Re: Frakcje w TW:R2 - dyskusja Preview frakcji nr 4 - ICENOW
Ależ świetnie odzwierciedlili ich granice :). Co prawda prowincja jest większa niż ich miejsce zamieszkania, ale tego chyba nie dało się uniknąć, natomiast przynajmniej stolica ich prowincji jest tam, gdzie przebywali :P. http://pl.wikipedia.org/wiki/Icenowie
A z kolei tutaj jest, że to stolica plemienia Trinowantów :/. http://pl.wikipedia.org/wiki/Colchester
Tak, ale w opisie frakcji stolicę nazywają Venta Icenorum, możliwe, że będziemy zaczynać tylko z regionem tej prowincji, a Camulodunon to jej największe miasto.
Cytat:
Zamieszczone przez tomciopogromcio
O wiele, wiele większa niż na wiki ;), ale z drugiej strony to musieli by bardzo się rozdrobnić na wyspach, na co przy ich tendencji do wielkich prowincji jest raczej nierealne. Poza tym jeszcze bardziej by utrudniło grę (samo 'zbieranie' wysp brytyjskich byłoby jeszcze dłuższe i włączenie się do walki na kontynencie nastąpiłoby jeszcze później).
W linku o Icenach jest napisane, dlaczego Venta Icenorum w ostatnim akapicie :).
Ładnie się zapowiada :D ;)
Re: Frakcje w TW:R2 - dyskusja (Preview frakcji nr 3 - MACED
Cytat:
Zamieszczone przez Myrkull
Iceni:
http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... ni_Faction
Zawiodłem się, skoro dali frakcję z wysp brytyjskich jest mała szansa że wśród grywalnych znajdą się jacyś Germanie, a tym bardziej Sarmaci. A jak dla mnie w tamtym okresie byli ważniejsi i oczywiście bardziej ekspansywni od Brytów. Niestety CA musi się bawić w patriotyzm.
Gdy zobaczyłem frakcję na liście, również się zawiodłem. Wówczas plemiona brytyjskie miały marginalne znaczenie w starożytnym świecie.
Nie mam nic przeciwko tej frakcji, ale niestety CA dało tylko 8 slotów, więc powinni być najważniejsi gracze tej epoki. Podejrzewam, że Galowie też będą, a te frakcje mają zbliżone jednostki. Pewne jest, że Brytów dali ze względu na klientów brytyjskich.
Dlatego obstawiałem Galów i Germanów jako frakcje barbarzyńskie. Podejrzewam, że będą i one. Prędzej zrezygnują z Germanów niż z Galów. Obawiam się, że zrezygnują z którejś frakcji - Seleucydzi lub Ptolemeusze. Widzę wiele postów na TWC, żeby dać jedną z tych dwóch frakcji bo są zbliżone (co nie jest do końca prawdą). Obie potęgi były wówczas jednymi z kilku najważniejszych i trudno sobie grę wyobrazić bez nich. Z Partii raczej nie zrezygnują (bo nie będzie w kampanii frakcji o wschodniej kulturze).
Cytat:
Zamieszczone przez Lwie Serce
Nie narzekajcie, pojeździcie sobie rydwanami przynajmniej ;) Mi się podoba (choć po cichu liczyłem na Scytów). Przecież Germanie to w większości piechota, której sposób użycia i wyszkolenia jest podobny do Brytów, a teraz będziemy mieli jeszcze rydwany :D Tylko żeby nie zrobili jak w pierwszej części, że bez kawalerii kompletnie, tego nie przeżyję...
Frakcja zapowiada się całkiem ciekawie, ale niestety dużą przeszkodą jest 8 slotów na frakcje. :)
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Czy mi się wydaje, czy ich tarcze są w lepszym stanie niż te legionistów czy hypas...tfu nosicieli tarcz? ;D
Też to zauważyłem. Może jeszcze Rzymian i Macedończyków wyrównają. Ciekawe czy to efekt naszych działań.? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez [TIN
_Cichy]
Cytat:
Zamieszczone przez voitek
Aż dziwne, że nikt się nie czepia odcienia niebieskiego na spodniach i pasków. To absolutnie karygodne, że nikt nie ma pionowych pasków!
KLA po prostu nie wrócił z gimnazjum jeszcze...
To było niepotrzebne -v
Bo wagarowałeś i musiałem dyrektorowi tłumaczyć, żeby nie wystawiali Ci nagany. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez tomciopogromcio
Jakaś moda na parodiowanie KLA :)?
Jest moda na parodiowanie wiedzy? Nie zauważyłem. Chyba, że mówisz o kilku własnych postach o jednej tematyce i tego trolla, którego cytowałem powyżej? ;)
Co do samej frakcji to jak wspomniałem na początku - rozczarowało mnie jej istnienie w ''finałowej 8''. :)
Jednak te jednostki prezentują się jakoś dużo lepiej niż Macedończycy. Pod tym względem miłe zaskoczenie. Jest parę błędów, ale o tych wojownikach wiemy stosunkowo mało i wiele źródeł jest czysto hipotetycznych (np. czy tarcza była ceremonialna, czy używana w boju). Co do włosów to faktycznie uważa się, że mogły one być tak ustawiane ku górze.
W trakcie pisania posta zacząłem się zastanawiać nad jedną rzeczą. Jakiś czas temu wspominałem, że dodatek może nie być okresem znanym z BI, lecz czymś nowym. Co mogą dać? Najlepiej brzmi I-II wiek n.e. - powstanie żydowskie, walki z Dakami, a przede wszystkim Germanami. I tutaj jest sedno. Mogli stwierdzić, że Germanie nie będą frakcją grywalną ponieważ w oficjalnym dodatku będą odgrywać wielką rolę. Taki dodatek to okres najbardziej znany laikowi - ''lorica segmentata'', prostokątne tarcze itp.
Wtedy to ujrzymy jako kolejne: Partię, Seleucydów, Ptolemeuszy i Galów. Chyba, że całkiem nas rozczarują "finałową 8" i którąś z tych frakcji wrzucą jako DLC, ale to raczej mało prawdopodobne. Na DLC polecą raczej Sparta i inni Grecy.
Było by dobrze aby w finałowej 8 był Egipt :)
"Jest moda na parodiowanie wiedzy? Nie zauważyłem. Chyba, że mówisz o kilku własnych postach o jednej tematyce i tego trolla, którego cytowałem powyżej? ;)"
Nie miałem na myśli posty np. voiteka, post Hetmana, swoje i te wcześniejsze :). Czytaj cały temat :). I nie parodiowanie wiedzy, tylko sposób zwracania uwagi na błędy :).
KONIEC OFFTOPU
Salvo
Ojej, jaka trudna nazwa! Nie no, nie spodziewałem się takiej nazwy frakcji. Może będzie Iliria, którą wycieli z jedynki.
Cytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
Gdy zobaczyłem frakcję na liście, również się zawiodłem. Wówczas plemiona brytyjskie miały marginalne znaczenie w starożytnym świecie.
Nie mam nic przeciwko tej frakcji, ale niestety CA dało tylko 8 slotów, więc powinni być najważniejsi gracze tej epoki. Podejrzewam, że Galowie też będą, a te frakcje mają zbliżone jednostki.
Jak dla mnie brzmi to strasznie i jak jakiś Empireowy koszmar. Takie. Same. Jednostki. Obawiam się że naprawdę tak może być. Ciekawe ile zostanie naprawdę różnych jednostek z tych setek zapowiadanych.
Jestem rozczarowany, bo ten previewu oznacza ,że zabraknie Germanów,Ptolemeuszy lub Seleucydów :cry: