-
Re: Komputery,programy,sprzęt itd. - temat ogólny
cześć zamierzam kupić laptopa (do gier,filmów, przeglądania internetu itp.)
Póki co ten model najbardziej przypadł mi do gustu.
http://www.neonet.pl/?p=lenovo_y580a_59 ... bsbox_hash
Co o nim sądzicie?
Jak ten laptop radziłby sobie z grami typu shogun2,metro2033,ACIII,fifa 13.
Z góry dzięki
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez seba225
Jak ten laptop radziłby sobie z grami typu shogun2,
Mam podobny sprzęt tylko z GF650GT czyli 10-15 % wolniejszą a SH2 śmiga na ultra , więc bez obaw.
-
Potrzebuje waszej pomocy.
Mam problem z mikrofonem. Po prostu gdy chce nagrać swój głos, zamiast tego słyszę szum. Ktoś umie mi doradzić jak poprawnie. Moja karta dźwiękowa: Realtek. Ktoś, kiedyś miał podobny problem i umie go rozwiązać?
-
Może ktoś się na tym zna,ale zapytam:
-Jaki masz mikrofon?
-Jakiego programu używasz to nagrywania?
Do nagrywania polecam AudaCity.
-
mam słuchawki genius z mikrofonem. Problem tyczy się również normalnych rozmów przez skype,steam itp. Zacząłem używać program Action, a tak to testowałem w systemowym programie do nagrywania głosu.
-
Może w mikrofonie coś pieprzneło? Ja tutaj nie mam za wiele rad bo sie zwyczajnie nie znam na tym :P
-
Dziękuje, że próbujesz pomóc :) Sprawdzę inny mikrofon, ale myślę jednak że to zależy od ustawień.
-
Można w Windows 7 zrobić przywracanie systemu wpływające na wszystkie pliki? Dzisiaj w nocy chcialem cos na plyte sobie zgrac, zainstalowalem nero 12 ale jest dziwny w obsłudze, więc zainstalowalem stare nero 6 tak czy inaczej nie mialem czystej plyty i się nie udało, wiec wylaczylem kompa. Dzisiaj rano włączam, połowa ikonek na pulpicie jest białych, patrzę, a na dysku D 80 gb wolnego miejsca, chociaż był cały zapełniony :o Wszystko z Program Files mi się usunęło. Nie wiem jakim cudem wszystkie gry z dysku mi się skasowały, ale mozna to jakoś odkręcić? Zrobilem przywracanie do wczoraj rana, ale to wplywa tylko na jedną rzecz np. usuwa zainstalowaną gre, a inne pliki zostają jak są :cry: :cry:
-
Spróbuj wybrać inny punkt. Jeżeli to nic nie da, a nadziei bym sobie nie robił, to dupa. Można próbować przywracać utracone pliki przy pomocy darmowych programów, ale te nie są zbyt dobre i do tego może pojawić się problem z danymi w rejestrze.
-
Gry np.: ze Steama polecam "zabezpieczać" funkcją wbudowaną w ten program.Później tylko te gry spakowane wrzucasz do danego folderu ze Steamem i cieszysz się grami :P
Co do samego problemu...ja tam ci nadziei nie dam.Te gówniane funkcje Windowsa mają tendencje do psucia się.Mi np.: partycjonowanie się zepsuło te z poziomu windy i zostałem zmuszony do używania jakiegoś innego programiku.Darmowe nie są dobre,spróbuj,popróbuj ale jak dla mnie to za dużo nimi nie zrobisz.
Z antywirusów to polecam:
-Avira(darmowy,w j.angielski,nie ma polskiego),dba o komputer tak "lokalnie"jak i w sieci.
-Comodo,kolejny darmowy,już w polskim języku.Dba o komputer "lokalnie" i w sieci.Ma tendencje do sapania się o każde exe. także trzeba w nim to poprzestawiać.
-MalwareBytes,darmowa wersja zapewnia usuwanie wirusów tylko,ochrony nie zapewnia,no chyba,że kupisz premium.Polecam go do skanowania kompa,tamte to do zatrzymywania wirusów itp.
-
Czy już miał ktoś problem z com surrogate w Win7? U mnie antywirus Comodo wykrywa go, jak żąda pełnego dostępu do komputera... Irytujące to jak diabli. Jak popatrzyłem w necie, to opinie o tym programie (?) są niejednoznaczne. Jedni sugerują, że to rodzaj wirusa... (ale ja nie sądzę), inni że, to problem wynikający z sterowników graficznych... ja sprawdziłem u siebie ich aktualizacje i wydają się one w porządku. Jeszcze inni sugerują, że to po prostu integralna, upierdliwa część Windowsa :geek: -rodzaj niedoróbki Microsoftu... A może ktoś z was orientuje się do czego to w Windzie potrzebne? lub jak się tej aplikacji (?) pozbyć?
