Mnie najbardziej cieszy nie samo DLC(nigdy nie byłem fanem WE ani ich stylu gry) a fakt że nie uświadczymy jednego państwa elfów,tylko w przyszłości dostaniemy osobno HE i DE,czyli dwa dużo bardziej przypadające mi do gustu szczepy elfów :)
Wersja do druku
Mnie najbardziej cieszy nie samo DLC(nigdy nie byłem fanem WE ani ich stylu gry) a fakt że nie uświadczymy jednego państwa elfów,tylko w przyszłości dostaniemy osobno HE i DE,czyli dwa dużo bardziej przypadające mi do gustu szczepy elfów :)
To akurat wydawało się oczywiste biorąc pod uwagę plany CA na trylogię. Poza tym: Wysokie Elfy i Mroczne Elfy naprawdę, naprawdę bardzo się nie lubią i zrobienie Stanów Zjednoczonych Elfów byłoby bardzo nieklimatyczne.
Powiedz to GW które wpadło na tak genialny pomysł :P
Everqueen to u HE, a nie u WE, jesli chodzi o Młotka.
DLC już zakupiłem.
To nie do końca tak. Znaczy się jednym się nie podoba zakończenie waśni HE vs DE w End Times, innym się podoba, ale ponieważ na bieżąco śledzę historię Age of Sigmar to na pewno nie można mówić o jednej frakcji Elfów. Już teraz są podziały figurek na różne frakcje, a prawdopodobnie w 2017 przedstawią nowe Elfy, a podział ten będzie pewnie inny niż przed End Times. Na razie wszystkie Elfy są w Grand Order Alliance i tyle. Everqueen obecnie to Sylvaneth czyli w zasadzie Leśne Elfy, bo nie wiem czy będą ciągnęli "bardziej ludzkie Leśne Elfy". Przepraszam za zjechanie z tematu.
O ile nie szkoda Ci kilku złotych Asuryan to pewnie taniej będzie w jakimś polskim sklepie. Ja chyba całe 10 zł taniej kupiłem Zwierzoludzi. :)
Już za późno - skoro napisałem że kupiłem, to oznacza że już kupiłem. A kasy mi nie szkoda - po to pracuję by utrzymać dom i mieć na jakieś tam drobne przyjemności.
Ja tam uważam że HE i DE są uszkodzone i wybrakowane. Ale lepsze takie skrzywione elfy niż żadne.
A tak na poważnie to już się ciesze z tych moich Leśnych ludzików, choć szkoda że mają tylko 2 LL, bo za leśnym królem nie przepadam, wolałbym królową.
Ciekawe ile regionów będzie w Lesie. Na tym obrazku widać 5.
http://cdn.akamai.steamstatic.com/st...g?t=1479406303
Zacznijmy od tego, że HE i DE jeszcze nie ma, więc nie ma co oceniać czy są uszkodzone i wybrakowane, czy nie.
Cytat:
mają tylko 2 LL, bo za leśnym królem nie przepadam, wolałbym królową.
Sęk w tym, że CA ma licencję na edycje 6-8, a Królowa Ariel była w 4 edycji tylko. Tak to pojawiała się pobieżnie w opisach. Jedyne możliwe zastępstwa zatem to:
Drycha, Bliźniaczki, Araloth.
A co do regionów - raczej 5-6, resztę podbijasz tak, jak chcesz z tym, że w terenach poza Athel Loren masz ograniczony poziom rozwoju.
Gameplay wstawiony przez Arroyo jest niesamowity. Moim zdaniem najciekawiej prezentująca się rasa od strony wizualnej. Już się nie waham czy kupuję. :)
W DLC występuje Morghur,czyli jeden z LL dla zwierzoludzi,można więc liczyć,że dojdzie do rostera tej nacji(oby tylko nie podzielił losu Borysa czy Sarthoraela). Póki co najbardziej rozczarowujące jest to,że to będzie kolejna minikampania z jedną stroną do wyboru,nie będziemy mogli zagrać jako zwierzoludzie czy bretończycy i spalić Athel Loren do gołej ziemi tak jak w call of the beastmen nie mogliśmy ludźmi nabić głowy Khazraka na pikę :/
Właściwie to aż się prosi, by CA wydało flc do beastmen'ów z jakimiś jednostkami.
Zestawiajac ich z WE, wydają się strasznie wybrakowanii.
Tu trzeba wyjaśnić mój stosunek do elfów ogólnie. Elfy to moja ulubiona rasa i jeśli w grze są jej przedstawiciele to ja na pewno będę nimi grać. Co prawda w młotku jest to trochę zachwiane. Ale degradacja elfiego gatunku przebiega następująco.Cytat:
Zacznijmy od tego, że HE i DE jeszcze nie ma, więc nie ma co oceniać czy są uszkodzone i wybrakowane, czy nie.
