Przeciwko komputerowi dobrze spisuje się nawet milicja.
Wersja do druku
Przeciwko komputerowi dobrze spisuje się nawet milicja.
a jest możliwość ulepszenia broni i zbroi na złotą, nacją która nie ma żadnej świątyni co dodaje bony do broni ? Bo kuźnia dodaje tylko +2. Raz tylko miałem 3 oddziały słoni ze złotą bronią i brązową zbroją i nie mam pojęcia skąd oni wzięli złote skoro miałem tylko pierwszy poziom kuźni.
A ja mam proste pytanie, które mnie nurtuje, a nie mogłem na żadnym forum o grze dojrzeć odpowiedzi (może słabo szukałem):
- z tego co kojarzę, we wszystkich TW a przynajmniej Rome i Medieval II, jednostki w zwarciu generalnie dzielą się na broń : "lekką" i "ciężką".
O ile atak, obrona "armour pierce" "potężna szarża" itp są dość oczywiste, zastanawiam się jaki wpływ ma to rozróżnienie na działanie jednostki.
W przypadku konnicy ma to związek z masą wierzchowca a przez to siłą szarży, szybkością i przebicia. Z piechotą pewnie jest analogicznie.
Jeżeli można sie pomądrzyć to z chęcią dodam swoje 3 grosze.
Jednostki piechoty różnią się masą
Piechota ciężka ma masę 1.3
piechota lekka ma masę 0,7 - 1.0.
Jazda jest zróżnicowana masą ze względu na wierzchowce jakie zostały użyte.
Dla przykładu:
light horse mass 4.25
heavy horse mass 5.5
horse cataphract mass 7
Gra zawiera w sobie uproszczony model fizyczny dający przewagę cięższej jednostce.
Przewaga ta uwidacznia się szczególnie w momencie gdy jedna jednostka szarżuje na drugą, o niższej masie i stojącą nieruchomo.
Jeżeli skupimy się na piechocie - nie ma siły, żeby jednostka ciężka została przepchnięta przez lekką. Jej masa kolizyjna jest za mała. Jeżeli dodamy do tego niższe najczęściej morale, trening, pancerz, obronę i atak, to mamy czysty przepis na rout lekkiej piechoty po paru sekundach walki.
W przypadku szarży ciężkiej jazdy na piechotę jest jeszcze bardziej dramatycznie - widać fruwające wojsko.
Zachowanie jednostek tłumaczy też poniższy fragment - znaleziony na tym forum kilka lat temu i już od dawna niedostępny.
Jest to model z MTW1, ale ryzykuję założenie, że prawdopodobnie wzór na trafienie wroga pozostał niezmieniony do MTW2 i nadal może być wykorzystywany przy ETW
chance to kill = 1.9% * 1.2 ^ df
difference factor df = attack - defend + bonus
attack is the attack value of the striker
defend is the defend value of the opponent
bonus is any combat modifier that applies
charge is added in as a combat modifier
Charge (from the Strategy Guide):
Clicking on an enemy unit causes your unit to go to charge speed once it gets close to the enemy unit.
It takes 2 or 3 seconds to reach maximum charge speed (presumably from walking speed).
A charging soldier makes immediate strikes against all opponents he contacts.
Each time he fights a little momentum is lost.
When sufficient momentum is lost, the charge ends and the soldier looses the charge bonus.
(Note: we know now that running speed is above the momentum threshold for charge bonus.
So, men moving at full running speed get the charge bonus if they contact enemy men.)
Pushback:
In an attack, the striker has a chance of pushing back his opponent which gives him a strong combat bonus on the next strike.
Factors affecting the chance of pushback are: kill chance, advantage in supporting ranks, mounted vs foot.
Charging cavalry always pushes back any foot soldier who is not facing him with a spear, pike or polearm.
a na moje pytanie wyżej ktoś odpowie? bo chyba odeszło w zapomnienie :D
Raczej tylko za pomocą świątyń (chociażte przeważnie ulepszają atak a nie obronę), możliwe, że to jakaś cecha generała stacjonującego w danym mieście a konkretnie świta. Jak Ci to przeszkadza to po prostu dodaj sobie w plikach te +3 zamiast dwóch ;)
Dzieki. Mi to ogólnie nie przeszkadza ale ciągle tylko czytam jak to np "łucznicy, najlepiej ze złotą bronią tak koszą" to się zastanawiałem jak cholera tą złotą można mieć skoro takie popularne :D
A tak poza tym to jak to jest z tymi ulepszeniami. Powiedzmy jednostka ma atak 9, dorobi się mu srebrny miecz czyli pokazane jako +2 to po prostu ma atak 11? A doświadczenie to w ogóle nie wiem co daje, ale różnica w walce widoczna także chyba wszystkiego :D klikając PPM na jednostce powinny im wzrastać staty wraz z rozwojem :idea: :)
I wzrastają, vauka doświadczenia daje +1 i do zbroi i do ataku.
Owszem, ale do innych atrybutów. Jak zdolność obrony itd.
Jeśli słyszałeś upgradzie na +3 to zapewne chodziło o multiplayer.