Arroyo Warhammer 2 to nie DLC ;). To pełnoprawna gra działająca bez Młota 1, z własną kampanią, rasami, listą osiągnięć i zapewne FLC i DLC do nich.
Wersja do druku
Arroyo Warhammer 2 to nie DLC ;). To pełnoprawna gra działająca bez Młota 1, z własną kampanią, rasami, listą osiągnięć i zapewne FLC i DLC do nich.
Dla mnie jest to zwykłe DLC, więc nie zmieniam. Wspominałem już o tym wielokrotnie ;) Zresztą temat obowiązuje wobec całej trylogii, a rozdzielenie na DLC i FLC na W1 i W2 spowodowałoby to, że nie byłoby miejsca na większe rozpisanie tego.
Ale techniczne to nie jest DLC i kwestia osobistych odczuć nie ma tu nic do rzeczy. Możesz uważać nawet że jest to FLC :P. DLC to dodatek do gry i nie pograsz sobie w DLC bez podstawki. A do grania w W2 nie potrzebujesz W1. Możesz olać W1 i w przyszłości W3 i zatrzymać się tylko na części nr 2. No więc o jakim DLC mówimy? A to że CA podzieliła sobie świat Warhammera na 3 części i daje tylko po kilka ras w jednej to już osobna sprawa.
Chodzi mi o to, że wprowadzasz tym wpisem ludzi w błąd. Trafi tu jakiś świeżak i będzie zadawał pytani czy potrzebuje W1 żeby zagrać w W2. No nie potrzebuje, więc to nie jest DLC tylko pełnoprawny dodatek. I tak moim zdaniem powinno być to opisane.
Technicznie rzecz biorąc Warhammer II jest samodzielnym rozszerzeniem, tak samo jak Fall of the Samurai w przypadku Shoguna 2, tak więc jest dodatkiem, a nie pełnoprawną odsłoną (choć sprzedawany w cenie pełnoprawnej części, ale to inna sprawa).
Mogę jedynie dopisać, że Warhammer II to osobna gra, ale DLC, jakie będą pojawiać się w ramach Warha 2 będą nadal w DLC.
A jeśli już chodzi o dyskusję - jestem zdania, że Warhammer II jest tylko samodzielnym dodatkiem, nie pełnoprawną częścią. Podstawą jest Warhammer 1, który zawiera najważniejsze nacje, a te z dwójki z kolei są dużym add-onem, ale jednak traktowanym przeze mnie jako DLC za cenę zwykłej gry. To, co kto kupi, to już nie jest ode mnie zależne.
Wiadomo już jak będzie wyglądać zajmowanie i rozwijanie osad Leśnymi elfami na połączonej mapie? Oprócz Athel Loren i tej prowincji w Southlands nie ma innych miejsc, w których będzie można zbudować coś innego niż posterunek.
Jeszcze nie wiadomo co z leśnymi.
Wygląda na to że wszyscy startowi LL będą zaczynać w 3 regionowej prowincji, tak jak to miało miejsce w młocie1 (imperium miało czwarty region, ale nie mieli kopalni złota/diamentów). Czyli na ciekawsze miejscówki trzeba będzie poczekać do pierwszego dlc/flc.
- - - - - - - - -
Po dokładniejszym policzeniu wychodzi na to że Ungrim zostaje w Karak a Karak.
Jak dla mnnie bomba :). Dzięki.
A samodzielny dodatek to nie DLC ;).
@Ituriel32 Teraz tak, ale mają wprowadzać osobne prowincje dla starych LL'ów więc i Ungrim trafi w końcu tam gdzie trzeba. Było o tym we wczorajszej notce.
Oby tylko Imperium aktualnemu nie pozmieniali, bo nie wyobrażam sobie Volkmara i Gelta w innym miejscu niż Altdorf. Natomiast ucieszyłbym się, gdyby zadbali też o miejsce dla Grombrindala i co najważniejsze - podział Zwierzoludzi na zbrojne stada, bo aktualnie to i tak jest jedna i ta sama frakcja bez znaczenia, kim zaczniemy, a to mi przeszkadza. Ponadto nadal liczę na to, że będą do ras z jedynki dochodzić jednostki z bitewniaka i to bez znaczenia, czy to rzekoma zmiana kolorków, czy nie.
Po dokładnym policzeniu lordów i lokacji, to nie ma miejsca na przeniesienie LL z jedynki. 35 LL i 25 pozycji. Imperium 3, Krasnoludy 3, zieloni 2, chaos 3. wampiry 2, wampiry 3. Czyli 16 - 6 oczek i wychodzi że ani jeden nie zostanie przeniesiony. Aby wydzielić miejsca dla nich trzeba by połączyć innych np. Bliźniaków lub czarodziejkę z Leosiem.
Ale wolałbym się mylić.