Witam ja gram jeszcze na podstawce Bellum Crucis 6.3 działam Polską ale mam 1241 i tura nie ruszy dalej więc właścnie nadszedł najlepszym moment na testowanie Megasuba
Wersja do druku
Witam ja gram jeszcze na podstawce Bellum Crucis 6.3 działam Polską ale mam 1241 i tura nie ruszy dalej więc właścnie nadszedł najlepszym moment na testowanie Megasuba
Przypominam, na stronie 53 tego tematu jest link do Megasubmoda IV z całkowicie nową i zmienioną mapką od Mietka77. Testujcie, wtedy jak testy wyjdą ok będzie instalka.
Tak jak kilka postów wyżej kampania Gruzją ale już 96 tura i na razie tylko jedno ctd przy próbie szturmu na Adanę ale po wczytaniu save już poszło. U mnie komp strasznie się męczy ze zdobycie Knipawy i Grodna padły dopiero po 90 turze (tak gram na toggle_fow w ramach testów) podobnie ma z buntem Bułgarii więc może zbyt dużo lub zbyt mocne jednostki zostały dane, poza tym wszystko śmiga jak należy. Innych zastrzeżeń brak:)
Edit: po zniszczeniu jakiejś frakcji likwidacji nie ulegają jej kapłani
16 tura, VH Full kampania Polska.
16:50:54.280 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
16:50:54.281 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
16:50:54.284 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
16:50:54.284 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
16:50:54.285 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
16:50:54.285 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
16:50:54.285 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
16:50:54.286 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
16:50:56.955 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 8969, column 21
Could'n find description string for trait(mercebis) level(mercebis6_desc).
16:50:56.955 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 8970, column 28
Could'n find effect description string for trait(mercebis) level(mercebis6_effects_desc).
16:50:56.960 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 16814, column 11
Could'n find level name description string for trait(Fearsaztecs) level(Nervous_near_Aztecs).
16:50:56.960 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 16815, column 21
Could'n find description string for trait(Fearsaztecs) level(Nervous_near_Aztecs_desc).
16:50:56.960 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 16816, column 28
Could'n find effect description string for trait(Fearsaztecs) level(Nervous_near_Aztecs_effects_desc).
16:50:56.960 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 17957, column 28
Could'n find effect description string for trait(Fearsheretic) level(Wary_of_Heresy_effects_desc).
16:50:56.961 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 18800, column 28
Could'n find effect description string for trait(BoringSpeaker) level(Incredibly_Boring_effects_desc).
16:50:56.980 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 31932, column 49
trigger not found
16:50:57.122 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 4581, column 17
Could'n find ancillary description string <ZH_fall_guym_desc>.
16:51:25.083 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 8602, column 174
Expecting a trait level, instead got
16:51:25.083 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 8637, column 174
16:51:25.084 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 8747, column 155
16:51:25.159 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 54226, column 155
16:51:44.171 [game.script] [error] Script execution error for <inc_counter>, at line 6585, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
Counter numero_regioni doesn't exist
16:51:44.411 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War napotka
Wczytanie text Mietka77 nic mi nie dało. Obejście ctd nieudane.
Edit: Jutro zacznę nową kampanię. Ale jak będzie mnie wywalać, to wracam chyba do Megasubmoda III z patchami albo nawet do II a na nią wrzucę pakiet poprawek jakie nie powinny ctd powodować, nowy unit Kama nowe budynki i kilka innych.
Czy Megasubmod III nie potrzebuje żadnych wcześniejszych wersji?
viewtopic.php?f=367&t=12871
Post nr 3, z niego wynika, że Megasubmod III potrzebuje prawidłowo zainstalowanej II i najlepiej nowej muzyki.
To nie ma nic wspólnego z tym co robiłem tylko z plikami tekstowymi które ktoś wywrócił do góry nogami.Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Bł.ąd zaznaczony na czerwono -
{ZH_fall_guym}Człowiek przynoszący pecha
{ZH_fall_guy_desc}załogi, przesądny i podejrzanych, nazwał młodego porucznika jako "pech"i oskarżają go o każdym wypadku (nawet niewielkie), które odbywa się na pokładzie. Morale jest niskie, czarne nastrój.
{ZH_fall_guym_effects_desc}-10% Punkty ruchu
i kolejny..
{mercebis6}> Ładunek siarki i drewna
{mercebis6_descTen statek zawiera mnóstwo siarki, marmuru i drewna, za które można wziąć 1000 bezantów!
{mercebis6_effects_desc}-3 Dowodzenie na morzu, -10% Zakres ruchu na morzu, Możliwość wymiany na morzu\n\nPoprowadź ten statek w pobliże stolicy by sprzedać ten ładunek. Można też wymieniać towar na morzu.
{mercebis6_gain_desc}"Kapitanie, 1000 bezantów jest do uzyskania ze sprzedaży tego ładunku!"
{mercebis6_epithet_desc}(Załadowany)
Czyli co, spolszczenie z etapu Megasubmoda II powinno dać radę + kilka Twoich plików? z Megasubmoda IV?
Możesz zrobić taki pakiet text Mietek77? Darius_d się napracował ale chyba też poprzestawiał sporo i gra może dlatego głupieje.
Edit: Powyższy błąd naprawiłem już dawno, jest i guy i guym.
Jam mam tyle wersji wszystkiego, że sam się czasmi gubię dlatego zawsze przestrzegam podstawowej zasady modowania - nie wywracać do góry nogami pliku bo wtedy bardzo trudno porównaćgo z poprzednią wersją celem znalezienia błędu. Doceniam pracę Darius_d i szkoda by poszła na marne dlatego tu wole szukać błędów. Może on wie ma jkies kopie zapasowe , wersje robocze i znajdzie te błędy.Cytat:
Jest nadzieja. Mietek77 racja to wina text i to zwłaszcza pliku od cech export_vnvs i od świty postaci export_anicillaries. Zmontowałem teraz taki katalog text by zachować jak najwięcej bezpiecznych poprawek Dariusa_d i scalić je z Megasubmodem IV. Na rzie ok jest. A ten text pozwolił mi ominąć wczorajsze ctd Polską o jakim pisałem, gram dalej tamtą kampanię. Darius_d nie odpisuje na PW, dawno się nie logował. W/w pliki mają wile cennych poprawek, ale niektórych wpisów gra nie widzi mimo, że one są, może jakaś spacja niepotrzebna lub coś w ten deseń. Pogram dłużej jak ok będzie, dam na forum ten katalog text. Może się uda pzrywrócić stabilność wysoką Megasubmodowi IV. Oby.
EDIT: Katalog text z dnia 23.07.2013 do Megasubmoda IV od Aravena: http://www.sendspace.pl/file/a940c38923e60d9a29a01e1
Zróbcie kopię tego text co macie, dopisując np. textkopia. Wrzućcie mój katalog. Połączyłem katalog Mietka77 z plikami od Dariusa_d tymi bezpiecznymi. Pogrtałęm 70 tur. Katalog ma wyeliminowane kilka błędów jakie były w plikach tekstowych, a jakie powodowały ctd, zwykle brak litery, albo nazwy cechy. Do 70 tury super. Ten text, pozwolił mi obejść ctd jakie miałem wczoraj w kampanii Polską na Megasubmodzie IV.
Czekam na opinie. Wygląda, że ctd są winą ostatnich poprawek w plikach tekstowych, może inne kodowanie albo coś. W każdym razie oby ten tekst pomógł. W razie kolejnych ctd prosze o wpisy z logs i testujcie. Instalka z Megasubmodem IV musi powstać, bo nowa mapka Mietka, właśnie do tego Megasubmoda jest super. Megasubmod IV link na stronie 53, wrzućcie na niego mój text.
Ostatnio mialem zastój w medka, i nie jestem na bierzaco, chcialbym sobie pograc w 4 wersje tego megasubmoda, ale nie sposob sie polapac w tym wszystkim, jest szansa na instalke ?
Powtarzam. Instalka Megasubmoda IV powstanie jak zakończą się testy trwające obecnie. Było sporo zamieszania i ctd, z powodu text. Próbujemy to opanować. Dwa posty wyżej dałem katalog text, jaki nie powinien wywalać na Megasubmodzie IV. Jak tak będzie, to ok. Wtedy Wino zrobi taką instalkę by na czyste Bellum instalowało się od razu Megasubmoda IV z poprzednimi wersjami w nim.
Ja i te około 10 Osób co ma Megasubmoda IV ze strony 53, niech testuje powyższy katalog text ok? Meldować o logs i będziemy kolejno eliminować, to czego sam nie wyłapałem.
Edit: 90 tura Megasubmod IV Polska VH, kampania pełna, powyższy katalog text z 23.07.2013. Buildings szybsza budowa, free_upkeep + ograniczona rekrutacja.
U mnie jak wybieram kampanie to pisze "proszę wybrać element z listy" a jak chcę własną bitwę to po wybraniu jakichkolwiek jednostek wywala do pulpitu.
MegasubmodIV bez dodatków.
1214 rok kampania Gruzją full, szybka budowa, free upkeep , ograniczona rekrutacja i dograny text z 23.07.2013. Gra się na razie bez ctd. Areven z tego co zrozumiałem ctd u Ciebie było spowodowane błędami związanymi z cechami flot??, to dlatego może u mnie nic takiego nie było bo nie używam floty.
Sadam86. Możesz mieć rację z tymi flotami, ale pewności nie mam. 116 tura ok jest. Miałem jedno ctd, ale nie związane z text. Po powtórnym wczytaniu przeszło. Robię minimum 3 savy co kilka tur jeden pod innymi nazwami. I szybki zapis co rundę.
EliminatorT coś źle porobiłeś. Zainstalowałeś czyste Bellum, potem Megasubmoda II z Instalatora? Zazanaczyłes by pousuwał map.rwm i inne takie? Potem muzyka od Wino, też z Instalatora? Na to Megasubmod III + oba patche. potem Megasubmod IV i mój text z 23.07.2013. i działa. Może map.rwm nie usuwałeś, albo nieprawidłowo wskazałeś katalog data w Bellum na etapie Megasubmoda II. Jak cofa jest źle.
Jedyne czego nie zrobilem to muzyka od wino sam nie wiem czemu :? .
Bellum Crucis MEGASUBMOD III +portrety + staropolszczyzna. Gram papiestwem w 9 turze księżniczka Norwegii została...
http://pokazywarka.pl/d3d9tp/ :lol:
Ludzie jak tam testy Megasubmoda IV. Fakt z tymi flotami może być coś pochrzanione i wywala przez cechy kapianów flot. Grając bez flot, poza sporadycznym ich używaniem do desantów itp. stabilnie jest. Na podstawie loga nie potrafię dojść o co chodzi z błędem z flotami. darius_d zaginął w akcji. Pozostaje grać kampanie lądowe ze sporadycznym używaniem flot.
Pytanie czy robić Instalkę Megasubmoda IV ?
Taaak
Według mnie można robić instalkę ogólnie jeśli chodzi o wywalanie trzyma średnią z poprzednich wersji megasubmoda więc jest git, a z instalką zawsze łatwiej:)
EliminatorT i ew. Inni ochotnicy. Oto link do Megasubmoda IV połączonego z Megasubmodem III link nr 1: http://www.sendspace.pl/file/3ca0e2c58f379754be78753 do połączenego Megasubmoda III i jego dwoma patchami + Megasubmod IV zajebista nowa mapa i ulepszenia od Mietka77 + najnowszy text z 23.07.2013 jaki dość stabilnie współpracuje z Megasubmodem IV.
Link nr 2: http://87826.file4u.pl/download/4746833 ... e4u.pl.rar
Instalacja:
1) Instalacja MTW2 + Kingdoms
2) Bellum_Crucis_63_Parte1 + Bellum_Crucis_63_Parte2 + Bellum_Crucis_63_Bugfixer do katalogu mods
3) PolskiMegasubmod wydanie II z Instalki Wino a dopiero po nim instalka MuzykaPM z Instalki Wino (oczywiście z pozytywnymi odpowiedziami na pytania o skasowanie starych plików i w trybie administratora), instalując MEGASUBMOD II zaznaczamy wszystkie opcje! link: viewtopic.php?f=367&t=12871
4) I na końcu powyższy pakiet. Map.rwm usuwamy i z kampanii Full i Light i nowa kampania konieczna.
5) Opcjonalne dodatki jak budynki, portrety, działają z Megasubmodem IV. Link: viewtopic.php?f=367&t=12871
6) Powyższy pakiet można instalować i po Megasubmodzie II i nowej muzie Wino i po Megasubmodzie III z patchami, jak Ktoś je ma a chce IV zobaczyć.
7) Jak ktoś chce free_upkeep i np. szybszą budowę i ograniczoną rekrutację, lub coś innego musi wybrać pliku buildings z Dodatków jaki mu odpowiada.
Prawdziwa Instalka łącząca Megasubmoda II i III i IV w jedno oraz muzykę, powstanie jak Wino ją zrobi. Dziś wysyłam mu link do plików.
140 tura Megasubmod IV, Polska Mongołowie szaleją.
Araven gdzie dorwę linka do MSM 4 ?
Tutaj?Przecież wstawił linka.
Araven staropolszczyzna to część Megasubmoda IV czy osobny dodatek opcjonalny?
Sirrath link do Megasubmoda IV jest nad Twoim postem.
EliminatorT korzystaj z text co jest trzy posty wyżej w instalce zawarty i nie kombinuj. Jest tam tyle staropolszczyzny ile dało radę. Nie radzę dogrywać innych plików tekstowych niż te w instace. Czyli teraz ci działa Megasubmod IV ? Od kilkunastu postów piszemy o problemach z text. W instalce jest zestaw najbezpieczniejszy.
Araven można gdzieś indziej to podrzucić bo ściągnięcie wymaga Premium.
Nie wymaga Premium. Próbuj co jakiś czas pobrać.
Oki próbuję od 3h ale nic , będę dalej:)
Wstawiłem alternatywny link. W tym poście co pierwszy.
Dziękuje ślicznie idzie i zaczynam więc nową kampanię :)
Czekam na info o kampaniach od grających w Megasubmoda IV i o ew. ctd, wtedy log proszę.
Dobrze więc ja wczoraj odpaliłem kampanię Polską 20 tur pograłem bez żadnych spięć i wtedy dotarło do mnie że kurde , nie mam darmowych garnizonów w miastach .
Oczywiście co robiłem ściągnąłem dodatek do MSM 4 z darmowym utrzymaniem garnizonów i szybszą budową i od tej pory po uruchomieniu wywala do pulpitu.
Mam więc pytanie czy na MSM 4 jest możliwość zapikowania jako jeden z wariantów ewentualnej instalki takiego właśnie rozwiązania jak utrzymanie darmowych , garnizonów i szybszej budowy ?
A map.rwm usunąłeś?
Kolego w instalce Megasubmoda IV z poprzedniej strony jest plik bez free_upkeep autorstwa Szacownego Mietka77. Jak chesz free_upkeep musisz sobie pobrać budynki z dodatków do Megasubmoda III i wybrać jakiś. polecam ten z free_upkeep + szybsza budowa + ograniczona rekrutacja. Podmień pliki usuń map.rwm i graj od nowa. Link do plików DODATKOWYCH (WARIANTY BUDYNKÓW) jest przy opisie instalacji MEGASUBMODA IV POPRZEDNIA STRONA.
Edit: Więc usunięcie map.rwm konieczne a podmiana plików nie działa na savy. Jak zmieniłeś w trakcie kampanii plik budynków na inny to Ci wywala przy wczytaniu sava. Musisz zacząć kampanię od nowa.
Edit II:
184 tura Polska VH, Megasubmod IV. Działa. Co kilkadziesiąt tur mam tylko jednego loga:
14:44:19.949 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
14:44:19.950 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
14:44:19.953 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
14:44:19.953 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
14:44:19.954 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
14:44:19.954 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
14:44:19.955 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
14:44:19.955 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
14:44:23.257 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 31932, column 49
trigger not found
Obchodze go usuwając map.rwm z kampanii Full, potem przesuwam np. agenta robię szybki zapis i kończę turę i zwykle ten bug nie występuje ponownie. Flot używam i zwykłych i handlowych. Wie ktoś jak w pogrubionym pliku znaleźć tą linię 31932 i column 49 może bym namierzył czego brakuje, albo może ktoś wie o co biega w tym logs? Jest on nieco dłuższy ale zawsze tak samo wygląda. Nowe jednostko działają, floty handlowe też. Nowa mapka super. Generalnie róbcie, dwa trzy savy pod różnymi nazwami co kilka tur. Nowe skrypty Mietka77 w Megasubmodzie IV działają super. Ai ma sporo kapłanów i kupców.
Postaram się znaleźć ten błąd, sądzę że to także wina plików tekstowych.Cytat:
Mietek 77 na PW Ci wysłałem logs, mego sava i buildings byś tego sava odpalił na Megasubmodzie IV.
Tura 58 Polską bez problemów, miałem tylko 1 CTD w trakcie oblężenia Magdeburga . Wywalało wt rakcie bitwy ręcznej z automatu poszło dalej. Problem kolejny nie można rekrutować flot handlowych . Pomimo posiadania Nabrzeża Kupieckiego .
Po za tym śmiga aż miło:)
Trzeba mieć drugi poziom nadbrzeża, nie pierwszy by floty handlowe rekrutować.
Czy na light też można floty handlowe rekrutować?
Tak można też na Light rekrutować floty handlowe.
Mogę spytać jak?