- Elfy leśne. Czyli te najbardziej pierwotne, najsilniej związane ziemią. Najbardziej naturalne.
- Niestety w skutek kontaktów z innymi rasami w elfach zaczyna gromadzić się duma i poczucie wyższości. A kiedy ta zaczyna przeradzać się w pychę, wtedy rodzą się wysokie elfy, które w poszukiwaniu mocy zaczynają odchodzić od tradycyjnych wartości. Zaczynają naginać naturą według swojej woli. Rodzi się w nich prócz pychy arogancja, która w krótkim czasie prowadzi do ostatecznego upadku rasy i powstania:
- Mrocznych elfów - Które w zachowaniu prawie niczym nie różnią się od złych ludzi. Są kłamliwi i zdradzieccy. Podbija inne ciemne i złe rasy.
Osobną kwestią jest siła czy ciekawość tych pod ras. Bo każda ma innych sojuszników, chodzi o zwierzęta i potwory.
- - - - - - - - - - -
A tak co by nie było całkowitego off topu. To widać że CA odrobiło lekcję i daje teraz już na starcie więcej miejscówek. Bo zapowiada się że Bretonia też będzie miała dwie.
Więc pytanie jest takie czy rasy podstawowe też w krótkim czasie dorobią się darmowej drugie miejscówki? Bo zieloni już mają.
Ciekawie obeszli problem miast... hmm przyczółki z ograniczoną rozbudową. Fajny pomysł.
To teraz pytanie ważniejsze.
Gdzie najtaniej można kupić te nowe DLC coby nie przepłacać? :P
Wiem, że jest opcja z rosyjskim kluczem i VPN, ale to ryzyko (krążą legendy o blokadach steam, choć ciężko do konkretów się dostać).
Zatem jaka jest najtańsza normalna opcja?
Jedyna (chyba?) bezpieczna metoda z ruskimi kluczami to jechać do Obwodu Kaliningradzkiego i tam takowy aktywować - inaczej ryzykujesz bana
Wszędzie zapłacisz tyle samo - może 5 zł w tą czy w drugą stronę: zawsze możesz też zamówić przez steama póki jest zniżka (a to chyba najlepsze rozwiązanie). Jako opcja wchodzi jeszcze G2A nie zaznaczając polskiego VAT, choć tutaj ryzykujesz że skarbówka dobierze ci się do... wiadomo czego.
A jeżeli kupię DLC przed premierą to będę mógł grać w nie od zaraz, czy od 8 grudnia?
Musisz czekać do 8 - zwykle koło godziny 17 klient steama pobiera zakupione dlc w preorderze
Ja zamówiłem w Ultimie - http://www.ultima.pl/ct/digital/pc/a...-pc-pl-digital
63 zł to jednak taniej niż oferta Steam. Przy Zwierzoludziach nie było problemu i klucz otrzymałem w dniu premiery.
http://twitch.tv/totalwarofficial
Dziś będzie transmisja na Twiczu o 4PM GMT, czylu u nas jak sie nie mylę to 17.00
Coś tam z leśnymi elfami, a później gamaplay Wurrzaga.
Więc tak - Jednorożce dla magiczek i Waystalkera chyba, Morghur potwierdzony jako LL w głównej kampanii. Do tego harpie dla Zwierzoludzi. Orion & Durthu mogą co-op grać. Czyli 2 graczy i obaj jako WE. Mag Cienia w FLC - nie wiadomo, co z magiem życia.
O Bretonni coś mówili? Na opublikowanym wcześniej artworku jest Zielony Rycerz, a póki co nie potwierdzili oficjalnie czy się pojawi.
Okej, rozumiem. Wkurza mnie to, że będę musiał czekać na kampanię nacji, którą gra dostarcza mi najwięcej radości przy obecnym kształcie TW:Warhammera - bo dawniej zapowiadali Bretonnię na późną jesień. Dzięki za odpowiedź!
PS. Cieszy przynajmniej to, że nie zapomnieli o starszych nacjach i będą one wciąż uzupełniane (Morghur)
PS2. Czyli jak dotąd ten ruski przeciek z lipca się sprawdza: Beastmeni byli trzecim DLC? Byli! Leśne Elfy są piątym DLC? Są! To teraz czekamy na zapowiedź Tomb Kingsów!
Eeee, nie do końca - WE są szóstym.
http://i63.tinypic.com/29zza0k.png
Nie mam wyjścia, muszę zagrać Orionem :svir:
Potwierdzono maga jadeitowego (Magia życia). Prawdopodobnie Zwierzoludzie i Chaos dostaną magię cienia dodatkowo.
Czyli w sumie bardzo dużo do ściąganie będzie. Nawet u osób które nie kupiły leśnych.
