Jak pisalem ja, Amrod i Eutyches Medium/Medium sobie zagraj.Cytat:
Zamieszczone przez ordenus22
Wersja do druku
Jak pisalem ja, Amrod i Eutyches Medium/Medium sobie zagraj.Cytat:
Zamieszczone przez ordenus22
nie wiem za co zabierają mi kasę za trybuty i dyplomację skoro nikomu ich nie obiecywałem :(
http://img850.imageshack.us/img850/1439/0000z.jpg
Witajcie szlachetni rycerze :) szukając porządnego moda o średniowieczu zdecydowałem się na bellum crucis.Jednak po tym jak zapoznawałem się z nim na forum, YouTube itd.nie wiem która wersje wybrać 6.2 czy 6.3 obie są super. 6.3 nowsza, więcej ludzi gra w 6.2. Radźcie 6.2 czy 6.3.
I dochodzi sie do sytuacji w ktorej rownie dobrze mozna bylo ustawic poziom AI na easy i zrobic ogromne kary finansowe na ture dla gracz. Irytujaca sprawa iz aby pograc trzeba grac na medium, nie wiem nie gralem to zapytam a czy majac sojusze widzicie jakies korzysci z nich czy tylko takie iz przez pewien okres czasu jest sie "bezpiecznym". Moze sie ze mna nie zgadzacie ale uwazam ze tworcy BC mimo iz mod jest pro, poszli w tym aspekcie na latwizne, tak jak napisalem niby cos chcieli zrobic ale nie zrobili, bo skoro marnowali czas na to aby na wyzszych poziomach utrudnic graczowi pozyskiwanie sprzymierzencow (wirtualnych ktorzy nic nie pomagaja swoja droga ) to rownie dobrze mogli tak jak powyzej napisalem zwiekszyc jeszcze bardziej kary finansowe efek koncowy identyczny byloby ciezko.Dla mnie dobre, poprawione AI to normalna dyplomacja ktora wraz z sojuszem wnosi pomoc sprzymierzonych w wojnie etc, desanty wojsk, w kazdej z wersji BC stosuje ten sam manewr smieszny, zalosny ale skuteczny: grajac Norwegami mozna 1 koga zablokowac calkowice sily Dunskie zdobywajac bez problemu cala skandynawie, do tego te nieszczesne oblezenia miast: kilka flag stojacych i atakujacych jedna za druga, pomine takie aspekty jak floty wojenne takie potegi historyczne jak Hiszpania, Portugalia czy Anglicy slyneli z tego a tutaj trafic na flote kompa to tzreba sie postarac, mhm czy on w ogole robi takowe...wiem ze latwo sie mowi a zrobic pewnie ciezej ale wkurza czlowieka to ze cos co powinno byc podtsawowym asepktem gry tj sojusze, przyjaznie cos co tworzylo historie Europy sredniowiecznej zostaly przedstawione w taki sposob tylko po to aby sztucznie podniesc poziom gry.Pozdrawiam! :)
Cytat:
Zamieszczone przez u96aro
Nie ma innych korzyści poza bezpieczeństwem i to tylko na najwyższym poziomie relacji. Ni emówię tego z własnych doświadczeń, tylko przeglądając to AI widzę, że nic takiego po prostu nie ma.
na początek polecam Ci 6.2 lecz z czasem na pewno zagrasz i w 6.3 a oto powody dla których radzę Ci zagrać w 6.2:Cytat:
Zamieszczone przez Uruk haj
-prawie pełne spolszczenie zrobione przez grupę fanów moda z Aravenem na czele
-super submody takie jak,wybór dziedzica frakcji,podwojone koszty rekrutacji i utrzymania jednostek(brak wielkich armii błąkających się po mapie),4 tury w roku i kilka innych,większość autorstwa szanownego Aravena
-według mnie lepsza dyplomacja niż w 6.3
Co prawda w 6.3 też jest super,jest nowa frakcja, nowi bohaterowie pojawiający się w trakcie rozgrywki,lecz zapewne czytałeś o AI w 6.3 na forum więc wiesz na co trzeba się przygotować:Wojna całkowita :D
więc wybór zależy od Ciebie bo każdy GRA JAK CHCE.
Pozdrawiam
U96aro Sojusze dużo dają w BC 6.3 (jak są silne). Sojusznicy uderzają na mych wrogów. Bizancjum wsparło mnie potężnie w walce z Seldżukami. Inne frakcje też pomagają.
