Sparta organizacja prostota oddanie swemu polis a Teby to sługusy Persów.
Wersja do druku
Sparta organizacja prostota oddanie swemu polis a Teby to sługusy Persów.
Ateny- a nie jacyś antyczni naziści ze Sparty:P
Mi się tam naziści z Rzymianami kojarzyli 8-)
Ja zagłosowałem na Syrakuzy. Za wojny jakie prowadzili.
W zasadzie lubię wszystkie polis, bo niby takie podobne a jednak rożne.
Z osobna każde polis jest warte uwagi, ale za legendę- SPARTA!!!!
Mimo, że od ostatniego posta tutaj minęło prawie 8 miesięcy, to jednak odkopuję temat. Zagłosowałem na Teby, a dlaczego? Gdyż Teby miały słynny Święty Zastęp Tebański, który doprowadził do upadku potęgi Sparty i do zepchnięcia jej do miana małego polis. Poza tym za to, że w ogóle suszyli zęby na Filipa II, za co przypłacili później zburzeniem stolicy.
Ponieważ nie ma na liście Pergamonu wybieram Spartę za stworzenie niezwykłego systemu państwowego oraz za wykorzystanie materiału ludzkiego w procesie przemiany w wojownika.
Z ankiety wynika że moja odpowiedź nie była zbyt zaskakująca ale w końcu Sparta to kolebka wojowników, ludzi gotowych żeby oddać życie w obronie domu, honoru i zasad. Co można więcej dodać chyba tylko AU AU AU !!!!
Trzystu za Jednego i Jeden za Trzystu.
Teby za wprowadzenie szyku skośnego, używanego potem przez Filipa II i jego syna Aleksandra oraz za Leuktry i Mantineję.
Zaznaczyłem Ateny, za utworzenie Ateńskiego Związku Morskiego, który potem przekształcił się w de facto Ateńskie Imperium. Kto wie co by było, gdyby to Ateny wygrały II wojnę peloponeską...