Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Cytat:
W społeczeństwie wykształcił się przede wszystkim relatywizm moralny, dla wielu z nich gwałty i zabójstwa przez te Twoje "setki lat" nie były czymś złym np. gwałty i zabójstwa na niewolnikach. Kradzieże też nie zawsze i nie wszędzie były złem np. u komuchów okraść kułaka czy burżuja było czynem dobrym. Dla innych społeczeństw zabijanie Żydów, Polaków czy murzynów było czymś dobrym. Relatywizm moralny społeczeństw na przestrzeni dziejów to wg mnie kiepskie podstawy dla światopoglądu. W każdym razie dziękuję za odpowiedź, wiem już z kim mam do czynienia.
Prawda jest taka, że cały ten uniwersalizm moralny to złudzenie. Moralność, a szerzej etyka i wszelkie inne normy społeczne podlegają procesowi ciągłych zmian. Bardzo dobrze zresztą, bo dzięki temu możemy się teraz cieszyć swobodą wypowiedzi, światopoglądu, wyznania czy równouprawnieniem kobiet.
Cytat:
Tak na przykład okraść złodzieja z łupu to czyn dobry czy zły według Twojej relatywnej moralności?
Głupie pytanie. Złodzieja należy doprowadzić przed wymiar sprawiedliwości, stosowanie ukarać, a rzeczy zwrócić prawowitemu właścicielowi.
Cytat:
Ubodło? Rozróżniam, ale stwierdzenie "dzieciaczek" jest lżejsze od Twojego, jakże kulturalnego stwirdzenia
Cytat:
Chodziło, żebyś przestał się kompromitować ale jak widzę będzie o to ciężko.
Dam link, może zrozumiesz różnicę:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_personam
Cytat:
Fajnie, fajnie, ale mówimy o XXI wieku.
Po raz kolejny przeczysz samemu sobie. Najpierw piszesz:
Cytat:
moje rozróżnienie dobra od zła opiera się na tym co w tej materii wykształciło się w społeczeństwie na przestrzeni wielu setek lat
a teraz stwierdzasz, że się kompromituję bo przecież mówimy o XXI wieku. Przyznam że nuży mnie konwersacja z Tobą, używasz masy argumentów nierzeczowych, erystyki i rozmywania tematu.
Cytat:
Gdzie niby dowiodłeś? Chyba nie na tym forum Dodam, że Twoja głowa się nie liczy.
Kolejne ad personam :roll:
Cytat:
Jakbym żył w średniowieczu to pewnie miałbym inny pogląd na dobra i zło. Jeśli nie rozumiesz, że to co prezentuje społeczeństwo dziś, jest wypadkową tego co osiągało przez setki lat to przykro mi.
No właśnie -gdybyś żył w średniowieczu miałbyś inny pogląd na dobro i zło- potwierdzasz więc wcześniejsze swoje twierdzenia- żyjesz na podstawie relatywnej moralności przypadkowego społeczeństwa w przypadkowym okresie dziejowym.
Cytat:
Dodam jeszcze tylko, że pewnie Ty mocno opierasz się na tym co uczy Cię KK
Twoje przypuszczenia mnie nie obchodzą. ;) Bazuję na logice i faktach i proszę o to samo. Powinno Ci to łatwiej przyjść, Jesteś przecież wolnomyślicielem nie zakutym w normy religijne. Poza tym zbyt często generalizujesz- otóż nie każdy, kto krytykuje relatywizm moralny musi być wierzącym i praktykującym katolikiem. Gdyby tak było to chwała dla KK ale tak nie jest- poza nim też jest sporo ludzi rozsądnych. ;)
Cytat:
Dlaczego po raz kolejny wmawiasz mi jakieś poglądy? Na jakiej podstawie uważasz, że moja moralność jest relatywna?
Nic nie wmawiam, sam opisałeś swoje poglądy i na tym bazuję. Mam teraz rozumieć, że kłamałeś?
Cytat:
Nie umiesz czytać ze rozumieniem.
Kolejne bezpodstawne ad personam. Czy Ty naprawdę nie potrafisz inaczej?
Cytat:
Czepiasz się, ironizujesz na temat tego, że mam swój pogląd na eutanazję więc wnioskuje, że uważasz to za coś złego.