Leśne elfy - dwóch legendarnych lordów i dwie miejscówki dla nich. W ich lesie mogą mieszkać tylko elfy, inne rasy mogą go co najwyżej spalić.
Morghur LL w głównej kampanii, plus harpie dla Zwierzoludzi.
Czarodzieje życia i cienia dla imperium.
Trzeba będzie znowu grać kampanie imperium by protestować nowych magów i przepędzić Morghura z Nortlandu, a w wolnym czasie zrobić wyprawę na grzyby do lasu.
W sumie to nie grałem jeszcze imperium po premierze poprzedniego dlc, więc będę musiał się zmotywować i nakopać Skarsnikowi.
http://wiki.totalwar.com/images/thum...rthu_Skill.png
Jest i Durthu.
Achievki od Leśnych Elfów dodane - widzę zatem, że i w minikampanii będzie można pograć w ko-operacji ;)
Chyba wczoraj, na oficjalnej stronie TW na Pejsbooku widziałem zapowiedź FLC dla zwierzaków. Będzie na pewno Morghur i harpie.
https://www.facebook.com/TotalWar/ph...type=3&theater
Akurat o tym pisałem stronę temu bodajże :) Do tego jeszcze Mag Życia i Cienia dla Imperium.
http://wiki.totalwar.com/w/In_Search_Of_Amber
Coś o bursztynie.
Podsumowując w miarę krótko to, co wiemy o Leśnych Elfach i najbliższym patchu na dziś dzień:
W patchu otrzymamy Morghura jako Legendarnego Lorda Zwierzoludzi, dostępnego zarówno w kampanii singleplayer, jak i w bitwach multiplayer. Prawdopodobnie będzie zaczynać w Nordlandzie jako przeciwieństwo dla Borysa Todbringera. Do tego dojdzie również jednostka latająca - Harpie. To oznacza, że Bestioludzie otrzymają wsparcie z powietrza, być może będzie ono skuteczne na Jastrzębich Jeźdźców i innych lataczy jak Pegazy czy Chmary Nietoperzy.
Być może Imperium zyska dwóch magów (Cienistego i Jadeitowego - cień i życie) - co w sumie jest wg mnie możliwe ze względu na pojawienie się tego typu magii u Leśnych Elfów.
Co do Leśnych Elfów znany jest już roster - podałem go w temacie "Gra Leśnymi Elfami". Orion i Durthu to 2 osobne frakcje tj. Leśne Elfy (Orion) i Argwylon (Durthu), więc możliwe będzie zagranie co-op. Po raz pierwszy złamana zostanie zasada okupacji regionów, z kolei Miasta w Athel Loren mają 10 slotów na budynki, a ilość budynków i tak jest spora u tej rasy. Oczywiście tamta zasada ma swoje ograniczenie w postaci ilości slotów na budynki.
Teraz najważniejsze - Bursztyn. Bursztyn to nowa waluta, która pojawia się u Leśnych Elfów do werbowania istot lasu - mam tu na myśli m.in. Drzewce czy Driady. Do tego wykorzystuje się ją w badaniach (co ciekawe, nazwy technologii to nazwy poszczególnych bogów Elfów i pomniejszych bożków). Ten złoty środek odpowiada również za rozwinięcie Dębu Wieków, za którego rozbudowę n 4-5 poziom osiągamy zwycięstwo w kampanii. By zyskać bursztyn, musimy podbijać osady przeciwnika.
Na razie sądzę, że może być ciekawie - czekamy zatem do czwartku, 8 Grudnia 2016 roku.
Dla osób zastanawiających się jeszcze nad zakupem poprzedniego DLC skrobnąłem krótki tekst o nim ;)
http://www.totalwar.org.pl/index.php/entries/view/5233
Brakowało jakiś loszek u Zwierzoludzi :D W końcu muszę się jakoś rozmnażać hehe
Czyli w lesie mamy 4 prowincje z 10 miejscami na budynki i 1 specjalną z drzewem. A widziałem coś koło 20 budynków, tak więc jesteśmy skazani na specjalizacje.
Podobnie u agentów i lordów, idą drogą zwierzaków z wykluczającymi się gałęziami. Mimo wszystko podobają mi się takie zindywidualizowane drzewka.
Niestety musieli dać podziemny ruch... Którego szczerze nie lubię, bo odbiera on strategicznego zmaczania mapie.
- - - - - - -
Zapomniałem o odgrzewanych stanowiskach, które są kalką imperium.
Raczej to samo, co u Zwierzoludzi masz, nie to, co u Krasiów czy Orków. W sumie to im pasuje akurat ;)
Nazwa jest nie ważna, o działanie chodzi. Mogę przejść dzięki temu pod górami, mogę więc to jest podziemna droga.