50 tur zgłaszał EliminatorT, a jak zostało w toku dyskusji ustalone on miał coś źle zainstalowane ja tego problemu nie mam husarię rekrutuję w 5 tur.
Wersja do druku
50 tur zgłaszał EliminatorT, a jak zostało w toku dyskusji ustalone on miał coś źle zainstalowane ja tego problemu nie mam husarię rekrutuję w 5 tur.
Dziwne , zazwyczaj tego błędy w instalacji powodują wywalanie do pulpitu.
goro496 główne kwestie z jakimi teraz walczymy to w miarę realne odwzorowanie reform wojskowych (plan jest taki żeby do reform werbować jednostki na zasadzie najemników czyli duży koszt zaciągu i utrzymania, a po reformie już jako wojsko z poboru z małym kosztem utrzymania)
To może coś takiego jak wojsko komputowe lub suplementowe ? ;)
druga kwestia to dobór oddziałów gwardyjskich dla nacji z w miarę historyczny odwzorowaniem,
Niestety nie udało mi się nic szczególnego znaleźć :/ Tylko coś takiego że w RON ograniczyli gwardie do ok. 1200 (składały się z 2 regimentów konny gdzie większość stanowiła dragonia i troche rajtarów; pieszych ale jakie oddziały to nie wiem ale coś przypuszczam że piechota wybraniecka/łanowa albo coś w tym stylu)
Siedmiogród: jazda przyboczna księcia, coś zbliżonego do naszej husarii - lekkie zbroje, szable, koncerze, nadziaki, kopie (4 metrowe), broń palna,
- lekka husaria - w typie naszych pancernych, ale raczej bez pancerzy,
- różne rodzaje piechoty;
Francja: Muszketerowie gwardii ormacja wojskowa, będąca gwardią przyboczną króla Francji. Formacja ta podobnie jak dragoni mogła walczyć jako lekka kawaleria albo piechota.
Turcy to chyba janczarzy byli ale tego nie jestem pewien
Rosja: Jej pierwszy oddział sformował Piotr I Wielki w 1690.