1. Jeśli próby argumentacji odmiennego od Twojego zdania uważasz za czepialstwo to tak- czepiam się.
2. Tak, uważam eutanazję za coś złego, jest złem zgodnie z moim światopoglądem.
Cytat:
Prawda jest taka, że cały ten uniwersalizm moralny to złudzenie. Moralność, a szerzej etyka i wszelkie inne normy społeczne podlegają procesowi ciągłych zmian. Bardzo dobrze zresztą, bo dzięki temu możemy się teraz cieszyć swobodą wypowiedzi, światopoglądu, wyznania czy równouprawnieniem kobiet.
Czyli zgadzasz się ze mna, że opieranie się na moralnosci danego społeczeństwa, nawet wypracowanej przez kilka wieków jest słabe?
Cytat:
Głupie pytanie. Złodzieja należy doprowadzić przed wymiar sprawiedliwości, stosowanie ukarać, a rzeczy zwrócić prawowitemu właścicielowi.
Błąd logiczny- nie pytałem co należy zrobić ze złodziejem ale czy czyn kradzieży dokonany na jego łupie pochodzącym z innej krzadzieży jest czynem złym czy dobrym :roll:
Drugi błąd to odpowiadanie na pytanie zadane bezpośrednio komuś innemu.
Super i co dalej?
Cytat:
Fajnie, fajnie, ale mówimy o XXI wieku.
Po raz kolejny przeczysz samemu sobie. Najpierw piszesz:
moje rozróżnienie dobra od zła opiera się na tym co w tej materii wykształciło się w społeczeństwie na przestrzeni wielu setek lat
a teraz stwierdzasz, że się kompromituję bo przecież mówimy o XXI wieku. Przyznam że nuży mnie konwersacja z Tobą, używasz masy argumentów nierzeczowych, erystyki i rozmywania tematu.
Człowieku, pisałem o tym, że mój pogląd na moralność jest tym co wykształciło społeczeństwo na przestrzeni lat, a Ty mi wyjeżdżasz z tekstem, że kiedyś to było "tak". Geniusz!
Cytat:
No właśnie -gdybyś żył w średniowieczu miałbyś inny pogląd na dobro i zło- potwierdzasz więc wcześniejsze swoje twierdzenia- żyjesz na podstawie relatywnej moralności przypadkowego społeczeństwa w przypadkowym okresie dziejowym.
:mrgreen: Lepsze to niż opieranie moralności na książce napisane setki lat temu, przez przypadkowych ludzie, gdzie mamy wolną wolę, ale za działania sprzeczne z tym co napisane idzie się do piekła. Również zabijanie jest czymś złym, ale to, że Bóg - podobno główny pomysłodawca tej instrukcji, nie ma problemu z dokonaniem ludobójstwa.
Cytat:
Twoje przypuszczenia mnie nie obchodzą. ;) Bazuję na logice i faktach i proszę o to samo.
:mrgreen:
Cytat:
Nic nie wmawiam, sam opisałeś swoje poglądy i na tym bazuję. Mam teraz rozumieć, że kłamałeś?
Nie, to Ty dorobiłeś sobie filozofię do tego co napisałem, także nie odwracaj kota ogonem i nie przypisuj mi słów których nie powiedziałem ani nie napisałem.
Cytat:
Kolejne bezpodstawne ad personam. Czy Ty naprawdę nie potrafisz inaczej?
To miało solidne podstawy, ale nie ułatwię Ci tego. Poczytaj sobie jeszcze raz i zgaduj czego nie zrozumiałeś.
Cytat:
1. Jeśli próby argumentacji odmiennego od Twojego zdania uważasz za czepialstwo to tak- czepiam się.
2. Tak, uważam eutanazję za coś złego, jest złem zgodnie z moim światopoglądem.
Zrozum, że nie obchodzi mnie czy masz inny pogląd ode mnie.
Cytat:
Czyli zgadzasz się ze mna, że opieranie się na moralnosci danego społeczeństwa, nawet wypracowanej przez kilka wieków ma słabą podstawę?
To co jest mocną podstawą? Pewnie napiszesz, że logika i fakty :mrgreen:
Cytat:
Błąd logiczny- nie pytałem co należy zrobić ze złodziejem ale czy czyn kradzieży dokonany na jego łupie pochodzącym z innej krzadzieży jest czynem złym czy dobrym :roll:
Tylko co ty tak na prawdę miałeś na myśli? Okraść złodzieja z jego rzeczy uczciwi zarobionych, z rzeczy ukradzionych, a co potem? Oddanie tych rzeczy właścicielowi, zabranie ich do siebie?
Sam do tego dojdź. Kawa stoi na ławie.
Cytat:
Człowieku, pisałem o tym, że mój pogląd na moralność jest tym co wykształciło społeczeństwo na przestrzeni lat, a Ty mi wyjeżdżasz z tekstem, że kiedyś to było "tak". Geniusz!
Przeczytaj chociaż to co sam zacytowałeś, jaki jest w tym błąd logiczny. :roll:
Ps: bez (tutaj ironicznego ale jednak) ad personam się oczywiście nie obyło. Od teraz będę na każde takie zagrywki odpisywał "kolejne ad personam". :?
Cytat:
Lepsze to niż opieranie moralności na książce napisane setki lat temu, przez przypadkowych ludzie, gdzie mamy wolną wolę, ale za działania sprzeczne z tym co napisane idzie się do piekła.
1. Lepsze według Ciebie, niekoniecznie według mnie czy innych.
2. Nie widzę gdzie tu jakiś błąd logiczny między wolną wolą a piekłem za czynienie zła :shock:
Cytat:
Również zabijanie jest czymś złym, ale to, że Bóg - podobno główny pomysłodawca tej instrukcji, nie ma problemu z dokonaniem ludobójstwa.
W którym momencie Bóg dokonał w Bibii ludobójstwa na przypadkowych ludziach? Z tego co wiem zawsze byli tam przestrzegani, zarówno przed potopem, jak i zniszczeniem Sodomy i Gomory a na koniec gineli tylko źli, dobrzy zostali uratowani :roll:
Cytat:
Nie, to Ty dorobiłeś sobie filozofię do tego co napisałem, także nie odwracaj kota ogonem i nie przypisuj mi słów których nie powiedziałem ani nie napisałem.
:shock:
Cytat:
To co jest mocną podstawą? Pewnie napiszesz, że logika i fakty
Na pewno bardziej niż relatywizm moralny, na tym ostatnim nie da się wogóle oprzeć czegokolwiek bo z góry jest "wolną amerykanką" filozofii.
Cytat:
Tylko co ty tak na prawdę miałeś na myśli? Okraść złodzieja z jego rzeczy uczciwi zarobionych, z rzeczy ukradzionych, a co potem? Oddanie tych rzeczy właścicielowi, zabranie ich do siebie?
Pytanie zostało jasno sformułowane, nie wiem co tu trudnego do ogarnięcia. :shock:
Cytat:
Zrozum, że nie obchodzi mnie czy masz inny pogląd ode mnie.
Jednak Cię obchodzi skoro dalej dyskutujesz i "wnioskujesz, że uważam Twoje poglądy za coś złego":
Cytat:
wnioskuje, że uważasz to za coś złego.
Ps2: Mnie na ten przykład obchodzą poglądy interlokutorów, gdyż jest to podstawą kulturalnej i sensownej wymiany zdań. Jeśli przestaje mnie to obchodzić- wycofuję się z dyskusji albo wogóle jej nie zaczynam. Jeśli nie obchodzą Cię moje poglądy to ze mną nie dyskutuj. Proste.
Cytat:
Przeczytaj chociaż to co sam zacytowałeś, jaki jest w tym błąd logiczny. :roll:
Ps: bez (tutaj ironicznego ale jednak) ad personam się oczywiście nie obyło. Od teraz będę na każde takie zagrywki odpisywał "kolejne ad personam". :?
Podtrzymuje to co napisałem.
Cytat:
1. Lepsze według Ciebie, niekoniecznie według mnie czy innych.
2. Nie widzę gdzie tu jakiś błąd logiczny między wolną wolą a piekłem za czynienie zła :shock:
Na pewno bardziej logiczne. I ja widzę dużą sprzeczność między posiadaniem wolnej woli, a koniecznością robienia wszystkiego według wyznaczonych zasad. To po co ta wolna wola? W wolności wyboru czynu za który pójdzie się do piekła chyba :mrgreen:
Cytat:
W którym momencie Bóg dokonał w Bibii ludobójstwa na przypadkowych ludziach? Z tego co wiem zawsze byli tam przestrzegani, zarówno przed potopem, jak i zniszczeniem Sodomy i Gomory a na koniec gineli tylko źli, dobrzy zostali uratowani :roll:
To jest dopiero sprawiedliwe! Odpowiedzialność zbiorowa! Zbiorowa, bo rozumiem, że dzieci tam też były, że miasto nie mogło mieć tylko ludzi złych. No i kara śmierci za rozpustę też jest świetna! A śmierć pierworodnych w Egipcie? Dość dziwne poczucie sprawiedliwości i moralności ma ten Bóg. Albo poczucie humoru. Albo to i to.
Cytat:
Na pewno bardziej niż relatywizm moralny, na tym ostatnim nie da się wogóle oprzeć czegokolwiek bo z góry jest "wolną amerykanką" filozofii.
Wiesz, to Ty sobie dopisałeś ten relatywizm moralny. Gadasz o nim ciągle, wytykasz mi go, a ja nigdy o nim nie pisałem. Twoje błędnie wyciągnięte wnioski powinny zakończyć się kilka postów wcześniej.
Cytat:
Pytanie zostało jasno sformułowane, nie wiem co tu trudnego do ogarnięcia. :shock:
Dalej czekam na odpowiedź, co rozumiesz przez stwierdzenie okraść złodzieja.
Cytat:
Jednak Cię obchodzi skoro dalej dyskutujesz i "wnioskujesz, że uważam Twoje poglądy za coś złego":
Nadal nie czytasz ze zrozumieniem.
Cytat:
Zamieszczone przez Zakapior-san
Twoja niezachwiana wiara w prawo stanowione i nieomylność ludzi je stosujących jest naprawdę zaskakująca. Szkoda, że rzeczywistość nie jest taka różowa, ale tym gorzej dla rzeczywistości
Moja wiara w prawo i nieomylność ludzi go stosujących jest chyba nie większa niż u zwolenników kary śmierci ;) . Nawiasem mówiąc zakaz eutanazji za jakim się opowiadasz to chyba też regulacja prawna. Wierzysz w ten zakaz? Jeśli nie prawo, to w czym mam pokładać moje nadzieje?
Cytat:
Zamieszczone przez Zakapior-san
W którym momencie Bóg dokonał w Bibii ludobójstwa na przypadkowych ludziach? Z tego co wiem zawsze byli tam przestrzegani, zarówno przed potopem, jak i zniszczeniem Sodomy i Gomory a na koniec gineli tylko źli, dobrzy zostali uratowani
Amalekici mogliby z Tobą polemizować. Gdyby żyli ;)
Cytat:
Czyli zgadzasz się ze mna, że opieranie się na moralnosci danego społeczeństwa, nawet wypracowanej przez kilka wieków jest słabe?
Nie. Tradycją jest ważnym źródłem norm etycznych, jednak nie jedynym i nie zawsze najlepszym.
Cytat:
Drugi błąd to odpowiadanie na pytanie zadane bezpośrednio komuś innemu.
Nadal stoję przy tym, że tak postawione pytanie w zasadzie wypacza problem.
Słusznie Volomir zapytał o kontekst tego czynu.
Czy czyn kradzieży jest zły? Tak.
Czy kradzież na złodzieju jest zła? Ja i podejrzewam również wiele innych osób powie, że tak, bo nie chodzi tutaj o podmiot tylko sam czym.
Czy kradzież od złodzieja i oddanie rzeczy właścicielowi jest złe? Tutaj już sprawa nam się komplikuje, bo czyn sam w sobie jest zły, natomiast jego efekt dobry i sprawiedliwy.
Pytania możemy sobie mnożyć.
Jak widać na tym prostym przykładzie moralność zależy od kontekstu i w gruncie rzeczy jest relatywna. Niestety problemy natury etycznej potrafią być złożone i musimy czasami wspierać się siłą rozumu. Ja wiem, że niektórzy woleliby zrzucić wszystko na uniwersalne zasady moralne, zapiski świętych pism, bóstwa i ich kapłanów, ale są sytuacje kiedy należy podjąć wysiłek i wziąć odpowiedzialność na siebie.
Volomir - za dużo tekstów prowokujacych drugą osobę, upomnienie ustne, przy kolejnym razie ost.
http://biznes.onet.pl/faktpl-w-krakowie ... rasa-detal
Kiedy mieszkałem w bloku, miałem to gdzieś.
Teraz gdy przyszło mi mieszkać w kamienicy zastanawiam się, jak trzeba być stukniętym żeby coś takiego wymyślić.
No cóż, taka współczesna tendencja by wszystko było uregulowane nawet na siłę