Witam nie doczekawszy się na screena mapy zainstalowałem zmiany Mietka77 i niestety działa tylko light, ale i tak Mietek77 mapa robi wrażenie :)
Wersja do druku
Witam nie doczekawszy się na screena mapy zainstalowałem zmiany Mietka77 i niestety działa tylko light, ale i tak Mietek77 mapa robi wrażenie :)
Wydaje mi się, że napisałem to prawidłowo ale napisze jeszcze raz :
Lewa strona : normalnie mam 4 różne kampanie ( Full, Light i 2 pozostałe z Fortami, ale one nas nie interesują ).
Wybieram po lewej Full to po prawej w nazwie kampani mam Full i poniżej opis tej kampani i jakie zawiera skrypty i że tura dłuższa bo więcej skryptów itd. Opis prawidłowy.
Wybieram po lewej Light to po prawej w nazwie kampani mam Light i poniżej opis tej kampani, tylko, że opis Light opisuje Full ( nie ma tego, że tura jest krótsza bo nie ma pewnych skryptów itd.).
Więc dla obu kampani w opisie kampani po prawej stronie występuje ten sam opis ale pod różnymi tytułami. Ale chyba Piter napisał, że to nie ma zanczenia co tam pisze.
U mnie zawsze po wyborze odpowiedniej kampani opis tej kampani był prawidłowy, a teraz w Light jest zły, ale Light działa a w Full jest prawidłowy a Full nie działa.
Z opisami kampanii mam tak samo jak Dudas, dorzucę jeszcze loga:
19:25:10.270 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
19:25:10.270 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
19:25:10.332 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
19:25:10.379 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
19:25:10.395 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
19:25:10.410 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
19:25:10.426 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
19:25:10.442 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
19:25:33.776 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 15406, column 11
Could'n find level name description string for trait(Disciplinarian) level(Harsh_Taskmaster).
19:25:33.816 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 31932, column 49
trigger not found
19:25:34.486 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 4581, column 17
Could'n find ancillary description string <ZH_fall_guym_desc>.
19:25:34.526 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 15852, column 11
Could'n find ancillary name string <dancerm>.
19:26:14.179 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/descr_strat.txt, at line 8235, column 149
Could not find sandomierz2, in traits database
19:26:14.267 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/descr_strat.txt, at line 8781, column 68
you have chosen an invalid tile(121, 246) for Stig Hvitaledr (denmark)
19:26:14.358 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/descr_strat.txt, at line 9260, column 74
you have chosen an invalid tile(334, 156) for Nikoloz_I Gulaberisdze (aztecs)
19:26:14.454 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/descr_strat.txt, at line 10128, column 12
You have chosen an invalid tile(374, 78) for the settlement of al-Basra.
It will mean not being able to reach this settlement and is a bug.
For now we'll ignore it.
19:26:15.089 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War napotka
Task_haskmaster ZH coś tam i dancerm, poprawiłem. Mam nadzieję, że będzie ok. Mietek77 da nowe pliki, może dziś, zawierają poprawki tekstowe wymienione w tym logu. Mapka czad. Gruzja Vh, Full kampani do 100 tury zero ctd. Reszta w tym logu to raczej zadanie dla Mietka77.
Ja też w Light mam opis Full, to na nic nie wpływa.
Edit: A ty Sadam86 instalowałeś z plików jakie dał Mietek77 czy z mojej instalki Megasubmod IV nim ją usunąłem?
Były pewne błędy za co wszystkich najserdeczniej przepraszam. Teraz powinno być juz ok. Dostosowałem moda do ostatnich poprawek w opisach.
Oczywiście mogą być jakieś błędy bo jestem tylko człowiekiem i jesli takowe się znajdą to postaram się je poprawić.
Wrzucam link i mały opis tego co zostało zrobione.
