Re: Komputery,programy,sprzęt itd. - temat ogólny
@KLA
błąd 0x000000f3 masz wyjaśniony tu: http://support.microsoft.com/default.as ... l%3B330100
masz poważne problemy z dyskiem twardym, zapewne trzeba będzie gada całkowicie sformatować (tj. z jakieś dyskietki startowej, albo własnie linuxa livecd, łącznie ze zmianą systemu plików. ostatni błąd wskazuje także, że być może masz problemy z połączeniem między płytą główną.
wygląda na to, że dysk twardy powoli zaczyna odchodzić do krainy wiecznych gigabajtów.
bateryjka cmos nie ma nic wspólnego z dyskiem twardym
błędy związane z internetem i firefoxem mogą wynikać z problemów I/O, które dotyczą dysku.
co do zabezpieczeń: jeżeli chcesz uniknąć takiej sytuacji na przyszłośc, kup sobie radiator/wentylator na hdd.
diagnoza: dysk szlag trafia
kuracja: sformatuj dysk całkowicie od podstaw, przy czym przynajmniej raz musisz zmienić system plików (np. na fat32, i później spowrotem na ntfs). spróbuj także wymienić przewód między dyskiem a płytą główną (jeżeli na tej samej tasiemce masz założoną także nagrywarkę, spróbuj ją odłączyć, tudziesz założyć na inną taśmę, przy założeniu na taśmę z dyskiem jakiegoś starszego, lecz poprawnie funkcjonującego urządzenia.
@kirlan
ram z tym nie ma nic wspólnego. występowały by u niego komunikaty w stylu "program xyz próbował odwołać się do pamięci f00s030400cośtamcośtam lecz nie był w stanie".
norton to kompletna bzdura - większość linuksów ma wbudowany memtest, fantastyczne narzędzie, zupełnie za darmo.
co do zwalania obudowy i swobodnego przepływu powietrza: straszna bzdura. obudowa specjalnie jest po to, by przepływ powietrza był odpowiednio skierowany: prawo przepływu cieczy pascala (powietrze to też ciecz).
PS google nie boli. użyj także Debugging tools for Windows, gdzie odczytasz zawartość BSOD w "ludzkim", a nie "maszynowym".
Cytat:
Zamieszczone przez Iron_Marcin
co do zwalania obudowy i swobodnego przepływu powietrza: straszna bzdura. obudowa specjalnie jest po to, by przepływ powietrza był odpowiednio skierowany: prawo przepływu cieczy pascala (powietrze to też ciecz).
oczywiście - TAK JEST JEŚLI założymy że FAKTYCZNIE skierowanie powietrza jest optymalne dla WSZYSTKICh urządzeń - ale jeśli nie jest (jak jest jakieś słabe ogniwo) to zwalenie obudowy może pomóc (rzadziej zaszkodzić), poza tym kooler zasilacza będzie miał lżej
Wieczorem wam napiszę co wyszło.
Cytat:
Zrobiłem drugi screen, ponieważ zauważyłem że na bluescreenie wyświetlają się różne komunikaty, chyba jest 4-5 innych
Wiem, że się czepiam, ale dobry jesteś, skoro robisz takie screeny, że nawet widać monitor i biurko :mrgreen:
Jaki program do oglądania filmów jest najlepszy, albo przynajmniej jednym z najlepszych?
Ja tam zawsze ogladalem RealPlayere, innych wlasciwie nie sprawdzalem
Nie prawda. Już sobie poradziłem i wszystko gra dobrze. A HDMI przesyła i obraz i dźwięk. :P
Cytat:
Zamieszczone przez Dragonit
Cytat:
Zrobiłem drugi screen, ponieważ zauważyłem że na bluescreenie wyświetlają się różne komunikaty, chyba jest 4-5 innych
Wiem, że się czepiam, ale dobry jesteś, skoro robisz takie screeny, że nawet widać monitor i biurko :mrgreen:
Jaki program do oglądania filmów jest najlepszy, albo przynajmniej jednym z najlepszych?
Tylko i wyłącznie VLC:P
A ja z takim pytaniem do osób które się znają właśnie zamierzam kupić sobie 1 lapka czyli odejść od pudełka ^^ ale oczywiście ma służyć mi tak samo jak pecet do grania i teraz właśnie taka rzecz po przęglądaniu wielu najpierw upatrzyłem sobie Toshiba Qosmio X500 ale jakoś po wielu znalezionych komentarzach coś nie bardzo mi zaczął pasować, teraz mi wujek poleca i wychwala w kosmos takie cuś Dell Alienware M17x więc jak ktoś się na tym zna niech mi powie czy to dobry wybór. Tego chyba są oczywiście różne wersje to ja znalazłem taką z takimi parametrami
Product Features
Intel Core2 Quad processor Q9000 - Features 4 processing cores, 1066MHz system bus, 6MB cache and 2.0GHz processor speed per core.
4 high-performance processing cores - To run multiple demanding applications simultaneously without hesitation.
4GB DDR3 SDRAM - For multitasking power, expandable to 8GB.
Multiformat DVDRW/CD-RW drive with double-layer support - Records up to 8.5GB of data or 4 hours of video using compatible DVD+R DL and DVD-R DL media.
17" WXGA+ LCD widescreen display - With 1440 x 900 resolution showcases movies, games and other images.
500GB Serial ATA hard drive (7200 rpm) - Offers spacious storage and fast read/write times.
Dual NVIDIA GeForce GTX 260M graphics - Features 2GB dedicated video memory. SLI enabled. HMDI port for connecting to an HDTV. Built-in speakers with high-definition 5.1-channel surround sound audio support.
Built-in webcam - Makes it easy to video chat with family and friends.
8-in-1 digital media reader - Supports Secure Digital, Secure Digital Input/Output, MultiMediaCard, Memory Stick, Memory Stick PRO, xD-Picture Card, High Speed Secure Digital and High Capacity Secure Digital formats.
IEEE 1394 (FireWire) port and 3 high-speed USB 2.0 ports - For fast digital video, audio and data transfer. 1 eSATA/USB combo port with PowerShare.
Built-in wireless LAN (802.11a/g/n) with MIMO support - Wirelessly connect to the Internet. Built-in Bluetooth 2.1 + EDR interface to easily link with other Bluetooth-enabled devices, such as a mobile phone or MP3 player.
Built-in 10/100/1000 Ethernet LAN - For quick and easy wired Web connection.
Weighs 11.7 lbs. and measures just 2.1" thin - For portable power.