Jak myślicie, co by się stało gdyby zaatakował nas tylko związek radziecki w 1939, a traktaty po I wś były przestrzegane (przez Niemcy).
Wersja do druku
Jak myślicie, co by się stało gdyby zaatakował nas tylko związek radziecki w 1939, a traktaty po I wś były przestrzegane (przez Niemcy).
ZSRR, był oczywiście "słabszym" przeciwnikiem od III Rzeszy(chodzi mi o dowództwo itp), ale za to liczniejszym. Może powtórzyłaby się sytuacja z 1920 r.
---
Co to pytania Shogunito, wynik wojny by się nie zmienił. Możliwe, że Turcja znajdowałaby się pod okupacją aliantów. Musze się nad tym bardziej zastanowić :D
Moim zdaniem ZSRR nie było słabszym przeciwnikiem.Cytat:
ZSRR, był oczywiście "słabszym" przeciwnikiem od III Rzeszy
Bez pomocy z zewnątrz było to raczej nie możliwe 0- zbyt duża dysproporcja w ludziach i w sprzęcie. Nawet gdyby zadział nasz sojusz z Rumunią.Cytat:
Może powtórzyłaby się sytuacja z 1920 r.
Jeśli chodzi o podbicie Anglii.
Rząd angielski w Winstonem od razu zapowiedział, że w razie podboju Wyspy, będzie prowadził wojnę z terenu Kanady. Nie wierzę, by dominia takie jak RPA Australia stanęły po stronie może tam jakiegoś angielskiego Quislinga czy Vichy. W Anglii na 100 proc rozwinąłby sie silny ruch oporu. Dostawy lend lease nie były aż tak bardzo potrzebne ZSRR. Być może jednak faktycznie siłowanie na Wschodzie trwałoby dłużej, jednak w ostatecznym rozrachunku III Rzesza nie miałaby szans.
Zajęcie Anglii oznaczałoby szybsze włączenie się USA. Myślę, że uruchomiliby swój wariant północny: Granlandia, Islandia.. Co z Irlandią? Być może do wojny włączyłoby się więcej krajów? Hiszpania? Jednak raczej oznaczałoby to po prostu szybszą inwazję i większe straty dla III Rzeszy... takie jest moje gdybanie
Oczywiście, że nie. Sprzętu nie zrywa się z krzaczków na wiosnę. Trzeba go wyprodukować. W roku 40 coś takiego jak 'siły lądowe USA', przynajmniej w porównaniu do państw europejskich, nie istniało. USA nie miało też potencjału do rozpoczęcia operacji desantowej w Europie. Desant na Włochy i Francję był możliwy tylko dzięki przetrwaniu Wielkiej Brytanii.Cytat:
Zajęcie Anglii oznaczałoby szybsze włączenie się USA.
Niezależnie od tego jaki wariant by uruchomiono, Niemcy mieliby o kilka lat więcej czasu w porównaniu do rzeczywistego przebiegu wydarzeń.Cytat:
Myślę, że uruchomiliby swój wariant północny: Granlandia, Islandia.. Co z Irlandią? Być może do wojny włączyłoby się więcej krajów? Hiszpania? Jednak raczej oznaczałoby to po prostu szybszą inwazję i większe straty dla III Rzeszy... takie jest moje gdybanie
Pisałem że mój scenariusz ma kilka słabych punktów ( wymogów ). Prawdopodobnie będąc na Wyspach Niemcy dostaliby w plecy od Ruskich zgodnie z planem majowym.Cytat:
Być może jednak faktycznie siłowanie na Wschodzie trwałoby dłużej, jednak w ostatecznym rozrachunku III Rzesza nie miałaby szans.
Bez pomocy z zewnątrz było to raczej nie możliwe 0- zbyt duża dysproporcja w ludziach i w sprzęcie. Nawet gdyby zadział nasz sojusz z Rumunią.[/quote:1cb05mz9]Cytat:
Zamieszczone przez Limon
Może, że atak ZSRR na Polskę skończył się tak jak w Finlandii ? ZSRR miało przewagę w ludziach i sprzęcie, ale nie mieli dobrego dowództwa. W końcu może by też pokonali Rzeczpospolitą tak samo jak III Rzesza. Uważam że mielibyśmy większą szanse pokonać ZSRR niż Niemcy, jeśli oczywiście atakowałyby same.
Mówisz poważnie ? Czym Polska miałaby pokonać ZSRR ? kawalerią ?
A gdyby tak po naszej stronie w wojnie z ZSRR stanęły powiedzmy Rumunia, Finlandia, Węgry i Japonia oraz powiedzmy otrzymywalibyśmy dostawy broni i ochotników z Anglii, Francji i innych państw Zachodu? Tylko nie pisać mi tu, że taka sytuacja jest nierealna, doskonale zdaję sobie z tego sprawę.
Mam też inne pytanie, a mianowicie, co by było gdyby udało się zrealizować koncepcję Międzymorza, czy nie doszłoby do II wś, a może doszłoby, tylko że byśmy wyszli z niej obronną ręką?
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=36025
Oto Twoja odpowiedź ;)
Znaczy się, że Ruscy u nas mieli we jednym z najcieplejszych wrześni wieku XX utknąć w śniegu?Cytat:
Może, że atak ZSRR na Polskę skończył się tak jak w Finlandii ?
My mieliśmy za to znakomite - Rydz-Śmigły..Cytat:
ZSRR miało przewagę w ludziach i sprzęcie, ale nie mieli dobrego dowództwa.
Pokonaliby. Sytuacja z roku 20 powtórzyć się nie mogła.Cytat:
W końcu może by też pokonali Rzeczpospolitą
Dlaczego?Cytat:
Uważam że mielibyśmy większą szanse pokonać ZSRR niż Niemcy
Finlandia i Węgry to sojusznik choćby wcale - zbyt mało żołnierza, Japonia od Rosjan na kontynencie też by dostała - http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_nad_Chałchin-Goł.Cytat:
A gdyby tak po naszej stronie w wojnie z ZSRR stanęły powiedzmy Rumunia, Finlandia, Węgry i Japonia