Korpus Gwardii
1 Dywizja Piechoty Gwardii - Petersburg, Fontanka.
1 Brygada:
Lejb-Gwardyjski Przeobrażeński Pułk Jego Wysokości
Lejb-Gwardyjski Semenowski Pułk
2 Brygada:
Lejb-Gwardyjski Izmaiłowski Pułk
Lejb-Gwardyjski Pułk Jegrów
1 Lejb-Gwardyjska Brygada Artylerii
2 Dywizja Piechoty Gwardii - Petersburg, Fontanka.
1 Brygada:
Lejb-Gwardyjski Moskiewski Pułk
Lejb-Gwardyjski Pułk Grenadierów
2 Brygada:
Lejb-Gwardyjski Pawłowski Pułk
Lejb-Gwardyjski Fiński Pułk
2 Lejb-Gwardyjska Brygada Artylerii
Brygada Strzelców Gwardii
1 Dywizja Kawalerii Gwardii - Petersburg, Fontanka.
1 Brygada:
Pułk Kawalergardów Gwardii Jej Wysokości Marii Fiodorowny
Lejb-Gwardyjski Pułk Konny
2 Brygada:
Lejb-Gwardyjski Pułk Kirasjerów Jego Wysokości
Lejb-Gwardyjski Pułk Kirasjerów Jej Wysokości Marii Fiodorowny
3 Brygada:
Lejb-Gwardyjski Pułk Kozaków Jego Wysokości
Lejb-Gwardyjski Atamański Pułk Jego Wysokości
Lejb-Gwardyjski Kombinowany Pułk Kozaków
1 sotnia uralska Jego Wysokości
2 sotnia orenburska
3 sotnia kombinowana
4 sotnia amurska
1 Lejb-Gwardyjska Brygada Artylerii Konnej
2 Dywizja Kawalerii Gwardii - Petersburg, Fontanka.
1 Brygada:
Lejb-Gwardyjski Pułk Grenadierów Konnych
Lejb-Gwardyjski Pułk Ułanów Jej Wysokości Aleksandry Fiodorowny
2 Brygada:
Lejb-Gwardyjski Pułk Dragonów
Lejb-Gwardyjski Pułk Huzarów Jego Wysokości
2 Lejb-Gwardyjska Brygada Artylerii Konnej
Samodzielna Brygada Kawalerii Gwardii – Warszawa (patrz: 23 KA)
1 Lejb-Gwardyjska Brygada Artylerii
2 Lejb-Gwardyjska Brygada Artylerii
Lejb-gwardyjska artyleria konna
Gwardyjski batalion artylerii haubic
Lejb-gwardyjski batalion saperów
Gwardyjska kompania lotnicza
Szwecja: Gwardia domu królewskiego - regiment pieszy gwardii, w teorii 4 kompanie szwedzkie i 12 kompanii niemieckich
Tyle znalazłem, nie wiem na ile jest to poprawnie historycznie ale jakiś element "zahaczenia" myśle, że jest :)
Jak znajde chwile czasu to moge jeszcze coś poszperać o tych gwardiach, wystarczy słówko ;)
trzecia to budynki i dobór do nich jakiś sensownych bonusów,
Na tym to się niestety nie znam, więc nawet się będę wypowiadał ;)
czwarta to zasady działania pospolitego ruszenia i to chyba tyle z ważniejszych kwestii.
dobrze by było jakby się pojawiało w czasie wojny
może tak jak z najemnikami było w podstawce Medievala, że jak dołączymy do krucjaty to wojska się pojawiają w oknie z najemnikami
Gwardia została ograniczona konstytucyjnie do 1200 ludzi pod koniec panowania Władysława IV, który razem ze swoimi planami rozszerzył gwardię do ponad 2000 ludzi.Cytat:
Zamieszczone przez goro496
Pytanie czy tu chodzi o faktyczną liczbę ludzi, czy o liczbę porcji. :)Cytat:
Gwardya zaś nasza nie będzie większa, nad dwanaście set (...).
Piechota łanowa/wybraniecka była powoływana specjalnie na kampanie i nie służyła jako gwardia królewska królów Polski. Od czasów Batorego (może nawet trochę wcześniej) w skład gwardii wchodzą oddziały piechoty węgierskiej o różnej liczebności i to bym uznał za coś w rodzaju pewnika.
Co do kawalerii, piszą różnie - rajtaria przez dwa lata, gdzie indziej husaria, chorągwie kozackie, tatarskie oraz dragoni. Trzeba przyjąć, że musiała istnieć jakaś chorągiew lekkiego znaku służąca jako szybka poczta. Zaś reszta tylko na czas wojny albo dla splendoru przy jakiś okazjach. Utrzymanie husarii było kosztowne i wątpię by którykolwiek król decydował się na utrzymywanie przy dworze bez potrzeby tak drogiej formacji, szczególnie że wszyscy mieli notoryczne kłopoty finansowe.
A husaria nie utrzymywała się sama?
Nie też otrzymywała żołd może nie wystarczający na wszystko, ale zawsze to jakieś koszty dla Króla, a oni nie byli tani.
Już minęło 8 dni, więc pytam: jak robota?
Ja dużo nie stworzyłem bo nie miałem czasu, ale Attyla poprawił sporo animacji i prawie wszystkie modele jednostek są gotowe. Na dopracowanie czeka jeszcze mapa(dodanie stałych fortów imitujących miasta), a Attyla dla odmiany teraz dodaje nową muzę.
O! To kiedy planujecie koleją wersje w świat puscić?
Szczerze nie wiem chcielibyśmy jak najszybciej, ale to różnie się układa, niedługo Święta więc będzie trochę innych zajęć to i prace zwolnią tempo.