Ciekawe co będzie bardziej rozbudowane, ten mod czy MK ^^. DEI jest fajne, ale w Attylę jest wiele udogodnień i mam nadzieje, że oba mody wzniosą Attylę na wyżyny^^.
Wersja do druku
Ciekawe co będzie bardziej rozbudowane, ten mod czy MK ^^. DEI jest fajne, ale w Attylę jest wiele udogodnień i mam nadzieje, że oba mody wzniosą Attylę na wyżyny^^.
Drugi trailer/ przegląd nowej zawartości Ancient Empires. Warto baczyć na szczegóły i zapowiadaną Kartagenę.
Fajny filmik, ale do kampanii jeszcze daleko, a do dobrze zbalansowanej kampanii jeszcze dalej. To jednak nie ten zespół ( przy całej sympatii dla twórców) co Drezden KAM i spółka.
Możliwe, że w sierpniu testerzy dostaną Ancient Empires z kampanią do rąk:
,,A large amount of stuff was copy paste/ simple DB entries, but there is a lot of them so it takes time. I can safely say that we are close to a point where we can start testing it in house (thats us testing the mod), but as of right now there are some balance issues and script bugs that are causing the game to be unstable and unbalanced. Now these should be relatively easy fixes but with limited manpower even the most simple tasks can sometimes take weeks.
All I can say is we ARE nearly ready to release this to testers, but I'm not going to give any promises on when we'll be giving it out because of how much can change if one person gets busy/ill. We're a small team and have a lot of stuff to cover. I'd like to say we'll have this out in some capacity in August but I guess we'll see, we're all as hopeful for release as you guys are.
Thanks for the support,
Petellius."
Hajpowóz już prawie dojechał. :D
,,To those of you who might have been expecting the promised campaign preview around now, there's been some real life matters taking priority. I expect to have it done by the weekend."
No wreszcie, może coś się ruszy. :D
1. Przegląd o mechanikach Ancient Empires (efekty pór roku, żyzność i rezerwy żywności, urbanizacja, ,,nostalgiczny system budynków"): http://www.twcenter.net/forums/showt...7#post15391187
2. Youtuber HForHavoc ma wydać jakiś filmik/ dwa filmiki o AE, nie jestem pewien co do ich treści.
Tak, to dwa filmiki. Jeden to trailer map kilku miast z AE, który jest już opublikowany, a drugi, będący w kolejce, pokaże nam mechaniki moda.
Mapy te można pobrać z tego linku.
Sami możecie przyczynić się do ustalenia, czy w modyfikacji każda osada ma posiadać mury. Na tą chwilę tak jest, a stolicę prowincji wyróżnia możliwość budowy dróg i akweduktów, czego nie można zrobić w małych miastach.
Ankieta - czy chcecie by w Ancient Empires każda osada posiadała mury?: http://www.twcenter.net/forums/showt...tlement-(Poll) Uprzedzam, że głosowanie działa tylko dla osób, które już posiadają na Total War Center 25 postów lub więcej.
Petellius ukończył prace na Rzymem i za niedługo mamy spodziewać się publikacji nagrań mających ukazać to, co ogólnie zespół chce osiągnąć z kampanią.
Możliwe, że za stosunkowo krótki okres czasu wydana zostanie okrojona do Kartaginy i Rzymu rozgrywka.
Przegląd handlu i gospodarki na przykładzie Rzymu:
Ładne, ale w tym tempie, to my się nie doczekamy. :)
Jackie Fish przygotował materiał z kampanii Ancient Empires ;)
Dodatkowo, na TWCenter pojawiła się ankieta z pytaniem, które 5 frakcji powinny być w modzie na początku dostępne. Ankieta znajduje się tutaj.
Traktując jako sneak peak pewien obrazek zamieszczony przez twórców na TWC, datą wydania pierwszej publicznej wersji z kampanią byłby dzień 15 lutego. Wtedy to obchodzono rzymskie święto Luperkalia, do którego odnosi się dzieło:
http://fantasticfangirls.org/wp-cont...lupercalia.jpg
Jeżeli ktoś z Was ma doświadczenie w moddowaniu, to już teraz może otrzymać dostęp do kampanii Ancient Empires. Twórcy potrzebują wiadomości o działaniu obecnych mechanik rozgrywki, a także raportów o zaobserwowanych bugach i crashach. Modderzy proszą również, żeby rozegrać 50-100 tur kampanii - im ona dłuższa, tym bardziej prawdopodobne jest zebranie większej liczby informacji.
Prośby o dostanie się do testów kampanii należy wysyłać na e-mail ancientempiresteam@gmail.com
W wiadomości trzeba podać opis swojej działalności na scenie modderskiej i link do wydanego moda (twórcy nie szukają obecnie modderów elementów graficznych). Po dokonaniu tego zespół odpisze i poinformuje odnośnie następnego kroku, którym będzie zapewnienie dostępu do plików modyfikacji i specjalnego narzędzia komunikacji.
Rzym i Kartagina wymagają najwięcej testowania, ponieważ ukończono skryptowanie ich rozgrywek. Ptolemeusze, Seleucydzi i Macedonia nie potrzebują aż tak dużej uwagi ze względu na brak efektów budynków i obecności niektórych mechanik. Przedostatni wymieniony element nie został jeszcze w pełni ukończony dla Kartaginy.
Prawie zakończono testowanie rozgrywki Rzymem - do eliminacji zostało parę bugów. Za niedługo więc testerzy powinni przerzucić się na kampanię Kartaginą.
Panie i panowie, starożytni wodzowie - twórcy prezentują oficjalny trailer Ancient Empires na premierę wersji z kampanią, która nastąpi 18 maja tego roku, jeśli oczywiście wszystko pójdzie sprawnie. Grywalne frakcje rozgrywki mają się prezentować następująco:
- Rzym
- Kartagina
- Seleucydzi
- Ptolemeusze
- Macedonia
- Partia
- Pont
- Nabatea
W aktualizacjach po premierze do moda mają dojść barbarzyńcy celtyccy, germańscy i ,,stepowi", to jest: scytyjscy i sarmaccy. Ogólnie kampania zawrze 115 frakcji rozsianych po całej mapie. Co do miast i miasteczek: w bitwach i rozgrywce przewidywane są utworzone przez modderów unikalne mapy wielkich miast starożytności, jak i masa tych przydzielanych automatycznie na podstawie kultury (łacińska, grecka). Wszystkie te niebędące autorstwa zespołu, zostaną przeniesione z Rome 2. Rzecz bardzo ważna: każda osada ma posiadać mury zewnętrzne.
Lista wszystkich sławnych miast starożytności z własnymi mapami w Ancient Empires (obowiązuje od dnia premiery):
Spoiler:
Kampania Ancient Empires przechodzi w wersję publiczną jutro ok. 19:30 naszego czasu - wtedy powinny zostać zamieszczone pliki.
Na premierę dostaniemy do dyspozycji 10 frakcji:
- Rzym
- Kartaginę
- Seleucydów
- Ptolemeuszy
- Macedonię
- Partię
- Armenię
- Nabateę
Planowane 40 grywalnych nacji ma zostać osiągnięte po pewnym czasie; aktualizacje będą zawierać nowe państwa.
Mam pytanie odnośnie moda. Co do niego jest potrzebne tzn. jakie dodatki do Attyli? Tylko podstawka czy jakieś dodatki wymagane?
Potrzebna jest tylko podstawka Attyli.
Listę wymaganych produktów, w przypadku gdy wszystkie pliki moda zamieszczone są na Steam, można zobaczyć z prawej na stronie danego pliku. W przypadku Ancient Empires tymi produktami dla każdego z plików są inne pliki modyfikacji.
Czy ktoś zauważył że Rzymem nie da się grać totalny szajs koszty utrzymania budynków astronomiczne ciągle jestem na minus , nawet opuściłem część osad które nic nie przynoszą dochodów i zostałem z ta prowincją co ma 4000 k i dalej jestem na minus a armii wogóle nie mam praktycznie :( no i zapomniałem że co turę ktoś mi wojnę wypowiada normalnie parodia rozumiem że twórcy moda starali się żeby kampania była wymagająca ale to już chyba przesada :D poprostu koszty utrzymania są za wysokie :) do przychodów osiąganych i te kary za pory roku też robią swoje, nie wiem może jeszcze nie nauczyłem się w tego moda grać ale chyba Rzym jest za bardzo znerfiony :D
Tak z ciekawości zapytam, co w tym modzie jest takiego nadzwyczajnego, że zasługuje aż na taką promocję? Widziałem jedną bitwę z ogromnymi armiami, no ale co z tego, jak przy przybliżeniu pokaz slajdów, a domyślam się, że prezentacja była na sprzęcie z górnej półki. Jak zwykle zresztą, przerośnięte ambicje niszczą grywalność. Ostatnie duże modyfikacje, które mnie oczarowały, to jeszcze te na Medievala 2.
Edit
Może ktoś kiedyś wpadnie na to, żeby zamiast skupiać się na wystrzałowych jednostkach i spamie SI, stworzyć coś na wzór Medieval Ultra Balanced.
Nie wiem kto robił kampanie Rzymem ale ta frakcja to porażka cięgle jestem na minus xD już od kilkunastu tur bankrut hahahaaha ktos robił to chyba na odwal
Muszą cos z tym zrobić bo aktualnie Rzym jest nie grywalny totalnie
Ancient Empires to coś a' la Rome 2 na Attyli stosujący rozwiązania z takich modów jak Europa Barbarorum, czy innych dość szeroko znanych projektów do Rome 1. Tym, czym wyróżnia się wśród innych modów do Attyli, jest nacisk na różne mechaniki, szczególnie kampanii. Twórcy w większości albo korzystają z elementów z Rome 2 lub utworzyli je własnymi rękoma.
Spróbuje jeszcze pograć Rzymem ale coś jest zbugowane bo gdy w mieście zostaje mi 3 jednostki artylerii na statkach mam przewagę nad pełną armia wroga i biorę auto rozegranie i gładkie zwycięstwo full armia wroga moje 3 jednostki artylerii z portu :D więc kampania Rzymem może być coś faktycznie skopana
po 1 turze 1600 przychodów nastepna tura -10 000 tysi wtf ? zobacze rozgrywke karatgina albo innymi frakcjami
i dlaczego rzym ma tylko marne 4 jednostki hastati w garnizonie jak w 1 budynku u kartaginy jest chyba z 10 jednostek , mury nic nie daja bo i tak wróg nie szturmuje tylko oblega i prędzej czy później musze go tymi 4 jednostkami zaatakować :D poprawka kartagina na 1 poziomie miasta ma 11 jednostek garnizopnu :D i ma odziwo przychody a nie -10 kafli po 2 turze
Notka ze strony Steam moda: sugerowanymi poziomami trudności są Normal/Normal (jeden jest związany z bitwami, jeden z kampanią).
No kurde zacząłem kampanie od nowa i całkiem inaczej jest wreszcie mam przychody wtf ale garnizony rzymu to chyba jakiś bug bo inne frakcje mają duze garnizony po 11 jednoistek na 1 poziom miasta jak kartagina a rzym 4 jednostki hastati musza to jakos zmienic
kurcze cuda nawet frakcja ktora jest na czerwono zgodzila sie na handel bo wszedzie gdzie mam jakies dobra handlowe to buduje obiekty :) no nie rozwinąłem budynki te od dóbry handlowych i teraz każdy nie ważne czy ma w menu negocjacji buźke na czerwono zgdza sie na handel hehe i jeszcze moge hajs wysepic za to od niego :D
Czasem warto uwierzyć w aktualizacje. Takich błędów może być teraz masa - mamy dopiero dzień po premierze.
W sumie racja , nie potrzebnie panikowałem trzeba po prostu ogarnąć budynki a ich jest dużo do wyboru , dobrze że niektóre zmniejszają korupcje . Nie wiem czemu Rzym ma tak słabe garnizony powinny być większe żeby można było się jakoś obronić ,armi jest ograniczona ilość to niech przynajmniej garnizony będą ok
A to nie jest czasem związane z tym, że w Rzymie nie stacjonowała armia tylko zatrzymywała się na Polach Maroswych pod Rzymem i mogła wkroczyć tylko w pochodzie triumfalnym ?
Czy gral ktos Macedonia moze? W Pelli spada mi caly czas kultura macedonska, nie wazne ze mam edykt na State Influence, siwatynie. Po prostu caly czas spada.
P.S Jak sie rekrutuje agentow? Bo zaden budynek na razie nie daje mi takiej mozliwosci :)
Poszła kolejna jakaś łatka i teraz jak zajmuje osadę pisze tylko do nothing i nie mogę jej zająć :/
Ja też tak mam ale jak chcę zająć stolicę bo prowincję jak na razie mogę zajmować i patroszyć hehe
Wiadomo kiedy będzie kolejna aktualizacja moda ? Bo już od dłuższego czasu cisza . Szkoda że nie ma takiej mapy jak w Imperator Rome :) to by było wyzwanie :) Czy twórcy nie mogą dać możliwość na powiększenie mapy w postaci modyfikacji :( bo wielkość mapy ogranicza rozgrywkę jak dla mnie :(
Witam mam problem z ancient empires otóż biorę koniec tury frakcje się przewijają i pewnym momencie gra się craszuje i wywala do pulpitu , wie ktoś o co chodzi ? Z góry dzięki za pomoc ! :ok:
Masz jakieś logi, jakieś pliki z tego zdarzenia? Bo czasem wystarczy odinstalować moda, sprawdzić spójność plików, dać go znowu do menadżera modów i jak masz inne, to uplasować, przesunąć go na 1 miejsce.
Postanowiłem pograć po dłuuuuuugim czasie w moda i patrzę ze dalej nie można zajmować miast ani prowincji.Gra ktoś w niego w ogóle,wy też tak macie czy tylko ja.
Po ostatnim uaktualnieniu chyba mamy kandydata do pierwszej trójki w ATW, dzisiaj oglądałem filmiki o nim i zainstalowałem tą perełkę. Klimatyczność, piękno mapki, czuć ten antyk.
Chyba przebije DeI, pobawiłem się kilka tur Rzymem, przynajmniej tą frakcją gra się przyjemniej niż w DeI. Zazdroszczę znającym angielski, grajcie i dzielcie się wrażeniami.
Fajnie ,że mod nie upadł. Co do przebicia DeI hm .. pozwolisz, że sie uśmiechnę ironicznie, to daleka droga jeszcze. Tym bardziej że zdaje się grałes w niego dość krótko. Niemniej trzymam kciuki za twórców bo jest potencjał i jest spory postęp od czasu jedynki.
No... krótko, bez spolszczenia nie ogarniam gry, bardzo podoba mi się oprawa graficzna, może jednak przesadziłem. W Dei zagrywałem się latami, około 100-tnej tury jak to w TW, gra monotonnieje, jeżeli któryś mod nie wpisuje się w ten schemat ma szanse stać się epicki. W AE urzeka klimatyczność, chętnie pobawię się modem ale jeżeli powstanie spolszczenie.
Pograłem kampanię Icenami i był fajny klimat może ze względu na osady leżące na terenach obecnej WB,które zostały przeniesione z ToB.Teraz mam ochotę wziąć jakąś frakcję z drugiego krańca mapy.