http://www.sendspace.pl/file/2070d092321a69ad103ebae
Poprawiona z dnia 18-07-2013 21:20 :)
Najważniejszą zmiana jest powiększenie mapy. Została dociągnięta do zatoki perskiej i obemuje cały Kaukaz, prawie całe morze Kaspijskie i Persję. Było z tym trochę zabawy, dlatego niestety trochę to trwało. :)
Powodów tej zmiany było kilka. Uznałem, że gra Abbasydami i Gruzją jest jakby to nie pełna bo mapa w grze nie obejmuje terenów którymi władały te kraje lub prowadziły ekspansję w ich kierunku. W związku z tym, że mod wyczerpuje maksymalną ilość prowincji by zagospodarować nowe tereny musiałem usunąc kilka prowincji z innych obszarów.I tak:
Palma Baleary (Baleary ) - teraz to al-Basra
Tenes ( prowincja w północnej Afryce ) - teraz to prowincja Kuhistan ze stolicą w al-Rayy ( północna Persja al-Rayy położony koło dzisiejszego Teheranu )
Moncastro ( Asperon -południowa Mołdawia zwana "Budziakiem") -teraz to prowincja Luristan, a stolica to Hamadan
Ancona - środkowa Italia ( Połączyłem ją z Spoletto ) - teraz to prowincja Khuzestan, a stolica to al-Ahwaz
Sukumi - ( uznałem, że w Gruzji jest za gęsto ) - teraz to prowincja Persia, a stolica to Isfahan
Costanza - ( połączyłem z prowincją Tarnovo )- teraz to prowincja Prusy, a stolica to Knipawa
Gruzji zostało odjęte Sukumi, ale dodana prowincja Ganja ( zdobyta przez nich 1138 roku ), Abbasydzi mają dodaną prowincje al-Basra
Dodałem nowe skrypty które odzwierciedlają ówczesne najazdy plemion bałtyckich na Polskę, oraz Ruś. Dodałem także Bandytów z wielkiego masywu gór Zagros, którzy od starożytności nękali żyzną Babilonię oraz Persję. Zmodyfikowałem nieco położenie prowincji na stepach połowców ( kipczaków ) oraz położenie Wołgi, bo dotychczas płyneła sobie od czpy. Zrobiłem nowe ikonki graficzne przedstawiające tytuły w nowych prowincjach. Musiałem improwizować bo nie natknąłem się na żadne inforamcje o takowych. Mam nadzieję, że gra dzięki tym zmianą stanie się jeszcze ciekawsza. Koniecznie dawajcie znać o błędach i proszę o wyrozumiałość. :)
Mnie działają obie. Co pozmieniałeś w export_descr_buildings i czemu znowu? Co w skryptach. Wcześniej dawałeś kary dla Bizancjum i Krzyżowców teraz ich nie ma. Kary akurat i tak zamierzałem usunąć. Generalnie świetna robota, oby innym działało. Pobierajcie i testujcie.
Nic nie zmieniałem już poprawione :oops:Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Ja i tak będę grał na pliku buildings z III, wariant z ograniczoną rekrutacją, szybszą budową i free_upkeep oraz usuniętymi karami dla handlu jakie w III miały Bizancjum i Jerozolima.
Edit: Jak ludzie pograją i napiszą, czy jest ok. To będzie baza do Megasubmoda IV. Porobię do niego też warianty budynków różne, ale dopiero jak będzie instalka.
Mi już działa :D :D , sprawdziłem na Full i Light tj. odpaliłem tylko kampanie ale obie się uruchomiły, dla Gruzji na Full i Light i Full dla Abasydów.
Nie mam teraz staropolskich opisów w np. w stan finansów mam normalnie napisane rolnictwo, górnictwo itd. no ale to pikuś bo można już grać na Full. 8-)
Dzięki wielkie, mapka super, już zaczynam nową kampanię.
Info dla innych : na Megasubmoda 2 wgrałem Megasubmoda IV ( którego zamieścił Araven a którego już obecnie nie ma ) i na końcu wgrałem ostatnie poprawki Mietka77.
Dzięki za świetną robote Aravenie i Mietku77.
Jutro obczaję, Mietek77 dał pliki w text, zwykłe w większości zamiast staropolskich. Jutro dam wersję staropolską też.
Dudas to Ty nie masz III z dwoma patchami?????????????????????? Masakra, to nie masz plików nowych Kama2150 całkowicie nowe statystyki i wiele innych.
Cytat:
To na razie wersja nieoficjalna, ze staropolskim tłumaczeniem. Poskładałem Megasubmoda III i patche + ostatnie duże zmiany Mietka77. Plik budynkó jest w wersji z free_upkeep + szybsza budowa + ograniczona rekrutacja, podobnie jak Radax uważam go za najlepszy. Jak ktoś chce inny niech pobierze z dodatków do III.
No wg. mnie to sam napisałeś, że Megasubmod IV zawiera Megasubmod III i patchy, więc nie rozumiem czemu jesteś zdziwiony tym co ja mam zainstalowane. Jeżeli powinienem cos jeszcze dograć to proszę o info na forum.
