-
Re: Shogun 2: Total War - DYSKUSJE OGÓLNE
Na pewno wyszło kilka patchy balansujących i DLC, poza tym chyba nic. Mnisi jak zawsze są silni, tylko, że żadnym spamem przeciwko w miarę myślącemu przeciwnikowi się nic nie osiągnie.
Co do multi i DLC to bardzo pomaga zainwestowanie w Sengoku Jidai Unit Pack, gdzie prawie wszystko jest użyteczne. Poza tym można zakupić Ikko Ikki oraz Rise of the Samurai.
-
No i wyszedł duży dodatek, Zmierzch Samurajów, ale jest to w zasadzie oddzielna gra (można wybrać w multi czy gra się generałem z podstawki czy z FOTSa). W multi ciągle coś się zmienia. Poprawili balans, teraz w zasadzie nie ma jakiejś jednej uniwersalnej armii. I tak jak kolega wyżej napisał, jednostki z DLC są w zsadzie wymagane do multi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Amrod
No i wyszedł duży dodatek, Zmierzch Samurajów, ale jest to w zasadzie oddzielna gra (można wybrać w multi czy gra się generałem z podstawki czy z FOTSa). W multi ciągle coś się zmienia. Poprawili balans, teraz w zasadzie nie ma jakiejś jednej uniwersalnej armii. I tak jak kolega wyżej napisał, jednostki z DLC są w zsadzie wymagane do multi.
Szczególnie dodatek Sengoku jidai (jakoś tak) z konnymi strzelcami. Saints Heroes też jest świetne.
Jedyną psującą balans rzeczą są pojednyki z dlc vs bez dlc
-
A wg. mnie Saints & Heroes nie warto kupować. Żadnej z jednostek nie opłaca się używać, są po prostu za mało efektywne jak na swoją cenę. Jedynie tego bohatera z rusznicą biorę czasem na 5000 koku. Kiedyś myślałem, że ten z tetsubo jest dobry, ale lepiej jest wystawić zwykłą piechotę zamiast niego.
-
Ta jazda bohaterów jest całkiem dobra z tego DLC, ale faktycznie, raczej mało się tego używa. W zasadzie nie pamiętam tych pieszych bohaterów.
-
Tylko, że zwykła jazda z yari lub katanami na wysokim poziomie jest dużo bardziej efektywna za mniejsze koszty niż jej bohaterskie odpowiedniki.
-
Co ty gadasz?
Tetsubo niszczy wszystko (nieraz miałem nim staty ok: 156 na levelu 2, w walce z samurajami), Seigen podobnie (po włączeniu banzai).
Kawaleria bohaterska dosłownie niszczy wrogą, jest świetna do zwalczania generała wroga.
Bohater z rusznicą to faktycznie bezużyteczna jednostka.
Największym plusem i przewagą bohaterów są niezłomne morale.
-
Właśnie ten z rusznicą to jedyna w miarę użyteczna rzecz. Zamiast Seigena lepiej wziąć 2 odziały no-dachi bez poziomu weterana i będzie skuteczniej. 156 zabitych jak na jednostkę szturmową to nie dużo, mi się zdarzało pojedynczym oddziałem jazdy po 270 samurajów wyciągać za dużo mniejsza cenę i też mi nie uciekli. Kawalerię bohaterską która kosztuje ok. 1500 pokonywałem jazdą z yari wartą ok 1100-1200. Poza tym jak tych jeźdźców jest chyba 20 i niechcący złapiesz salwę z rusznic to się robi smutno. A ok. 150 zabitych samurajskich piechurów i mnichów to nierzadko mają moi opancerzeni samuraje, którzy nie są stworzeni do walki przeciw piechocie.
Poza tym największą wadą bohaterów jest ich liczebność, przez co są łatwi do okrążenia. A co do morale to jak reszta armii ucieka to sam bohater niewiele pomoże.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Chaak
Właśnie ten z rusznicą to jedyna w miarę użyteczna rzecz. Zamiast Seigena lepiej wziąć 2 odziały no-dachi bez poziomu weterana i będzie skuteczniej. 156 zabitych jak na jednostkę szturmową to nie dużo, mi się zdarzało pojedynczym oddziałem jazdy po 270 samurajów wyciągać za dużo mniejsza cenę i też mi nie uciekli. Kawalerię bohaterską która kosztuje ok. 1500 pokonywałem jazdą z yari wartą ok 1100-1200. Poza tym jak tych jeźdźców jest chyba 20 i niechcący złapiesz salwę z rusznic to się robi smutno. A ok. 150 zabitych samurajskich piechurów i mnichów to nierzadko mają moi opancerzeni samuraje, którzy nie są stworzeni do walki przeciw piechocie.
Poza tym największą wadą bohaterów jest ich liczebność, przez co są łatwi do okrążenia. A co do morale to jak reszta armii ucieka to sam bohater niewiele pomoże.
Te 270 zabitych przez jazde to pewno dobijanie uciekajacych ;) .A liczebnosc bohaterwo to faktycznie ich najslabszy punkt-wystarczy dobry oddzail stzrelcow(rusznice lub samuraje z daiku) i polowa oddzialu bohaterow lezy z jednej salwy.Chociaz z drugiej storny bohaterowie czesto potrafia zawazyc na losie bitwy-np taki bohater z katana lub mnisi z tetsubo potrafia niezle zmasakrowac wrogie oddzialy.
-
Faktycznie mogli wyłapać kilkunastu uciekających, ale byli na tyłach przeciwnika cały czas w zwarciu i z włączoną pozycją obronną, żeby mi po całej mapie za niedobitkami nie latali :D więc więcej uciekinierzy to była znaczna mniejszość. Jakby nie patrzeć to na losie bitwy bardzo dużo jednostek może zaważyć np. dobrze ustawione rusznice, mnisi z okrzykiem w odpowiednim momencie, albo no-dachi z flanki czy nawet ashi z yari, którzy złapią coś na włócznie od frontu itd. Co do mnicha z tetsubo to wg. mnie jest on najlepszym bohaterem w grze i nierzadko sam go używam.
Tylko, że czasem zdarzają się gracze co nabiorą samych praktycznie bohaterów, a potem gryzą kabel od internetu. Przynajmniej tacy dużo expa jednostkom dają :D.
W sumie jak ktoś lubi i chce grać z bohaterami, to nie będę go na siłę nawracał, bo zwykle mam nietypową armię i też dużo ludzi mi mówiło, że tym się nie da skutecznie grać.
-
Łucznik bohater to kozak. Ostatnio udało mi się nim wykosić dwie jednostki łuczników konnych z minimalnymi stratami.
Polecam! ;D
Chcę jeszcze dopowiedzieć, iż kawaleria z rusznicami to komedia - ultracelna (na wysokim poziomie), wysokie morale (da się ulepszyć), baaardzo duża ilość, szybkie przeładowanie.
Jeżeli nie masz kawalerii, możesz przegrać bitwę z cwaniakiem z tą jednostką bez żadnych strat po jego stronie.
Ponadto, radzę decydowanie uważać podczas używania kawalerii z garłaczami - mają problemy psychiczno-fizjologiczne i gdy spróbujemy przydzielić im strzał we wrogą jednostkę potrafią długo iść w jej stronę wypalając salwę dopiero po wejściu w nią (co powoduje stratę połowy ludzi, obniżenie morale).
Aha - na fotsiarzy polecam spam kawalerii plus no dachi (kawaleria to kawaleria, no - dachi po wlączeniu banzai NIE UCIEKAJĄ).
Pozdrawiam!
-
Kawalerię z rusznicami i garłaczami używam w bitwach mniej więcej na zmianę i masakrują wszystko co się pod lufę nawinie. U rusznic dobrze jest dokupić zasięg, a u tych z garłaczami jest to konieczność.
Co do rusznic to praktycznie wszystko co ważne napisałeś, dodam tylko, że na salwę potrafią pół oddziału jazdy z yari zdjąć.
Jazdą z garłaczami gra się trochę trudniej, wymaga dużo czasu i microwania. Prawie co salwę trzeba się nią naklikać, żeby odejść od przeciwnika, dlatego najlepiej ostrzeliwać nią od tyłu jednostki w zwarciu, ale jak warto trochę z nimi potrenować, bo w praktycznie każdej bitwie się zwracają.
Ogólnie jak ich używam na 5 (wyżej imo się nie opłaca ich awansować) poziomie to mają 100-250, a rzadko nawet bliżej 300 zabitych na liczniku. Poza tym idealnie nadają się do zdejmowania odsłoniętego generała i bohaterów.
Na FotSowców, nie zaszkodzi zrobić sobie żywej tarczy przed armią z ashigaru, żeby swoim głównym siłom zmniejszyć straty.
-
mam pytani9e odnośnie strategii.
Od zawsze miałem jakieś skrzywienie w kierunku używania artylerii.Zawsze posiadałem jej odział, czasem 2.Natomiast w shogunie długo nie mogłem znalezć odpowiedniej dla mnie artylerii, aż zacząłem używać rakiet zapalających.
1. Czy używanie odziały -2 artylerii ma sens?
2.Jakie są najlepsze jednostki artylerii?
3.Czy używanie rakiet zapalających jest opłacalne?
-
Rakiety zapalające są niezbalansowane i radzę ich nie używać, ze względu na równość podczas bitew (są one aż nazbyt skuteczne, fantasy :D ).
Na multi ogólnie rzecz biorąc, artę odradzam (z mongolelami trzeba kampić).
1.Jeżeli mówisz o singlu - używanie 2 artylerii ma sens na oblężeniach. No chyba, że mówimy o rakietach - one są wspaniałe również na zwykłe bitwy, możesz brać nawet z 4.
2.Wszystkie mają swoje plusy i minusy (jest ich mało) - mongolele ma zasięg, ale małą calność, nie można ich ruszać. Rakiety mają dość mały (choć zdecydowanie wystarczający) zasięg, są mobilne, celne i bardzo silne (30 rakiet naraz około leci). Ich minus to amunicja. Moździerze Mają duży kąt wystrzału (?) , są dość silne, mają zasięg chyba podobny do rakiet. Mało skuteczne do rozwalania murów, raczej nie polecam. Działa (armaty) są celne, dobre na mury, a przy zmasowanym ostrzale i na piechotę. Nie ruszają się. D:
3. Tak ;)
-
No wlasnie niby statystyki celności to 25 ale czy są skuteczni?
Np.ile ludzi zabije 1 odział rakiet np.ashigaru?Mam obecnie problem z komputerem i nie moge sprawdzić.
Czy bardziej juz zwykli łucznicy nie są skuteczni?
-
Rakiety miażdżą morale. A to, czy zabiją więcej niż łuki sam se możesz sprawdzić. ;d
-
grając ostatnio zastanawiałem się jak wykonać taki manewr:
płynny ruch formacji po łuku?(tak,tak po łuku)
P.S. nie chodzi mi o ruch po łuku w sensie iż po idealnym kole, tylko ruch w którym muszę zakręcić(tak jakby) i co zrobić bym nie musiał naciskać co chwilę przycisku tzn. Czy można wprowadzić takie "punkty do których jednostka dojeżdża i później jedzie do następnego.
Czy zasięg broni palnej nie jest zaniżony a zasięg łuku zawyżony?
Czemu samuraje z naginatami mają lepszy pancerz od samurajów z katanami?Czy ma to jakieś potwierdzenie w historii?
Jak wygląda rozmiar jednostek w narodzinach samurajów?Są wielkościowo podobne do shoguna 2?
-
-
Pisaliście o jeździe z garłaczami... Powinni tę jednostkę zablokować. Jest przesadzona na wszelkie możliwe sposoby. ;/
-
Powie mi ktos jak na multi bitwe z innym graczem rozpoczac ? bo dobieram jakies bitwy i zadnego gracza wyszukac nie umie.
-
Kampania awatara czy zwykła bitwa?
-
Kampania avatara.
Mozna rozegrac normalna bitwe na multi bez kampani avatara ?
-
Czasami trzeba swoje odczekać, nim znajdzie się przeciwnika. Jak w minutę nie znajdzie mi oponenta. to zmieniam prowincję. Najgorzej jest w FotSie bez trybu mieszanego.
Wchodzisz w kampanie awatara i wybierasz "Lista bitew".
-
Mam pytanie.
Czy to normalne, że na starcie Hatakeyama mają prowincje rozrzucone po całej Japonii? Bo widzę że są w centrum Honsiu, na jego północno wschodnim końcu i jeszcze gdzieś, co wydaje mi się dziwne (nie znam się na historii Japonii z tego okresu)
Pozdrawiam
-
To prawda i jest to zgodne z historią.
Pozdrawiam
-
Pobralo sie moze Wam cos wczoraj,jakies kilka mb? U mnie od wczoraj Darthmod 5.0 przestal dzialac po tym czyms :-(
-
Multiplayer jeszcze w tej grze żyje? Dzisiaj rano wchodzę a tu 6-8 bitew z czego większość już zajęta i w toku. Po 15 minutach dalej to samo
-
A to tak zawsze nie było?
Chyba każdy kto chce normalną bitwę rozegrać używa matchmakingu. A nie zagląda w listę pokoi gdzie same boty siedzą by robić sztuczny tłum ;)
-
Dawno nie grałem w Shoguna 2 chyba z rok, jaki obecnie numer i bulid ma najnowsza wersja gry pytam z czystej ciekawosci.
-
Celem poszerzenia Twej wiedzy i aby zaspokoić ciekawość :) : v1.1.0 build 5934.393228
-
Nie wiem czy w dobrym temacie, ale chcialbym was zapytać czy warto kupować całą kolekcję Shoguna czy większość dlc to raczej niewiele wnoszące dodatki ?
-
Ja na twoim miejscu bym kupił całą kolekcję. DLC udostępniają nowe klany, jednostki, z tego co się orientuję. Oczywiście są też 2 kampanie. Zależy kto co lubi.
-
Osobiście mam podstawkę z (samodzielnym jakby co) FotSem i szczerze? Mi to do szczęścia wystarcza. :) Może poza kampanią Rise of the Samurai (czy jak się ona zwała).
-
Spoko, dzięki za odpowiedzi, popatrzę co dane dlc dają i postanowię wtedy :)
-
Witam, jak można usunąć ostatecznie mody? Usuwałem w plikach lokalnych, ale kiedy włączam grę ściągają się ponownie.
-
Witam jak wywołać wojnę domową ?
-
Są dwa sposoby. Jeden to poczekanie, aż zdobędziesz sławę ogromną i shogun ci wypowie wojnę razem z całą Japonią. Drugi to zaatakowanie i zdobycie Kioto. Nim minie 10 tur będziesz mieć wojnę z całą resztą klanów.
-
ale chodzi mi o wojne domową a nie totalną
-
Jedyna wojna domowa-totalna to podział krainy. Nic innego nie występuje jako wydarzenie.
-
Nie ma czegos takiego jak wojna domowa.Jedyne co moze Ci sie przytrafic to bunt gen I utrata armii.
Gen buntuja sie w 2 styuacjach-gdy honor Twojego daimio jest bardzo niski,lub gdy gen ma zbyt duze ambicje.