Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Cytat:
Opieranie światopoglądu na moralności przypadkowego społeczeństwa= relatywizm moralny.
Jakiego przypadkowego społeczeństwa? O czym Ty piszesz w ogóle? Poza tym Twój wniosek jest wyciągnięty w sumie nie wiadomo skąd. To jakaś mega nadinterpretacja.
I jeszcze to:
Cytat:
Pierwszy zadałem pytanie, pytanie zamiast odpowiedzi mnie nie satysfakcjonuje.
To nie jest proste pytanie, bo zupełnie nie skonkretyzowałeś o co Ci chodzi. Jak pisałem można je rozumieć na wiele sposobów, a nie bardzo chce mi się odpowiadać na pytanie z serii "co poeta miał na myśli". Poza tym nie jestem tutaj, żeby dawać Ci satysfakcje. :mrgreen:
Cytat:
Jakiego przypadkowego społeczeństwa?
Społeczeństwo wybranej szerokości geograficznej i wybranego okresu jest przypadkowe.
Cytat:
Jak pisałem można je rozumieć na wiele sposobów
Rozpisał to Fenrir. To Twoje drugie konto czy po prostu pomyłka?
Cytat:
Co najśmieszniejsze za takiej (rzekomo) niedbającej o środowisko komuny były tylko opakowania szklane lub papierowe czyli w pełni ekologiczne (inne występowały w śladowej ilości np. worki na nawozy były plastikowe).
Z tego co słyszałem to w czasach komuny reklamówka plastikowa była elementem "luksusowym". Ich mała ilość nie wynikała z tego że ktoś dbał o środowisko a z tego że było ich mało i były drogie. Tak samo w II RP była bieda i z tego powodu było mało elektroniki a nie dlatego że była ona szkodliwa dla zdrowia czy środowiska.
Cytat:
Społeczeństwo wybranej szerokości geograficznej i wybranego okresu jest przypadkowe.
Ale jakiego przypadkowego? Nadal nie czaje, owszem urodziłem się w Europie, w Polsce, o jest przypadek, że akurat tutaj. Trudno natomiast mówić o przypadkowości kiedy takie a nie inne zasady, w obecnych czasach, są uniwersalne na większości kontynentów (w większym lub mniejszym stopniu). Gdzie tu przypadkowość? Poza tym nawet w przeszłości te zasady kształtowały się podobnie. Kradzież, zabójstwo itd. były traktowane jako coś złego. Owszem pojawiały się różne odstępstwa typu zabijanie wrogów czy podział na niewolników, a w związku z tym inne podejście do zasad. Ale w ostatecznym rozrachunku wszystko się ujednoliciło. Gdzie tu przypadek? Przypadek to by był jakbym urodził się w jednym z 1000 krajów, z czego każdy ma inne zasady moralne.
Cytat:
Rozpisał to Fenrir. To Twoje drugie konto czy po prostu pomyłka?
:roll: Jak widzisz jesteś otoczony moimi subkontami. Baal to moja trzecia osobowość. Mam jeszcze 4 na tym forum, w tym jednego moderatora, więc musisz uważać!
Fenr1r rozpisał to co ja zauważyłem odnośnie Twojego niedokładnego zapytania.
Cytat:
Fajnie, że masz kogoś kto rozpisuje Twoje spostrzeżenia. Mnie taki ktoś się nie przyda, sam to potrafię. ;)
Cytat:
Jak widzisz jesteś otoczony moimi subkontami. Baal to moja trzecia osobowość. Mam jeszcze 4 na tym forum, w tym jednego moderatora, więc musisz uważać!
Nie szkodzi, Spartanie długo dawali radę w trzystu przeciw masom Kserksesa to i ja może sobie dam rady :mrgreen:
Cytat:
Z tego co słyszałem to w czasach komuny reklamówka plastikowa była elementem "luksusowym". Ich mała ilość nie wynikała z tego że ktoś dbał o środowisko a z tego że było ich mało i były drogie. Tak samo w II RP była bieda i z tego powodu było mało elektroniki a nie dlatego że była ona szkodliwa dla zdrowia czy środowiska.
Co nadal nie zmienia faktu, że śmieci nieekologicznych było po prostu mniej ;)
Cytat:
Z tego co słyszałem to w czasach komuny reklamówka plastikowa była elementem "luksusowym".
Teraz się role odwróciły- elementem luksusowym jest napój w szklanej, ekologicznej butelce.
Cytat:
Fajnie, że masz kogoś kto rozpisuje Twoje spostrzeżenia. Mnie taki ktoś się nie przyda, sam to potrafię. ;)
Po prostu nie jestem tutaj, żeby dawać Ci satysfakcję, albo ułatwiać życie. Fenr1r to moja milsza osobowość.
