Jak dla mnie to raczej zbyt lukrowane i nudne.Nicholson jest wielkim aktorem ale jego Joker z Jokerem odegranym przez Heath Ledger'a jest zwyczajnym pomyleńcem któremu daleko do człowieka opętanego żądzą czynienia zła dla samego zła bez osobistych i materialnych korzyści.Batman prezentowany przez M.Keatona to masło maślane zaś Pingwin jakim ukazał go D. de Vito jest daleko w tyle do tego którego można oglądać chociażby w serialu "Gotham".
A pózniejsze kreacje stworzone przez Val Killmera,Tommy L. Jones'a,J.Carrey'a,U.Thurman że o Arnim już nie wspomnę (chociaż już nie pod okiem T.Burtona) tylko przyczyniły się do groteskowego a nie mrocznego wizerunku Gotham City.
16-05-2016, 17:33
Shay Ruan
O późniejszych batmanach nie warto wspominać bo to nie Burton je kręcił. Straciły cały klimat a batman dorobił się sutków na kostiumie xD
16-05-2016, 17:45
Nezahualcoyotl
Nie mów tego zbyt głośno bo jeszcze miłośnicy LGTB zaczną protestować tak jak to miało miejsce z ostatnią częścią SW :devil:.
16-05-2016, 18:18
Volomir
Akurat Keaton był świetny ;) Owszem wolę Bale'a i nową trylogię, ale Keaton idealnie pasował na Batmana. Nie był przystojniakiem jak Clooney czy Kilmer, a ten drapieżny urok zyskiwał dopiero w kostiumie. No ale jednak Nolan to jest Nolan. Jak mówię, obejrzę nowego Batmana, ale wzorem pewnie i tak zostanie Bale z Nolanem. Zresztą, dużo dają sami przeciwnicy a ci byli wyjątkowo mocni aktorsko. Wspomniany Leadger ale i świetny Hardy (granie samymi gestami i tonem głosu!) to na prawdę wyjątkowa sprawa.
21-05-2016, 10:11
Nezahualcoyotl
Przypomniałem sobie polskie kino oglądając dwa filmy:"Prowokator" oraz "Szwadron".Obydwa nie dość że z dobrym scenariuszem to jeszcze okraszone świetnymi zdjęciami,dobrą grą aktorską (Pieczyński i Gajos tradycyjnie najwyższa liga) a także muzyką.Naprawdę warte obejrzenia.
02-06-2016, 00:23
KLAssurbanipal
Dwa rodzime filmy na temat rosyjskiego zaboru. Muszę sobie odświeżyć Szwadron. Świetny film. Kiedyś go bardzo polecałem na forum. Prowokator? Nie jestem pewien czy oglądałem. Nie kojarzę, więc raczej nie. Muszę zatem poszerzyć horyzonty. ;)
12-06-2016, 22:06
Gajusz Mariusz
Dziś polecę 3 filmy:
Można tu znaleźć wszystko: film i dla tych co nazywają jankesów hamburgerami (minusy pięknie obnażone), widzimy tu także to co w nich najlepsze a cała reszta zobaczy po prostu dobry film.
Początek naszej religii widziany oczami rzymskiego centuriona. Bardzo ciekawy pomysł.
I na koniec coś mało wesołego lecz ostatnia scena zbija z nóg... pozytywnie! Nie dla wszystkich, ale warto!
26-06-2016, 20:41
Nezahualcoyotl
Wciąż sobie zgłębiam rodzimą kinematografię i natknąłem się na ekranizację "Nienasycenia" Witkacego.Chociaż w tym przypadku ciężko jest mówić o przeniesieniu prozy tego pisarza na ekran to pomimo wszystko warto spędzić te niespełna dwie godziny na chociażby pobieżne zapoznanie się z twórczością tego kontrowersyjnego artysty.Osobiście polecam lekturę a dopiero pózniej obejrzenie filmu:
Niestety nie jest to jakość HD ale jeśli sami pomajstrujecie w swoich settings uzyskacie dzwięk mozliwy do odbioru.Mimo wszystko polecam.
08-07-2016, 09:20
Volomir
Dobra, obejrzałem tego Batmana v Superman... Cóż, nie taki diabieł straszny jak go malują ;) Oczywiście wiadomo, film nie jest jakiś super, szczególnie po trylogii Nolana. Ale też nie jest totalnym gniotem jak go niektórzy opisują. Mimo tego, że oglądałem dłuzszą wersję - 3h to moje oglądanie na "dwa razy" związane było z brakiem czasu a nie ze znudzeniem. Chociaż przyznam, że jak już pokonali baboka, to ciężko mi było dotrwać do końca. Te pogrzeby zostały niemiłosiernie rozciągnięte.
No ale co mnie "urzekło" i dlaczego ten film wygląda tak jak nie powinien.
1) to nie zarzut bezpośrednio do filmu a do universum. Zestawienie "poważnego" bohatera (do tego bez super mocy) z tandetnym i kiczowatym facetem w śmiesznym stroju. Do tego ta Atena... Dla mnie to już się gryzie, i o ile sprawdza się w filmach animowanych, komiksach, tak na ekranie - szczególnie jak robisz film pompatyczny, wygląda dziwnie i nienaturalnie.
2) dużo absurdów - supermana bez okularów nikt nie poznaje, potrafi zlokalizować ukochaną, nie potrafi zlokalizować matki
3) przez 1.5h filmu praktycznie nic się nie dzieje - niby mam wrażenie, że autorzy chcieli nam nakreślić jakiś rys psychologiczny gladiatorów, ale wyszło jak zwykle. Superman jest płaski jak kartka i jednocześnie te sprzeczności - niszczy pół stanu i to jest ok. Batman wymierza sprawiedliwość bandytom i to jest be XD No a batman wychodzi jedynie na mściwego gbura.
4) ta akcja z imieniem matki Supermana... berka roku! Tworzą jakąś osobowość tego batmana i pah! Wrogowie stają się przyjaciółmi bo ich matki mają to samo imię... No czegoś takiego nie było nawet w pokemonach
5) Generalnie sporo dłużyzn, nudy itd.
Co mi się podobało? O dziwo Affleck nawet pasuje na batmana. On zawsze był trochę sztywny więc ok. Oczywiście nadal Bale jest nieosiągalnym wzorem, zaraz potem Keaton i dalej Affleck. Do tego film był ładnie nakręcony, fajna tonacja zdjęć itd. Dało się obejrzeć bez bólu, czasami miał lepsze momenty, czasami gorsze. Takie mocne 6/10
15-07-2016, 20:06
KLAssurbanipal
Hmmmm... Nie wiem jak to wyjdzie w praktyce. W trailerze bardziej skupiono się na Niemcach i Rosjanach niż Ukraińcach, których widzimy dopiero na końcu. Mam nadzieję, że to złudne, aby pokazać efekty i większość filmu skupi się na rzezi wołyńskiej. Są trochę obawy, że ma to ukazać Wołyń przez całą wojnę - 2 godziny z walkami niemieckimi i radzieckimi, a końcówka 20 minutowa poświęcona rzezi.
Jeśli chodzi o bardziej lekkie klimaty to ten miesiąc jest jakiś pechowy. Mamy Dzień Niepodległości 2 z marnymi ocenami na filmwebie/IMDB w okolicach 5/10 oraz nowe Ghostbusters z jeszcze marniejszym wynikiem 4/10.