Re: Która frakcja w Dawn of War jest według Ciebie najlepsza
Kauyon?
Krotooxy i Ogary nie mają w ogóle startu do Hammerhead'ów i Crisis'ów. Moim zdaniem posterunek Mont'ka jest o wiele lepszy.
Poza tym twoje oceny są bardzo subiektywne, Siostry Bitwy umiejętnie poprowadzone są świetne (potężni bohaterowie, podstawowe składy mocne w ataku), o opisie SM nawet nie wspomnę - słabsi od orków? Proszę. Lubię zielonych, ale boltery Marines to ich największy wróg. Gadżeciarzy miażdżą Terminatorzy albo zwykle składy z wsparciem Whirlwindów.
O frakcjach z modów tak mocno się nie wypowiem, ale Stalowy Legion kupił mnie całkowicie. :)
1. Ja bardziej wolę armię Krootów - jak dla mnie 100x lepsza od Mont'ka.
2. Ja uważam po prostu, że jednostki Sióstr Bitew są strasznie cienkie - tu nie ma co owijać w bawełnę.
3. SM nie lubię, bo to chała, jak dla mnie. W czym niby oni są świetni?
4. Grałem kilka meczy z paroma osobami i z tego, co widzę, to gdy miałem elitarne oddziały SM z najlepszymi czołgami to Orkowie wbili mi Gadżeciarzami i wyrżnęli wszystkich.
5. To jest moje zdanie i proszę mnie nie oskarżać o subiektywizm, bo to spostrzeżenie z palca wyssane ;)
W większości zgadzam się z DM'em. Krootoxy są bardzo wytrzymałe na wszelki ostrzał i mogą spore obrażenia zadać, a Olbrzymi Knarlok może bezproblemowo poradzić sobie nawet z Baneblade'm. Za to SB powiedzmy sobie szczerze jest bardzo słabą frakcją. Umiejętności czasami mogą się przydać, ale w większości przypadków są bezużyteczne. Żadna jednostka nie jest dość dobra by mogła konkurować z ich odpowiednikami . Pokutniki mogą tam z kimś jedynie konkurować, ale reszta nie poradzi sobie nawet z jednym leman russem. Gażdeciarze mogą każdy podkreślam każdy oddział zniszczyć. Weź sobie byle co nawet terminatorów lub nieśmiertelnych, ale i tak gażdeciarze wygrają.
Potwierdzam, Pokutniki są jedyną dobrą jednostką SB. Uchroniło to tę frakcję od dania jej oceny 0. A umiejętności SB w niczym nie są lepsze od mocy Mrocznych Eldarów (ops, miało być Latającego Burdelu :mrgreen: )
Co do Kauyonu podzielam zdanie nazgula. Ja nim ubiłem jednego Krootoxa Gadżeciarzami to minęło trochę czasu (ale się w końcu udało).
Jak z palca wyssane? Mówisz że to Twoje zdanie, a jednocześnie, że nie jest subiektywne? :roll:
Subiektywizm to żadna zbrodnia, spokojnie. :)
Możesz preferować Krootów, jednak wtedy Tau traci całą siłę ognia. Twój wybór.
Siostry Bitwy są dobre, tylko trzeba umieć dobrze wykorzystać ich dobre strony (bez skojarzeń proszę ;) ). Egzorcyści to mocna artyleria, immolatory to dobre czołgi szturmowe, w stylu Hellhoundów Gwardii. Podstawowy skład jest słabszy od np. Gwardzistów czy Marines, ale wyspecjalizowane drużyny jak Siostry Repentii czy Celestianki są dobre. Te pierwsze łatwo zniszczą mocne jednostki dystansowe, typu Niszczyciele czy nawet Marines. Drużyny Celestian z kolei świetnie nadają się do niszczenia pojazdów, Rzeziblachy czy Dreadnoughty nie zdążą nawet podejść. :) Oczywiście dysponowanie Wiarą jest kluczowe.
Space Marines to świetna rasa. Są bardzo słabi na początku - to fakt. Zwiadowcy wiele nie potrafią. Jednak Kosmiczni Marines to jednostka wszechstronna, która po prostu jest bardzo mocna! :) Dwa, trzy składy z bolterami załatwią Tau, Orki, czy Eldarów. Drużyny z rakietami na tyłach załatwiają pojazdy. Wsparcie Szarych Rycerzy czy Weteranów Deathwatch i ataki obszarowe(Bombardowanie Orbitalne, Powalenie, wszelkie granaty) nie dają się rozszaleć Nekronom czy strzelcom Tau.
Co do Gadżeciarzy, naprawdę są słabi wręcz. Zielonymi grałem za dużo, żeby mi wmówić że rozwalą SM :D
Terminatorzy, lub dowolny dowódca SM z niezłym wsparciem zniszczy ich. Byle szybko ich związać walką. Strzelając rozwalą w drabiezgi wszystko - tak, tak, jak najbardziej.
Tyle ode mnie.
Szczerze? Orkami jadę SM w parę dobrych sekund. Poza tym Siostry Bitwy poważnie - ssą. Nie dlatego, że to kobiety, a dlatego, że ich oddziały mają mało HP + małe obrażenia. Ogółem Soulstorm wydaje mi się niedorobionym dodatkiem. Dark Crusade najlepszy.
Cytat:
Co do Gadżeciarzy, naprawdę są słabi wręcz.
Thank You, Capitain Obvious
Ja też mogę wygrać orkami z Marines, ale co to zmienia?
Kosmicznymi też mogę pokonać orków, zależy od dowódcy.
Na ten tekst
Cytat:
ich oddziały mają mało HP
też mogę odpowiedzieć "Thanks Captain Obvious". Przecież pisałem że Sisterki są słabe w obronie. Tu trzeba działać szybko, podobnie jak u Eldarów.
Przyznajesz mi rację, że Gadżeciarze są słabi wręcz. To skąd te gadki o tym, że zniszczą wszystko?
Równie dobrze mogę powiedzieć że 5 składów Wojowników Ognia rozwali wszystko o ile nikt nie podejdzie, a pentaki pokonają broadside'y jeśli nie będą strzelać. :lol: