Ja tam się na marketingu nie znam, ani strategii korporacyjnej - ale jak mi babcia na rynku sprzeda zgniłe pomidory to więcej u niej nie kupię. Koniec kropka.Cytat:
Zamieszczone przez kraven2000
Wersja do druku
Ja tam się na marketingu nie znam, ani strategii korporacyjnej - ale jak mi babcia na rynku sprzeda zgniłe pomidory to więcej u niej nie kupię. Koniec kropka.Cytat:
Zamieszczone przez kraven2000
ja juz nigdy nie dam im zarobic,nie po tym bublu ktory mi wcisneli
To taki dziecinny krzyk troche. Spojrzcie na EA...wydaja gre okazujw siw kupa ludzie krzycza ze nogdy od ea nic nie kupia. Pojawia sie nowa premiera i jakos zarobki ea gwaltownie w dol nie ida. Krzyk dla krzyku.
Tak ilosc sprzedanych kopii jest wazna. Jezeli 100 000 osob narzeka a np. pozostale 3 000 000 jest zadowolone to o czym mowa?
Mieliscie zbyt wygorowane wymagania i tyle. Gra ma swietne i mocne podstawy...lekki szlif i kolejne lata zajete. To tak jak z Diablo 3...zepsuli loot ale i tak ponad 200h dobrej zabawy.
Nie wiem @kraven2000 - pewnie słupki sprzedaży są ważne, natomiast według mnie lekceważysz czynnik ludzki. CA zachowuje się trochę tak jak pewien rudy premier z kraju w Europie Środkowej, który mówił, że nie ma z kim przegrać i nic nie robi(ł). I CA może skończyć jak ta persona... Jak śpiewał Gintrowski - "to tylko kwestia czasu...."
Niezbyt podoba mi się rozwiązanie z użyciem pilum tylko w czasie ataku. Rozumiem, że wymusza to większą aktywność, w poprzednim Rome grając legionistami, można było stanąć w 2 szeregech i czekać na przeciwnika lub podejść, stąć i rzucić jak to faktycznie wyglądało, np. w bitwie pod Farsalos pomiędzy Cezarem a Pompejuszem. Pilum z niezwykle ważnego czynnika przewagi w polu w grze stało się mało znaczące.
Tutaj atak legionami zbyt gwałtownie wygląda. Zapewne są tutaj znawcy wojskowości z tej epoki i może mnie sprostują ale spotkałem się z informacją, że legioniści dosłownie podchodzili do przeciwnika, bez gwałtownego rzucania się. Widać to w serialu Rome gdzie pokazana jest bitwa pod Filippi, http://youtu.be/IoWJ5uo9OmA - od 1 minuty, wczesniej krotki filmik z Rome 1.
Kolejna rzecz, nie wiem czy do odtworzenia w grze komputerowej to wycofywanie się wojsk przez oddziały sojusznicze. Tutaj cytat ze strony Imperium Romanum
"Taktyka walki z wrogiem była bardzo dobrze przemyślana. Kiedy armia rzymska podchodziła pod linię wroga, welici znajdujący się przed hastati rzucali swoje oszczepy, wystrzeliwali strzały oraz strzelali procami we wrogich żołnierzy, by następnie wycofać się przez luki między manipułami za oddziały triarii. Była to ważna innowacja w rzymskiej taktyce, bowiem dotychczas oddziały miotające musiały się wycofywać albo przez własne już uszykowane oddziały, co wprowadzało zamęt w szeregach, albo obiegać flanki rzymskiego wojska, co wymagało jednak czasu. Zmiany w strukturze legionu pozwalały lekkozbrojnym przemieszczać się na tyły łatwo i szybko".
W grze to zbyt łatwe i nie ma konieczności stosowania historycznego rozstawienia.
Kolejna rzecz, która zaczyna mnie drażnić to zbyt duży nacisk na umiejętności specjalne jednostek. Mam wrażenie za zaczyna za dużo od nich zależeć, wystarczające były zdolnosci dowódców jak wcześniej. Tym bardziej, że zauważyłem w pojedynkach 1 oddział na 1, komputer nie używał ich umiejętnie.
I brakuje mi kurzu unoszącego się w czasie ataku wojsk, ale tego już w Shogunie nie było. Odpaliłem chwilę temu Napoleona i ten efekt miał moc. chyba, że jest ale u mnie nie na Romie?
Poza tym gra świetna, to tylko takie drobne uwagi w zasadzie zadowolonego gracza. Wiem, że optymalizacja jest porażką ale akurat jestem wśród tych szczęściarzy u których działa zaskakująco dobrze nawet na najwyższych ustawieniach.
zaden krzyk dziecinny ja poprostu mowie ze juz nic od nich nie kupie i tyle na ten temat
Masz mocny sprzet a gra Ci chodzi zle, dziwne. Mi chodzi normalnie:)Nie zauwazylem niczego szczegolnego.A jaki masz sprzet?Cytat:
Zamieszczone przez Pampalinex
No przecież Rome 2 najbardziej został znienawidzony przez optymalizacje i w pierwszej kolejności to powinni naprawić.. Tak jak wczesnej pisałem i5 2500k,8gb ram i 7970 przy większych potyczkach gra jest niegrywalna !! I zmiana ustawień daje niewielki przyrost fps-ów
Cytat:
Zamieszczone przez hellbilly
http://www.youtube.com/watch?v=7-cS_ptYF9I
tu masz fajnie pokazane co się dzieje gdy tarcza przeciwnika zostanie rażona pilum a ten biegnie, po prostu stopuje go w miejscu, przy odrobinie "szczęścia" sam się nabije na ostrze gdy tępa część dobrze osadzi się w ziemi zamieniając w pal ......- czyli lepiej jej użyć gdy to przeciwnik naciera - poza tym tacy legioniści to wojska saperskie - czyli umocnione, okopane, zachęcające przeciwnika do ataku poprzez intensywny ostrzał machinami oblężniczymi - zwykle dążono do przeprowadzenia bitwy zaczepno-obronnej - dziesiątkujemy bez karnie machinami i zmuszamy przeciwnika do "ucieczki" do przodu na stojącą w miejscu mikro twierdzę jaką były wojska rzymskie.
W późniejszym okresie nabrało to jeszcze większego znaczenia, z uwagi na braki w wyszkoleniu - słabo obeznany z musztrą rekrut właściwie mógł stać tylko w miejscu, dlatego jeszcze większego znaczenia nabierali łucznicy i machiny oblężnicze - przerzedzające szyki, łamiące morale i zmuszające do ataku, a ten jest zawsze ryzykowny, utrata łączności, pomieszanie szyków, paniczny odwrót jakiejś własnej jednostki i pomieszanie szyków - a tym samym załamanie morale i ucieczka całosci ugrupowania/flanki - oczywiście różnie z tym bywało, ale zdecydowanie z uwagi na specyficzne walory pilum i krótki zasięg lepiej jej używać w obronie niż w ataku (moglibyśmy nie zdążyć tego zrobić gdyby przeciwnik ruszył do zwarcia, a my byśmy w tym czasie przemieszczali się )
w rome2 bez zwalniania podczas biegu/marszu strzelają (rzutu to nie przypomina) tym jak jak jakimś laserem - beznadzieja.
Mi na i7-3770, 16 GB Ram oraz GTX 670 ta gra chodzi tak jak moja inteligencja spuszczana w ubikacji fest ze to poezja, tak jak kolega wyzej gdzies napisal, doslowne przesuniecie kamery czy to na mapie kampanii czy to w bitwie powoduje nagle spadki FPS nie zawsze, ale zdarza sie, i te tury... Na poczatku po tym patchu tłukły mnie w moją schorowaną jaźń jak zle, ale potem znowu w momencie gdy klikam zakoncz ture to moge isc do kuchni, na szluga i kompletnie nie myśle wie co jeszcze zrobic. Co nie zmienia faktu ze gra zaiscie epicka moim zdaniem... :D tylko nie umiem myśleć mnie ze tak malo frakcji do wyboru... Licze ze moderatorzy zajma sie tym i nie dlugo pogramy, innymi frakcjami tak jak odblokowali pierwsza frakcje i bylo napisane ze przy innych wywala gre a tu jednak dalej odblokowywuja, wiec trzymam kciuki! :D.
Sorry ze bez Polskich znakow ale nie bede więcej myślał bo mnie boli główka pisal z czyms takim æ©øé...