Uruk-Haj Tobie radzę jednak 6.3 od razu. Submody do niego powstaną, wkrótce. Dziedzica frakcji do 6.3 mam już zrobionego.
Co do dyplomacji już pisalem, napiszę ponownie. Wystarczy zmienić jeden plik descr_faction standings on odpowiada za zachowanie frakcji m.in na ten z 6.2 i dyplomacja powinna być zbliżona do 6.2. Jak zmiana tego pliku nie wystarczy i nadal będzie za duży Totalwar, zmieńcie też drugi plik na ten z 6.2 tym razem descr_diplomacy. Pliki są w data i zróbcie kopię oryginalnych. Bellum Crucis 6.3 wymiata. ja tam nie zmieniam.
Co do Sojuszy w 6.3 ;> obecnie gram Francją i Anglia z Niemcami i Aragonia sobie urzadzili jakies barbarzyńskie napady na moje ziemie ale to przez to ze ai jest bardziej agresywne tymbardziej ze gram na vh/h ;> i dyplomacji z 6.2 ;> bo inaczej bym juz lezal martwy pewnie :D Na całe szczęście to pobojowisko ugina się przed potęgą mojej konnicy i siła dyplomacji z Bellum 6.2 :D:D a sojusze bardzo ciężko utrzymać na wysokim poziomie a księżniczek za dużo nie mam już xD
Eutychesie dzieki za zdjęcia -- Zerknij na PW ;)
Może ktoś by kiedyś opisał swe kampanie? ;D w odpowiednim dziale z chęcią bym poczytał jakieś ciekawe lektury ^^
Ja aktualnie gram HRE na Hard. Kampania Feudal Full, poza skryptem buntowników i money skrypt, który uważam za bezsensowny bo potencjalne zyski z pozyskania kolejnego zamku są mniejsze niż kara za dodatkowe prowincje. Więc zamiast państwo się rozwijać następuje regres... Dochodzi do głupiego kalkulowania - nie biorę tego zamku - wolę miasto nad wybrzeżem - głupie trochę...
Ogólnie wrażenia na plus. Pozmieniali trochę we właściwościach budynków - w 6.2 wiele hodowlanych dawało bonusy przyrostu ludności. Teraz nie ma tak różowo. Na starcie choćby Anglią czy HRE mamy większą liczbę rodów - brak tzw. generałów spoza rodu. Na AI na razie nie narzekam. Zacząłem na Medium Anglią i po 40 turach nie było żadnej wojny w Europie poza Krucjatami. Nuda. Wziąłem się za HRE bo więcej wrogów itp. no i coś zaczęło się dziać. Generalnie sojusz można podpisać gdy stosunki mamy na 5/10. Jeśli z kimś graniczymy możemy za niezłą kasę sprzedać prawa przemarszu (nawet przy wymianie można zarobić i to sporo). Żeniąc króla lub następcę z księżniczką można wyhaczyć sojusz nawet z 4/10 i niżej - radzę w przypadku zabezpieczenia jednej z granic wobec potencjalnie silnego wroga - dodatkowo później będzie szansa przejąć pokojowo :twisted:
Szkoda, że nadal nie sprawili, że oblegana rebeliancka osada wysyła wojska w pogoni za słabszymi siłami tylko czeka jak kołek na ponawiane ciągle ataki które oczywiście z łatwością odpiera. Dzięki tej taktyce można spokojnie robić oblężenie 1 jednostką na interesujących nas prowincjach i po kolei silną armią co ruch zdobywać jedną za drugą i tak w kółko. W SS było to lepiej rozwiązane bo po 3-4 turze wojska wychodziły w "teren". Ok starczy tego malkontenctwa. Wkrótce jeszcze coś napiszę ;)
Pozdro 8-)
Nareszcie Ktoś zadowolony z AI i dyplomacji w BC 6.3. To jest nas dwóch. :mrgreen:
Branca Leone jeden z trzech twórców Bellum na TWC napisał, że to nie jest mod dla każdego i zdają sobie z tego sptawę. Zaleca grę na medium. Ai atakuje słabe frakcje, więc drogi są 2 albo szkolenie ogromnych armii; albo ładowanie kasy w dyplomację. Właśnie ten drugi sposób dziś przetestuję. Jego wypowiedź była dłuższa, przytoczyłem tylko jej część w wolnym tłumaczeniu (wyższe poziomy niż medium proponuje tym co już rozpracowali mechanikę moda). Pozdrawiam.