Dzisiejsze Czwartki z Antykiem w doborowym towarzystwie - 2 duże bitwy 3vs3. Wkrótce filmy prawdopodobnie.
Wersja do druku
Dzisiejsze Czwartki z Antykiem w doborowym towarzystwie - 2 duże bitwy 3vs3. Wkrótce filmy prawdopodobnie.
Udało się zagrać jeszcze trzy mniejsze bitwy 1na1 i dwie 2na2. Tak więc mieliśmy bardzo udane spotkanie.
Liczę że za tydzień też Rome 2 bo wracam do gry :P
Na antyku zostaje sam Rome, Arena dostała osobny dzień w piątek. A w Attylę było za mało osób.
Szkoda, że nie zdążyłem na 3v3. Ale 2v2 grało się bardzo przyjemnie, w znanym, miłym towarzystwie. Na pewno będę się starał pojawiać na kolejnych odsłonach.
Jo żeh był i szpila fest była. :D Rozbiliśmy z Misterem i Aleksandrem słabego Aroyowatego, Warego i Ituriela :D a walka bardzo wyrównana była :D
Szkoda, Wald, że Cię na II bitwie 3vs3 nie było. A co do słabości - jakoś bym tego nie powiedział. Ile Ci zostało? Tak z 1 oddział? :mrgreen:
W każdym bądź razie zapraszam wszystkich na nast. tydzień na Czwartki z Antykiem - standardowo Rome II i standardowo na TS :)
Bitwa 3vs3 z 27.06.2015
https://www.youtube.com/watch?v=B9Cq...8NQXkucdnrWGE4
PS zrobilem nową miniaturke zeby biwy z Czwartkow sie odróżnialy :)
Jeszcze dwie bitwy, ale druga bedzie wieczorem
https://www.youtube.com/watch?v=Cned2cUtJYw&index=1&list=PLBN1VDlr6z7fjgrt ITu8NQXkucdnrWGE4
W tym tygodniu Wam nie daruję. Pewnie się spóźnię, pewnie nie wyśpię, ale sobie nie daruję najbliższego czwartku.
No i to ja rozumiem, Samick! Czwartek Rome II i lecimy z bitwami. Tym razem tak sobie myślę, czy nie urozmaicimy najbliższego czwartku o bitwy samych Greków, nacji helleńskich i wschodu + kolonii ^^ Co Wy na to?
Świetny pomysł!!!
A tym czasem ostatnia bitwa
https://www.youtube.com/watch?v=q_4PF9Ldz4Y&index=1&list=PLBN1VDlr6z7fjgrt ITu8NQXkucdnrWGE4
Mi to obojętne i tak ostatnio gram pomarańczowymi grekami.
Jak dla mnie każde urozmaicenie jest dobre. Można by nawet za każdym razem narzucać zasady co do wyboru frakcji lub rozgrywać scenariusze z historycznych bitew.
To również nie jest głupi pomysł, MisterO ;) Jakby co zamieszczam listę nacji grywalnych na najbliższy Czwartek:
Ateny
Sparta
Epir
Massalia
Macedonia
Syrakuzy
Kolchida
Kimmeria
Pergamon
Seleucydzi
Baktria
Egipt
Partia
Armenia
Pont
Można by też tak zrobić, że np. drużyna A gra hellenami, a drużyna B barbarzyńcami. Takich kombinacji jest mnóstwo i jak dla mnie taka rozgrywka byłaby ciekawsza, niż gdy na froncie obu drużyn staną piki.
Niestety walki typu grecy - barbarzyńcy lub wschód -barbarzyńcy nie wyjdą zbyt ciekawie. W obrębie jednej kultury lub dowolnym wyborze można się bawić.
Barbarzyńcy na ostatnim patchu są zdecydowanie zbyt silni. Pokonają "na luzie" każdą inną kulturę. Moim zdaniem, nie ma też za bardzo co kombinować z ograniczeniami nacji. Prawdziwy fun z gry jest wtedy, gdy każdy dobiera pasującą sobie nację, z którą czuje się pewnie. Wtedy bitwa dostarcza konkretne wrażenia na wysokim poziomie. A nie wymyśla na siłę i potem wychodzą kwiatki na polu walki.
Ale na pewno też gra jest przyjemna kiedy realizuje się jakiś scenariusz lub w jednym teamie gra podobnymi frakcjami. Wtedy np. może być taktyka gry całej drużyny, a nie każdego gracza osobno. W sumie to najlepiej zrobić głosowanie w czwartek wśród uczestników i wybrać demokratycznie jak będziemy grać :)
Kolejny Antyk można zaliczyć do udanych, przez cały czas ludzie dopisywali. Niestety przez problemy techniczne steam/internet nie mogliśmy rozpocząć bitwy 4na4, więc podzieliliśmy się i graliśmy w mniejszym gronie: starcia 1na1 i 2na2.
Później daliśmy radę zebrać się jeszcze raz i zagrać dwie bitwy 4na4. Niestety w pierwszej nie zagrałem za dobrze, natomiast w drugiej mogłem odpłacić za porażkę Tamerowi (w obu staliśmy na przeciwko sobie).
Dziękuję bardzo za aktywność na wczorajszym Antyku, było świetnie. Niedługo, bo już za tydzień, kolejny antyk i ponownie nowa lista nacji do gry :)
UWAGA! Nowy wybór nacji na nast. tydzień:
Rzym
Kartagina
Syrakuzy
Macedonia
Ardiajowie
Bojowie
Arwernowie
Luzytanie
Arewakowie
Ateny
Sparta
Seleucydzi
Okres nacji to tym razem wojny punickie. Czyli od 270 roku p.n.e. do 146 p.n.e.
Poza zasadami z zeszłego czwartku dochodzi zasada max 3 elitarne jednostki mieczy u barbarzyńców. Są to:
Szlachetni Zbrojni, Luzytańska Szlachta, Zaprzysiężeni.
Mapy: Roma, Łąka, 0.304, 0.470
Tarragona, Łąka, 0.160, 0.527
Thapsus, Łąka, 0.281, 0.662
Cosentia, Łąka, 0.344, 0.537
Delminium, Łąka, 0.392, 0.443
Również dziękuję za spotkanie, było naprawdę super. Mimo problemów technicznych udało nam się stoczyć trzy fajne bitwy, choć jedna z nich była stanowczo za mozolna (henryk5pio, MisterO17 - na was patrzę :P ). Dwukrotnie przyszło mi się zmierzyć z iturielem w bitwie 4v4, raz on popełnił błędy i zwyciężyłem, zaś za drugim razem ja źle dobrałem armię i tym razem ituriel był górą ;)
Mam łącznie niemal dwie godziny materiału z tych bitew (choć samo spotkanie trwało ponad trzy), postaram się dwie bitwy wrzucić jutro, zaś trzecią w niedzielę ;)
Ponownie było zacnie. Chyba już na stałe Czwartki zagoszczą w moim grafiku, nawet żonę zaczynam przyzwyczajać, że w czwartki siadam wcześniej do kompa (i zamiast serialu, niech sobie książkę poczyta :D).
Jedna prośba do streamerów - super chłopaki, że nagrywacie bitwy, na pewno jest to ciekawy materiał dla potencjalnych nowych zapaleńców czwartkowych. Natomiast mnie, jako uczestnikowi, zależałoby na tym, żeby obejrzeć jednak powtórkę, a nie relację live. Z prostej przyczyny - przy powtórce można objąć wzrokiem całe pole bitwy, zauważyć wszystkie ciekawe, czasem spontaniczne, czasem przemyślane, zagrania drużyny, a nie tylko jedno starcie, w praktyce 1v1. Bardzo mi się kiedyś podobała relacja tuff-a z bitwy Azji Mniejszej (4v4). Można było obejrzeć wszystkie niuanse decydujące o zwycięstwie jednej ze strony, sporo też było ciekawych zagrań do podpatrzenia. Wiem, że to dodatkowy nakład sił i czasu (a wiadomo że jednego i drugiego są ograniczone zapasy), ale jakby raz na jakiś czas ktoś miał zapał zrobić powtórkę - byłbym bardzo zobowiązany. :)
Mógłbym spróbować, aczkolwiek nie wiem co mi z tego wyjdzie ;) Jest jeszcze jednak kwestia przesłania tego, w chwili obecnej mój biedny internet ledwo wyrabia, komputer pracuje niemal 24 godziny na dobę uploadując filmy (trzy serie, plus filmy z Czwartków nagrywane na żywo, plus jeszcze by były powtórki), zaś Orange niby rozszerza zasięg w moim mieście, a tak na prawdę nie wiadomo czy coś im z tego wyjdzie i czy będę mógł liczyć w ciągu najbliższych tygodni na przyspieszenie łącza, czy nie :/
Akurat z wczorajszego czwarty powinny być fajne filmy, bo nagrywane było z perspektywy obu stron i wydaje mi się że gadaliśmy trochę więcej niż zwykle.
Bedę robił filmy na zmiane - raz powtórka raz na żywo. W powtórce nie można uchwycic planowania taktycznego przed bitwa i przede wszystkim atmosfery (z moich obserwaci takie bitwy wiecej osob oglada czego kompletnie nie rozumiem).
Co do zalet powtorki oczywiscie masz racje. Moge wtedy tez pokazac zagrania kazdego gracza, i je skomentowac indywidualnie, co odpada w bitwie na zywo.
Co do Czwartku na granie ja juz zone przyzwyczailem - w czwartek nie ogladamy Breaking Bad :). Teraz sie zastanawiam co wykobinowac z Piatkami z Arena i Sobotami z Napoleonem... :)
A i byl bym zapomnial bitwy z ostatniego czwartku :)
https://www.youtube.com/watch?v=6Ldiv90tWj8&list=PLBN1VDlr6z7fjgrtITu8NQXk ucdnrWGE4&index=2
https://www.youtube.com/watch?v=w_pgv-O1RIs&list=PLBN1VDlr6z7fjgrtITu8NQXkucdnrWGE4&inde x=1
Obydwie świetne - nagrywałem już od momentu wybierania nacji i armii, Więc kto nie gra może sobie zobaczyć jak zajebiście wygląda takie planowanie bitwy. I na jak zaawansowanym poziomie jest kooperacja... Po bitwach wszyscy komentujemy swoje zagrania i strategie...
Totalna degrengolada, a nie gra, w moim wykonaniu. ;/
Zawsze byłem zwolennikiem bitew 1v1 bo tam wszystko zależy ode mnie i mam nad wszystkim kontrole ale czwartki przekonały mnie do walk drużynowych ;) szkoda tylko że na filmiku z 2 bitwy słabo słychać rozmowy , a zwłaszcza wywód ituriela o bosych królewskich spartanach którzy nadeptują na kamień albo osta :D
W końcu wrzuciłem część moich filmów z Czwartku (Tuff, weź no pożycz neta :P ) ;)
2vs2
Pierwsza 4vs4
PS. Przygotowałem też nowe miniaturki dla tegorocznych Czwartków z Antykiem, głównie ze względu, że już nie są to bitwy historyczne, jak w zeszłym roku. Choć pewnie jak jakąś historyczną zrobimy, to też dla niej nową miniaturkę przygotuję :D
Trzeci film z Czwartku ;)
W kwestii tych powtórek, to mała korekta - w przypadku bitew, w których po tej samej stronie walczą Samick i Arris - bardzo proszę o relacje "live". Niezła polewa. :D
Żeby stwierdzić, że na środku stoją biseksualni - na to bym nie wpadł. :lol2:
UWAGA!
W tym tygodniu Czwartki z Antykiem odbędą się o 21:45. Przepraszamy.
Już się nie mogę doczekać dzisiejszych Czwartków. :) Super, że startujemy później - o 21:45 - może uda mi się przybyć na sam początek.
Kto by pomyślał, że Czwartek skończy się po drugiej w nocy. :)
No stoczylismy chyba ponad 10 bitew
Pierwsza piękna masakra 4vs4 z Czwartku 09.07.2015
https://www.youtube.com/watch?v=3PLOVvSDLxw
Przyznam, że po dwóch pierwszych bitwach zacząłem przysypiać, ale zabawa i tak była przednia :D
Tymczasem wrzuciłem już dwie pierwsze bitwy 4v4, w których Tuff nie brał udziału ;)
PS. Tuff, dałeś swój film na niepubliczny, a nie publiczny, więc nie widać go na stronie głównej ;)