Re: EMPIRE TOTAL WAR - dyskusje ogólne
Ostatnio wróciłem do Empire po ściągnięciu Darth Moda w wersji 5.1. Największa jego wada to, jak napisał Brzetek, konieczność ustawienia największej skali jednostek. Poza tym mile mnie zaskoczył, a największą niespodzianką były rozmowy dyplomatyczne. AI odrzucił moją propozycję dotyczącą handlu, ale powstrzymał się od obelg i od razu zaproponował coś zupełnie innego - wymianę wiedzy. Zdziwiony przeczytałem to raz, drugi ... trzeci - nie potraktował mnie jak idioty który zgodzi się wymienić sztabkę złota na gó..o na patyku :shock: - złożył normalną propozycję na której zyskał trochę więcej niż ja, ale była ona jak najbardziej do przyjęcia :o
Po prawie roku okienko dyplomacji przestało irytować próbując mnie upewnić we wrażeniu, że AI ma mnie za debila którego należy wykorzystać pewnie dlatego, że CA stworzyła je na swoje podobieństwo.
Słyszeliście o rFactor? W Polsce sprzedawano go jako grę wyścigową, chyba za niecałe 60 zł, chociaż porównując go z innymi "samochodówkami" na rynku, wyglądało to na próbę wciśnięcia jakiegoś bubla za kilka dych. Wszystko dlatego, że rFactor to nie gra, tylko platforma do uruchamiania modów. Na chwilę obecną nie ma i pewnie dłuuuugo nie będzie "ścigałki" która miałaby więcej torów, aut i innych bajerów związanych w wyścigami. Ludzie we własnym zakresie zrobili ich pod rFactor tyle, że nikt nawet nie pamięta kiedy przestano je liczyć. Są wśród nich produkcje świetne, dobre, kiepskie i zupełnie do kitu, ale są ogólnodostępne i za darmo. Tu przykład - http://www.rfactorcentral.com/.
Może znajdzie się firma gotowa wydać podobną platformę, tylko przeznaczoną na toczenie Totalnych Wojen. Modów na pewno by nie zabrakło. Ech, pomarzyć ...
Mam pytanie czy da się w wielkiej kampani wyłączyć cele i grać do 1799 bez celi
Jak dojdzie do końca 1799 wyświetli Ci się opcja czy chcesz zakończyć grę czy grać dalej.
Ma pytanie czy mury dają coś podczas oblężenia ?
Chodzi ci o umocenienia osady ?
Oczywiście , że tak.Jeśli nie posiadasz umocnień to wróg łatwo wpadnie na herbatkę.
I poziom umocnień daje oczywiście jakąś przewagę ale nie wielką , jak będą chcieli to i tak wejdą
II poziom to już coś.Powstaje silny fort z bastionami , silnymi bramami oraz wieżami strzelniczymi wewnątrz ( jeśli wróg jakoś wejdzie) Jak masz małą armię , II poziom umocnień i dużego przeciwnika masz szansę na zwycięstwo.Sam dzięki tym umocnieniom ratowałem mój Sztokholm przed Duńczykami i rebeliantami czy Sankt Petersburg przed pobratymcami zza Wołgi.
ja tam wole sie nie bawic w szturm osad ufortyfikowanych :) bo jak widze tych spider-manów to mi sie płakać chce :cry:
Witam,
Czy w Empire generał może rekrutować najemników z różnych regionów tak jak w Medieval2? Czy np Amerykanami mogę mieć jednostki indiańskie a np Rzeczpospolitą jakieś Rosyjskie oddziały??
Pozdrawiam i dzięki za informacje
Panowie moze ktos mie jasno oświeci.Gram Austrią,ma sojusz z Polską no i dla niepoznaki dałem sojusz i prawa handlowe ruskim.tyle po parunastu latach gry sojusz obowiązuje nadal-patrze na moją Mołdawie a tam odzdziały ruskich,zaglądam do dyplomacji oni i ja mamy prawo przemarszu którego cofnąć sie nieda. co jest? sojusznicza Armia Czerwona bedzie miała bazy kurna u mnie???
1)WieszKto nie ma najemników w empire.
2)Maryjan po prostu tak jest i tego nie zmienisz.
Czy w ETW można zniszczyć most w trakcie bitew? Gdy grałem bitwę na polu której był most pisało, że obrażenia 0% i kontrolowane przez nikogo, niestety nie miałem przy sobie dział :(