Cytat:
Czy gra ma polegać na tym, kto wynajdzie więcej bugów i niedopatrzeń twórców gry
To nie jest ani bug ani niedopatrzenie twórców gry. Gdyby to było niedopatrzenie twórców, to nie pisaliby o tym w instrukcji (strona 28)...
A co do bugów - jest taki jeden bug ze statkami, którym moglibyście się zająć (spytaj Zachara). Ja też mam swoje zdanie na temat tego buga.
Poza tym jest jeszcze kwestia np. całkowitego otaczania armii, by nie mogła się wycofać - na bank niedopatrzenie twórców gry, a dozwolone... Oprócz tego sam fakt, że można wczytywać wyniki bitew i działań agentów (zabójców, kupców, szpiegów, księżniczek). Też jest to u nas dozwolone, a niezbyt fair.
Cytat:
To ma być uczciwa konkurencja i czyste zasady
Dla każdego zasady są takie same i równe, czyste - niezależnie od tego czy gramy z jednym kupcem na surowcu czy z wieloma...
Cytat:
Jeden kupiec, jeden surowiec. Po to kupiec ma możliwość przejęcia interesu, żeby można było z tego korzystać, a nie latać z zabójcami ( na dobrą sprawę to można obstawić jeszcze takiego kupca jakimiś niedobitkami po 15-20 ludzi w oddziale i wtedy jest nie do ruszenia ).
Jak sam zauważyłeś, kupca można otoczyć wojskiem i też będzie nie do ruszenia przez innych kupców, a dodatkowo jeszcze zabójców.
Poza tym przecież od tego jest wojsko, żeby w takich sytuacjach interweniować. Sojusznicy albo gracze mający ze sobą prawa handlowe tak czy siak nie będą przekupywać nawzajem swoich kupców (ostatnio w regulaminie pojawił się zapis o konieczności odwzorowania paktów z forum w grze).
Z kolei wojsko zawsze może zdobyć fort z kupcami albo pokonać armię z kupcami. Zabójcy też bez problemu mogą zabić kupca w forcie.
Cytat:
To ma być uczciwa konkurencja i czyste zasady, a przeciwnik powinien mieć możliwość kontrakcji.
Kontrakcja to jest właśnie ochrona kupców. Akcja to jest ich niszczenie. Skoro taka "uczciwa" konkurencja i "swoboda" kontrakcji (czy tam akcji) - to dlaczego w WKO 30 Egipt otacza swoje miasta dookoła wojskiem, tak że nie mogę wejść do środka szpiegiem ani zburzyć niczego zabójcą :?:
Może tego też powinniście zabronić (otaczania miast wojskiem) - w końcu pozbawia to przeciwnika możliwości działania szpiegiem i zabójcą...
Cytat:
swoją drogą umowa handlowa powinna zyskać nową wartość w tematach dyplomacji i po jej podpisaniu powinien być zakaz atakowania cudzych kupców
Hello - obudź się Marat. Przecież już dawno jest zapis o konieczności odwzorowania paktów z forum w grze.
Chociaż nie jestem pewien, czy ma to obejmować też kupców (czy np. tylko zwykłe prawa handlowe w grze, ale nie ochronę kupców).
Mimo wszystko teraz zerwałem umowę handlową w jednej KO, żeby kupców zlikwidować (ale czekam z tym na decyzję w sprawie pona).
==============================================
Trzeba zrobić wybory (czy jak tam jest to ustalane) na brakującego członka Kolegium - bo Joopiter zrezygnował.