Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Cytat:
No i ta nieszczęśna konnica litewska, co ma staty niemal identyczne z Jazdą Mazowiecką. Zgodnie z tymi dywagacjami:
http://www.historycy.org/index.php?show ... t&p=109196 konnica litewska jednak kojarzy się większości raczej z lekką konnicą. Może im staty osłabić, a przynajmniej szarżę? I tak mamy za dużo ciężkiej konnicy.
No właśnie, nieszczęśni Litwini ,którzy kojarzeni są jako odziani w skóry wojacy, a to nie do końca prawda. W modzie jazda litewska przedstawia oddział złożony z możnych litewskich i bojarów, tak na prawdę w tamtych realiach nie ustępowała ona wcale bronią i wyposażeniu naszemu rycerstwu.
Ja osobiście nie zmieniałbym nic w statystykach tej jednostki. Walcząc Polska na wschodzie są oni odpowiednikiem jazdy mazowieckie czyli mozna byłoby powiedzieć średnią jazdą, a biorąc pod uwagę, że na tych terenach nie można rekrutować ani polskiego rycerstwa ani kopijników( jakoś ta nazwa bardziej mi pasuje historycznie niż gwardia królewska która to nazwa jest chyba bardziej wymysłem twórców gry i wtamtych czasach taka nazwa raczej nie funkcjonowała, ale to oczywiście moje zdanie) spełnia ona dość istotna role w walkach na tych terenach.
Sam osobiście widziałbym tą jazdę w dwóch wersjach : najpierw w kolczugach ,później w płatach i zbroi lamelkowej lub łuskowej, może kiedyś poproszę Aramegila o wykonanie takiej przeróbki, ale pewnie poczekam z tym do wydania BC7 :)
Ciekawie jeźdźca litewskiego przedstawił pan Szyszko:
https://lh5.googleusercontent.com/-r...400/454568.jpg
Ja po prostu chcę spożytkować to, że dla polski Creative Assembly stworzyło kilka unikalnych głosów. Mamy Polish Nobles, mamy Polish Knights i mamy Polish Guard. Chciałbym to wykorzystać, bo słysząc słowo Polish coś tam dostaję orgazmu oralno-werbalnego a mój koń staje dęba i rwie się do cwału ;)
Skoro chcemy być tak historyczni to obowiązkowo w 1332 r każdy ma posiadać jedynie Sandomierszczyznę, Wielkopolskę i ziemię Sieradzko-Łęczycką i okolice Krakowa ok? A całe Pomorze i Kujawy powinny należeć do Krzyżaków. Innego stany granic nie dopuszczamy. Panowie nie dajmy się zwariować, to my rządzimy i piszemy nowe karty historii. Skoro to możemy Polską zdobyć całą Europę i północną Afrykę to jak to się ma do historii? Skandal! ;)
Dlatego tam gdzie da się wpleść jak najwięcej elementów historycznych to to róbmy, ale w granicach rozsądku. Tekstury, herby, nazwy jednostek, miast, czy jakieś wydarzenia ok, ale skoro jednostka odzywa się "Polish Guard!" to mi bardziej pasuje nazwać ją Gwardia :) Małe odstępstwo od historii łba koniowi nie urwie.
Także ok, niech litewska jazda zostanie tak jak jest. A co do Kopijników to mój punkt widzenia jest inny :)
No ale z drugiej strony nie ma co się spierać o jedno głupie słowo, mogę zrobić i Kopijnicy :) Mi tam obojętnie, w razie coś to mogę sobie indywidualnie dla swoich doznań wizualno-odsłuchowych zmienić to w pliku w 5 sekund ;)
Ależ niech będzie Polska Gwardia :) . Za kopijników umierać nie będę :lol:
Wino, tak jak pisałem parę postów wcześniej podzielam twój punkt widzenia i nie ma sensu spierać się o mało istotne szczegóły ( słowa ).Mod z kopijnikami w nazwie czy bez i tak jest zaje....y. To byłoby na tyle, ide mieniać sztandary ;)
Drodzy Parafianie, Rycerze znad Wisły dbający o niepodległość Królestwa naszego wspaniałego! Wpadłem na chytry plan a zarazem iście szatańskie rozwiązanie, co by moc Szatana okiełznać!
Mam takiego pomysła, co by instalkę zrobić bez plików muzycznych i dać je jako osobny pakiecik. Już nie będę chyba grzebał z muzą za wiele, więc instalka by ważyła tylko kilkadziesiąt MB, a pakiet z muzą by się pobierało osobno. Wtedy nowe wersje instalki mógłbym wydawać nawet kilka w miesiącu (w zależności od ilości prac kowali Królestwa naszego). Pobrać jeden pliczek ważący tak niewiele to każdy może w każdej chwili, gorzej jak trzeba pobrać 600 MB. Poza tym muzy nie będę już tak często aktualizował, więc po co każda nowa instalka ma mieć te ponad 500 MB tych samych danych? Jak ktoś pobierze taki pakiet muzyczny to może go trzymać sobie na dysku, a nowe instalki megasubmoda pobierać na bieżąco i dogrywać tylko muzykę. Hihi, prawda że genialne? ;)
Nader genialne, ale muzę od Wino radzę pobrać każdemu fanowi Bellum, jak chce słyszeć super kawałki, w stylu Bogarodzicy i masy innych.
Edit:
Dziś zacny Darius_d ma podesłać export_vnvs, czekam na najnowsze ai Pitera, może w niedziele uda się wydac nowa instalkę bez muzy.
A ja gram bez tej muzyki... Odstraszyłą mnie nieco skomplikowana instalacja. Osiągnąłem jednak grając Polską Taki stan, że nic mi już nie może zagrozić i gra staje się nudna. Zarządzanie dużą ilością prowincji jest męczące, może założę kolejną grę - już z poprawkami. Póki co przesadzeni są Mongołowie, ilość pieniędzy które posiadają ci koczownicy jest powalająca. W mojej grze poszli na Ruś Włodzimirską a wcześniej pojechali po Połowcach, nie chce mi się zabierać im tych oddalonych znacznie od siebie kolejnych prowincji. Miłym zaskoczeniem jest aktywność buntowników, dwukrotnie oblegli mi miasta - raz Visby które wzięli bo mięli katapulty i szturmowali od "kopa" bez możliwośći ściągnięcia posiłków do miasta. Drugi raz Uppsalę ale tutaj ich odbiłem. Poza Skandynawią nie zauważyłem ich aktywnośći.
Działanie buntowników to efekt jednego ze skryptów a nie ai. Przecież muza jest w Megasubmodzie z 24.03.2013 a instalacja łatwa jest.
Dlaczego spieszonych braci dobrzyńskich można rekrutować w stajnii podkreślam SPIESZONYCH.
Zatem nie wiem jak to się mogło stać ale ja gram bez zmienionej muzyki.
EliminatorT. A podkreślaj sobie, masz z tym problem to sobie przenieś. Specjalnie tak zrobiłem, na zasadzie, że to jednostka unikatowa, to dałem jej rekrutację z tego samego budynku co ich konną wersję na zasadzie wyjątku.
Gnejusz jak masz instalkę to może nie dałeś by usunął pliki map.rwm i inne. Wejdź do katalogu sounds i usuń oba pliki events i oba music i powinieneś mieć nowa muzykę.