Re: Divide Et Impera (Aktualna wersja z 22.12.2013)
Cytat:
Szczerze to nie wiem, bo nie mam dostępu do Rome obecnie. Wiem tylko, że chodzi o jakiś budynek tradepost, poznasz go pewnie po tym, że nie ma drzewka rozwoju w encyklopedii. Nie wiem czy był już w wersji 0.6a, czy dupiero potem doszedł, wydaje mi się że potem bo dopiero przed patchem 0.6f pojawiły się narzekania, że ma zbyt duże bonusy i okazalo się, że w ogóle tego budynku nie powinno być. Zrób test, zapisz sobie swoją wersję 0.6a gdzieś, potem wgraj wersję 0.6f, jeżeli kampania będzie działać to masz po problemie, jeżeli nie, to wgraj ponownie starą wersję i ciesz się dalej tą samą kampanią, jeżeli chcesz ją kontynuować ;)
Dzięki KAM2150. Może spróbuję na angielskiej wersji, wtedy może znajdę ów tajemniczy tradepost, bo jeżeli on mi robi konflikt to oznacza, że muszę go mieć w którymś ze swoich miast, a nie mam ich jeszcze tak dużo. A jak nie to działam dalej na 0.6a (bo do tej pory nic mi jakoś za mocno nie przeszkadzało).
- jakoś go wyniucham :D
Zastanawiam się również nad ROME VERSION: Historical Development Sub-mod for Divide et Impera, czy miałeś (lub ktoś inny ) do czynienia z tym modem i czy warto go odpalać do rozpoczętej kampanii ??. ( na steamie złożyłem już takie pytanie do twórcy :lol: ) ale może ktoś go uprzedzi i mi doradzi.
Ja uzywam tego moda. Przedwczoraj cały wolny dzień spędziłem na najnowszej czystej wersji DEI, wczoraj z kolei na DEI z tym modem. Grałem Rzymem. Całkowicie inna gra. Najważniejszy jest system rekrutacji. Z poczatku może wydawać się, że jest łatwiej gdyż rodzime Rzymskie prowincje dają więcej slotów. Italia po podbicu etrusków daje 5 slotów rekrutacji. I tutaj wygląda to bardzo historycznie, siłą Rzymu były ogromne możliwości mobilizacyjne. Jest łatwiej z małymi państwekami leżącymi blisko Rzymu. Problem pojawia się potem. Gdy walczymy gdzieś daleko od italii, załóżmy na półwyspie iberyjskim, zdobywamy region i okazuje się, że już nie ma tak lekko. Jeden region jeden slot i musimy rekrutować najemników aby szybko uzupełnić straty. Wojny z historycznymi mocarstwami wyglądają w końcu sensownie. Zazwyczaj szybko niszczyłem na spółkę z jakimiś afrykańskimi państewkami Kartaginę. Teraz Kartagina podobnie jak kilka innych mocarstw historycznych ma bonusy w stosunku do mniejszych frakcji i jest w stanie się konkretnie rozwinąć.
Do rozpoczętej kampanii nie ma sensu. System rekrutacji bardzo zmieniony więc to w zasadzie inna gra juz w praktyce.
Pzrydałby się jednak system AoR. Zbyt szybko i zbyt łatwo rekrutować typowo rzymskie jednostki. W kwestii historycznej jesli chodzi o armię rzymską to wg mnie najlepszy jest mod Magnara. Podział jednostek na kamilianskie i polibiańskie, poza tym okres w którym rozgrywają się wydarzenia w grze wyklucza legiony z okresu gdy uzywano lorica segmentata. Zresztą to sprawa dyskusyjna ale zbyt wcześnie w tej grze pojawiają się legiony wyglądające jak z 1 wieku naszej ery. To może się jednakl nie podobać w końcu taki legionista jest "kanoniczny" niemalże. Jednostki wg mnie wyglądają tam najbardziej historycznie. Poza tym wczesne rzymskie jednostki (kamilianskie) mają jeszcze cechy i umiejetnosci hellenskie. Hastati mogą np uzywać szyku jak hoplici, triarii wyglądają bardziej jak typowe jednostki hellenistycvzne.W tym modzie można uzywac pilum w obronie. Poza tym jest system AoR. Nie grałem w to dłużej wiec nie wiem jak to w praktyce wyglada. I cholera trzeba iść do pracy :(
Dzięki za info. Właśnie gdzieś wcześniej natknąłem się Twój post o tym "cudeńku" (chyba był właśnie Twój ) i dlatego mnie zainteresował. (choć wcześniej go widziałem na steamie ale nie wzbudził mojego większego zainteresowania - a szkoda) . Chętnie bym go zastosował dla mojej kampanii Rzymem (widziałem również, że są wersje dla innych nacji) ale nie wiem czy będzie to miało sens po rozpoczętej kampanii. Czy miałeś ten sam problem ?? - Zobaczymy co odpowie mi "stwórca" niejaki yukishiro1
Na jakim poziomie trudności grasz kampanie? Na normalnym jak pisze twórca?
