Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
Religia nie jest weryfikowalna i nie prowadzi do konkretnych wniosków. Nauka owszem.
Religie obierajac jako obiekt badawczy z zakresu ,np. kulturoznastwa moze prowadzic do wielu konkretnych wnioskow.
Osobiscie uwazam ze sama wiara swietnie daje sobie rade bez religijnej otoczki czego nie mozna powiedziec o religii co jest oczywiste.Na swoim skromnym przykladzie podam ze wiara i nauka nie powoduja u mnie zadnego dysonansu poznawczego a wrecz przeciwnie ;)
Takie bzdety wymyślają chyba z nudów. No bo przecież muszą coś robić, aby usprawiedliwić swoje istnienie bo kasa niezła z tego. Jeżeli stwierdzę, że chcę jeść wędzoną wędlinę to moja sprawa. A jeśli mi to przeszkadza to kupie parzoną albo gotowaną i wszystko w temacie. Ale nie, wg tych z euro-kołchozu lepiej smarować wędlinę farbą i dodawać chemię do jedzenia. Rozgoniłbym to towarzystwo na cztery wiatry.
Kolejna sprawa. Co z oscypkiem :?: bo przecież jest to ser wędzony chroniony przez prawo unijne (od 2 lutego 2007) jako produkt regionalny.
http://www.wiocha.pl/1052583,Rodzinna-Tradycja
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
Dziwi mnie bezrobocie w pow. Radomskim... Radom to nie aż takie małe miasto, do Wawy też nie aż tak daleko (słyszałem o kilku osobach dojeżdżających, nie mówiąc o przeprowadzce). Tak samo Elbląg, też nie małe miasto, a do Trójmiasta jeszcze bliżej. Złotoryja, blisko Niemcy, ale może po prostu tam na czarno pracują a tutaj jeszcze kuronia biorą. Bo Braniewo, Wałbrzych, Pisz już mnie nie dziwią...
Mnie akurat bezrobocie w powiecie Radomskim nie dziwi, każdy kto mieszka widzi co się tam dzieje, wystarczy nawet przejechać przez miasto by stwierdzić, że lepiej tam nie wracać.
Ja zawsze przejeżdżam tą ich pożal się Boże obwodnicą, albo z zachodu, albo ze wschodu, ale jak się patrzy na miasteczka po drodze i przedmieścia Radomia, to normalne średniej wielkości polskie miasto, nic nadzwyczajnego... Może mają pecha do włodarzy miasta... Bo tak to trochę zakładów jest, logistycznie też nie jest tragicznie.
Cytat:
Skoro zarzucasz coś komuś mówisz co masz do niego, a nie twierdzisz - nie lubię Cię i już. A dlaczego nie lubisz to temu komuś nie wyjaśnisz już.
Taa bo Ty akurat umotywowałeś swoją obronę gender :roll:
I tak najlepsza jest swojska szynka wędzona po swojsku, ta sklepowa niech się do d... schowa.
Cytat:
Kolejna sprawa. Co z oscypkiem bo przecież jest to ser wędzony chroniony przez prawo unijne (od 2 lutego 2007) jako produkt regionalny.
Cicho bo się goralenvolk obrazi a oscypek to ich żyła złota :mrgreen:
Co do Unii to pamiętacie ten tekst?:
Cytat:
Warszawa, 13.12.2005 r.
Kochana Mamusiu!
W Unii jest fajnie, niczego tu nie brakuje. Cukier jest po 4 zł za kg,
benzyna po 5,50 zł za litr, masło po 4,10 zł za kostkę, chleb po 3,20 zł za
bochenek, a paczka papierosów po 12 zł.
Jeśli chodzi o nasz dom, to latem przyjechał pan Helmut z Berlina. Najpierw
postawił piwo, a potem pokazał akt własności z 1937 r. i powiedział, że
teraz to jego ziemia i wszystko, co na niej. Może to i lepiej, i tak nie
byłem w stanie płacić podatku katastralnego (Mamusia wie, 1% od wartości
nieruchomości rocznie). Za to w przytułku mamy kolorową telewizję i fajne
filmy.
Pracy na razie nie ma, ale mówią, że będzie. Jak dożyję, to za 6 lat będę
mógł pracować w Niemczech albo Austrii. W mieście budują nowy urząd. Unia
dała trochę grosza. Firma Heńka Kowalskiego startowała w przetargu, ale
wygrali Szwedzi. Co prawda inżynierów
sprowadzili od siebie, ale Heniek i tak się cieszy, bo uznali jego
kwalifikacje i pozwolili nosić cegły. Niech sobie chłop zarobi, bo jego
firma już nie wytrzymuje tego zwiększonego VAT-u w budownictwie.
Chciał wysłać syna na studia do Francji, ale nie miał na to pieniędzy. Córka
jednego z ministrów miała więcej szczęścia i dostała unijne stypendium.
Chłopak Henia jest całkiem zdolny, więc zdawał na naszą politechnikę. Na razie
jest na darmowym stażu w hipermarkecie.
Ostatnio w mieście pojawiło się mnóstwo byłych rolników. Mówią coś o
nierównej konkurencji, niskich dopłatach i limitach produkcyjnych. Nie wiem
o co im chodzi, przecież mieli najwięcej zyskać na integracji.
Do domu naprzeciwko wprowadziło się młode małżeństwo - Tomek i Jacek. To
bardzo wrażliwi ludzie, nawet starają się o adopcję. Pani kurator jest
bardzo tolerancyjna i świeżo po aborcji, więc mają duże szanse.
Niech Mamusia na razie siedzi na tej Białorusi, bo tu szaleje eutanazja,
zwłaszcza, że ubezpieczalnia już o Mamusię pytała.
To tyle, bo idę po zasiłek. Będę go pobierał jeszcze dwa miesiące.
Całuję mocno,
Zdzisiek
P.S. Niech mi Mamusia przyśle kilo szynki, ale takiej ze zwykłego prosiaka,
bo te nasze świecą po nocach.
P.P.S. Niech Mamusia wyśle ten list swoim znajomym. Może za kilkanaście lat
do mnie wróci. Wtedy Polski już pewnie nie będzie, ale w końcu będę
obywatelem nowego euroregionu...
Część już się spełniła :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
Ja zawsze przejeżdżam tą ich pożal się Boże obwodnicą, albo z zachodu, albo ze wschodu, ale jak się patrzy na miasteczka po drodze i przedmieścia Radomia, to normalne średniej wielkości polskie miasto, nic nadzwyczajnego... Może mają pecha do włodarzy miasta... Bo tak to trochę zakładów jest, logistycznie też nie jest tragicznie.
Teraz budują niedaleko mnie obwodnice południową :D bardziej powiedziałbym, że to wina włodarzy miasta, którzy nie mają w ogóle pomysłu dla miasta, oraz bliskość stolicy, do której spływa większość inwestycji. Ostatnio słyszałem, że powstał projekt powstania ZOO, co akurat jest lepszym pomysłem niż lotnisko zastępcze dla Wawy.
Cytat:
Zamieszczone przez Zakapior-san
Cytat:
Skoro zarzucasz coś komuś mówisz co masz do niego, a nie twierdzisz - nie lubię Cię i już. A dlaczego nie lubisz to temu komuś nie wyjaśnisz już.
Taa bo Ty akurat umotywowałeś swoją obronę gender :roll:
Wrzuciłeś jakiś cytat, w odpowiedzi razem z Glacą chcieliśmy się dowiedzieć co to za cechy, Ty w odpowiedzi piszesz, że skoro bronimy to powinniśmy wiedzieć. Teraz mam nagle by się czegoś od Ciebie dowiedzieć umotywować swoje postępowanie. :roll:
------------------------------------------------------
Może i nie zapłaciła, ale zapłaciła by mógł to zrobić w ciepłym, przyjaznym hotelowym pokoiku....
http://fakty.interia.pl/polska/news-osw ... Id,1088593
Kancelaria w oświadczeniu wysłanym IAR, wyjaśnia, że "warunkiem rozliczenia kosztu noclegu jest przedłożenie przez posłów imiennie wystawionych faktur - opisanych i potwierdzonych podpisem posła, że nocleg był związany z wykonywaniem mandatu poselskiego. Za celowość wydatkowania środków finansowych w tym zakresie ponoszą odpowiedzialność wyłącznie posłowie".
Jedyną wesołą wiadomością jest fakt, że owa pani, mogła zaszantażować posła ponieważ zobaczyła go na pielgrzymce.
Cytat:
A to, że chłopak woli bawić się żołnierzykami i samochodami a dziewczynka lalkami to też nie wynika z biologicznch uwarunkowań tylko z genderowskiej płci kulturowej tak? Rozumiem, że ty się w dzieciństwie wolałeś bawić lalkami, stąd te teorie
to dziecko gdzieś w genach ma zakodowane czym ma się bawić? czy może bawi się tym co mu kupią rodzice? a rodzice kupią mu to co uznają za ''męskie'' i ''żeńskie''. więc gdzie tu wolna wola dziecka? a może naprawdę rodzice kierują się tym co woli ich dziecko i np. jak mały Jaś weźmie z półki ze sklepu lalkę, to rodzice zgodzą się na taki zakup..? i wcale nie będę mu wciskać (nieświadomie) męskiej roli kulturowej? czy w XXI wieku nadal mamy utrzymywać przy życiu role, które ukształtowały się w paleolicie..?
lalka wynika z biologicznych uwarunkowań małych dziewczynek..? a jakie to ona ma wtedy uwarunkowania przed okresem dojrzewania..?
no i co jest złego w tym, że chłopak bawi się zabawkami dla dziewczyn, a dziewczynki zabawkami dla chłopców? to jest jakaś ujma być dziewczynką?
Widzę tu genderyzm pełną gębą. Rozumiem, że to iż kobiety mniej od mężczyzn wolą majsterkowanie a faceci mniej od kobiet wolą zajmowanie się dziećmi to też uwarunkowanie kulturowe i wynika z tego że w młodości niepostępowi rodzice kupowali chłopakom samochodziki a dziewczynkom lalki :roll:
a ja tu widzę generalizowanie, stereotypizacji i odpowiedzialność zbiorową. a wydawało mi się, że prawica bardziej wierzy w prawa i wolność jednostek ;)
Cytat:
''Rozumiem, że to iż kobiety mniej od mężczyzn wolą majsterkowanie a faceci mniej od kobiet wolą zajmowanie się dziećmi to też uwarunkowanie kulturowe i wynika z tego że w młodości niepostępowi rodzice kupowali chłopakom samochodziki a dziewczynkom lalki''
wg genderyzmu tak i zdrowego rozsądku również.
chyba, że wiesz o jakichś biologicznych uwarunkowaniach do tego- chętnie poznam fakty, które potwierdzają, że majsterkowanie nierozerwalnie związane jest z posiadaniem penisa i jakie uwarunkowania biologiczne nakazuję podświadomie dziewczynkom przed okresem dojrzewania zabawę lalkami. może po prostu przeznaczeniem kobiety zakodowanym w genach jest rodzenie dzieci, a wszystko co związane z czymś wyższym, z kształtowaniem świata, to już domena wyłącznie mężczyzn...
i dlatego wyśmiewany jest jakikolwiek ''atrybut kobiecości'' np. sukienka w kontekście chłopców- bo z naszej kultury (ale dopiero gdzieś od XVIII-XIX wieku- widocznie wtedy nastąpiła jakaś biologiczna zmiana w DNA :lol:) wynika, że mężczyźni chodzą w spodniach. ale już kobieta w spodniach nikogo nie dziwi. dlaczego? bo wstyd być kobietą, ale bycie mężczyzną jest super, jest czymś lepszym.
ale w takim razie uznajemy człowieka za zwierzaka, który robi to co dyktuje mu Natura- w sumie to kobiety są tymi zwierzętami, bo tylko do roli biologicznej (zajmowanie się dziećmi) je sprowadzasz.
albo wszyscy jesteśmy ludźmi i każdy może wybrać kim chce być i co chce robić, posiada wolną wolę, rozum- albo: jesteśmy robocikami sterowanymi przez biologię i genetykę, która dyktuje nam ubiór, zachowanie, sposób myślenia, przyszły zawód, determinuje właściwie całe życie przez fakt posiadania penisa lub waginy.
Cytat:
może po prostu przeznaczeniem kobiety zakodowanym w genach jest rodzenie dzieci
no mężczyzn to na pewno :lol: