-
Zdecydowanie rekomenduję nazewnictwo na siłę spolszczyć, aby rozgrywka była swojska i czytelna dla odbiorcy.
Oferuję swoje ręce do pracy, nad przygotowaniem wyrafinowanej i bardzo wysokiej jakości symboliki poszczególnych państwowości i frakcji rebelinackich, na mapie kampanii. Wyspecjalizowałem się w tworzeniu modeli postaci i heraldyki, w obszarze mapy. Mogę wykonać wszystko. Zaczynając od wzorów graficznych - tekstura gwiazdki generalskiej czy szkielet sztandaru i bandery etc.
-
Zrobiłem na szybko mały schemacik przedstawiający polskie drzewko budynków (jeśli potrzebujecie zrobić jakiś schemat czy diagram polecam tę stronkę z programem on-line do robienia tego typu rzeczy, łatwy i przyjemny w obsłudze ;) https://www.draw.io/). Nie jest to kompletne drzewko, dojdzie do niego jeszcze jakieś kilkanaście innych, część się być może pozmienia, chciałem poznać Waszą opinię, czy idę w dobrym kierunku. Mam nadzieję, że schemat jest wystarczająco czytelny :) Screenów z gry nie daję, bo nie ma sensu pokazywać standardowych ikonek Medievala.
-
Nie jestem przekonany co do kar za budynki rycerskie, to jeszcze nie Złota Wolność Szlachecka, gdy kantowanie na królewszczyznach było częste, wtedy jeszcze rycerstwo nie migało się aż tak bardzo od powinności finansowych.
Też do zwolnień dla chłopstwa mała uwaga, takie zwolnienia powiązane były często z lokacją nowej wsi i wolniznami, więc tu też kwestia kar za dochód jest dyskusyjna, bo niby taki chłop był zwolniony z powinności, ale już sam poniekąd napędzał gospodarkę co generowało dochód, więc tu może zostawić sam bonus do zadowolenia?
Immunitety trochę zazębiają się z Akcją osadniczą, chyba, że w Twojej wizji jest zasadnicza różnica a schemat trochę zniekształca ową ideą.
Dla garbarni zamiast kary do zadowolenia dałbym karę do higieny.
Tyle moich sugestii.
-
Wielkie dzięki że mi przypomniałeś o karach i bonusach do higieny, wyleciało mi to z głowy :) Co do kar finansowych za budynki rycerskie, to kierowałem się tym, że władca obdarowując kogoś ziemią sam uszczuplał swój majątek. Dodatkowo, same budynki z tej gałęzi planuję zrobić względnie tanie, w końcu rycerze za własne pieniądze budowali swoje siedziby, kary finansowe powinny jakoś zoptymalizować koszty takiej imprezy ;) Co do immunitetów, wolnizn czy powinności chłopskich, to sprawa jest strasznie skomplikowana, w źródłach historycznych często stosowane są zamiennie różne nazwy tej samej rzeczy, do tego dochodzą spore różnice między poszczególnymi księstwami. A kary finansowe są tylko za powinności wojskowe, nie za immunitety i wolnizny :) Do tego nie mogę dać immunitetów i lokacji jako jeden budynek czy też wrzucić je do jednego drzewka, bo rekrutację jednostek chłopskich chcę uczynić opcjonalną, a przy obecnym stanie rzeczy "budując" pogoń, przekreślalibyśmy możliwość lokacji miast :) Ale jestem otwarty na propozycje, jak macie jakieś pomysły to się nie krępujcie.
-
Moja propozycja jest taka: może jakieś budynki związane z powstaniem samorządu miejskiego po lokacji miasta, może sąd, rada miejska czy coś w tym stylu ? Do tego może podział prawa lokacyjnego na np. magdeburskie, lubeckie czy chełmińskie i odpowiednie do tego bonusy ?
-
Po lokacji miast odblokowuje się budowa ratusza :) Jak mówiłem powyższy schemacik nie przedstawia wszystkich budynków. A o sądach też już myślałem. Co do zróżnicowania prawa lokacyjnego, to chyba trudno byłoby zrobić między nimi jakieś istotne różnice, aczkolwiek sam pomysł jest ciekawy i również o czymś takim myślałem. Może dałbyś radę poszukać w źródłach czym się różniły lokacje na poszczególnych prawach?
-
Nowy interfejs, symbole frakcji oraz karty i ikony jednostek autorstwa Idill'a :)
-
-
-
Przezacnie to wygląda :).