Witam przeglądając tematy z linkami do pobierania LINKI oraz MEDIEVAL XL mod są małe różnice, w jednym link jest podpisany jako patch, a w drugim temacie jest natomiast łatka.Nie wiem którym tematem lepiej sie kierować,czy jest to bez różnicy?
Wersja do druku
Witam przeglądając tematy z linkami do pobierania LINKI oraz MEDIEVAL XL mod są małe różnice, w jednym link jest podpisany jako patch, a w drugim temacie jest natomiast łatka.Nie wiem którym tematem lepiej sie kierować,czy jest to bez różnicy?
W temacie Medieval XL - Linki są najnowsze źródła.
viewtopic.php?f=478&t=11222
1. Czy w tym modzie rebelianci/rozbójnicy też stoją jak sieroty w jednym miejscu, czy aktywnie działają? Co prawda mam na komputerze MXL, ale pograłem zaledwie kilka tur.
2. Mam taki pomysł, żeby po buncie miasta, stawało się ono własnością tego państwa, którego kultura dominowała w osadzie albo tego państwa, które jako ostatnie było w jej (osady) posiadaniu. Zawsze mnie wkurzało, że po buncie osady stają się rebelianckie. Przecież powstańcy są związani z jakąś frakcją i po udanym powstaniu takie miasto powinno być dołączane do tej frakcji. Tak było w Rome: Barbarian Invasion, ale nie wiem czy osada trafiała w ręce ostatniego właściciela czy w grę wchodziła kultura (o ile coś takiego tam było).
3. Można by powyższy pomysł połączyć z pojawianiem się rebelii. Drugą kwestią, która mnie odwiecznie wkurza, to fakt, że po zdobyciu danej osady najczęściej jej mieszkańcy są cholernie zadowoleni. Żeby było realistyczniej, armie rebelianckie (sporej wielkości) mogłyby się pojawiać w regionie, w którym dominuje inna kultura niż frakcji, do której należy osada i przy niskim porządku publicznym. I atakowałyby one osadę w regionie, a nie stały na drodze przez kilka wieków.
4. W jakimś popularnym modzie (nie wiem jakim) podobno jest taka opcja, że zniszczona frakcja może się odrodzić. To też można by połączyć z powyższym (z 2. punktu) pomysłem. Na przykład HRE zajęło Kraków, ostatnią osadę Polski, ale osada ta buntuje się i trafia z powrotem w ręce Polski (ze względu na dominującą kulturę polską).
5. Czy frakcje komputerowe znają coś takiego jak przygotowanie do wojny? W podstawce strasznie wkurzające jest, że komputer nie wie co to zabezpieczenie granic i strategiczna wojna (a nie bezmyślne wysłanie wielkiej armii na jedną osadę po to, by została zniszczona, a następnie żeby żywy gracz niewielką armią bez problemu zdobył wszystkie osady przy granicy pozostawione bez ochrony). Fajnie, gdyby znał pojęcie wojny błyskawicznej, czyli atakowanie od kilku stron. Chciałbym choć raz zostać zaskoczonym przez komputer i poczuł skutki braku wiedzy o zamiarach wojny. Żeby komputer atakował od razu kilka osad naraz. Gdyby to było możliwe do zrobienia, to gracz nie byłby już tak wcale skazany na zwycięstwo w kampanii. Stosunki dyplomatyczne odgrywałyby ważniejszą rolę, a wypowiedzenie nam wojny przez komputer w nieoczekiwanym przez nas momencie kończyło by się najczęściej nieuchronną porażką. Wtedy naprawdę liczyłoby się doświadczenie gracza. Coś jak w Kampaniach Online, gdzie mamy świadomość, że nawet jeden błędny ruch może odbić się na wyniku wojny.
Nie mam pojęcia czy powyższe pomysły są możliwe do zrealizowania (albo czy już czegoś podobnego w modzie nie ma), ale moim zdaniem gra stałaby się ciekawsza. I przepraszam, jeśli coś niejasno przedstawiłem, ale po szkole mam niejasny umysł :mrgreen:.
1. Wędrują po terenie prowincji, czasem dłużej w jednym miejscu są.
2. Było tak w Rome, w Medku już tego nie ma niestety. Może dałoby się to skryptami ogarnąć, ale nikt się tego na Meda jeszcze nie podjął, a u nas nikt skryptów też nie ogarnia.
3. Różnie z tym było, w praktyce historycznie jeżeli najeźdźca nie represjonował ludności to buntów nie było. Tacy muzułmanie prowadząc swoje podboje byli bardzo przyjaźni dla podbitej ludności i nie musieli się nawet o garnizony w miastach martwić. Jak chcesz żeby podbita prowincja się tak buntowała to grając Maurami zaatakuj miasto hiszpańskie i daj max podatków, wtedy będziesz miał rebeliancką armię :D Zresztą teraz jak jest duża różnica religijna to trochę minie zanim podbite miasto da się udobruchać, ja prowadząc kampanie w MXL wysyłam imamów przed podbojem, żeby armię dało się gdzieś indziej przerzucić, a jest to tutaj bardzo istotnie, bo prawie nie da się mieć naraz kilku pełnych armii.
4. W Bellum Crucis chyba tak jest, a w Third Age można odbić miasto sojusznika i mu je oddać. Niestety jak pisałem wyżej, póki co nikt u nas na skryptach się nie zna, a ten jest bardzo poważny, skoro tylko w Bellum de facto go zrobiono. W Medku tez nie ma czegoś takiego jak kultura poszczególnych nacji, tylko są kultury wspólne dla kilku nacji. W pewnych modach zamiast religii jest kultura, ale przy tej ilości państw to niewykonalne w MXL.
5. Niestety w Medku nie ma na żadnym modzie tak myślącego AI, a u nas nikt na AI sam w sobie się nie zna, więc póki co nikt tego nie zmieni. Czasem kompowi zdarza się zebrać kilka flag przy granicy Twojego państwa, ale są to flagi po kilka oddziałków i ich stanie przy granicy jest zbyt oczywiste.
W MXL mamy też taką politykę, że nie chcemy dodawać miliardów skryptów co stało się ostatnio w modach bardzo modne. Dla mnie głównie wydłużają tury i sprawiają, że często są crashe. Najważniejsze to dobre AI, ekonomia i mechanika bitew. Te dwa ostatnie już mamy, a z tego pierwszego mamy bardzo dobre AI bitewne. Jak dla mnie to pozostaje tylko AI na mapie kampanii poprawić na bardziej agresywne i nic więcej do szczęścia mi potrzebne nie będzie :D
Nowa wersja doda i tak wiele ciekawych smaczków, np nowe ścieżki rozwoju dla miasta, lepsze AI na mapie kampanii oraz jeszcze bardziej bogaty soundtrack, który z obecnych 97 utworów zostanie powiększony zapewne do 110-120 :)
P.S Jesteś z Gdańska, Gdynii, czy Sopotu?
Witam,sciagnelem moda Mxl z chomikuj .pl ale nie moge plikow otworzyc ,wszedzie pisze-plik uszkodzony albo archiwum uszkodzone.I co robic?
Wypakuj programem 7-zip.
Probowalem,nadal plik uszkodzony.A moglby mi ktos wytlumaczyc jak wypakowywac te pliki? w jakiej kolejnosci? Mam Mxl.7z ,MXL.7z-1 i MXL muzyka. Co mam zrobic ?
To ściągnij ponownie z chomika, albo przez torrenta :)
Pamiętaj, że wypakować trzeba tylko part pierwszy, drugi się automatycznie wypakowuje.
Po wypakowaniu ikonka uruchamiająca jest jako plik wsadowy ''trybiki''. Mod oczywiscie działa, czy tak ma być :?:
Tak, bo przy instalacji na zasadzie kopiuj wklej nie tworzy się skrót na pulpicie, a domyślnie każdy mod w folderze głównym jest otwierany właśnie przez plik wsadowy :D
Jak działa to opisz co sądzisz, bo trzeba wiedzieć co jest ok, a co do poprawy ;)