Hmm dziwne pobrałem tą wersję 0.85, wklejam zawartość do text podmieniam a mam dalej po angielsku.
Wersja do druku
Hmm dziwne pobrałem tą wersję 0.85, wklejam zawartość do text podmieniam a mam dalej po angielsku.
Masz rozpoczętą kampanię?
Usuń pliki binarne te białe z text i spróbuj odpalić).
Ok usunięcie binarnych plików pomogło. Wielkie dzięki :)
Witam. Chciałem się zapytac o poziom trudnośc w grze, gram Wenecją na medium/medium i jest chyba za łatwo, choc gra sie ciekawie. Czy na wyzszych poziomach trudności komp dostaje jakieś mocne ułatwienia?
W SS im wyższy poziom tym komp ma większe bonusy, kasa, wojsko. I jest agresywniejszy.
na poziomie bardzo trudnym komputer skupia sie przede wszystkim na Tobie . Wszelkie zabiegi dyplomatyczne wymierzone beda w Ciebie jesli jestes slaby lub masz sojusze ktore przeszkadzaja Twojemu przyszlemu wrogiw. Ma rowniez bardzo duze bonusy do pieniazkow oraz wieksze doswiadczenie jednostek bojowych. Ma tez wyzszy przyrost ludnosci jak dobrze pamietam.
Witam Wszystkich serdecznie . Mam do Was pytanie , bo widzę że w tematyce komputera i różnych problemów jesteście na bieżąco.
Mianowicie , po zainstalowaniu modyfikacji Stainless Steel w wersji 6,3 gra uruchamia mi się poprawnie lecz gdy wybieram państwo które chce poprowadzić przy "logowaniu" na mapę wyrzuca mnie do pulpitu ... i jestem w kropce nie wiem co robić ... gdyby ktoś miał tak samo i sobie poradził to prosiłbym o podpowiedź , będę bardzo wdzięczny . Pozdrawiam .
Witaj.
W SS, nie można za wiele skakać między nacjami. Bo czasem wywala. W innych modach bywa podobnie.
Odpal moda, wybierz jakąś nację, i spróbuj odpalić. I tak kilka razy, jak odpali znaczy jest ok.
Bądź cierpliwy, i nie skacz po różnych nacjach w menu moda. Daj znać, czy pomogło.
Działa !!! super , fakt logowanie na mapę dalej trwa ok 2-3 min ale za to działa płynnie ;]
Nie działa.. jak wgrałem patch 6.4 to po włączeniu gry pokazuje się napis SS 6.4 z jakimś rycerzem i wywala do pulpitu. W dodatku jak chcę zmienić w setup ustawiania kampanii wczesnej i później to i tak mi przestawia samo te opcje permament arrows albo agresywność AI....
Niekiedy się tak zdarza. Usuń map.rwm z katalogu base. jak to nic nie da, zainstaluj 6.4 ponownie.
W razie problemów pobierz ponownie 6.4, może się uszkodził. Ew. zainstaluj ponownie 6.3 i potem 6.4 wg opisu instalacji.
Ok już mi się włącza, tylko te opcje w setupie dalej się przestawiają, każdy tak ma czy muszę reinstallować? Bo nie wiem czy to tylko wizualnie się zmieniają czy faktycznie później w grze.
Najpierw ustaw to w setupie, a potem:
Spróbuj w pliku cfg też to zapisać w katalogu głównym moda.
Powinien to zapamiętywać.
Nie widzę w cfg linijek z tym co w setup. Inaczej się to nazywa? Jak w setup ustawiam w zależności czy wczesną czy późną kampanię to mi się zapisuje tylko jedna. Czyli jak chcę w obu ustawić to ta poprzednia mi się resetuje i tak w kółko. Tylko jedną można ustawić?
O ile pamiętam, to tylko jedną można ustawić, usunąłem SS 6.4.
Chcesz drugą musisz zmienić. Ale powinien pamiętać, opcje różne graficzne.
Działa chyba prawidłowo, dzięki. Mam jednak jeszcze jeden problem dot. mapy kampanii. Strasznie wolno kamera się przesuwa i przycina. W kgcm mod jest podobnie, ale po zmniejszeniu jakości cieni i roślinności w opcjach graficznych to jest dobrze. Tutaj natomiast nie ma większej różnicy, jedynie przy większych wodach i niektórych terenach kamera się płynnie przesuwa. PC ciągnie obecnie wychodzące gry także nie wiem o co może chodzić.
Użyj programów do poprawy wydajności kompa, może coś pomoże, stosowny temat masz w dziale o BellumCrucis.
Nie mogę znaleźć takiego tematu. Zastanawia mnie też muzyka w tym modzie bo z tego co widzę jest nowa, ale u mnie leci też ta stara podstawowa z medievala. I na mapie kampanii i w bitwie, wszedłem w folder z muzyką, przesłuchałem prawie wszystko a jej tam nie ma ;o Przy okazji, jest możliwość wrzucić jakoś swoją muzykę?
A to co jest? viewtopic.php?f=367&t=11404
Muzykę dodać można. W Bellum przy dyskusji o Megasubmodzie wino pisał jak to zrobić, poszukaj sobie.
No mi chodzi o Stainless Steel. Żeby nie było tam gdzie podałeś wpisałem w wyszukiwarce, jedyne posty od wino na temat muzyki to jakiś jego mod do bellum to przecież nie będę tego ściągał. Ja nie wiem dlaczego w kampanii Polski leci muzyka z podstawki medka albo z krzyżaków a czasami ta nowa od stainless steel. Chciałbym wywalić tą podstawową z medka albo zamienić na własną.
Wino opisał jak można zmienić muzykę w dowolnym modzie. Napisz do niego PW najlepiej.
Ok dzięki. Jeśli ktoś gra w SS to byłbym wdzięczny jakby tu napisał czy też mu gra podstawowa muzyka i krzyżaków przy innej frakcji bo nie wiem czy to bug moda czy akurat u mnie.
Da ktoś jakiegoś linka do downloadu wersji 6.3? bo nie mogę nigdzie znaleźć...
A w poście nr 1 w tym temacie, nie próbowałeś kliknąć na wielki napis Stainless Steel 6.3 ?
To spróbuj, pod nim jest kilka linków na TWC, któryś na pewno działa.
Nie działały znalazłem na TW center ale przy instalacji nie wiem co wybrać late czy early era? Bo za pierwszym razem jak to instalowałem pisało, że do głównego folderu a nie do modów ja tak zrobiłem no i cóż tysiąc errorów gra się uruchomiła ale tylko w okienku i bez dźwięku a jako, że płytka od medievala mi się połamała (w zasadzie kumpel to zrobił) to muszę wszystko od nowa ściągać ;_; Tylko bez gadania, że powinienem bana dostać
Na piracie mody nie działają, albo z wielkimi błędami. W poście nr 1 jest też opis instalacji SS.
Powinni Ci wymienić płytkę w CD Projekt na nowy nośnik.
Cytując opis instalacji z posta nr 1:
mod wymaga Medieval`a 2 wraz z dodatkiem Kingdoms (najlepiej z patch`em 1.5)
- ściągamy wszystkie pliki m oda (części 1-6) i wrzucamy do jednego folderu, a następnie uruchamiamy instalator SS6.3.exe (nie trzeba nic rozpakowywać)
- instalujemy do folderu głównego Medka2
- następnie pobieramy Stainless Steel 6.4 i instalujemy do folderu SS6.3, który znajduje się w folderze mods
- Gotowe.Czyli instalujemy do głównego Medka, nie do mods. Dopiero SS 6.4 instalujemy do katalogu z SS 6.3
Tyle, że po instalacji do głownego folderu z medkiem nie pojawia mi się forlder Stainlees Steela w mods tylko mam porozpierdzielanie pliki w głównym folderze. Patrzyłem na necie nawet na YT dla pewności tam robią folder w modsach i tam ładują tego moda w każdym razie pokombinuję ^^
Powinni ale nie wymienią
I co polecacie wczesną czy późniejszą erę? Bo mam zamiar grać Polśka i husarią podbić cały świat :D
I jak zmienić rozmiar jednostek bo gdzieś tu araven pisałeś ale znaleźć drugi raz nie mogę -.-
JAk kiedyś to instalowałem to instalowałem do folderu medka m2 u mnie i mi folder zrobiło w głównym folderze medka :)
Mam trochę wolnego czasu i chciałbym pograć w SS 6.4, poprzednio grałem w 6.3, a może i w jeszcze wcześniejszą wersję, a że na BC 7.0 nie można się doczekać to chętnie wróciłbym do SS i mam takie pytanko do czego jest ten fix teutonic order, i o co chodzi z tym real recruitment?
Witam! Jestem nowy na forum, zarejestrowałem się specjalnie dla tego problemu.
Otóż w Stainless Steel 6.3 wywala mi błąd zawsze w przejściu z 51 na 52 turę, tuż przed ruchem rebeliantów.
Z tego co mi wiadomo to dość popularny błąd. Rozwiązanie go jest łatwe, wystarczy na oficjalną stronę z bugami wejść i zaraz się znajdzie fixa. problem w tym, że do niego wygasły linki.
Nie chcę instalować 6.4, gdyż za każdym razem (było kilka prób) zaraz po odpaleniu sam się wyłącza. Dlatego też chcę na wersji 6.3 pozostać (No i save ofc :D).
Licz, że ktoś z was zna jakiś inny sposób, bądź ma aktualny link do bugfixa.
Dziękuję za pomoc z góry!
Witaj. O te fixy Ci chodzi?: http://www.sendspace.pl/file/aece74e8762912b367ef482
Kilka ich tam jest.
Witam czy ktoś mógłby mi podesłać oryginalny pliczek text do S&S 6.4. Z góry dzięki.
Ok, trzeba sobie parę rzeczy wyjaśnić.
Po pierwsze, czemu w opisie instalacji napisane jest, że 6.3 instalujemy do głównego folderu Medieval 2? Sama instalka domaga się ścieżki do folderu mods, gdzie tworzy się subfolder SS6.3 i tak jest poprawnie. Co jeszcze? Tu jest opisane jak przeprowadzić instalację celem zagwarantowania sobie działania tego wrażliwego moda:
http://www.twcenter.net/forums/showt...th-Pictures%29
1. Wyłączamy UAC, czyli po naszemu Kontrolę Konta Uzytkownika (w Windows7 wchodzimy do Panelu Sterowania, dalej wybieramy System i zabezpieczenia i na końcu Zmień ustawienia funkcji Kontrola konta użytkownika, czyli schodzimy na najniższy poziom całkowicie ją wyłączając.
2. Instalujemy poprawnie Medieval 2 i Królestwa, najlepiej poza dyskiem systemowym, w każdym bądź razie poza Program Files.
3. Instalujemy wpierw 6.3. Tu jest spakowana wersja 6.3 i 6.4:
http://www.mediafire.com/download/hm.../SSinstall.zip
z tego tematu:
http://www.twcenter.net/forums/showt...ctober-2013%29
W tej wersji wszystkie pliki 6.3 znajdują się już w jednym folderze, który zawiera:
Uruchamiamy plik .exe (prawym myszki i jako administrator), kierując się podaną tam ścieżką instalacji, czyli generalnie do folderu mods w głównym folderze Medieval II Total War (wzór: C:\Games\SEGA\Medieval II Total War\mods\SS6.3). Korygujemy ewentualnie partycję na właściwą, czyli na przykład zmieniamy dysk C na D.Cytat:
ss6.3.exe
ss6.3-1.bin
ss6.3-2.bin
ss6.3-3.bin
ss6.3-4.bin
ss6.3-5.bin
Po zakończeniu tego procesu, wchodzimy do folderu SS6.3 w ścieżce instalacji i uruchamiamy plik ss_setup.ex, czyli tzw. launcher Stainless Steel. Wchodzimy do gry i poruszamy się chwilę przez jedną turę po mapie kampanii. Wychodzimy z gry.
4. Instalujemy z pobranego folderu 6.4 , czyli uruchamiamy plik .exe (prawym myszki i jako administrator) kończąc ten etap.
5. Ponownie uruchamiamy ss_setup z folderu SS6.3. (w launcherze wybieramy kampanię wczesną bądź późną oraz submody). Klikamy Start and Exit. Koniec!
ss_setup zawsze uruchamiany jako administrator!
Nie ma kolejnej łatki, ale istnieje kompilacja bugfixów dla 6.4, obecnie o numerze 1.21 oraz poprawki Germanicu5 dla osad (post nr 13):
http://www.twcenter.net/forums/showt...Y-BUGS-IN-HERE
Kompilacja jest ogromna i zawiera m.in słynne bugfix'y dla Teutońskich Rycerzy oraz Szpitalników. Spis wprowadzonych poprawek:
Spoiler:
Dodatkowa zawartość:
Spoiler:
Pobieramy:
http://www.mediafire.com/download/em...ation_v1.21.7z
i rozpakowujemy do Medieval II Total War\mods. Przed otworzeniem gry, uruchamiamy SS_setup.exe z zaznaczonym tylko domyślnym AI! Żadnych innych submodów!
Poprawki Germanicu5: https://www.mediafire.com/folder/gnd...ttlement_Fixes
Ściągamy trzy pliki i umieszczamy je w Medieval II Total War\mods, dalej klikamy prawy myszki na Settlement Fixes by G5.7z001 (spakowany w 7Zip'ie) i wybieramy Extract Here. To połączy automatycznie trzy części i umieści je w folderze SS6.3. Możemy teraz grać i dodawać submody.
Uwaga: Poprawki są dodawana na bieżąco, więc warto sprawdzać czy są dostępne ich kolejne wersje. Praca w toku;)
Ok procedura instalacji i linki super. Nieco zamieszania wprowadza post 1154 z Settlement Fixes by G5.7z001
Czyli instalujemy SS 6.3 wg postu 1153 potem Settlement Fixes by G5.7z001 i dopiero SS 6.4 ?
Raczej nie:) Poprawki są dla ostatniej wersji. Myląca może być nazwa SS6.3, czyli folderu instalacji moda, ale takim on pozostaje nawet po wgraniu 6.4.
Ok dzięki, teraz wszystko jasne, po tych wszelkich fixach SS 6.4 wreszcie stabilny?
Rozpocząłem testową kampanię Wenecją bez fixów, aby przekonać się co do rzekomej niestabilności moda. Grałem kilkanaście tur i nie wyrzuciło mnie do pulpitu ani razu. Skoro jednak tyle osób narzeka na niego, to pewnie kiedyś scrashuje i wtedy wgram fixy.
Witam, po przejściu katorgi w instalowaniu medivali 2 + kindgoms i w poszukiwaniu/instalowaniu moda zajeło mi wszystko kuźwa 3 dni bite jak nie więcej, ale wszystko zakończyło się sukcesem odpaliłem moda. Bardzo priekraśny mod mnie się podoba btw, jedynie co boli, to tłumaczenie niekompletne, ale i tak chwała temu kto zrobił choć tyle.
Jednakże mam problem. Hmmm tak na szybkiego o co może chodzić? gram z 30 ture szkocją i jak najeżdżam na Watykan, Rzym, i chce go zaznaczyc, kliknac to automatycznie gra mi się wiesza i błąd wyskakuje. Muszę grę restartować, bo nic nie mogę zrobić Zainstalowałem według instrukcji wielmożnego pana Marengo (bo te linki na początku tematu nie działają, więc chwała mu za orient i odświeżenie ich w swoim poście), jednakże gdy pobierałem jego wstawkę 5 godzin to nie dało się odtworzyć pliku, więc pobrałem ręcznie z oryginalnej strony 6 części. Zainstalowałem wersje 6.3, odpaliłem grę, ruszyłem się jedną turę, save wyszedłem z gry, zainstalowałem 6.4, zainstalowałem spolszczenie z tego tematu: http://forum.totalwar.org.pl/showthr...szczenie-v0-85 i fajno wszystko łazi jak, do tej pory. Jednakże dodam, że nie instalowałem i nie bawiłem się tymi:bugfixami wstawionymi kilka postów wcześniej. Czy myślicie, że może być to wina właśnie tego, że ich nie poinstalowałem?Cytat:
Nie ma kolejnej łatki, ale istnieje kompilacja bugfixów dla 6.4, obecnie o numerze 1.21 oraz poprawki Germanicu5 dla osad (post nr 13):
Poza tym stałym bugiem, to gra tak na 30 tur zacieła się i wywaliła 2x z powodów losowych, ale po uruchomieniu auto-save, wszystko all right again.
Z góry dziękuje za pomoc :)
Celem bugfixów jest naprawa błędów gry. Ich nieinstalowanie szkodzi tym mocniej, im więcej mod ma tychże błędów a SS 6.4 ma ich dużo.