Moja wersja taka była (zawierała w sobie III i patche). Ale to co dał dziś wyżej Mietek77 należy instalować na Megasubmoda III z dwoma patchami, nie na niższe wersje megasubmoda. Ty jak instalowałeś z mojego linku i teraz nadpisałeś plikami Mietka77 to masz ok.ew. zmień sobie buildings.
No to ok. chciałem tylko przekazać innym użytkownikom forum jak ja to zainstalowałem, że mi Full już działa.
Informacyjnie tylko pisze, bo mi to nie przeszkadza w ogóle ( zawsze i tak go anuluje ), grając Abasydami na Full wywala mnie do pulpitu jak akceptuje skrypt który jest na samym początku pokazujący okoliczne prowincje.
Dograłem wersję staropolską jaką zamieścił Araven i mi gra działa na Full i są opisy staropolskie, Light nie sprawdzałem, bo w tą wersję nie gram.
U mnie odpala full i light pogram popołudniu to dam znać o ewentualnych ctd, oby ich nie było:)
Jakie to pliki?Cytat:
Zamieszczone przez Dudas
PS. Prośba na przyszłość do zmieniających opisy by plików nie wywracali do góry nogami bo potem jest problem z orientacją co jest nowe a co stare. Chodzi o kolejność opisów w plikach. Ja robiąc moda mam kilkanaście wersji tych samych plików. Są to kopie zapasowe, robocze wersje w różnej fazie. Dotyczy to również plików tekstowych bez który większość zmian w skrypach, eventach lub cechach charakteru nie działa. Jeśli pracuje na danej wersji, a po skończeniu pojawia się nowa wersja opisów w której opisy są w inne j kolejności niż w pliku na którym ja pracowałem to mam duży problem.
Błędy który są sygnalizowane ostatnio po zrobieniu prze zemnie nowej wersji submoda były właśnie tego rodzaju. Pomyliłem się po prostu w wersjach, bo jak wspomniałem każdy plik ma kilkanaście wersji. Dlatego błagam nie róbmy dodatkowo zamieszania, bo to że ktoś teraz na własną rękę wrzuci coś i mu działa to wcale nie oznacza że np. 120 turze go nie wywali z gry, bo w opisach nie będzie akurat skryptu lub eventu który się wydarzył.
To są pliki tekstowe Dariusa_d jakie zrobił do Megasubmoda II i III (mają bogatsze i lepiej dopracowane opisy niż poprzednie spolszczenie i dużo staropolszczyzny w sobie). Są wyżej w linku jaki dałem, połączyłem je z Twoimi i powinno ok być. Te pliki działały z Megasubmodem III po patchach. Teraz są poprawione o kilka błędów jakie wychwycili Dagorad i Sadam86. Powyzszy katalog text wg mnie powinien być stosowany w Megasubmodzie.
Edit: Mietek77 na przyszłość nim wrzucisz instalkę odezwij się do mnie wcześniej. Ja przetestuję i ustalimy wersję oficjalną, a ją z kolei przetestują kolejne osoby. Ok ?
Szanowni twórcy różnych części megasubmoda i dodatków do niego nie traktujcie tego postu jako krytyki lecz raczej jako impulsu do tego, aby może scalić wszystkie elementy w jedną całość i tą całość wykorzystywać do dalszych ewentualnych prac. Po prostu w moim skromnym odczuciu namnożyło się różnych wersji i dodatków przez co sprawne poruszanie po nich staje się problemem, który między innymi Mietek77 wskazał gdyż nie każdy pracuje na tej samej wersji megasubmoda lub wszystkich dodatkach do niego co może powodować ewentualne błędy po instalacji niektórych plików. Na przykład ja dograłem do wersji Mietka77 spolszczenie dariusa_d i wywala mnie między 10 a 11 turą może porostu pliki Mietka77 pasują do starego text i już problem gotowy. Postuluje więc, aby wszyscy którzy coś dłubią przy megasubmodzie jakoś między sobą się dogadali i ustalili jedną wersję która będzie obowiązywać nie patrząc na narzekania co poniektórych tylko wprowadzić pewien reżim, ewentualnie nawiązać jakąś dyskusję co kto woli i wybrać najczęstsze opcje i je dać np. do instalki bez opcji wyboru ekstra rzeczy. Myślę że taka jedna obowiązująca wersja ułatwiłaby pracę moderom jak i korzystanie zwykłym graczom z dobrodziejstw megasubmoda.
Jedynie nowa instalka to ratunek jakiś, ale ona powstanie dopiero po testach. Log jakiś masz? Jaka nacja i kampania?.
Próbowałeś przywrócić pliki z instalki Mietka77, znaczy jego text i przejść ten ctd?
Tak przywrócenie text od mietka77 zlikwidowało problem który był między 11 a 12 turą przez niedopatrzenie w poście wyżej źle podałem. Wywalało mnie zarówno w kampanii full m/m gdy zagrałem Gruzją i Abbasydami. Log abbasydów:
[spoiler:3tn58zmc]Spoiler:
Te logi na moje oko nie są związane z plikami tekstowymi w katalogu text a plikiem export_descr_character_traits on jest w data i campaign_script on jest wiadomo gdzie.
Ale to nie zmienia faktu że podmiana pomogła, a błąd związany może być z eventem ataku Bizancjum na Sycylię, tak podejrzewam choć jakoś specjalnie się na tym nie znam. Popróbuję innych nacji i pogram może dłużej Gruzją a może coś jeszcze wyskoczy. Nie pozostaje nic innego jak testować, aby mietek77 zebrał jak najwięcej danych:)
Fakt to chyba atak Bizancjum na Sycylię, historic_events za to odpowiada, a on jest identyczny i u Mietka i w wersji staropolskiej.
:oops: Araven miał rację -nie wrzuciłem do submoda wszystkich plików z kataloku text jakie należało. Chodzi mianowicie o plik export_vnvs.txt i jego odpowiednik export_VnVs.txt.strings.
Prosze rozpakować i wkleić do BellumCrucis6\data\text i nadpisać.
http://www.sendspace.pl/file/0774885d456aa6a839e1521
Jest tam tekst niezbędny do działnia nowych skryptów.
Dla osób pierwszy raz instalujących cała poprawna wersja submoda.
http://www.sendspace.pl/file/2070d092321a69ad103ebae
MEGASUBMOD IV wersja testowa, nowa mapka, należy instalować na Megasubmoda III i oboma patchami. Po tym jak pobierzecie zmiany od Mietka77 z linku w cytacie poniżej, pobierzcie potem ten katalog text:
http://www.sendspace.pl/file/f469dbb2d4fbd348d588c22 i wrzuććie go na katalog text w data Bellum, po tym jak wcześniej zainstalowaliście zmiany Mietka77. A potem wrzućcie jeszcze te poprawki do text od Mietka77: http://www.sendspace.pl/file/0774885d456aa6a839e1521 Chodzi by jak najwięcej ludzi pobrało i grało, by. ew. błędy wychwycić i poprawić. Mój text, to dzieło Dariusa_d zawiera poprawki eliminujące część ctd występujących do tej pory, to wersja staropolska, najpełniejsza spolszczenia, dlatego polecam ten text. Katalog text, jest kompatybilny z savami, można go wgrywać nawet jak Ktoś zaczął kampanię. Dopiero po testach, będzie Instalka od Wino.
Czyli by mieć Megasubmoda IV konieczna instalka Mietka77 link poniżej + opcjonalnie mój text (od Dariusa_d) i poprawki do tego text od Mietka77 (linki powyżej).
Cytat:
Zamieszczone przez Mietek77
Czy to normalne że wywala mi z własnej bitwy jak wybiorę zwiadowców lub rycerstwo(konne)?
Nie jest to normalne, czyste Bellum ? Submody jakieś? To wielka różnica, napisz co masz.
Mam Megasubmoda IV z szybszą budową zwykłą rekrutacje bez plików KAMA bo chcę krótkich bitew.Patch pierwszy i drugi zainstalowany przed instalacją IV Megasubmoda.
Aha kartę jednostki zwiadowców mam jako chłopów(ale z drugiej strony nie mam też karty jednostek braci dobrzyńskich i konnych łuczników).
Ty zawsze kombinujesz jak koń pod górę. Pliki Kama2150 są częścią Megasubmoda III a tym samym i IV, mnie nic na nich nie wywala. W III były zmiany w teksturach niektórych to może wywalać na wcześniejszych unitach.
Aha :shock: , to zainstaluję pliki Kama i spróbuję jeszcze raz.
Próbowałem zintegrować MEGASUBMOD II i III, ale po zastąpieniu plików czystego BC6.3 z muzyką "wino" wywala mnie przy próbie rozpoczęcia nowej kampanii pełnej... Dlaczego mi to nie działa, których plików brakuje, jak je ściągnąć, a może muszę przeinstalować całą grę również z M2TW, a nie tylko BC63?
EDIT - problem rozwiązałem tak: Zrobiłem czystą instalację na drugim komputerze i jest OK - wyglądało to tak, jakby ktoś się pogubił w tym wszystkich dodatkach:
1) Instalacja MTW2 + Kingdoms (dokładnie użyłem http://sklep.gry-online.pl/KartaProdukt ... a-gamebook i starego klucza bo w instrukcji nie znalazłem nowego)
2) Bellum_Crucis_63_Parte1 + Bellum_Crucis_63_Parte2 + Bellum_Crucis_63_Bugfixer
3) PolskiMegasubmod wydanie II a dopiero po nim instalka MuzykaPM (oczywiście z pozytywnymi odpowiedziami na pytania o skasowanie starych plików i w trybie administratora), instalując MEGASUBMOD II zaznaczyłem wszystkie opcje!
4) rozpakowałem sobie folder BellumCrucis6 z archiwum http://radax.pl/m2bc/MEGASUBMOD3SP1i2plus23.7z a następnie przeniosłem go do folderu "mods" gry Medieval II Total War za pomocą Eksploratora Windows nadpisując wszystkie pliki (w archiwum http://radax.pl/m2bc/MEGASUBMOD3SP1i2plus23.7z MEGASUBMOD III jest już z 2 poprawkami i dodatkami nr 2 i 3. Wybrałem wariant dodatku nr 2 w postaci ograniczona rekrutacja z Free Upkeep + szybsza budowa, co uważam za idealne)
Panowie proszę was kiedy jakaś porządna instalka bo pogubić się można co jest kompatybilne z czym a co z czym wywala.
Araven napisał, będzie gdy testy wypadną pozytywnie.
Może dziś w nocy uda mi się pograć na nowym MS, to zdam relacje.
Jeżeli chodzi o te nowe portrety, to muszę się przyznać - zaniedbałem sprawę :P nie mam jeszcze ukończonych i siedzę w miejscu. Lenistwo... :|
@EDIT:
Ok, uruchomiłem teraz na chwilę i pierwsze co rzuciło mi się w oczy:
http://www.bankfotek.pl/image/1535288.jpeg
Tak powinno być?
Witam mam pomysł tylko niech ktoś pomysli czy jest to realne aby na mapie kampanii kapitanowie armii byli normalni na piechotę ale gdy armią dowodzi jakikolwiek genarał ( członek rodziny ) był on na koniu ???
Przecież tak jest beż żadnej modyfikacji ;)
Do 55 tury megasubmod IV z free upkeep szybszą budową i staropolszczyzną kampania Gruzją m/m hula aż miło:) to tyle w kwestii testowania nowej wersji jutro ciąg dalszy:)
Hmm, a Bałtyk nie jest tam gdzie być powinien? :D Mapa została poszerzona sporo na wschód, dlatego ta z BELLUM CRUCIS 6.3 się nie nadawała. Zważywszy, że musiałem sam dorobić ten wschód, a w związku z tym zmieniać skrypty itd. to nie miałem już siły na rysowanie mapy która nie jest niezbędna w grze. Dlatego poszedłem nieco na skróty. Mapa pokazuje prawidłowo położenie, a zatem spełnia swoje zadanie. Co do jej walorów artystycznych to :lol: przecież nie będę sam siebie krytykował. :D Nie wykluczam, że w przyszłości powalczę i z tym. Chciałem by mod był jak najszybciej wydany w wersji grywalnej.Cytat:
Zamieszczone przez Profesor
A więc tak powinno być, ok. Po prostu myślałem, że jest coś skopane, bądź to ja mam coś nie tak :)
nie chodzi mi mapę bitewną a mapę kampanii z widocznymi miastami itd.Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Widzę, że coś słabo testujecie. Ja może w tygodniu coś pogram Ma Megasubmodzie IV wariant szybsza budowa i free_upkeep + staropolszczyzna. Jak będzie więcej wpisów, że graliście w Megasubmoda IV na takim a takim zestawie to poproszę Wino o zrobienie instalki. Podajcie jaka kampania, jaka nacja, ile tur itp.
EliminatorT jak nie masz kart jednostek to coś nie poinastalowałeś jak należy.