Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Normalna, cywilizowana praca robi się rzadkością. Już teraz mamy wydłużany, ruchomy czas pracy. A tak naprawdę do jakich argumentów sięgniesz jak szef każe przyjść w sobotę na 7 , a niedzielę na 9 godzin? I powie, że za friko, bo macie opóźnienia? Tak to się skończy w POlsce. A kiedy przyjdzie początek miesiąca, czas wypłaty i regulacji rachunków - załadujesz pół szklanki prochów żeby nie dostać ataku zachwytu pożycia w nowoczesnym europejskim kraju. OK niech wprowadzą pracę w niedziele i święta ale niech dadzą jak na zachodzie czy jak za komuny- 200% za taki dzień. Marzenia, realnie te posunięcia oznaczają rypanie więcej za tą samą kasę. Przyszły nam z zachodu takie cuda jak umowy śmieciowe, zobaczycie że przyjdą i kolejne np. "wiekówka". Kto robił za granicą wie o co chodzi. By żyło się lepiej, wszystkim :mrgreen:
Cytat:
Przyszły nam z zachodu takie cuda jak umowy śmieciowe, zobaczycie że przyjdą i kolejne np. "wiekówka".
Tylko czy umowy śmieciowe to nie jest nasz wytwór? Zawsze mi się wydawało, że to nasz wynalazek. Serio pytam. Poza tym i tak się pracuje w niedziele i święta, więc o co chodzi?
Swego czasu byłem w Holandii, praca legalna na umowę na czas określony, płatne zdrowotne ale nie emerytalne, nienormowany czas pracy. Typowa śmieciówka. Stąd wiem, że to nie polski wymysł. Ten postęp na 100% przyszedł z zachodu. Jeszcze czekam kiedy wiekówkę nad Wisłę przywleką.
A tymczasem na poczcie... dokonano WIELKIEGO POSTĘPU :)
http://ludek.salon24.pl/559077,polska-g ... a-to-giodo
Cytat:
Zamieszczone przez Zakapior-san
Normalna, cywilizowana praca robi się rzadkością. Już teraz mamy wydłużany, ruchomy czas pracy. A tak naprawdę do jakich argumentów sięgniesz jak szef każe przyjść w sobotę na 7 , a niedzielę na 9 godzin? I powie, że za friko, bo macie opóźnienia? Tak to się skończy w POlsce. A kiedy przyjdzie początek miesiąca, czas wypłaty i regulacji rachunków - załadujesz pół szklanki prochów żeby nie dostać ataku zachwytu pożycia w nowoczesnym europejskim kraju. OK niech wprowadzą pracę w niedziele i święta ale niech dadzą jak na zachodzie czy jak za komuny- 200% za taki dzień. Marzenia, realnie te posunięcia oznaczają rypanie więcej za tą samą kasę. Przyszły nam z zachodu takie cuda jak umowy śmieciowe, zobaczycie że przyjdą i kolejne np. "wiekówka". Kto robił za granicą wie o co chodzi. By żyło się lepiej, wszystkim :mrgreen:
Przeczytaj najpierw o co chodzi w tym artykule a potem się wypowiadaj...
Widziałem jak siedzą ludzie na tyłkach w urzędach państwowych i "pracują"... fajna mi "piękna umowa" za którą ja płace z podatków. Pracuję na zleceniu, dodatkowo na akord i mi tam to pasuję, sam to sobie wybrałem. Wolałem mieć nienormalizowany czas pracy jako archiwista, ile wyrobie tyle mam kasy... niedługo kredyt z żoną, kupno mieszkania i żyje uśmiechnięty a nie narzekam ciągle. Nie było pracy w Ostrołęce jaka mi odpowiadała (pracowałem jako serwisant z dosyć dobrymi zarobkami jak na małe miasto) przeniosłem się do Wawy... mój brat zawsze miał smykałkę do majsterkowania jest spawaczem i naprawdę dobrze zarabia, ale delegacje, cóż mu to na razie pasuję. Siostra handlowiec, szwagier podobnie... w malej mieścinie. Nie jest lekko, ale jak się chce to można.
Jak się komuś nie podoba w PL, a zachwyca się "pożyciem w nowoczesnym europejskim kraju" to wolna droga.
Co do umów śmiecowych i mody z zachodu to w UK za pracę w weekendy dostaję się więcej kasy. U nas tak nie bedzie, chociaż ja nie miałem problemu z pracą w niedziele, bo chętnych nie było więc zawsze więcej godzin miałem.
Z własnego, niewielkiego doświadczenia mogę powiedzieć, że gdy pracowałem w weekendy, to dostawałem 150% normalnej stawki. ;)
Tak więc być może nie będzie tak źle, jak niektórzy tutaj wróżą.
Cytat:
Widziałem jak siedzą ludzie na tyłkach w urzędach państwowych i "pracują"... fajna mi "piękna umowa" za którą ja płace z podatków. Pracuję na zleceniu, dodatkowo na akord i mi tam to pasuję, sam to sobie wybrałem. Wolałem mieć nienormalizowany czas pracy jako archiwista, ile wyrobie tyle mam kasy... niedługo kredyt z żoną, kupno mieszkania i żyje uśmiechnięty a nie narzekam ciągle. Nie było pracy w Ostrołęce jaka mi odpowiadała (pracowałem jako serwisant z dosyć dobrymi zarobkami jak na małe miasto) przeniosłem się do Wawy... mój brat zawsze miał smykałkę do majsterkowania jest spawaczem i naprawdę dobrze zarabia, ale delegacje, cóż mu to na razie pasuję. Siostra handlowiec, szwagier podobnie... w malej mieścinie. Nie jest lekko, ale jak się chce to można.
Jak się komuś nie podoba w PL, a zachwyca się "pożyciem w nowoczesnym europejskim kraju" to wolna droga.
Wiem że w stolicy trochę lepiej ale wszyscy do Warszawy nie wyjedziemy ;)
Ja wyjechałem.... moje rodzeństwo nie, z mojej byłej klasy w liceum pewnie by się to kształtowało tak, że 20% większe miasta (niekoniecznie Wawa.... Poznań, Wrocek i Gdańsk to też niezłe "punkty), 40% zostało w Ostrołęce, a 40% zagranica, nie tylko UE. Z tego co wiem większość sobie radzi, najśmieszniejsze, że kumpel który sobie lubił poćpać został ratownikiem medycznym :lol: Dlatego naprawdę, jak słyszę, że jest ciężko, praca za 5zł itd., zawsze mamy jakiś wybór, jak te 40% którzy wyjechali za granicę, o dziwo byli to Ci z gorszymi ocenami i naprawdę co niektórzy z "głupotą w oczach" oraz niezaradnością.... a teraz jeden zmienia sobie na FB fotki aut jakimi jeździ w stanach :lol: , drugi płodzi dzieci w UK itd. Naprawdę jak się chcę.....
[youtube:1fwpzi4g]http://www.youtube.com/watch?v=jL4G9vQjVOA[/youtube:1fwpzi4g]
[youtube:1fwpzi4g]http://www.youtube.com/watch?v=0SuGRgdJA_c[/youtube:1fwpzi4g]
Polecam ;)