZUCIĆ I ZA FREE ŚCIĄGAĆ DO 600MB DANYCH! Jak ktoś zna, niech da namiary, to się tam wrzuci kolejną wersję instalki megasubmoda, żeby nie rozdzielać na 2 pliki. Ewentualnie jakaś drobna opłata za wrzucenie, ale pobieranie musi być za free. Sendspace np. to lipa dla dużych plików, bo ciągle zajęty.
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Mogą być kopijnicy, a pocztowych nazwij Pancernymi, inne Twoje propozycje są ok wg mnie.
Eutychesie: Jakieś konkretne propozycje użycia nazw historycznych mile widziane.
Właśnie przeglądam mądre książki stąd moje zapytanie, gdyż modyfikacja nie dzieje się w jednym czasie, a na przestrzeni iluś tam lat...O ile Bizancjum można Włochom darować, bo literatura jest dosyć stronnicza, wszystko zależne od opcji czasowych itp...piszących, to w przypadku polskich jednostek mam mieszane uczucia, a może byście zerknęli do opisów polskich jednostek w Mediewalu 1? Mimo pewnych kontrowersji, nie były one takie złe, ale to tylko taka sugestia... ;)
Cytat:
Właśnie przeglądam mądre książki stąd moje zapytanie, gdyż modyfikacja nie dzieje się w jednym czasie, a na przestrzeni iluś tam lat...
no właśnie to trzeba wziąć pod uwagę.
No i właśnie kontynuując: Polish_guard mają również unikalną mowę w bitwie, podobnie jak polish nobles. Więc tu bardziej by pasowało ich nazwać Gwardia Królewska niż Kopijnicy, bo w momencie ich wyboru słyszymy "Polish Guard!". Tyle że niby takie jednostki pojawiły się dopiero za Władzia IV. Tak więc zostajemy przy Kopijnikach - pasuje wygląd do nazwy i "historyczność" (chyba) czy może wykorzystamy fajną mowę i pójdziemy w Gwardię Królewską?
Eutyches, a jakie tam w pierwszym Medku były nazwy przypomnij?
No i ta nieszczęśna konnica litewska, co ma staty niemal identyczne z Jazdą Mazowiecką. Zgodnie z tymi dywagacjami: http://www.historycy.org/index.php?s...dpost&p=109196 konnica litewska jednak kojarzy się większości raczej z lekką konnicą. Może im staty osłabić, a przynajmniej szarżę? I tak mamy za dużo ciężkiej konnicy.
Gwardia Królewska może być, Litwini mieli też ciężką jazdę, i średnią, nie tylko lekką. W takim SS 6.4 niektóre litewskie jednostki jazdy są bardzo silne i ciężkozbrojne.