-
Re: MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven+Kam2150)
Możesz, ale po co? W poście z godziny 22.29 (kilka postów wyżej) napisałem trzeba mieć drugi poziom nadbrzeża kupieckiego albo wyższy, wtedy możesz rekrutować kogi najemne takie z niebieskim mieszkiem, czyli floty handlowe. W poradnikach do Bellum jest to opisane, jak ich używać. W megasubmodzie floty handlowe dają 2x tyle kasy co w podstawce.
-
Witam jest mały problem grając Jerozolimą wszystko szło ok to chwilii gdy w 60 turze przyszlo mi oblężac turecki zamek poniżej Urfa o tej chwilii żadne oblężenie nie wejdzie ruszam na wszelkie sposoby agentami i nic to nie daję.Natomiast grając szybciej Polską około 53 to samo. Cos 10 tur szybciej zaczeły się tego poczatki ale odpuściłem oblężenie kto ma może jakąś radę???
-
Logs podaj. Co ja jasnowidz? Kilka savów się robi pod różnymi nazwami co kilka tur, nie jeden. Używasz Megasubmoda IV z poprzedniej strony czyli z 55 ? Czy innej kombinacji?
-
Spokojnie wiem iz waśi nie zwą jasnowidziem ależ istnieje taki diabelskie cos jak logs lecz ja takiem wiedzy posiąśc nie moge gdyż nie potrafie tzn nie wiem jak a Korzystam Z MEGASUBMOD IV free upkeep + szybka budowa + ograniczona rekrutacja
-
Katalog logs jest w katalogu głównym Medka II lub może być w BellumCrucis6 ja mam i tu i tu. Zajrzyj do obu jak jest tam jakiś plik z datą ctd wklej jego treść. Jak masz tylko jeden save, to może być problem. Cofnij się o kilka tur, masz mój katalog text do Megasubmoda IV, strona 55 drugi post od góry? Lub ten z instalki Megasubmoda IV też na stronie 55 na dole? Ja masz któryś z tych katalogów text to ok. Jak wcześniejszy wrzuć jeden z tych jakie wymieniłem. Cofnij się kilka tur do wcześniejszego sava.
-
folder logs w głownym medku ale pusty w bellum nie ma go wcale a na podstawce jest plik system.log ale to chyba nie to .zawaliłem akurat mam 1 save a text mam ten najnowszy
z system.log dużo opisów jest na "warning" ale na "error" znalezłem tylko to
18:39:56.319 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/descr_mount.txt, at line 117, column 1
Could not find battle model for mount 'Mount_Adv_English_Armoured_Horse'.
18:39:56.319 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/descr_mount.txt, at line 147, column 1
Could not find battle model for mount 'Mount_Adv_English_Barded_Horse'.
18:39:56.319 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/descr_mount.txt, at line 162, column 1
Could not find battle model for mount 'Mount_Adv_French_Barded_Horse'.
18:39:56.319 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/descr_mount.txt, at line 242, column 1
Could not find battle model for mount 'Mount_AdV_French_Heavy_Horse'.
oraz to
Could'n find level name description string for trait(BadRiskyAttacker) level(Picks_Fights_Poorly).
18:39:57.069 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 5486, column 21
Could'n find description string for trait(BadRiskyAttacker) level(Picks_Fights_Poorly_desc).
18:39:57.069 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 5487, column 28
Could'n find effect description string for trait(BadRiskyAttacker) level(Picks_Fights_Poorly_effects_desc).
18:39:57.069 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 6655, column 11
Could'n find level name description string for trait(EducatedWoman) level(Intelligent_Lady).
18:39:57.069 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 6656, column 21
Could'n find description string for trait(EducatedWoman) level(Intelligent_Lady_desc).
18:39:57.069 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 6657, column 28
Could'n find effect description string for trait(EducatedWoman) level(Intelligent_Lady_effects_desc).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10229, column 11
Could'n find level name description string for trait(GoodSaboteur) level(Successful_Saboteur).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10230, column 21
Could'n find description string for trait(GoodSaboteur) level(Successful_Saboteur_desc).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10231, column 28
Could'n find effect description string for trait(GoodSaboteur) level(Successful_Saboteur_effects_desc).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10236, column 11
Could'n find level name description string for trait(GoodSaboteur) level(Expert_Saboteur).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10237, column 21
Could'n find description string for trait(GoodSaboteur) level(Expert_Saboteur_desc).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10238, column 28
Could'n find effect description string for trait(GoodSaboteur) level(Expert_Saboteur_effects_desc).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10243, column 11
Could'n find level name description string for trait(GoodSaboteur) level(Master_Saboteur).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10244, column 21
Could'n find description string for trait(GoodSaboteur) level(Master_Saboteur_desc).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10245, column 28
Could'n find effect description string for trait(GoodSaboteur) level(Master_Saboteur_effects_desc).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10257, column 11
Could'n find level name description string for trait(BadSaboteur) level(Unsuccessful_Saboteur).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10258, column 21
Could'n find description string for trait(BadSaboteur) level(Unsuccessful_Saboteur_desc).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10259, column 28
Could'n find effect description string for trait(BadSaboteur) level(Unsuccessful_Saboteur_effects_desc).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10264, column 11
Could'n find level name description string for trait(BadSaboteur) level(Inept_Saboteur).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10265, column 21
Could'n find description string for trait(BadSaboteur) level(Inept_Saboteur_desc).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10266, column 28
Could'n find effect description string for trait(BadSaboteur) level(Inept_Saboteur_effects_desc).
-
Usuń map.rwm z data/world/maps/camapaign/custom i z tej kampanii w jaką grasz i spróbuj wczytać grę, rusz agenta zrób zapis i zakończ turę. Może się uda. Chyba, nie czytasz postów w tym temacie, jak mantrę powtarzam róbcie kilka savów co kilka tur z różnymi nazwami.
-
dzięki zobacze co się zrobic a save robiłem ale ostatnio coś się pomieszało i pousuwałem ale dzięki za pomoc
-
Tak kilka savóv to podstawa auto i szybki zapis też mile widziane zwłaszcza szybki przed budową (wtedy wyskakują te graficzne kwiatki najczęściej), a propos kampanii Gruzja full 286 tura free upkeep ograniczona rekrutacja i text z 23.07 po którego wgraniu spotkały mnie tylko ze trzy graficzne wysypania:) poza tym innych ctd brak:) huurrraa
-
U mnie 320 tura Szkocją full z free upkeep, ograniczona rekrutacja i ostatnie texty poprawione od Aravena. Zapisy robie co turę tj. nazwa to nr tury i po wszystkich dzialaniach w turze ponownie zapisuje pod nazwą Szkocja, bo to główny plik z savem. Generalnie zawsze mam 2 save z tury ( po turze i na końcu przed kolejną). Później co jakiś czas usuwam zbędne savy zostawiając tylko ok 10 ostatnich. Raz mnie tylko wywaliło podczas gry przy ataku na miasto ale z auto poszło dalej, a graficzne wysypania jakie opisuje sadam86 to też miałem wielokrotnie, ale to działo mi się zawsze, nieważne na jakiej wersji Megadubmoda grałem, więc już się do tego przyzwyczaiłem( dlatego robie tyle savóv). Generalnie te wysypki graficzne trafiają mi się jak już długo mam odpaloną grę ok. kilku godzin.
Reasumując, wersja ostatnia Megasubmoda IV śmiga pięknie, tylko pobierać i grać.
-
To fajnie, ale ogólnie zastój jest i mało pobrań Megasubmoda. Trudno V nie będzie w takim razie. Ja czekam na BC 7.0, ale kiedy będzie to nie wiadomo, optymistycznie może pod koniec wakacji.
Edit: Przypominam Megasubmod IV jest na stronie 55 do pobrania.
-
Ja gram ciągle na III z SP 1 i 2, a kiedy będzie oficjalna i ostateczna wersja MEGASUBMODA IV - najlepiej instalka, bez potrzeby instalowania "dwójki"? Jeżeli nie będzie wersji V to pamiętajcie proszę tylko czasem podrzucić jakieś poprawki stabilności do IV...
-
Wino się nie odzywa, Mietek77 też zaginął. Także nie wiem nic konkretnego na ten moment. Byle do BC 7.0. Tyle wiem.
-
Fakt sam zdradziłem BC dla DBM ale instalka z prawdziwego zdarzenia Megasubmoda IV by się przydała jakby chcieć wrócić kiedyś do 6.3 po wyjściu 7.0 to zawsze łatwiej jeden instalator odpalić niż kopiować ileś tam plików zwłaszcza że w międzyczasie linki powygasają pozapomina się co i jak i na co instalować a z jednym plikiem ciężko jest się pogubić:)
-
Gdzie będe mógł zrekrutować "Członkowie Białej Kompanii"? (gram Francją)
-
A co to za jednostka? Sprawdź w export_descr_unit jej nazwę a potem poszukaj jej w export_descr_buildings.
-
To ci niemcy-najemnicy z młotami lucenierskimi :) (pewnie pokręciłem nazwę) z tego co pamiętam mieli taty 18 ataku i 19 obrony.
-
unit Free Company Men at Arms, chyba to ci po 1335 roku, jak najemnicy to w descr_mercenaries
-
Cytat:
Zamieszczone przez EliminatorT
To ci niemcy-najemnicy z młotami lucenierskimi :) (pewnie pokręciłem nazwę) z tego co pamiętam mieli taty 18 ataku i 19 obrony.
Nie, to nie ci Niemcy tylko łucznicy (b. dobrzy zresztą)
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
unit Free Company Men at Arms, chyba to ci po 1335 roku, jak najemnicy to w descr_mercenaries
Czyli w tym folderze gdzie jest descr_strat?
-
Czyli w data/world/maps/campaign/custom i jedna z 4 kampanii w descr_mercenaries. Zmaian wymaga raczej nowej kampanii, podaj jak się nazywają jak ich namierzysz, zaciekawiło mnie to. Grasz na Megasubmodzie II, czy na III z patchami lub na IV ??? III i IV mają całkiem nowe statystyki jednostek.
-
Witam wszystkich. Aktualizacja z mojej strony - niestety, mam wymuszoną przerwę w modowaniu BC, najpierw to były problemy z kompem (tylko częściowo rozwiązane), potem doszły sprawy z rzeczywistości (czeka mnie przeprowadzka) - dlatego nie udzielałem się ostatnio. Na pewno jeszcze przez jakiś czas będę wyłączony. Tymczasem trzymam kciuki za Wasze postępy.
-
Fajnie, że się odezwałeś. Mam nadzieję, że opanujesz problemy wkrótce. Oby Mietek77 się również odezwał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Czyli w data/world/maps/campaign/custom i jedna z 4 kampanii w descr_mercenaries. Zmaian wymaga raczej nowej kampanii, podaj jak się nazywają jak ich namierzysz, zaciekawiło mnie to. Grasz na Megasubmodzie II, czy na III z patchami lub na IV ??? III i IV mają całkiem nowe statystyki jednostek.
Trochę nie załapałem, mam Ci podać ang nazwę jak ich znajde? Razem ze statystykami i gdzie się rekrutują? I jaka zmiana ?? :P Chciałem się tylko dowiedzieć gdzie mogę ich wynająć lub w jakiej prowincji będzie można ich szkolić :) (megasubmod II z patchem 1 )
-
Masz ich znaleźć w descr_mercenaries lub/i export_descr_unit i podać mi ich nazwę. Hasło Biała czy Czarna kompania nic mi nie mówi. Poza tą druga o której sporo czytałem. Skoro twierdzisz, że taka jednostka w modzie jest to znajdziesz ją w jednym lub obu tych plikach.
-
Mi się wydaję że chodzi o Free Company Longbowmen ich chyba da się rekrutować w europejskich prowincjach nad morzem Śródziemnym
-
Też tak uważam: unit Free Company Longbowmen exp 4 cost 1700 replenish 0.040 - 0.120 max 2 initial 1 start_year 1338 end_year 1354, w niektórych regionach są do 1425, we Francji od 1338 roku są, praktycznie w całej.
-
Możliwie, że macie racje bo nie znalazłem czegoś bardziej odpowiadającego jednak mam jeszcze 1 pomysł :D Może ktoś skojarzy flagę, która jest przy oddziale, a mianowicie czarne tło z 6 złotymi ptakami ustawione (ustawione jak kręgle :)) a nad nimi złota korona.
-
Tak Burn. to Free Company Longbowmen oni mają taki sztandar
-
Okazało się, że dodatek nr 1 do MEGASUBMOD III + SP1 z viewtopic.php?f=367&t=12871 przywraca błąd na 121 turze (ma zepsuty plik campaign_script.txt) - proponuję usunąć link do niego lub go naprawić integrując z SP 1 do MEGASUBMODA III :(
W związku z tym zainstalowałem sobie MEGASUBMOD IV z dodatkami nr 2 i 3 do MEGASUBMODA III na MEGASUBMODZIE II z muzyką WINO i jest mały problem... Okno "Witaj w Bellum Crucis!" wywala do pulpitu po wciśnięciu "OK", ale da się to obejść, zapisując grę i wczytując - wtedy tego okna już nie ma. Z tego co pamiętam był już kiedyś podobny problem i teraz wrócił - pamięta ktoś może co to może być?
Ps. Pozwoliłem sobie przygotować zintegrowaną wersję MEGASUBMODA IV z z dodatkami nr 2 i 3 do MEGASUBMODA III pod linkiem http://radax.pl/m2bc/MEGASUBMOD4na2plus23.7z
Dla przypomnienia pełny sposób instalacji wyglądał u mnie tak:
1) Instalacja MTW2 + Kingdoms v1.05
2) Bellum_Crucis_63_Parte1 + Bellum_Crucis_63_Parte2 + Bellum_Crucis_63_Bugfixer
3) PolskiMegasubmod wydanie II a dopiero po nim instalka MuzykaPM (oczywiście z pozytywnymi odpowiedziami na pytania o skasowanie starych plików i w trybie administratora), instalując MEGASUBMOD II zaznaczyłem wszystkie opcje!
4) rozpakowałem sobie folder BellumCrucis6 z powyższego archiwum darmowym programem 7-zip a następnie przeniosłem go do folderu "mods" gry Medieval II Total War za pomocą Eksploratora Windows nadpisując wszystkie pliki (wybrałem wariant dodatku nr 2 w postaci ograniczona rekrutacja z Free Upkeep + szybsza budowa, co uważam za idealne).
-
Klikaj czerwony krzyżyk na ekranie Witamy w Bellum Crucis. Bo kliknięcie ok powoduje ctd bo mapka jest przecież mocno pozmieniana. Mój Megasubmod IV ze strony 55 jest zintegrowany z III i nie ma co robić kolejnych wersji. IV nadpisuje campaign_script z III. Dodatki do Megasubmoda III są ok, właśnie bez nich wywalało na 121 turze.
-
Pozwolę się jednak nie zgodzić - dodatek nr 1 do MEGASUBMODA III powstał zanim został wydany Service Pack 1 i zawiera pliki powodujące błąd na 121 turze, sam tego doświadczyłem bo nadpisałem plikami z dodatku 1 pliki MEGASUBMODA III z SP 1 i 2. Fakt faktem jednakże, że MEGASUBMOD IV śmiga świetnie i mapa jest gigantyczna - powrót do MEGASUBMODA III nie ma sensu, a z dodatków warto tylko korzystać z 2 i 3 moim zdaniem, dodatek nr 1 jest całkowicie skopany i wszytko psuje!
-
Nie mam czasu i ochoty na granie 121 tur by to ponownie sprawdzać. Grałem na patchu 1 do III i doszedłem do 150 tury, wstawiłem tam w patchu nr 1 poprawiony campaign_script niwelujący błąd w 121 turze. Nie będę się wykłócał i tak gram w IV.
Edit: W Instalkach dodałem link do Megasubmoda IV w ostatnim poście. viewtopic.php?f=367&t=12871&p=315158#p283883
-
Potwierdzam opinię Aravena :) Swoją drogą ja bym na waszym miejscu mam na myśli twórców megasubmoda skontaktował się z Włochami ;) Szkoda waszej pracy by poszła w zapomnienie przy najnowszej wersji.
-
Patch nr 1 do Megasubmoda III z 11.06.2013 pobrało 110 Osób, jakoś nikt nie zgłaszał że problem w 121 turze z ctd nadal występuje po tym patchu, teraz Ty Radax po ponad 2 miesiącach stwierdzasz, że tak jest. Jesteś poważnym użytkownikiem i dzięki za info, ale zostawię patch jak jest, zwłaszcza, że wszystkim polecam grę na Megasubmodzie IV, dzięki za tak dobrą opinię o nim, nowa zajebista mapka to zasługa Mietka77.
-
Araven to nieporozumienie, ja mówię o dodatku nr 1, który znosi sojusze, a nie Patchu 1, który tak jak piszesz jest OK. Zły jest tylko dodatek, który instalowany na Patchu 1 psuje go. To naprawę marginalny problem, najlepiej dodatek nr 1 (brak sojuszy na starcie) usunąć, a Patch 1 oczywiście zostawić bo jest dobry jak piszesz. Może nie wyraziłem się jasno, ale ja ciągle pisałem o dodatku nr 1, który znosi sojusze - tylko on jest skopany, Patch 1 jest OK. Po dodaniu MEGASUBMODA IV nikt już jednak nie powinien używać dodatku 1 do MEGASUBMODA III.
-
Cytat:
Swoją drogą ja bym na waszym miejscu mam na myśli twórców megasubmoda skontaktował się z Włochami Szkoda waszej pracy by poszła w zapomnienie przy najnowszej wersji.
Obawiam się że 7 wersja jest już tak zaawansowana że Włosi raczej nie skorzystają z megamoda.
Natomiast w nowej wersji na pewno należałoby zastosować ograniczoną rekrutację Mietka oraz balans jednostek Kama który zdaje świetnie egzamin.
Co do uwag Radaxa ja obecnie testuje IV wersję jak dojadę do feralnej tury dam znać czy były problemy.
-
W Megasubmodzie IV nie powinno być problemu z turą 121. Natomiast dodatek nr 1 do Megasubmoda III, wymaga nowej kampanii, ja na nim grałem w III i było ok także w 121 turze, ale może i tak jest jak pisze Radax. To nieistotne w IV nie trzeba go używać, bo nie ma wojen i sojuszy na starcie.
-
Marko1805 ja myślę że nawet jeśli włosi są zaawansowani z BC 7.0 to podesłanie megasubmoda może poddać im kilka pomysłów a zasymilowanie kilku mniejszych zmian np. dobrzyńcy nie powinno być trudne dla ich ekipy:)
-
Spróbować można zawsze, tym bardziej, że wyszedł z tego kawał dobrej roboty, możne skorzystają z kilku pomysłów, jeśli nie, cóż ich strata :)
-
Znalazłem bardzo fajny błąd w BC ;) Polegał on na tym, że oblegając Egipskie miasto następcą tronu Królestwa Jerozolimy zostałem zaatakowany przez drugą egipską armię i niestety przegrałem. Egipcjanie "łaskawie" zgodzili się wykupić mojego królewicza za bagatelka 10000 florenów, oczywiście zgodziłem się i tu niespodzianka... Następca tronu wrócił do miasta Jerozolimy, ale jego portret zrobił się szary jak po śmierci - w drzewku genealogicznym widnieje napis "poległ w bitwie w roku 0", a on żyje i do tego nie starzeje się - jest nieśmiertelny, o ile oczywiście nie polegnie w walce lub nie naślą na niego zabójcy, choć obawiam się, że gra się wtedy może wyłożyć, bo jak można umrzeć dwa razy :)