-
Re: Komputery,programy,sprzęt itd. - temat ogólny
Nie widziałem żadnej daty ważności na tubce, a pasta chyba nie może się zepsuć... A może może? :lol:
Czytałem coś o Arctic Silver, ponoć jest dobra, ale nie jestem w tym obeznany. No cóż, jutro jeszcze zajrzę do wnętrza komputera i popróbuję coś dobrego tam zrobić. Chociaż może już dość dobrego narobiłem :roll:
Teraz tak patrzę na tego screena, którego dodałem i tak się zastanawiam - czy napięcie -12V jest normalne? :|
-
Ja nie mam pojęcia :D cóż,data ważności to nie jest taka raczej ważna,tu chodzi coś ty za dziadostwo kupił.Niech ktoś się jeszcze wypowie :P tak o
-
Mam taki problem z youtube. Generalnie zauważyłem, że część nowszych filmów dostała obok opcji wyboru jakości także wybór szybkości odtwarzania. I tutaj pojawia się problem. Nie mogę w takich filmach zmienić jakości odtwarzania. Czy wybiorę 240 czy 720 film prezentuje się tak samo. O co chodzi?
-
Dobra, skoro pisaliście że coś z pastą skopałem to usunąłem ją i założyłem jeszcze raz, ale tym razem w inny sposób.
Teraz sytuacja wygląda tak:
W biosie temperatura około 21°C, w "czasie spoczynku" 25-30°C, podczas gry jak dotąd najwyżej 66°C (najwyższa bezpieczna dla mojego procesora to 72.6°C), przy czym gra cały czas miała 61-100 FPS-ów (najmniej było 61) :mrgreen:
Widać, moje początkowe umiejętności nakładania pasty były co najmniej wątpliwe :lol: .
Nie miałem pojęcia, że ta pasta ma aż takie znaczenie :P
Dzięki za pomoc :D
-
Cytat:
Mam taki problem z youtube. Generalnie zauważyłem, że część nowszych filmów dostała obok opcji wyboru jakości także wybór szybkości odtwarzania. I tutaj pojawia się problem. Nie mogę w takich filmach zmienić jakości odtwarzania. Czy wybiorę 240 czy 720 film prezentuje się tak samo. O co chodzi?
Dziwnie - to jest już dość długo na YT i u mnie działa normalnie, po prostu przełączam na lepszą jakość i albo się płynnie zamienia po chwili, albo zaczyna bufor od danego momentu. Możliwe, że jakiś filmik został dość niedawno wrzucony to jeszcze nie ma tej lepszej wersji zuploadowanej na serwer YT
-
No własnie ja to zauważyłem niedawno. Bo jeśli mam starszy filmik i wciskam hd to albo buforuje się i za chwile jest hd, albo klikam dalej czy blizej na pasku i mam od razu, a tutaj nic sie nie dzieje, jakbym klikal w próżnie:P
-
Czasami takie błędy się zdarzają. Może zaktualizuj wszystkie wtyczki i inne pierdoły
-
Tylko nie bardzo wiem co mam zaktualizowac.. Uzywam chrome, nie mam żadnych wtyczek, pokazuje mi że wersje mam aktualną, flash mam zaktualizowany. Sprawdzałem na innych przeglądarkach i tam w ogóle nie ma opcji przyśpieszenie, wszystko jest po staremu i działa. Coś jest w takim razie z Chrome, ale nie mam pojęcia jak to naprawic.
-
-
Reainstal nic nie dał... To chyba cos z flash playerem w chromie. Generalnie na niektórych stronach, nie mogę wejść w "zakładki". Albo wyświetla mi się, że potrzeba flash playera. Tylko, że chrom ma wbudowanego i ten niby jest aktualny. Ten zwykly z kompa też jest aktualny. Wyprzedzając, tak reinstalowałem flasha:P
-
Hmmm...może Chromium spróbuj? To takie Chrome,tylko nie od google,nie zawiera flasha od razu z przeglądarką,więc ten zwykły z kompa bedzie działał.Spokojnie,zakładki itp. przejdą na Chromium po zalogowaniu sie na konto :P
-
Siema. Mam pewien problem z instalacją nowego systemu. Mianowicie nie mogę zmienić partycji na nowe , gdyż nie mam tej opcji , jest tylko komunikat że jak chce zmieniac to muszę uruchomić Windows 7 z płytki istalacyjnej , nie mam pojęcia jak to zrobić. Gdy olalem te partycje i zakonczylem instalke to po pierwsze , na dysku C zostaly mi jakies smieci jeszcze ze starej windy a do teho powstal jakis dysk H którego nie można usunąć. Możecie pomóc , gdyz z instalki windows jestem zielony :D
-
-Bierz płytke z win 7,do napędu,
-wejdź do BIOSu i znajdź "dział"z botowaniem i ustaw botowanie stacji dysków na 1 miejsce,gdzie to jest to nie wiem,ponieważ nie wiemy jaki masz BIOS,
-komp ci się zresetuje,następnie ci sie ukaże ekranik z instalatorem windy,możliwe że z 5-10 minut sobie poczekasz aż wszystko sie tam narobi,
-jak się załaduje to powinieneś mieć opcje jak formatowanie partycji itp.,ogólnie: ustaw partyche na windowsa 7 i daj opcje formata a zresztą partycji róbta co chceta,możesz je zostawić bądź nie,nie będzie z tym problemów,jedynie to jakieś drobne nieodczuwalne pierdoły będą to i tyle,nic nie znaczące.Ogólnie poustawiaj sobie to tam.
- no i co,instalujesz i tyle :D
Co do dysku H,to go przy tym ustawianiu partycji usuń czy co tam chcesz,no i tyle.
-
Udało się , dzięki za pomoc.
-
Pytanko. Reinstalowałem system , wszystko jest oki , tylko nie mam pojęcia jakie sterowniki zainstalowac. Zainstalowalem tylko najnowsze stery do Grafy i jakies ATK , natomiast trzeba jakieś jeszcze instalować , czy windows sam sobie dobiera?
-
do takich rzeczy jak czytniki kart pamięci czeba wgrać, do jakiś paneli dotykowych (w laptopie), di Wi-fi, do karty sieciowej też chyba, do dźwięku
Ale to różnie bywa czasami są od razu czasami nie.
-
WI-Fi działa , touchpad działa , porty USB działaja , więc nie wiem.
-
no to jak coś nie będzie działało to to załatwisz - proste :D
-
Zobacz w "Menedżer urządzeń" czy brakuje jakiś sterowników. W Windows 7 : Prawo klik na "Mój komputer"-->"Właściwości"--> Po lewej "Menedżer urządzeń". Jak to włączysz to powinny pokazać się znaki zapytania (żółte) gdy nie masz jakiś sterowników zainstalowanych, gdy ich nie będzie(znaków zapytania) jest ok.
-
Nie mam tam żadnych znaczków co oznacza że wszystkie stery niby sa (choc nie wiem skąd skoro ich nie instalowałem) ale dla przykładu , do grafy zainstalowaly sie jakies nie NWIDIA i niby były ale nie mogłem na przykład dać wyższej rozdziałki niż 800x600 , dalej nie dziłała kombinacja klawiszy Fn+ , dopiero po instalacji jakiś ATK , więc pytam czy cos trza doinstalować mimo że niby wszystko gra.
-
Jak Ci czegoś będzie brakować to będziesz wiedział co i będziesz mógł to sobie zainstalować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez kujon333
Jak Ci czegoś będzie brakować to będziesz wiedział co i będziesz mógł to sobie zainstalować.
Jezu , takie rady to........
-
No jak piszesz mi post w stylu"
Idę na ryby. Czego mi jeszcze brakuje? I do tego nie mówisz co masz.
To co się dziwisz.
Jeśli masz laptopa to czasami dodają płytę ze wszystkimi sterami.
EditWejdź na stronę producenta i zainstaluj te stery bądź oprogramowanie którego nie masz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Scooter
Nie mam tam żadnych znaczków co oznacza że wszystkie stery niby sa (choc nie wiem skąd skoro ich nie instalowałem) ale dla przykładu , do grafy zainstalowaly sie jakies nie NWIDIA i niby były ale nie mogłem na przykład dać wyższej rozdziałki niż 800x600 , dalej nie dziłała kombinacja klawiszy Fn+ , dopiero po instalacji jakiś ATK , więc pytam czy cos trza doinstalować mimo że niby wszystko gra.
Jak instalowałeś Windowsa? Z partycji recovery czy z płytki Windows? Jeżeli z recovery to sterowniki same się wgrały. Jak nie ma znaków zapytania w "Menedżer urządzeń" to masz zainstalowane wszystkie sterowniki-co nie oznacza że są one najnowsze.Możesz więc zaktualizować je.
Napisz jeszcze jakiego masz laptopa.
-
Instalowałem z płytki , mam ASUS N61VN
-
Bierz po kolei nazwe sprzętów i instaluj sterowniki.Karta graf itp.bo co by tu poradzić? Nie widze problemu żadnego...
-
Dokładnie nie ma co kombinować. Teraz można tylko wgrać najnowsze sterowniki.
-
Scooter na stronie Asusa na pewno będziesz miał wyszukiwarkę sterowników po modelu i wersji systemu operacyjnego. A zresztą : http://support.asus.com.tw/download/...Language=pl-pl
-
Witam, czy są jeszcze ludzie, którzy się znają na desktopach?
W związku ze zbliżającą się premierą Rome 2 i faktem, że mój stareńki HD 3850 już nie daje rady postanowiłem rozejrzeć się na nową grafiką. Na oku mam HD 7770 albo HD 7790. Czy ktoś z forumowiczów miał do czynienia z tymi układem i mógłby podzielić się wrażeniami? Jak z zasilaniem? Mam cichą nadzieję, że 450W od Chiefteca da radę.
Byłbym zapomniał, proc AMD Phenom X4 B50 @3,2 L3 6MB
-
Cytat:
Zamieszczone przez fenr1r
Mam cichą nadzieję, że 450W od Chiefteca da radę.
U mnie 350W ciągnie bardziej prądożernego Radeona 7850 i do tego cały ten skład, który mam w podpisie, więc bierz śmiało.
-
Cytat:
Zamieszczone przez fenr1r
Na oku mam HD 7770 albo HD 7790. Czy ktoś z forumowiczów miał do czynienia z tymi układem i mógłby podzielić się wrażeniami? Jak z zasilaniem? Mam cichą nadzieję, że 450W od Chiefteca da radę.
Z tych dwóch zdecydowanie brałbym HD 7790, różnica w cenie ok. 100 zł a w wydajności w porywach nawet kilkadziesiąt procent. Tu masz testy:
Radeon 7770: http://www.benchmark.pl/testy_i_rece...deon-7770.html
Radeon 7790: http://www.benchmark.pl/testy_i_rece...7790-test.html
Oferty nvidii nie przeglądałeś? Seria 6xx z tego co kojarzę miała dobrą relacje wydajności do poboru energii to raz, a dwa wchodzi już nowa seria 7xx, co prawda na razie GTX 780, czyli najmocniejsza, ale mimo wszystko powinno doprowadzić do do spadku cen kart 6xx. I jeszcze jedno, w czwartym kwartale tego roku powinna pojawić się nowa seria radeonów 8000, więc nie wiem czy nie warto się trochę wstrzymać z zakupem.
-
Dzięki za rady.
Baal właśnie się zastanawiam czy lepiej nie poczekać do premiery PS4 i zobaczyć jak rynek sprzętu PC na to zareaguje. Tylko to jest czwarty kwartał, czyli okolice świąt a wtedy wszystko jest raczej droższe. W dodatku na tego HD7790 jest aktualnie promocja i AMD dorzuca klucz Bioshock Infinite i FC3 Blood Dragon, które można by opchnąć na allegro za porę złoty. Z tego co kojarzę latem zawsze ceny były bardziej atrakcyjne, no ale z drugiej strony cena tego HD7790 może spaść jeszcze bardziej. Może w ogóle oleje temat kompa i dokończę składanie roweru.
