No a jak :). W końcu największa bitwa średniowiecza.
Wersja do druku
No a jak :). W końcu największa bitwa średniowiecza.
Jedna z największych ;).
Liczby walczących w bitwach pod Las Navas de Tolosa oraz pod Ankarą biją na głowę armie Sprzymierzonych i Zakonu.
Nawet inna bitwa z udziałem Polaków biję Grunwald na głowę pod względem uczestników i to zaledwie 11 lat zanim Krzyżacy dostali w zakute mordy, czyli Bitwa nad Worsklą :)
A w tamtych czasach Polska nie dysponowała żadną piechotą z mieczami ? Czemu akurat inne księstwa mają kusze a Pomorze nie. Przecież drogą morską przychodziły zawsze jakieś pierwsze nowinki ..
Preview jeszcze nie jest kompletny. Twórcy będą dodawać część jednostek na bieżąco.
Aha, rozumiem :) ciekawe kiedy mod bedzie juz dostepny dla wszystkich i bedzie mozna rozpoczac kampanie :) jak w okolicach Warhammera to czuje duuuzo konkurencje dla dziecka CA :)
Ja widzę w tym modzie plan b, jeśli plan a (młotek) mi się nie spodoba.
Jeszcze sporo zostało do zrobienia. Podejrzewam, ze premiera odbędzie się dużo później niż Warhammer.
Jest zadanie od warmana :) Prosi abyśmy przygotowali jakiś tekst dla paru plansz, które będą pokazane na początku filmiku o bitwie pod Grunwaldem, w trakcie prezentacji konfliktu i stron. Najlepiej bezstronnie, aby jak najobiektywniej oddać sytuację, która doprowadziła do bitwy pod Grunwaldem.
Jakieś propozycje?
1. Jazda Litewska uderza w stanowiska artylerii, ta zdąży oddać tylko 2 salwy, w następnych fazach bitwy jest już nieprzydatna
2. Starcie wojsk polskich i czeskich, składających się głównie z ciężkiej jazdy z jazdą krzyżacką. Uderzenie jest tak silne, że wojska zakonu zostają zepchnięte o 300metrów od miejsca starcia.
3. Litwa zaczyna "pozorowany" (lub też nie) odwrót, 3 chorągwie Smoleńskie, znajdujące się wraz z Czechami w centrum, okupując ogromnymi stratami, utrzymują prawe skrzydło do przybycia posiłków i przegrupowania Litwy
4. Wielki mistrz przy użyciu 16 chorągwii, które zdążyły odpocząć, próbuje obejść wojska polskie i uderzyć je z flanki. Niewiele brakowało, a uderzyłby na niechronione stanowisko Króla Jagiełły.
5. Manewr nie udaje się, cała armia krzyżacka dostaje się w kocioł, umiera Ulrich Von Juningen
6. Zdobycie obozu krzyżackiego.
7. Wycinanie uciekających żołnierzy Zakonu (nierzadko dostojników)
Wszystkie punkty dadzą radę oddać w grze ;)