Re: SHOGUN TOTAL WAR - Problemy techniczne
w pliku txt, który utworzyło w katalogu gry jest napisane coś takiego:
Errors for session started: Sun Jan 30 19:39:50 2011
E:\shogun\Main3d_1.cpp(3787) : DirectX call : E_NOTIMPL (UNSUPPORTED)
Errors for session started: Sun Jan 30 19:41:41 2011
.p.s. niestety ingerencja w fdshow nie pomogła ;/
Zacznijmy od początku:)
Jaka wersja gry? Z dodatkiem? Jaki patch? Dodatkowo ten dziwaczny system operacyjny :roll: , który debilnieje przy starych grach
Tutaj masz przykład jak należy instalować programy , a przy tym i gry na wiście,
spróbuj według tych porad, jeżeli tak instalowałeś to napisz,
viewtopic.php?f=57&t=374&start=100
edit:
Tu masz porady odnośnie tego problemu
http://shoguntotalwar.yuku.com/topic/13977
http://shoguntotalwar.yuku.com/topic/41 ... ion?page=1
Niestety nie jestem w stanie podać jaka to jest wersja ;/
Gra została zakupiona w Kanadzie. Na 2 płytkach. Bez dodatków i tym podobnych spraw. Nic nie dogrywałem jeszcze bo pierw chciałem uruchomić. No ale niestety - nie chce wystartować ;/
Możliwe, że nie doczytałem - w co wątpię, ale na ten problem tam odpowiedzi nikt nie udzielił :(
wejdź do katalogu z grą i szukaj
takiego pliku
ReadMe.txt
przykładowo masz go w
d:\Program Files\SEGA\Shogun Total War - Zlota Edycja\
Z tą Kanadą toś pojechał :mrgreen: , mało ważne, i w tym pliku masz informacje, jaka wersja, to ważne, bo wyszedł swego czasu ciekawy patch do Shoguna...
Na samym początku tylko że po angielsku u Ciebie, będzie coś takiego, napisz, skopiuj co tam masz u siebie, tutaj przykład tego
Cytat:
Shogun Total War README‘Shogun Total War: Warlord Edition’ &
‘Shogun Total War: The Mongol Invasion’ pakiet rozszerzający
Może i pojechałem - no ale taka prawda ;-) gra kosztowała mnie 49,99 dol. Kanadyjskich - kupowana w Toronto.
A to co w readme jest na początku napisane:
Cytat:
Shogun: Total WarTM
README
2 June 00
Zerknij na PW.... :mrgreen: Czekam....
Chyba niestety nie pójdzie Shogun na tym moim lapku - kombinacja "wieśty" i karty graficznej chyba jest dla niego nie do przeskoczenia.
Zrobiłem próbę na starym kompie - AMD Athlon 2000+ (~1.7gHz), 1GB ram, GF4 440MX (bodajże 64mb) - system - Win xp i gra działa bez najmniejszego przycięcia...
Mógłby ktoś pomóc? Postanowiłem sobie odświeżyć moją przygodę z shogunem, jednak napotkałem pewien problem. Mianowicie nie mogę w ogóle zainstalować tej gry, zupełnie nie wiem dlaczego. Po włożeniu płyty normalnie wyskakuje menu i daje install... ale nic sie nie dzieje. Wlazłem na płyte i próbowałem odpalić to ręcznie - efekt taki sam... próbowałem sie bawić z ustawieniami (Właściwości) jednak również bez skutku. W desperacji pożyczyłem nawet płyte od kumpla i to też nie pomogło.. mam Windows 7 64 bit. Z góry wielkie thx
Hm. Ja tam żadnym eksertem od instalacji Szoguna nie jestem :mrgreen: , ale myślę, że to na tyle "stara" gra, że może zwyczajnie nie ruszyć pod Win7. Ale może Ktoś Ci jednak podpowie jak to zainstalować pod Win7. :P
1) spróbuj PRAWY klik myszą na programie instalacyjnym - zobacz czy masz coś w stylu "uruchom w trybie zgodności z ..." wybierz Win XP albo wręcz Win98 jak się da.
lub
2) ustal jak to jest z uruchamianiem aplikacji 32 bitowych w win 7 który zasadniczo jest 64 bitowy (jak bedę miał chwilke to sprawdzę sam i napiszę jak to jest ale raczej nieprędko)
albo spróbuj tego:
3) ze strony Microsoftu ściągnij i zainstaluj Virtual PC, http://www.microsoft.com/windows/vir.../download.aspx - wybierz wersję tego programu zależnie od konkretnej wariacji systemu jaki posiadasz.
Niestety nie pamiętam czy w program jest już wbudowany obraz systemu XP i/lub nowszych - ściągnij je jeśli potrzeba. :roll:
Uruchom wirtualną maszynę na systemie XP lub jeszcze lepiej 98 i spróbuj na niej zainstalować a następnie odpalić grę .
Powodzenia! i (mam nadzieję) miłej gry!
A -ha - przypominam że szogun1 nie potrzebuje ŻADNEJ karty graficznej do działania - w głównym menu gry wybierasz żeby grafikę obrabiał / przyspieszał programowo - szał to nie jest, ale jak wyłączysz chmury, mgłę, dymy, ptactwo i inne drobiazgi / bzdety to powinno być znośnie.
------------
PS - KONIECZNIE odpisz czego próbowałeś i jaki był rezultat.