Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Cytat:
Zamieszczone przez Dagorad
Cytat:
1 -co ma złoto to źródeł energii, możesz mi wytłumaczyć?
2-poproszę konkretne dane, że wzrost cen złota nic nie oznacza
3 - i jaki jest koszt sprowadzenia węgla z Chin? Taki mały?
4- jeżeli zyski z wydobycia są coraz mniejsze, to na czym i na kim spółki powetują sobie straty
5 - czyli czekajmy aż całkowicie zniszczymy własny dom, potem najwyżej przeniesiemy się na inną planetę...
Ja prosiłem o jakieś dane a nie takie proste odbijanie piłeczki... A złoto jako też nieodnawialne źródło ma wiele do innych nieodnawialnych źródeł jeżeli tylko na tej podstawie (bez żadnych danych) mówi się o tym że takie źródło jest nieopłacalne (i co więcej rzuca się jakieś mityczne hasła "energia odnawialna" tak jakby szedł za tym prosty do zrealizowania i efektywny projekt). Że też Rzymianie nie mieli ekologów, biedni nie mieli pojęcia że nie powinni tykać niczego co jest nieodnawialne bo samo w sobie sprawia to że coś takiego jest droższe od wszystkiego innego i nieopłacalne.
Źródło zrobi się nie opłacalne wówczas gdy koszty jego wydobycia będą większe od zysków z jego sprzedaży. Powiedz mi jak złoto ma do energii? Pisaliśmy z Zającem o źródłach energii, Ty nagle wystrzeliwujesz ze złotem, którym nie napalisz w piecu?
Czemu uważasz energie odnawialną za mit? Elektrownie atomowe też są mitem?
Wyskakujesz nagle z Rzymianami? Co oni mają do współczesności?
http://www.euractiv.pl/energia-i-srodow ... iel-004933
"Autor raportu "Zmierzch węgla kamiennego w Polsce", były Główny Geolog Kraju, Michał Wilczyński dowodzi, że polskie zasoby węgla kamiennego możliwe do wydobycia w opłacalny sposób kurczą się w błyskawiczny tempie, a jego eksploatacja będzie coraz kosztowniejsza. W efekcie, przy tanim surowcu sprowadzanym zza granicy, jego eksploatacja stanie się zupełnie nieopłacalna."
Jest nawet cały jego raport:
http://www.chronmyklimat.pl/theme/Uploa ... Polsce.pdf
Cytat:
Zamieszczone przez Zakapior-san
Nie "wierzę" w zakaz, natomiast uważam, że ten zakaz eutanazji jest lepszy niż jej dozwolenie.
Nie rozumiem, skoro w nie wierzysz w egzekwowanie zakazu eutanazji to powinno Ci być obojętne co stanowi prawo.
Cytat:
A poza tym tu chodziło o podstawy moralności, prawo stanowione nie jest dla mnie taką podstawą, jest co najwyżej jej emanacją.
To jaka moralność nakazuje Ci zmuszać do życia człowieka, który z powodu bólu generowanego przez chorobę i braku rokowań na poprawę żyć już nie chce? Nawet nieuleczalnie chore zwierzęta się dobija.
Cytat:
Amelekitów zabił Bóg? W formie ludobójstwa?
Idąc za opisem biblijnym tak można to określić. Bóstwo zapowiedziało celowe wyniszczenie Amelekitów i dokonało tego za pomocą swojego narzędzia - narodu wybranego.
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Lewactwo tradycyjnie podnosi krzyk o dyskryminacji pederastow zapominajac ze spoleczenstwo same ma prawo a nawet obowiazek wypowiedziec sie w kwestiach jego dotyczacych
Jedyne kontrowersje może wzbudzać nazwanie związków homoseksualnych małżeństwem. Natomiast legalizacja związków partnerskich raczej nie dotyczy społeczeństwa jako ogółu.
Kamienny mniej się opłaca ok... ale mamy jeszcze sporo brunatnego, a ten szczególnie w metodzie odkrywkowej opłaca się dużo bardziej. Tylko, że cóż Niemcy potrafią sobie poradzić ze społecznościami lokalnymi, ekologami itd. a u nas przy Legnicy-Głogowie jest tego od cholery (z tego co pamiętam największe złoże w Europie, jak nie na świecie) ale nic nie może ruszyć, nawet jest gdzieś tam wpisany zakaz jeśli dobrze pamiętam...
Ja też jestem za atomem, ale jeśli mamy jeszcze węgiel brunatny to i w tym temacie trzeba byłoby podziałać...
Cytat:
Nawet nieuleczalnie chore zwierzęta się dobija
Grząski temat... ja może nawet i byłbym za eutanazją, ale takie argumenty to raczej nie trafiają do mnie.
Cytat:
Jedyne kontrowersje może wzbudzać nazwanie związków homoseksualnych małżeństwem. Natomiast legalizacja związków partnerskich raczej nie dotyczy społeczeństwa jako ogółu.
Chyba na tym forum ktoś napisał, że przecież geje będą płacić mniejsze podatki oraz nie płacić podatku od spadku... także wiesz, dotyczy ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
Grząski temat... ja może nawet i byłbym za eutanazją, ale takie argumenty to raczej nie trafiają do mnie.
Może dlatego, że forma w jakiej to napisałem brzmi groźnie. Nieuleczalne chorym zwierzętom skraca się życie w celu zaoszczędzenia cierpienia. Ba zapisano nawet w ustawie że "moralnym obowiązkiem człowieka staje się skrócenie cierpień zwierzęcia". Dziwna ta moralność, nakazuje cierpieć ludziom, którzy chcą umrzeć, a troszczy się o los zwierząt.
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
Chyba na tym forum ktoś napisał, że przecież geje będą płacić mniejsze podatki oraz nie płacić podatku od spadku... także wiesz, dotyczy
Ale gdzie będą płacić mniejsze podatki? W Chorwacji tak jest? Jeżeli tak to korekty wymaga aspekt podatkowy i ja się z tym zgadzam.
O podatkach napisałem ogólnie, w oderwaniu od Chorwacji... małżeństwa ( czy tam jak to zwał, tak zwał) mogą rozliczać się wspólnie, nie płacimy podatku od spadku po współmałżonku/partnerze, coś tam byłoby też pewnie z darowiznami od rodziny współmałżonka. Mi to nie przeszkadza... ale właśnie m.in. przez takie prozaiczne rzeczy, to jest też "sprawa ogółu".
Dla mnie ważne jest tylko, żeby nie nazywać tych związków małżeństwami... niby frazes ale akurat dla mnie ważny.
Cytat:
Zamieszczone przez chochlik20
Źródło zrobi się nie opłacalne wówczas gdy koszty jego wydobycia będą większe od zysków z jego sprzedaży. Powiedz mi jak złoto ma do energii? Pisaliśmy z Zającem o źródłach energii, Ty nagle wystrzeliwujesz ze złotem, którym nie napalisz w piecu?
Wyskakujesz nagle z Rzymianami? Co oni mają do współczesności?
http://www.euractiv.pl/energia-i-srodow ... iel-004933
"Autor raportu "Zmierzch węgla kamiennego w Polsce", były Główny Geolog Kraju, Michał Wilczyński dowodzi, że polskie zasoby węgla kamiennego możliwe do wydobycia w opłacalny sposób kurczą się w błyskawiczny tempie, a jego eksploatacja będzie coraz kosztowniejsza. W efekcie, przy tanim surowcu sprowadzanym zza granicy, jego eksploatacja stanie się zupełnie nieopłacalna."
Jest nawet cały jego raport:
http://www.chronmyklimat.pl/theme/Uploa ... Polsce.pdf
Co do złota to przecież prościej niż tego napisałem już tego zrobić nie mogę, mogę zrobić to co najwyżej mniej uprzejmie: "brednią jest mówienie iż to że coś jest nieodnawialne samo w sobie świadczy iż jest to nieopłacalne i jest wadą samą w sobie"
No i : "Szacuje on, że w 2030 roku wydobycie polskiego węgla będzie mniejsze niż jego import, a w 2050 roku wydobycie nie przekroczy 28 mln Mg. „Na takich zasobach Polska nie powinna budować swojego bezpieczeństwo energetycznego, natomiast plany budowy kolejnych bloków węglowych prowadzą polską energetykę w jeszcze większe uzależnienie od importu nośników energii” – ostrzega Wilczyński. "
Gdzie tu pisze o tym że do 2020 Polska musi zrezygnować z węgla albo że do tego czasu stanie się on mniej opłacalny niż źródła odnawialne?
Cytat:
Od kiedy to elektrownie atomowe są zaliczane jako odnawialne źródło energii? Jeżeli energia odnawialna nie jest mitem w przypadku Polski to proszę przedstaw mi jak Polska do 2020 roku ma się na nią przerzucić? Ba załóżmy nawet że energię atomową też zaliczymy jako odnawialną. Tak czy siak wychodzi że Polski nie stać na wybudowanie elektrowni atomowych (ostatnio zresztą pełno krzyku wokół tego), na wybudowanie odpowiedniej infrastruktury dla energii odnawialnej zresztą pewnie też. No i jaka miała to by być energia odnawialna?
1. Wiatrowa? Ponoć w Polsce to by mogło być tylko na Pomorzu i to w ograniczonym czasie i stopniu.
2. Słoneczna? Ponoć w Polsce nieopłacalne i nieskuteczne.
3. Wodna? To samo co przy słonecznej.
Ze znanych mi zostaje geotermalna ale wokół niej niewiele słyszałem (nie licząc tekstów w stylu że jest bardzo szkodliwa dla środowiska ale nie wiem czy to aby nie mit), ale chyba wszędzie to jej wybudować by się nie dało.
Polska to nie jest Norwegia, Norwegowie mają ukształtowanie terenu pozwalające oprzeć się na energii odnawialnej, nie widziałem nigdy żadnych konkretnych danych (tylko właśnie takie niekonkretne słowa-hasła) pokazujących jak Polska mogłaby się opierać na energii odnawialnej. Baa ponoć nawet okresowo i Norwegowie ściągają energię nieodnawialną ze Szwecji. A przecież ja nie piszę o energii odnawialnej w perspektywie 40-50 lat a głównie w perspektywie 2020 roku (w końcu to pod informacją że do 2020 może być ogólnokrajowy zakaz palenia węglem walnąłeś wyliczankę jaki to on jest zły); w perspektywie mówienia o inwestycjach i planie który wielokrotnie na głowę przebija pewnie Euro 2012. Problem jednak w tym że nawet w perspektywie 100 letniej w chwili obecnej nie ma dla Polski zbytnich alternatyw w postaci energii odnawialnej.
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
O podatkach napisałem ogólnie, w oderwaniu od Chorwacji... małżeństwa ( czy tam jak to zwał, tak zwał) mogą rozliczać się wspólnie, nie płacimy podatku od spadku po współmałżonku/partnerze, coś tam byłoby też pewnie z darowiznami od rodziny współmałżonka. Mi to nie przeszkadza... ale właśnie m.in. przez takie prozaiczne rzeczy, to jest też "sprawa ogółu".
O to chodzi, ale z tego wynika trochę dziwny wniosek - ogół społeczeństwa będzie głosował w referendum nad tym czy homoseksualiści będą płacić większe podatki.
Cytat:
Dla mnie ważne jest tylko, żeby nie nazywać tych związków małżeństwami... niby frazes ale akurat dla mnie ważny.
Rozumiem Cię, dlatego wg mnie powinno się to nazywać "związki partnerskie".
Cytat:
O to chodzi, ale z tego wynika trochę dziwny wniosek - ogół społeczeństwa będzie głosował w referendum nad tym czy homoseksualiści będą płacić większe podatki.
W jakimś stopniu mogą niektórzy brać to pod rozwagę... jak już pisałem, taki argument padł na tym forum...
Po drugie, niektórzy lubią wtrącać się w nie swoje sprawy...
Po trzecie niektórzy uważają jednak, że to jest też ich sprawa...
Cytat:
Nie rozumiem, skoro w nie wierzysz w egzekwowanie zakazu eutanazji to powinno Ci być obojętne co stanowi prawo.
Przeczytaj jeszcze raz to zrozumiesz, dlaczego napisałem "wierzę" w cudzysłowiu :mrgreen:
Cytat:
Nawet nieuleczalnie chore zwierzęta się dobija.
A czy to nieuleczalnie chore zwierzę podpisało zgodę na eutanazję? :lol: :lol: :lol:
To może zakażemy zabijać zwierzęta dla mięsa, przecież kanibalizm wśród ludzi jest zakazany. Dla Ciebie człowiek to to samo co zwierzę i sobie stawiasz porównania, dla mnie nie. :?
Cytat:
Idąc za opisem biblijnym tak można to określić. Bóstwo zapowiedziało celowe wyniszczenie Amelekitów i dokonało tego za pomocą swojego narzędzia - narodu wybranego.
Próbujesz się wykręcać ale słabo Ci idzie. Amelekici zostali wytępieni przez Izraelitów w serii wojen w których raz jedna raz druga strona była atakującą. Twierdzenie, że nie ma ich przez ludobójstwo dokonane przez Boga jest jednym z wielu Twoich absurdów, które co jakiś czas tu serwujesz.
Cytat:
No i co w tym dziwnego, w końcu jest demokracja- rządy większości.Nie podoba się, homosie mają w Europie źle- kraje islamskie czekają. :mrgreen:
Cytat:
Rozumiem Cię, dlatego wg mnie powinno się to nazywać "związki partnerskie".
Na to i ja się mogę zgodzić. Z tym że homosiom docelowo chodzi właśnie o uznanie ich związków za "małżeństwa". "Związki partnerskie" to rozwiązanie przejściowe, żeby przyzwyczaić społeczeństwo.
Cytat:
Przeczytaj jeszcze raz to zrozumiesz, dlaczego napisałem "wierzę" w cudzysłowiu
Oświeć mnie :)
Cytat:
A czy to nieuleczalnie chore zwierzę podpisało zgodę na eutanazję? To może zakażemy zabijać zwierzęta dla mięsa, przecież kanibalizm wśród ludzi jest zakazany. Dla Ciebie człowiek to to samo co zwierzę i sobie stawiasz porównania, dla mnie nie.
Domyślam się. Zwierzęciu cierpień można zaoszczędzić, człowiekowi już nie. Dlaczego?
Cytat:
Próbujesz się wykręcać ale słabo Ci idzie. Amelekici zostali wytępieni przez Izraelitów w serii wojen w których raz jedna raz druga strona była atakującą. Twierdzenie, że nie ma ich przez ludobójstwo dokonane przez Boga jest jednym z wielu Twoich absurdów, które co jakiś czas tu serwujesz.
Gdyby więc Stalin po 1945 r. wytępił wszystkich Polaków to nie byłoby ludobójstwo tylko zwieńczenie serii wojen jakie prowadziły ze sobą oba kraje od pięciu wieków, w których raz jedna raz druga strona była agresorem? Ciekawe.
Cytat:
No i co w tym dziwnego, w końcu jest demokracja- rządy większości.Nie podoba się, homosie mają w Europie źle- kraje islamskie czekają.
Rządy większości z poszanowaniem praw mniejszości. Jak już pisałem dla mnie kwestia związków partnerskich nie dotyczy bezpośrednio całego społeczeństwa. Nie ma żadnego wpływu na życie przeciętnego Kowalskiego. Równie dobrze można by przeprowadzić referendum w sprawie, czy legalizować związki niepełnosprawnych albo gdy różnica wieku między dwojgiem ludzi przekroczy, np. 15 lat.