Mi tam fajnie się gra nomadami, na Scytów lub Sarmatów (a dostaliśmy te obydwie nacje:D) czekałem od zapowiedzi gry.
Wersja do druku
Trochę się obawiałem, że dostaniemy greckie DLC i jednak... Mam nadzieję, że jakoś je uatrakcyjnią, bo przepychanie się hoplitami jest dość nudne. Ciekawe, czy będą nowe frakcje do głównej kampanii?
Massalia - mix Greków z barbarzyńcami, Kimmeria - mix Greków z nomadami, Kolchida - mix Greków z ludami wschodu, Pergamon - pewnie kolejny klon Aten. Jeżeli info się sprawdzi i CA tego nie skopie to zapowiada się ciekawie. Liczyłbym też na grywalnych Etrusków, bo z tego co wiem to też trochę Grecy i mają potencjał na grywalną frakcję.
Ja liczę wreszcie na ludy pustyni, tylko roster mają chyba słaby....
Nie doczytałem tego o głównej kampanii, najfajniejsza z tego wydaje się dla mnie Kimmeria. Jak patrzyłem po jednostkach to Kolchida jest biednym klonem Armenii. Poza tym skoro mają być cztery frakcje, to jedna będzie pewnie FreeLC.
Co do czasu nowej kampanii to wygląda mi to na IV w p.n.e. czyli jakieś sto lat przed podstawką.
Patrząc pod kontem nadchodzącego Attyli to DLC greckie jest dobre dla firmy. Przyciągnie uwagę graczy, a nie da nic podobnego do tamtego. Ponieważ nacje greckie w tamtym czasie już nie istniały.
Co do samego DLC to potencjał jest naprawdę spory. Nacje są rozrzucone i mają bliski kontakt z innymi kulturami, tak że spokojnie można dodać z nich kilka jednostek. Większość jest na wschodzie mapy. Będzie tez mini kampania?
Mnie ciekawi jak postąpią z Massalią (jedyna zachodnia) która jest chyba w trzech kampaniach (podstawowa, Hannibala, Cezara). Najlepiej byłoby jakby to właśnie ona była dana jako darmowa. Z jednej strony byłby to dobry ruch aby zaplusować u graczy (np. u mnie) przed Attylą. A z drugiej trochę wątpię czy będzie im się chciało majstrować przy kilku kampaniach. Ale jeśli by się zmotywowali to natychmiast zagrałbym w Cezara.
Nacje greckie nie istniały? A ich finalna forma - Wschodnie Cesarstwo? ;)
No to dałeś teraz do myślenia. :)
Kimmeria...ech:(. Ten, który to wymyślił powinien dostać sto batów i kotwicę w plecy. To państwo nazywało się Bosporan Kingdom, a po naszemu Królestwo Bosporańskie, nie żadna Kimmeria!
A już tliła się we mnie nadzieja, że pójdą po rozum do głowy i dadzą Związek Achajski i Etolski. Widać wolą jechać na utartych stereotypach i lansować Spartę i Ateny, które w tamtym okresie były cieniem samych siebie.
O Boże i znowu dysputa na temat 'Czemu ta frakcja nazywa się tak, a nie inaczej?' ...
To już nie nasza sprawa, jak nazwą frakcje, ważne, jakimi będziemy grać. To trochę tak, jakbyś patrzył w Medku 2 czemu Tatarzy mają od groma łuczników, a nie na to, czemu nie są grywalni.
Osobiście czekam na Kimmerię (Królestwo Bosporańskie etc.), Massalię i oczywiście na Numidyjczyków.