-
Ja tam tyle powiem,że Comodo sapie się do wszystkiego.W trybach pogrzeb i sprawdź czy nadal ci będzie się darł,jeśli to jest aż na tyle irytujące to polecam zmiane antywirusa.
Avira + Malware Bytes do skanowania kompa.Ta Avira do pilnowania go.
To dobre antywirusy i nie będą się sapać tak jak Comodo,czyli co chwila :P ja nie wiem jak to usunąć ani jak to inaczej naprawić.
-
Ostatnio borykam się z kilkoma problemami związanymi z dostępem do internetu.
Ani na komputerze, ani na laptopie nie mogę połączyć się w praktycznie żadnym programie z netem, nawet na wyłączonej blokadzie problem pozostaje.
Mogę zainstalować Steam-a, lecz przy pierwszej próbie włączenia kiedy to pobierane są aktualizacje Steam nie widzi dostępu do neta. W przypadku gier, (Warframe) nie mogę się połączyć z siecią. Nie wiem z czym to jest związane.
Posiadam Liveboxa ZTE 2.0, na laptopie mam Avire, na komputerze nie mam żadnego antywirusa. Problem na obu sprzętach jest ten sam. :evil:
Edit:
W liveboxie mam ustawione zabezpieczenia WPA/WPA 2 Mixed, lecz nawet jeśli ustawię brak zabezpieczeń problem pozostaje.
-
Nie poprzestawiałeś czasami czegoś w liveboxie? Może ci się schrzanił czy coś,nie jestem sieciowcem to za wiele nie pomoge :D
-
WAP nie wyłączaj bo to chyba zabezpieczenie LANu. Strony normalnie działają? Nie masz przypadkiem włączonego firewalla? Może być tak, że zapora blokuje porty steam i gier.
-
To był problem jednak z liveboxem, przywróciłem fabryczne ustawienia i wszystko działa jak należy. Widocznie gdzieś musiałem grzebać ;)
Strony normalnie działały, jedynie w programach był problem.
-
Padła karta graficzna,czym ją zastąpić?
Witam. :D
To moje pierwsze kroki na tym forum, za bardzo się nie znam na sprzęcie komputerowym stąd moje (śmieszne dala niektórych pytania)
Mam starego kompa z Ge Force 8800 GTS 320 MB, a rczej miałem , bo właśnie padła na pysk. I szukam zamiennika. Gram głównie w Medivala II.
I tu mam dylemat. Czym ją zastąpić , aby nie wymieniać innych podzespołów. I żeby grało się płynnie.
Kupić używkę. (jeśli tak to czy brać tą 521, czy 640 MB? Czy mój komp to pociągnie?) czy pozostać na 320 MB?. Allegro 80-150 zł. Czy coś innego używanego.
Do tej pory moja karta radziła sobie z każdą grą.
Jeżeli nową, to jaką byście proponowali, żeby parametry były takie same lub ciut lepsze. Cenowo nie ma szału, max 200-250 zł. Żeby się dało grać płynnie w Medivala II.
Bo teraz czasem jek było więcej jednostek w bitwie, to się trochę cieło :evil: Nie wiem czy to wina karty, czy procesora? E 4500 2.2 GHz Intel Core 2 Duo. 2 GB RAM-u.
System XP.
-
Re: Padła karta graficzna,czym ją zastąpić?
Nie znam się na kartach w tym segmencie cenowym, ale na twoim miejscu nie kupował bym używki - nie wiadomo ile pociągnie. Za 250 zeta na pewno kupisz nową dobrą kartę do M2. Nie znam za bardzo ludzi na forum, ale lepiej zapytać o to np. na pclab.pl, tam na pewno dadzą ci precyzyjną odpowiedź co do rodzaju karty i firmy, czasem nawet sklepu. Inne fajne portale to benchmark.pl, purepc.pl, pcfoster.pl.
Edit: widzę, że się myliłem - strasznie dużo postów w tym temacie ( teraz to zauważyłem ), czyli w sumie jest szansa na odpowiedz także tutaj.
-
No to tak.To nie wina procesora samego,sam procesor to nie problem ze ścinami itp.
Co do karty,to nie kupuj używanych przez internet,jakieś gówno jeszcze kupisz i stracisz mamone.
http://allegro.pl/nvidia-geforce-gtx260 ... 75549.html
Np. coś takiego sobie kup,polecam geforce,ze względu na lepsze osiągi itp. od Radeonów.Dla większego komfortu w graniu jeszcze mógłbyś dokupić z 2 gb ramu albo 1,ale lepiej 2.Tylko wtedy XP by tych 4 nie wykorzystał,3 jeszcze tak.Jak byś chciał mieć 4 gb to wtedy byś musiał zmienić system na np.: Windowsa 7.Ew.sobie załatw Win XP 64 bit i tyle.
-
Pandrodox tak z ciekawości, możesz wyjaśnić jak to jest, że ta karta ma rzekomo 448 bitową szynę? Większość kart ma 128 albo 258, taki GF Tytan ma 384, ale to już jest najwyższa półka.
Max Power Draw: 182 W
Masakra.
Cytat:
Np. coś takiego sobie kup,polecam geforce,ze względu na lepsze osiągi itp. od Radeonów.
Zależy które i za jaką cenę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez fenr1r
Pandrodox tak z ciekawości, możesz wyjaśnić jak to jest, że ta karta ma rzekomo 448 bitową szynę? Większość kart ma 128 albo 258, taki GF Tytan ma 384, ale to już jest najwyższa półka.
Pandrodox - znaffca pt. "nie wiem a się wypowiem" z pewnością i bez zająknięcia odpowie na to banalne (dla niego) pytanie. ;)
Cytat:
Max Power Draw: 182 W
Masakra.
A to czemu? Standardowy pobór prądu w średnio - wysokim segmencie kart graficznych, do którego w momencie premiery należał gtx 260.
-
Don't know fen1rirze? :lol: nie zauważyłem,wziąłem pierwsze lepsze dziadostwo z Allegro :P nawet nie patrzyłem co tam dokładnie jest :D
Cytat:
Pandrodox - znaffca pt. "nie wiem a się wypowiem" z pewnością i bez zająknięcia odpowie na to banalne (dla niego) pytanie. ;)
janker92 - znaffca pt. "ponarzekam i się nie wypowiem" z pewnością pomoże nowemu userowi na forum ;)
Dobra,ok.My mistake - nie zobaczyłem co tam wypisali,wziąłem byle co z allegro :P
-
Cytat:
karta ma rzekomo 448 bitową szynę? Większość kart ma 128 albo 258, taki GF Tytan ma 384, ale to już jest najwyższa półka.
Karta ma w rzeczywistości 448 bitową szynę (http://www.geforce.com/hardware/desktop ... ifications), ponieważ musiała nadrobić nią wolne pamięci - DDR3 vs DDR5 u AMD.
@stukpuk: zacznij od napisania informacji jaki masz zasilacz (moc i producent).
-
Szukam dobrej myszki do pc stacjonarnego. Najlepiej by spełniała te wymogi:
-była dostępna w empik albo saturn
-była tania [nie musi być dobrej firmy, żadne 150 zł nie wchodzi w grę]
-żadnego kabla [pełna swoboda :D]
-wytrzymała 10 godzinne granie bez żadnego ładowania itp.
-mile widziane jakieś bajery [np. dodatkowy przycisk 2x albo coś bo bokach]
-wielkość ma być średnia mniej więcej taka http://www.pcreview.co.uk/forums/attach ... ouse-1.jpg jest to myszka którą aktualnie używam, ale zaczęła przycinać.
To co, istnieje coś takiego? :P
-
Może mi ktoś poradzić co mogę zrobić ze swoim Wifi które rozłącza mi się tak, że muszę kilka razy restartować laptopa aby móc znowu się połączyć bo inaczej mam tylko "łączność ograniczona" :)
-
Cytat:
To co, istnieje coś takiego?
Idź do sklepu dla idiotów i sobie sprawdź. Poniżej 100 zł i tak nie ma różnicy co kupisz o ile nie grasz w FPSy.
-
Wald spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne routera, tylko żebyś miał dane do ponownego wpisania :P Też miałem problem, mimo odblokowania portów, firewall-a, antywirusa nic nie pomogło, dopiero reset modemu.
-
Witam wieczorową porą.
Naprawdę nie ma karty do 200-300 zł, żebym mógł pograć dalej.
-
Witam.
Koleś w sklepie proponował mi Geforca 630 za 360 zł. W necie znalazłem go za 300 stówki, opłaca się? Da radę pograć w MKedyka?
-
Jeżeli ma to jakieś znaczenie to mój zasilacz to: Tracer 4live 400.
-
Cytat:
Zamieszczone przez stukpuk111
Witam.
Koleś w sklepie proponował mi Geforca 630 za 360 zł. W necie znalazłem go za 300 stówki, opłaca się? Da radę pograć w MKedyka?
Kupiłem calaka z tą kartą i nie polecam a już na pewno za tę cenę która jest niemal równa karcie poniżej
Myślę o wymianie na stosunkowo taniego Radeona 7770. początkowo myślałem o Vertexie jednak coś usłyszałem że szybko się grzeje i jest głośny ktoś mógłby mi polecić najlepszą wersje tej karty?
do tego dochodzi zasilacz mam Core i5-3470 3.20/3.60 GHz 6GB ram ddr3/1333 mhz i zasilacz zaledwie 350w raczej nie starczy zgadza się?