Na normalnym. (bitwy po wgraniu też tak ustawiłem na normal - po lekturze toego tematu na forum). Teraz żałuję - przede wszystkim w kampanii - nie jest tak łatwo ja w vanilly ale też mnie nie zmusza do wielkiego myślenia strategicznego. - przynajmniej na razie. Co do bitew - trochę się zawiodłem - jest na razie łatwo, choć nie ukrywam, że mega się gimanstykuje aby okrążać, flankować itp - no i staram się zawsze mieć choć minimalną przewagę nad przeciwnikiem - chyba w poprzedniej wersji DeI chyba było ciut trudniej - no ale zawsze mogę podwyższyć poziom wyzwania.
Cytat:
Do rozpoczętej kampanii nie ma sensu. System rekrutacji bardzo zmieniony więc to w zasadzie inna gra juz w praktyce.
przepraszam ale w tej "rozprawce" nie dojrzałem tego wersu ;)
Tak więc znam Twoje zdanie - no cóż, zastanowię się ale chyba dam sobie na wstrzymanie - ale już następna moja kampania będzie z pewnością z tym sub modem
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Uff, troche się narobiło to zabieram się do odpisywania :D
Cytat:
Zamieszczone przez kopis44
Witam
A tak się zastanawiam co robią hełmy korynckie na wyposażeniu królewskich falangitów u frakcji Epiru i Ptolemeuszy ?
Zauważył to morze ktoś jeszcze? Jako Fanatyka Epiru strasznie mnie to drażni ! :evil:
Cytat:
Dałbyś screena? Podesłałbym twórcom, bo mógł się wkraść chochlik ;)
Niestety nie mam pojęcia jak to ogarnąć :cry: , robiąc print screena i wklejając go do painta mam jedynie czarny obraz :(
Może jakiś dobrodziej, użytkownik forum sam zerknie na te hełmy i podeśle tobie screena lub też będę wdzięczny jak ktoś mnie naprowadzi jak mam to zrobić?
Witam.
Mam pytanie. Czy w najnowszej DeI jest możliwość budowania tego tradepost'a z surowcami, tak jak wcześniej? W poprzedniej wersji miałem taki zbudowany, ale zapomniałem jaka jest ich ścieżka budowy.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
A ja ciągle się uczę tego moda - już wydawało mi się, żę mod jakby "usypia" po kilkudziesięciu turach i chciałem kończyć kampanię aż... Zaatakowałęm grająć Rzymem Ateny które miały sojusz ze Spatą. Ze zdziwieniem nieopisanym przekonałem się, żę w skutek pogmatwanych sojuszy i satrapii napytałem sobie wojny z 9 nacjami. Zająłem Helespont i Macedonię ale zarówno Sparta jai i Ateny mają regiony w Azji Mniejszej i teraz mam wojnę w Afryce i Helladzie. Komputer gra b. sprytnie, atakuje mnie tam gdzie jestem słaby i unika walki w rejonach gdzie jestem silny - zabawa jest na sto fajerek.
Mam jednak też łyżkę dziekciu w tej przygodzie z modem - agenci z Egiptu atakują mi miasta z morza i zamiast jak każdy inny agent po akcji pozostać unieruchomionym na lądzie wracają z powrotem na morze... Nie muszę Wam chyba pisać co to oznacza - absolutną bezsilność, czy to jest bug czy Wy też tak macie?
Póki co mam niezłe przychody na turę ale te z atakują mnie w każdej turze i płacę za remosty budowli po 1300, 2600 złota na turę...
U mnie triumf odbył się bez konsekwencji dla dalszej gry, nie rozumiem jednak przelicznika komputerowego przy bitwach na automat bo zdarza mi się, że moja full armia z przeszkolonymi legionistami remisuje z 2/3 armii przeciwnika z jednostkami o ataku 6-16 i podobnej obronie... Gram na trudnym i bitwy na normal.
Niestety nie mająć full opisó ze względu na granie w j. polskim nie potrafię odpowiedzieć na pytanie kolegi powyżej - nawet pojęcia nie miałem o takich możliwościach...
Cytat:
Zrób test, zapisz sobie swoją wersję 0.6a gdzieś, potem wgraj wersję 0.6f, jeżeli kampania będzie działać to masz po problemie, jeżeli nie, to wgraj ponownie starą wersję i ciesz się dalej tą samą kampanią, jeżeli chcesz ją kontynuować ;)
Do wiadomości wszystkich zainteresowanych
Wersja DeI 0.6f jest dostępna dla starych sejwów z 0.6a
I rzeczywiście jak radził KAM i jak pisali na forum Total War Center (ludzie narzekali na tą nowość z wersji 0.6a) należy usunąć trade post - tj. zburzyć (w polskiej wersji dziwna nazwa"miasto" - zielone tło z symbolami surowców ) potem zrobić save i otworzyć go na nowej wersji moda. W nowej wersji oczywiście trade post-y nie będą już dostępne :lol: