Czyli jeżeli dobrze rozumiem to można grać wszystkimi nacjami, a na początku są wyróżnione frakcje, które można raz wykorzystać w fazie grupowej ? Już się gubię.
Wersja do druku
Czyli jeżeli dobrze rozumiem to można grać wszystkimi nacjami, a na początku są wyróżnione frakcje, które można raz wykorzystać w fazie grupowej ? Już się gubię.
Zasadniczo, w fazie grupowej drużyna może wykorzystać daną nację tylko raz (tzn. jeżeli w pierwszej bitwie w pierwszym meczu jeden z członków drużyny użyje Rzymu, to w żadnym pozostałym meczu i bitwie w grupie Rzym nie może zostać użyty przez żadnego z członków drużyny). Lista użytych nacji będzie aktualizowana na bieżąco w temacie danej Grupy i nacje te nie będą mogły być wykorzystywane przez drużynę w kolejnych meczach.
Dodatkowo, tylko jedna z poniższych nacji może zostać wykorzystana w danej bitwie:
- Rzym
- Królestwo Odrysów,
- Getowie,
- Tylis,
- Arwernowie,
- Bojowie,
- Nerwiowie,
- Galacja
- Luzytanie,
- Arewakowie,
- Iceni,
- Swebowie
Oznacza to, że - wracajac do powyższego przykładu o Rzymie - jeżeli w pierwszej bitwie jeden z członków drużyny weźmie Rzym, to drugi członek nie może wziać innej nacji z powyższej listy. Jednocześnie, Rzym - jako nacja użyta - nie może zostać wykorzystany w kolejnych bitwach.
Chodzi o to, że powyższe nacje są bardzo silne i jednocześnie podobne (bardzo silna piechota mieczowa).
To rozumiem, ale czy dostępne są wszystkie frakcje ? Czyli np. Macedonia, Kartagina vs Partia, Egipt.
A, o to chodzi. Tak, nie ma obowiązku wyboru jednej z nacji z powyższej listy. Taki przykładowy wybór nacji, jak wskazany przez Ciebie Denis, jest jak najbardziej dopuszczalny.
Dobrze, że się zapytałem. Kiedy się zapisywałem przeczytałem, że są dostępne tylko te które wypisaliście.
Pirx: dzięki za uwagę Denis, uściśle to w Regulaminie w takim razie.
Jeżeli chodzi o jednostki. Falanga wlicza się do piechoty w zwarciu czy do piechoty z włóczniami ?
Do piechoty z pikami. Stosujemy podział taki sam jak jest w Rome 2 przy wybieraniu armii.
Tylko, że w zasadach nie napisaliście nic o ograniczeniach pik.
Piki to jednostki piechoty.
Nie lepiej dać jakiś limit na falangitów? Mniej doświadczeni gracze często przeceniają pikinierów i biorą ich ile wlezie, a potem przegrywają z kretesem lub robią boxa bo nic innego im nie pozostaje.