No tak, jak sie pojawia korupcja, afery pdofilskie itd. to nalez to przemilczec bo w innym wypadku to tylko modny bunt mlodzienczy albo, co gorsza, atak na KK!Cytat:
Agresywny ateizm bez tolerancji.
Wersja do druku
No tak, jak sie pojawia korupcja, afery pdofilskie itd. to nalez to przemilczec bo w innym wypadku to tylko modny bunt mlodzienczy albo, co gorsza, atak na KK!Cytat:
Agresywny ateizm bez tolerancji.
Należy przemilczeć. Idąc za Amrodem:Cytat:
No tak, jak sie pojawia korupcja, afery pdofilskie itd. to nalez to przemilczec bo w innym wypadku to tylko modny bunt mlodzienczy albo, co gorsza, atak na KK!
To ludzie są źli, a nie kościół ;) Oczywiście nie do zaakceptowania jest najprostszy możliwy do wyciągnięcia wniosek, że to ci grzesznicy - ludzie, tworzą kościół. Wtedy światopogląd i linia obrony niektórych poszłaby w rozsypkę zanim doszłoby do jakiejkolwiek rozmowy.Cytat:
Kościół czy ludzie?
http://plock.gazeta.pl/plock/1,35710...Caritasie.html - tak się robi interesy. Ciekawe jak się sprawa zakończy. Caritas już wystąpił o nadanie mu statusu "pokrzywdzonego" i próbuje obciążyć winą swoich pracowników. Znając polskie realia te prawie 15 mln już przepadło. Tyle, że w przyrodzie nic nie ginie, ktoś stracił (PFRON) by ktoś zyskać mógł...
mimo wszystko, nie przeceniałbym politycznej strony całego wydarzenia. Tzw. "Obrońcy Krzyża' są zapewne niezależni od jakiegokolwiek środowiska politycznego. Ich poczynania kreuje pewna idea, a nie jakikolwiek polityczny nakaz czy wytyczna.Cytat:
To była polityczno-religijna egzaltacja
symbol czyli de facto naród. Myślę, że przez symbol rozumieli właśnie ów podmiot. W tym wypadku symbol nie oderwał się od podmiotu.Cytat:
przedmiot kultu, symbol narodu
Gdyby się ktoś chciał przekonać jak to źle w naszym kraju ma się kościół i jak jest atakowany z każdej strony, to może choćby się zapoznać z poziomem podatku dochodowego jaki są zmuszeni płacić dupczpasterze:
http://opodatkujciekosciol.pl/zawartosc ... ym-podatku
W skrócie:
Proboszcze - od 125 do 447 zł miesięcznie
Wikariusze - od 39 do 145 zł miesięcznie
w Polsce...ale wiesz, KK nie jest tylko w Polsce...
Chociaż jestem głęboko wierzącym i praktykującym katolikiem to
W zasadzie w ogóle zwisa mi ten temat ...
w zasadzie mam głęboko w nosie co piszą o KK ....
w zasadzie olewam też fakt że kościół katolicki ostatnio często "strzela sobie w stopę"
BO
dla mnie kościół katolicki to tylko "instytucja" / religia / forma organizacji działań związanych z WIARĄ którą ja głęboko czczę i wyznaję. O ile ( w moim przekonaniu) wiara pochodzi od doskonałego absolutu, to religia i kościół są sprawą ludzką, a nikt z ludzi jak wiadomo doskonały nie jest więc ich "dzieło" siłą rzeczy też nie.
Zatem krytyka KK i błędy/problemy jakie on sam tworzy nie robiły by na mnie szczególnego wrażenia
......
ALE
....
NIESTETY NIE DA SIĘ TAK CAŁKIEM ODDZIELIĆ INSTYTUCJI KK I RELIGII KATOLICKIEJ OD WIARY.
Dla tego niemal za każdym razem gdy obrywa kościół obrywa i wiara. Co gorsza kościół ostatnio często szkodzi Wierze! No bo nawet "strzelając sobie w stopę" wali odłamkami w Wiarę i Wierzących, że nie wspomnę o wyczynach co poniektórych kapłanów którzy powinni być dawno ekskomunikowani i obłożeni anatemą (( za to że bezpośrednio atakują swym zachowaniem / słowem sedno Wiary, albo wręcz kpią ze złożonych ślubów siejąc zgorszenie)).
Pocieszeniem to specjalnym nie jest ale fakt że źli kapłani zdarzali się od wieków. Wystarczy poczytać "Stary Testament" aby znaleźć o nich wzmianki i klątwy proroków słane pod adresem "złych pasterzy".
....
Pocieszeniem jest co innego:
Większość kapłanów jakich znam ciut bliżej (uzbiera się prawie dziesiątka) to dość porządni ludzie i dobrze pełniący swoje powołanie.
Nawet ten o którym słyszałem niesamowite rzeczy ( typu kochanka i 4 dzieci) poza swoimi słabościami prawdziwymi i zmyślonymi miał sporo zalet. Narażał się nie raz na ostra krytykę i niewdzięczność dobrowolnie ciężko pracując nad zdobyciem funduszy na renowację zabytków parafii do której przecież został przysłany ledwie na kilka lat. Wobec parafian nie był zdziercą. wiem że udzielał nieraz chrztu czy ślubu za naprawdę małą, autentycznie dobrowolną kwotę, którą potem i tak wydawał na potrzeby parafii. Inny był takim równiachą że bez problemu był w stanie przyjąć w toku dyskusji stanowisko niezgodne z tym oficjalnym kościelnym. A jak bronił to najpierw konkretnego człowieka a później jakiś "reguł" ale zawsze wykazywał w tym cel obrony godności i praw innych ludzi a nie "jedynie słusznej racji kościoła". Nie śpieszył się tez z ocenianiem ludzi. Inny miał prawdziwy dar nauczania / kazań. Chciał też ściągnąć do parafii na katechezę jednego z wtedy żyjących najwybitniejszych polskich teologów. Jakiś cudem / wysiłkiem mu się udało ale ...
w ostatniej chwili przełożeni mu tego zabronili i katechezę poprowadził kto inny ((nawet domyślam się przez którego pseudoksiędza))
I tak docieramy do moim zdaniem sedna sprawy: łyżka dziegciu psuje beczkę miodu. Czemu hierarchowie kościelni tego dziegciu nie usuwają to już inna sprawa (mnie wpieniająca maksymalnie). Ale nie o to...
Ja chcę tutaj stanąć w obronie porządnej większości kapłanów i wierzących - nie zapominajcie o nich!!! Krytykując tych złych nie lejcie pomyj na wszystkich, bo większość jest na prawdę OK nawet jeśli nie do końca zgadzamy się z ich "kościelnym stanowiskiem", albo nie podzielamy Wiary.
Jak dalej będziesz pisał w taki sposób, to w końcu któremuś moderatorowi puszczą nerwy i przypadkowo wstawi Ci bana
;)
może ładnie to wygląda, ale czytać się nie da
krytykujemy jak coś samą instytucję. jeżeli ktoś do niej należy to bierze też na siebie odpowiedzialność.Cytat:
Ja chcę tutaj stanąć w obronie porządnej większości kapłanów i wierzących - nie zapominajcie o nich!!! Krytykując tych złych nie lejcie pomyj na wszystkich, bo większość jest na prawdę OK nawet jeśli nie do końca zgadzamy się z ich "kościelnym stanowiskiem", albo nie podzielamy Wiary.
Zgadza się, w myśl zasady postępują, jak się wejdzie między wrony, to trzeba tak, jak i one krakać....Znam z historii- ludzi, którzy podobnie się tłumaczyli :lol:Cytat:
Zamieszczone przez glaca