To raz, a dwa Hunowie zmusili do migracji wiele innych plemion, z którymi Rzym już sobie nie poradził.
Wersja do druku
To raz, a dwa Hunowie zmusili do migracji wiele innych plemion, z którymi Rzym już sobie nie poradził.
Ktoś kiedyś mądrze powiedział "gospodarka głupcze". Moim zdaniem problemy ekonomiczne (nadmierna fiskalizacja, brak reform rolnych, brak reform wojskowych, problemy w handlu w związku z niestabilną sytuacją polityczną) do tego dworskie intrygi, które w zasadzie niszczyły jakiekolwiek autorytety i potencjalnych przywódców (morderstwo Aecjusza - pogromcy Hunów) spowodowały, że Cesarstwo Zachodnie upadło. Wiadomo, że ciągłe wojny z barbarzyńcami osłabiały Cesarstwo, ale fakt, że stało ono na granicy ekonomicznego bankructwa, było przysłowiowym gwoździem do trumny.
Zresztą, by nie odchodzić od tematu - jak wielu z nas głównie stawia na ekonomię w serii total war, by potem wypluwać coraz to nowe legiony i podbijać świat ;) ( w sumie chyba nie ma innej drogi :D)
Da się wygrać tworząc sieć sojuszy i spełnić limit wymaganych prowincji (vide ego). Wniosek: nie tylko podbój daje zwycięstwo od czasów Rome 2. ;)
Chodzi mi raczej że Attyla pasuje do tych czasów jako taki łatwy symbol zrozumiały dla wszystkich. Attylę niemal każdy kojarzy( w końcu Bicz boży) lecz nie każdy zna Teodoryka. Zresztą nazwa ma cele przede wszystkim marketingowe.
Tak samo jak niemal każdy kojarzy złupienie Rzymu z Wandalami, mało kto także z Wizygotami.
Galowie także złupili Rzym. :)
Czekałem i wciąż czekam na Warhammera Total War, ale z historycznych opcji schyłek starożytności jest najciekawszą opcją. No i w sumie łatwą do przewidzenia.
Nie szukam w serii TW wyzwania bo wiem, że go tu nie znajdę. Tym co najbardziej sobie cenię w tym okresie to potencjał klimatu. Upadek Rzymu to mroczny, brutalny, tajemniczy i apokaliptyczny okres. Upadek cywilizacji, początki chrześcijaństwa. Fajnie, że autorzy chcą oddać ten klimat przy pomocy oprawy graficznej, a także niuansów gospodarczych (np. oziębianie się klimatu i coraz większy zasięg zim wraz z upływem czasu).
No i być może będzie tu jakieś wyzwanie. Okres historyczny temu sprzyja. Życzyłbym sobie takiej kampanii Rzymem, której nie mógłbym przejść i za 10 podejściem. Niczego nie lubię w grach strategicznych tak bardzo jak przegrywania po dobrej walce bo jest to coś co zachęca do kolejnej rozgrywki.
Nawet jesli wanilia mi tego nie da to mam nadzieję, że ktoś zrobi dodatek, który sprawi, że gra Rzymem będzie sprowadzała się do tego, aby utrzymać stolicę przez jak największą ilość tur, a nie do podboju mapy. W podstawówce mieliśmy w klasie kumpla, który świetnie się bił i jedną z naszych zabaw polegała na tym kto wytrzyma dłużej z Łysym 1vs1 w kwadracie 4x4 metry :) Chciałbym, aby gra Cesarstwem Rzymskim właśnie na tym polegała. Kto najbardziej wydłuży upadek. Jesli nie będzie tego w podstawce to może ktoś się porwie na moda. Z tego powodu innym moim małym marzeniem jest Total War (np. dobry pomysł na dodatek) o Rzeczpospolitej w połowie XVII wieku - cel: obronić się przed sąsiadami w tym także przed Kozakami :)
Obstawiam też, że wyjdzie do tej gry dodatek o podbojach arabskich - Karol Młot: Total War albo Mahomet: Total War :)
Mam złe przeczucie że AI sobie nie poradzi z taktyką spalonej ziemi. Chyba że po 15 patchach. ;)
Podzielam te obawy, znając dotychczasowe osiągnięcia CA w kwestii AI stwierdzam, iż pomysł, mimo że dobry to wykonanie jak zwykle będzie kiepskie.
I ja podzielam Wasze obawy, panowie. Także już wyobrażam sobie jak choróbska będą się szerzyć na potęgę na wzór spamu szpiegów. Nie potrzeba będzie poziomu legendarnego...
Mnie ciekawi również zakres stosowania taktyki "spalonej ziemi" przez AI. Widzę fatalistycznymi oczami wyobraźni, większość miast budowanych przeze mnie od zera i braku epickich oblężeń i radości zdobywania co bardziej łakomych kąsków.....
Może jestem zbyt dużym sceptykiem, ale jakoś z mojego doświadczenia wynika, że AI nadmiernie korzysta z co bardziej denerwujących aspektów gry.
Wyprzedziłeś mnie z tym, voitek. Dla mnie ta część zapowiada się nieźle, dość ciekawy trailer, mimo, że w tym okresie czasu jestem noga, to prosiłbym o wyjaśnienie, o co chodziło z tym zabójstwem w Rzymie w połowie filmiku?
Prawdopodobnie ukazanie walki o władzę. ;)
Najmocniej proszę o wybaczenie że śmiem się czepiać, ale Ci generałowie rzymscy wyglądają raczej jak centurioni z czasów republiki :) ,ach ci panowie z CA i ich wizje. Ogólnie jednak filmik bardzo fajny, choć to tylko filmik.
Mapa kampanii wygląda świetnie.
Takie kolorki i jej wygląd w zwykłym rome 2 by się przydały :)
Spokojnie. Znowu się nakręcamy a potem... :D
Właśnie, to samo było przed Romkiem. Na chłodno trzeba to wszystko przyjmować.
Nie no ale filmik jest świetny.... dawno lepszego nie widziałem.
Filmik prezentuje się nieźle. Ciekawe, czy w grze będzie dostępny ten manewr konnych strzelców?
Wiadomo, ale chodziło mi o rozdzielenie się jednym oddziałem.
Wątpię, żeby CA było w stanie coś takiego zrobić.
Podoba mi się mapa, wygląda na bardziej dopracowaną niż w Rome II. Ogólnie czuję że będzie tak jak z Empire i Napoleonem, czyli podstawka zbugowana i niedopracowana, a dodatek (nazwany dla niepoznaki kolejną częścią) o wiele bardziej udany. W sumie ciekawy okres, ale ja przez wzgląd na swoje zainteresowania wolałbym dopieszczonego Rome II...
Przynajmniej Konstantynopol jest na swoim miejscu...
Kilka rzeczy przydało by się z tego dodatku do podstawki wprowadzić ;)
Filmik jak to filmik...niby fajny-na temat gry-ale o grze nie mowi prawie nic...Polityka CA bez zmian,mam tylko nadzieje ze wyjdzie finalna wersja gry bez potrzeby czekania na 15 patchy.
Mam nadzieje ze durna Sega nauczyla sie czegos po przegranym procesie I po stracie 3,5 mln $ zacznie troche inaczej myslec takze o serii TW....
Jakim procesie??
Zapewne chodzi o Aliens: Colonial Marines. Gracze uznali, że finalna wersja gry całkowicie różni się od tej, prezentowanej w gameplay teaserach i wytoczyli SEGA zbiorowy pozew i proces, który SEGA podobno przegrała.
Też patrzę na wszelkie filmiki z przymrużeniem oka.
I słusznie! Może wreszcie skończy się masowe wypuszczanie niedokończonych gier.
Oj tam, aby były prawidłowo oznaczone, jako "Early Access" ;) Chociaż gra ze wczesnym dostępem od tak wielkiego producenta jak SEGA byłby śmieszny. Ale czy razem z wypuszczeniem tzw. Emperor Edition wszyscy nie cieszyliśmy się z końca bety?
Mapka fajna, ale to tylko zmiana graficzna. Cieszą normalne unit cardy i ulepszenia w interfejsie. Wszystkie bonusy widać u góry ekranu! Nie trzeba będzie klikać po kilkanaście razy w menu nacji.
Witam, mam takie szybkie pytanie? Czy silnik Attili będzie ten sam co przy Rome 2? Czy wiadomo coś już o wymiaganiach sprzętowych?
https://www.youtube.com/watch?v=f7bOKsoMxUw&feature=youtu.be
Cóż... wygląda to co najmniej świetnie! Jak ten system faktycznie będzie się sprawdzał, to gotów jestem nawet wybaczyć CA wikingów. :p
Grogmirze, o ile ten system będzie faktycznie działał, w co osobiście wątpię. Ty niemniej nawet na mnie zrobiło to pozytywne wrażenie.
To prawda , jestem pod sporym wrażeniem również. Albo tym razem naprawdę się postarali, albo ten marketing u nich naprawdę jest PRO ;)
A może jedno i drugie ? Tak czy siak , nadal będę się BARDZO starał żeby nie zamawiać pre-ordera ( a patrz na mój avatar nick !!! ), mam nadzieję że doczekam pierwszych pozytywnych opinii i wtedy niezwłocznie zakupie :)
W teorii wygląda bardzo dobrze, ciekawe jak będzie w praktyce. Po raz pierwszy zacząłem się zastanawiać nad preorderem. Luty przyszłego roku będzie bardzo ciężki dla mojego kompa. Attila i Wiedźmin 3 trzeba będzie zawiesić szkołę na jakiś czas.