Re: PYTANIA POCZĄTKUJĄCYCH GRACZY
Pytanie, a raczej skarga numer dwa - dlaczego ta kawaleria jest tak durna? Niekiedy trzeba po kilka razy klikać, aby przestali gonić za wrogiem, a szczególnie wkurfiające jest, gdy rozkazuje moim kawalerzystom szarżować na - powiedzmy - łuczników, a oni radośnie skręcają w zupełnie inną stronę, zazwyczaj na wrogą falangę, po czym dają z siebie zrobić szaszłyki. Do dupy z takim realizmem. :/
Cytat:
Zamieszczone przez Kalar
Pytanie, a raczej skarga numer dwa - dlaczego ta kawaleria jest tak durna? Niekiedy trzeba po kilka razy klikać, aby przestali gonić za wrogiem, a szczególnie wkurfiające jest, gdy rozkazuje moim kawalerzystom szarżować na - powiedzmy - łuczników, a oni radośnie skręcają w zupełnie inną stronę, zazwyczaj na wrogą falangę, po czym dają z siebie zrobić szaszłyki. Do dupy z takim realizmem. :/
Nie martw się, w Medievalu 2 jest gorzej. Każesz atakować jeden oddział a oni jak gdyby nigdy nic olewają twój rozkaz i robią dalej to, co robili. Ewentualnie atakują zupełnie inny oddział.
Zalezy kim grasz, niektóre kawalerie mają cechę może szarżować bez rozkazu :D
Jak zwiększyć straż przyboczną wodza? Mam gościa 51 lat, max dowodzenie 2 zarządzania, 0 wpływów i ma tylko 14 skrzydłowych. Rozegrał pare heroicznych zwycięstw (rzeźnia na moście! :twisted:). Może straż zwiększa się z ilością wpływów, bo chyba nie z wiekiem bo 16 latkowie mają tyle samo. Może było o tym na forum ale nic o tym nie znalazłem.
Mam jeszcze jedno pytanie. Grałem Grecją na łatwym. Wysyłałem dyplomatów w 4 strony świata i nikt nie chciał zawrzeć ze mną przymierza, nawet Numidia albo Scytia. Czy po prostu nikt nie lubi Greków albo boją się mnie bo mam duże wojska? Dodam tylko że mogłem z innymi prowadzić handel.
Zrób go dziedzicem.
Cytat:
Mam jeszcze jedno pytanie. Grałem Grecją na łatwym. Wysyłałem dyplomatów w 4 strony świata i nikt nie chciał zawrzeć ze mną przymierza, nawet Numidia albo Scytia. Czy po prostu nikt nie lubi Greków albo boją się mnie bo mam duże wojska? Dodam tylko że mogłem z innymi prowadzić handel.
Zaproponuj im do tego kasę, mapy... może wtedy się zgodzą. Zresztą, dyplomacja w tej grze daje ciała i te przymierza niewiele by ci dały. Dostałbyś nożem w plecy tak czy siak.
Zrób z niego dziedzica frakcji, tylko dziedzic i aktualny lider frakcji mają zwiększona obstawę, reszta normalna ilość.
Dyplomacje sobie daruj, to nie działa zbyt dobrze w tej grze
Cytat:
Zamieszczone przez pajotrek
Jak zwiększyć straż przyboczną wodza? Mam gościa 51 lat, max dowodzenie 2 zarządzania, 0 wpływów i ma tylko 14 skrzydłowych. Rozegrał pare heroicznych zwycięstw[...]
Im większe wpływy tym większa obstawa ;) To chyba dość logiczne ;)
Dzięki. Jeszcze jedno pytanko. Czasami goście na mapie świata(taktycznej?) kucają. Czy to znaczy że się chowają? Kiedyś wyżej wspomnianym gościem razem z armią schowałem się w lesie. Gal w swojej turze ruszył się i stał obok tego pana. Był w jego czerwonym terenie ale nie obrócił się do niego twarzą. Rozegrałem z nim bitwę (był tak blisko że nie musiałem się ruszać) ale nic nie było napisane że zrobiłem zasadzkę, wojska też były rozstawiane normalnie. Jak robić zasadzki?
trzeba poczekać komp nadzieje sie na Twoja armie
Regeneracja 'początkowych' jednostek?
Witam,
chodzi mi dokładnie o sytuację gdy zaczynamy kampanię i do naszej dyspozycji mamy z reguły 1-2 'doświadczonych' generałów wojsk z kilkoma gwiazdkami, przeważnie jest to kawaleria w ilości oddziału 20-25... I teraz zakładając, że owi generałowi są wysyłani przez na do walk a ich oddziały powoli zaczynają się kurczyć, aż do momentu gdy cały oddział liczy np 6 jednostek co nie jest rzeczą przez nas pożądaną...
No i teraz pytanie:
Jak zregenerować oddziały generałów, które mamy od początku kampanii, skoro nie możemy ich naprawiać (bo nie pochodzą z żadnego miasta - są po prostu od początku gry)?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
BalloO