Chyba trzeba będzie rzucić monetą. :P
-
A propo ps4. Na odbywających się właśnie targach E3 zaprezentowano nową konsole. Nieoficjalnie ps3site donosi, że ps4 ma ukazać się równo z premierą światową i cena ma wynosić mniej więcej 1700zl.
http://www.ps3site.pl/tak-wyglada-playstation-4/156044
http://www.ps3site.pl/playstation-4-...fikacji/156056
http://www.ps3site.pl/playstation-4-...wiatowa/156425
a tutaj relacja z konferencji sony
http://www.ps3site.pl/e3-2013-relacj...ji-sony/156029
niestety granie przez internet nie będzie darmowe
http://www.ps3site.pl/granie-przez-i...darmowe/156080
-
Fail z tym PS4 I Xboxem jest,tak jakby.Dla graczy z Polski,na gry-online napisane jest,że konsole dużo bedą nas kosztowały,z tego co pamiętam to od 1800 do 2400 zł(czy tam 2100).Czyli...PC <3
-
Jeżeli chodzi o kartę graficzną i procesor w PS4.. w porównaniu do PC.. to 8 rdzeniowy jaguar jest o połowę mniej wydajniejszy niż nowe generacje i7...a karta graficzna będzie zbliżona wydajnościowo do Radeona 7790/7870.
Więc jakiejś wielkiej rewolucji nie widzę.. To już Cell w PS3 był większym zaskoczeniem.. i 3 rdzeniowy Xeon w X360
Jedyny plus .. to gry wieloplatformowe będą wyglądać porządnie.. bo tak to marna konwersja biła po oczach.. a tekstury wyglądały tragicznie..
Myślę że 7790 możesz spokojnie nabyć.
-
Co do nowych konsol to z tego co mi wiadomo Sony pozamiatało Microsoft. Nie dość, że ich konsola będzie wydajniejsza to w dodatku tańsza. Gdy dodać do tego, że na PS4 będzie można odpalać używane gry i konsola nie wymaga permanentnego łączenia się z internetem to po prostu Microsoft poległ na całej linii.
-
http://pclab.pl/news53672.html
Jeszcze to oblukajcie.Taaa,Sony zmiótł MS,Ballmer cwaniaczek myśli,że to wszystko przejdzie bez kiwnięcia i każdy wszystko kupi :D
No cóż,zobaczymy co będzie dalej...
-
Cześć, przymierzam się do zakupu nowego komputera jakoś przed wakacjami oczywiście przeznaczonego do grania w miarę dobrej jakości w nowe produkcje i zastanawiam się nad czymś takim : http://www.purepc.pl/zestawy_komputerow ... ?page=0,13 ? Co o tym myślicie ? Czy ktoś może mi polecić coś lepszego lub ew. zmienić w tym zestawie ? Limit cenowy to mniej więcej 3000zł. Osobiście zastanawiam się nad wyborem innej karty graficznej, tej kompletnie nie znam, więc byłbym wdzięczny gdyby ktoś z większym doświadczeniem udzielił jakiś rad (?).
Swoją drogą, długo mnie tu nie było i forum zmieniło się naprawdę dużo na lepsze, dobra robota ! ;)
-
Ja bym wywalił z tego zestawu SSD a HDD wymienił na takiego: http://www.komputronik.pl/product/15496 ... A_III.html
Chyba, że chcesz żeby system szybko startował z SSD. Albo zamiast systemu instalować tam gry i mieć szybkie czasy ładowania. Z tym, że 64 GB to trochę mało. Większość danych i tak będzie na HDD, więc SSD o takiej pojemności jest moim zdaniem bezsensownym wydatkiem.
Grafika jest dobra. Będziesz zadowolony.
-
Ok, wielkie dzięki, w takim razie zrobię chyba tak jak radzisz i kupię lepszy HDD.