-
Cytat:
Zamieszczone przez pop517
Myślę o wymianie na stosunkowo taniego Radeona 7770. początkowo myślałem o Vertexie jednak coś usłyszałem że szybko się grzeje i jest głośny ktoś mógłby mi polecić najlepszą wersje tej karty?
do tego dochodzi zasilacz mam Core i5-3470 3.20/3.60 GHz 6GB ram ddr3/1333 mhz i zasilacz zaledwie 350w raczej nie starczy zgadza się?
Zasilacz jakiej firmy?
Radeon 7770 to najsensowniejszy wybór w tej cenie.
Jak chcesz najtaniej, to bierz http://www.saturion.pl/product/150220/S ... CI_E_.html
-
ATX 350w więcej nie powiem bo plomby ;)
Komputer właśnie wrócił z gwarancji i...jest nie sprawny... w.w karta graficzna siadła czy da się włączyć zintegrowaną bez wyciągania GT630 i naruszenia plomb?
-
Z racji okrojonego budżetu zakupiłem dziś używanego Geforca 9600 512 MB. Całe 120 zł. Mam nadzieję, zę pociągnie Medyka???
-
-
Dobra, mam dwa szalone problemy z kompem:P Co więcej, wczoraj robiłem formatowanie i problemy nadal występują :<
1) jak długo korzystam z kompa to po pewnym czasie jedno kliknięcie kursorem na pulpicie zaznacza nie jedną a kilka ikon. Kliknięcie na inną ikonę odznacza, lub nie, poprzednią ikonę i zaznacza kilka kolejnych... Do tego gdy próbuje otworzyć jakąś stronę w przeglądarce to zamiast otworzyć się nowej karcie, otwiera się w nowym oknie. Dotyczy to także wszelkich linków, odnośników czy "następnych" stron. To samo z odtwarzaczami, kliknięcie otwiera kolejne okna programu. Myślałem, że to wina myszki, która już nawalała od dłuższego czasu, ale tą wymieniłem wczoraj i problem nadal istnieje. Skoro format nie pomógł to powiedzcie co jest do wymiany :P
2) problem dotyczy Chrome. Co pewien czas chrome zwiesza mi się tak totalnie. Objawia się to tak, że po otwarciu jakiejś strony (tutaj mamy dowolność, aczkolwiek problem miałem kiedyś i dotyczył tylko strony sport w onecie - format wtedy pomógł) widzę że chrome nie odpowiada, jak się wkurzam i zaczynam klikać myszką to wtedy "zwiesza" się kursor i... po jakichś 30 -45 sekundach wszystko wraca do normy. Moje pytanie brzmi WTF?! Tylko nie doradzajcie mi zmiany z chrome :P
-
1) Zrobiłeś skan programem antywirusowym?
2) Odpowiedzią na pytanie nr 2 może być wtyczka - prawdopodobnie java, albo flash. U mnie w FF jest ten sam problem.
-
1) kiedyś robiłem skany i nic. No ale jak pisałem, robiłem formatowanie :p to lepsze niż skan, a mimo to mam taki problem nadal
2) pewnie tak, ale fajnie by było się tego pozbyć ;)
-
Cytat:
1) jak długo korzystam z kompa to po pewnym czasie jedno kliknięcie kursorem na pulpicie zaznacza nie jedną a kilka ikon. Kliknięcie na inną ikonę odznacza, lub nie, poprzednią ikonę i zaznacza kilka kolejnych... Do tego gdy próbuje otworzyć jakąś stronę w przeglądarce to zamiast otworzyć się nowej karcie, otwiera się w nowym oknie.
1) kiedyś robiłem skany i nic. No ale jak pisałem, robiłem formatowanie :p to lepsze niż skan, a mimo to mam taki problem nadal
Może być wirus, nawet jeśli robiłeś format, a nie masz zaktualizowanego systemu i zainstalowanego antywira. Kiedyś był taki upierdliwy robak, że wystarczyło się połączyć z internetem i już infekował. Sprawdź też nośniki wymienne.
Cytat:
2) problem dotyczy Chrome. Co pewien czas chrome zwiesza mi się tak totalnie. Objawia się to tak, że po otwarciu jakiejś strony (tutaj mamy dowolność, aczkolwiek problem miałem kiedyś i dotyczył tylko strony sport w onecie - format wtedy pomógł) widzę że chrome nie odpowiada, jak się wkurzam i zaczynam klikać myszką to wtedy "zwiesza" się kursor i... po jakichś 30 -45 sekundach wszystko wraca do normy. Moje pytanie brzmi WTF?! Tylko nie doradzajcie mi zmiany z chrome :P
Zmień na FF albo Opere. :P
Sam nie wiem, spróbuj wyczyścić cache przeglądarki.