Cytat:
Zamieszczone przez Dagorad
Cytat:
To prawda, ale nauczysz debila by nie wywoził śmieci do lasu, czy nie palił plastikiem w piecu?
Jak bardzo prywatne spalanie plastików w piecu psuje środowisko? Jakieś dane?
Co do wywożenia śmieci do lasu to pewnie nic innego tylko narzucanie większych kar i tymczasowe zwiększenie pilnowania lasów. Mechanizm podobny do sprawdzania biletów w komunikacji miejskiej gdzie można okresowo zobaczyć większe natężenie kanarów (jak się zaczyna rok szkolny czy akademicki) a kara jest na tyle duża że trzeba mieć dużo szczęścia aby się na gapę opłacało jeździć. Tyle że bilet miejski to możesz kupić w wielu miejscach i problemu raczej z tym nie ma, z wywożeniem śmieci to już różnie bywa. No i jest jeszcze kwestia czy problem ten jest naprawdę na tyle duży aby opłacało się z nim walczyć.
Aby narzucić komuś karę najpierw musisz go złapać na gorącym uczynku, a potem wyegzekwować od niego tą kasę.
http://www.rakstop.engo.pl/www/toxypoxy.htm
Cytat:
Zamieszczone przez Dagorad
Cytat:
Węgiel kopalniany nie należy do odnawianych źródeł energii - to jedno, dwa - to, że z roku na rok cena tego surowca rośnie, trzy - brak alternatywy surowców energetycznych dla naszego kraju pociągnie taki skutek, że będziemy uzależnieni w dostawach od innego kraju choćby Rosji, cztery - kopalnie są nie modernizowane, kopie się coraz głębiej po węgiel, po piąte i chyba najważniejsze - nie masz chyba ochoty żyć w zatrutym środowisku?
AD1. No i? Złoto to też nie jest odnawialne źródło a mimo to drewniane obrączki jeszcze nie robią na świecie furory. To że coś jest nieodnawialne samo w sobie jeszcze nic nie znaczy, 4 tysiące lat temu węgiel też nie był odnawialny. Trzeba jakichś konkretnych źródeł informacji bo węgla może być jeszcze na tyle dużo że pozostanie przy nim bardziej się będzie opłacało jeszcze przez kolejne dziesięciolecia.
AD2. Cena złota też rośnie z roku na rok. Ponownie ta informacja sama w sobie jeszcze o niczym nie świadczy.
AD3. Dla wiatraczków to też brak alternatywy w sytuacji kiedy przyjdzie upalne bezwietrzne lato. Poza tym inne kraje też nie maja zbyt wielu alternatyw, no i ponoć i tak już dużo węgla sprowadzamy z Chin.
AD4. Ponownie, samo w sobie to jeszcze o niczym nie świadczy. To że coś staje się coraz mniej opłacalne nie znaczy jeszcze że staje się nieopłacalne.
AD5. Jakieś dane? Bo równie dobrze ja mogę się spytać czy chcesz żyć w wielkiej wiatrakowni gdzie na każdym kroku jest wiatrak. Z tego co słyszałem to np. w Nadrenii natura ma się coraz lepiej mimo iż w XIX wieku było tam bardzo źle, co prawda powinienem od razu przytoczyć jakieś dane ale w końcu ty też tego nie zrobiłeś.
No i jeszcze prosiłbym o dane że Polska jest w stanie nagle całkowicie zmienić sposób "wytwarzania energii", że nowy sposób będzie bardziej opłacalny w perspektywie krótko i długo terminowej, że ludzi i państwo będzie na to wszystko stać. W końcu mamy kryzys a Polska natura jakoś przetrwała nawet PRL, odłożenie pewnych rewolucji i rozłożenie ich w czasie do żadnej tragedii raczej nie doprowadzi. Zresztą patrząc na to jak w XIX wieku wyglądały okręgi przemysłowe w Anglii czy Nadrenii i jak wyglądają teraz wychodzi że natura jest sobie jednak w stanie poradzić w mniejszym czy większym stopniu a nawet wrócić do normy po "ciężkich" latach. No i dochodzą jeszcze kwestie regionalne, to że na Górnym Śląsku i okolicach jest źle nie znaczy że cały kraj potrzebuje rewolucji (w dodatku ponoć Śląsk jest bogaty i reszta Polski wręcz ciąży mu w rozwoju i bogactwie, logiczne więc że pewne zmiany tymczasowo mogłyby dotyczyć głównie jego).
1 -co ma złoto to źródeł energii, możesz mi wytłumaczyć?
2-poproszę konkretne dane, że wzrost cen złota nic nie oznacza
3 - i jaki jest koszt sprowadzenia węgla z Chin? Taki mały?
4- jeżeli zyski z wydobycia są coraz mniejsze, to na czym i na kim spółki powetują sobie straty
5 - czyli czekajmy aż całkowicie zniszczymy własny dom, potem najwyżej przeniesiemy się na inną planetę...
Alternatywą dla kopalń jest zbudowanie reaktora atomowego, o czym już z Zającem pisaliśmy.
Jeżeli okręgi nie są eksploatowane obecnie, to normalne, że powraca tam naturalne środowisko, ale potrzeba jeszcze długiego czasu by powróciła do dawnego stanu.
Cytat:
Po prostu nie jestem tutaj, żeby dawać Ci satysfakcję, albo ułatwiać życie. Fenr1r to moja milsza osobowość.
A Twoja wredniejsza osobowość? Pewnie Arindal von den Heiden :mrgreen:
Cytat:
Aby narzucić komuś karę najpierw musisz go złapać na gorącym uczynku, a potem wyegzekwować od niego tą kasę.
To może powołać specjalna policję leśną i monitoring z każdego drzewa :? Wszystkich idiotów i tak nie da się upilnować.
http://fakty.interia.pl/swiat/news-chor ... st68350834
Jak widać są jeszcze kraje gdzie ludzie walczą o normalność a władza nie zabrania im czynić tego poprzez referendum (jak w POlsce). ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Zakapior-san
Cieszy taka obywatelska postawa swiadczaca o dojrzalosci politycznej oraz narodowej Chorwatow.
Cytat:
Lewactwo tradycyjnie podnosi krzyk o dyskryminacji pederastow zapominajac ze spoleczenstwo same ma prawo a nawet obowiazek wypowiedziec sie w kwestiach jego dotyczacych ;)
Cytat:
To może powołać specjalna policję leśną i monitoring z każdego drzewa :? Wszystkich idiotów i tak nie da się upilnować.
Nalezy nakazac obywatelom zbieranie rachunkow za kazdy kupiony towar,z ktorych comiesiecznie wladza bedzie wiedziec kto,co,w jakich ilosciach kupil i bedzie tez wiadomo czy dany produkt zostal wyrzucony zgodnie z prawem na smietnik(oczywiscie odpowiedni smietnik).Dzieki temu zapewnimy kolejnych pare tysiecy miejsc pracy dla mlodziezowki z PO i uratujemy nasze piekne polskie lasy :mrgreen: ;)
P.S.Nie rozpowiadajcie tego glosno bo jeszcze to wprowadza w zycie ;)
Jakieś kary za wywożenie śmieci do lasów się wlepia a i są odpowiednie służby które mogłyby np. zrobić sobie miesiąc walki z zaśmiecaniem lasów (tak wiem, chuliganie na rowerach mają priorytet jednak są jacyś ludzie w policji i zrobienie akcji nie wymaga od razu zatrudniania tysiąca nowych, bo i takie łapanie nie miałoby na celu wyłapanie 100% a jedynie pokazanie iż wywożenie śmieci do lasu może się źle skończyć). Żeby wlepić komuś karę za zabójstwo też trzeba mieć na niego dowody. A co do wyegzekwowania kasy to są od tego specjalne instytucje.
Cytat:
1 -co ma złoto to źródeł energii, możesz mi wytłumaczyć?
2-poproszę konkretne dane, że wzrost cen złota nic nie oznacza
3 - i jaki jest koszt sprowadzenia węgla z Chin? Taki mały?
4- jeżeli zyski z wydobycia są coraz mniejsze, to na czym i na kim spółki powetują sobie straty
5 - czyli czekajmy aż całkowicie zniszczymy własny dom, potem najwyżej przeniesiemy się na inną planetę...
Ja prosiłem o jakieś dane a nie takie proste odbijanie piłeczki... A złoto jako też nieodnawialne źródło ma wiele do innych nieodnawialnych źródeł jeżeli tylko na tej podstawie (bez żadnych danych) mówi się o tym że takie źródło jest nieopłacalne (i co więcej rzuca się jakieś mityczne hasła "energia odnawialna" tak jakby szedł za tym prosty do zrealizowania i efektywny projekt). Że też Rzymianie nie mieli ekologów, biedni nie mieli pojęcia że nie powinni tykać niczego co jest nieodnawialne bo samo w sobie sprawia to że coś takiego jest droższe od wszystkiego innego i nieopłacalne.