-
Re: 1648 - Der dreissigjährige Krieg
Mam problem z tym modem, nie działa mi kampania. Klikam na start, muzyka gra dalej, myszką tez mogę ruszać, ale gra nie chce przejść do ładowania, ani nie pozwala cofnąć się do menu.
Jestem zawiedziony ilością i różnorodnością jednostek w własnych bitwach.
Husaria jest jednostką regionalną.
Cytat:
autor: Gigantus
Hussaria can only be recruited in the region "Herzogtum Masowien" - settlement "Plock"
-
Cytat:
Zamieszczone przez Ensis
Mam problem z tym modem, nie działa mi kampania. Klikam na start, muzyka gra dalej, myszką tez mogę ruszać, ale gra nie chce przejść do ładowania, ani nie pozwala cofnąć się do menu.
Spokojnie, spokojnie! Wszystko jest na dobrej drodze! Kampania nim się zaczęła, ładowała się dobre parę chwil (czyli jakieś 5 minut), zaraz na starcie wyskoczył filmik, bardzo długi filmik i dopiero potem kampania.
Cytat:
Zamieszczone przez Ensis
Jestem zawiedziony ilością i różnorodnością jednostek w własnych bitwach.
Widzę, że nie jestem sam... :/
Cytat:
Zamieszczone przez Ensis
Husaria jest jednostką regionalną.
Cytat:
Hussaria can only be recruited in the region "Herzogtum Masowien" - settlement "Plock"
Uwielbiam ich! Moi historyczni guru... Szukać husarii na Mazowszu. Co prawda województwo płockie było najbogatsze ze wszystkich trzech mazowieckich, ale w tyle za Wielkopolską czy Małopolską, a przecież rynsztunek husarski i dobry koń grosze nie kosztowały.
-
W którym miejscu u Was jest folder moda i plik 1648?Jak instaluje bez kombinowania ze ścieżką to i tak instaluje mi folder moda w folderze mods a plik 1648 w folderze medka.A Gra uruchamia się na 2 sek i ucieka do pulpitu.
Edit ciekawe ile będzie trwała tura .....oby nie tyle co w CB albo SS ....
-
Cytat:
Zamieszczone przez Samick
Cytat:
Zamieszczone przez Ensis
Spokojnie, spokojnie! Wszystko jest na dobrej drodze! Kampania nim się zaczęła, ładowała się dobre parę chwil (czyli jakieś 5 minut), zaraz na starcie wyskoczył filmik, bardzo długi filmik i dopiero potem kampania.
Mi nie wyskakuje nawet filmik. Podobno tylko pierwsze uruchomienie jest długie, zaraz sprawdzę. Sprawdziłem i działa. :D
Cytat:
The first time you start the game it will take a while until the map is generated. How long it takes depends on the processing speed of your computer.
Zachęcam do wysyłania swoich opinii w temacie moda na TWC gdzie zaglądają twórczy: http://www.twcenter.net/forums/showthre ... 22&page=63
Cytat:
Zamieszczone przez Asder
W którym miejscu u Was jest folder moda i plik 1648?Jak instaluje bez kombinowania ze ścieżką to i tak instaluje mi folder moda w folderze mods a plik 1648 w folderze medka.A Gra uruchamia się na 2 sek i ucieka do pulpitu.
:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War\mods\1648
-
U mnie jak wypakuje tego moda w inne miejsce niż folder mods z folderu gry to wyskakuje, ze nie może znaleźć pliku kingsdom.exe....Nie mam już pomysłów jak to uruchomić jakiś babol...Pościągałem te dwa patche i tez nie nie dają.
A Wam działa?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Asder
U mnie jak wypakuje tego moda w inne miejsce niż folder mods z folderu gry to wyskakuje, ze nie może znaleźć pliku kingsdom.exe....Nie mam już pomysłów jak to uruchomić jakiś babol...Pościągałem te dwa patche i tez nie nie dają.
A Wam działa?
Tak działa, instalator sam znalazł folder mods do którego trzeba wgrywać wszystkie mody żeby działały. Uwaga na wersji steam inaczej się instaluje mody.
PS: tury są tak długie jak w BC.
-
To nie wiem czemu mi nie działa skoro właśnie tak mam...
Przyczyną był avast ;*
Jakie wasze wrażenia?U mnie kiepskie.Liczyłem na Ruskich ,Turków a tu mamy rozdrobniona rzesze,kawałek Polski,Francji.....Bez Angolów ,Hiszpanów.A jednostki praktycznie różnią się kolorem ...
-
Niemożliwe.
U mnie mod zajmuje 3.96GB , a u ciebie?
Jaka wersja gry?
Jaki system?
-
Jak pisałem wcześniej miałem problem z odpaleniem moda-wywalał do windy po obrazku powitalnym. Ensis słusznie napisał że mod powinien ważyć 3.96 gb, mój ważył połowę. Wniosek: nie zainstalowałem 2 parta instalacyjnego. Zazwyczaj przy instalacji instalator pyta o podanie ścieżki do drugiego parta, w tym przypadku tak nie jest. Teraz mod śmiga :idea:
-
Instalatory modów nie pytają się o 2 part. Na przyszłość polecam również czytanie instrukcji. :D
-
Z tego co pamiętam np. w Stainless Steel w czasie instalacji trzeba było podać ścieżkę do drugiego parta i dopiero po jego podaniu instalator kontynuował instalację i dopiero wtedy pojawiał się "finish".
-
Cytat:
Zamieszczone przez Asder
Przyczyną był avast
Niestety antywirusy i tego typu programy lubią takie psikusy sprawiać, kiedyś męczyłem się z SS kilka godzin zanim wpadłem co jest grane.
Cytat:
Zamieszczone przez Asder
Jakie wasze wrażenia?U mnie kiepskie.Liczyłem na Ruskich ,Turków a tu mamy rozdrobniona rzesze,kawałek Polski,Francji.....Bez Angolów ,Hiszpanów.A jednostki praktycznie różnią się kolorem ...
Ciężko by wtedy nazywać tego moda Wojną Trzydziestoletnią. Anglicy nie byli aktywni, a polscy historycy jako część wojny uważają polskie walki ze Szwedami i sojusz z Habsburgami, który miał stopować wieloletniego sojusznika francuskiego - Imperium Ottomańskie przed atakiem na cesarza (oczywiście Zachodni "znawcy" jakoś nie potrafią dostrzec udziału lisowczyków choćby w bitwie pod Białą Górą czy innych tego typu działań). Hiszpanie zajęci byli walkami ze zbuntowanymi Niderlandami i nie chciało im się uczestniczyć w walkach w Rzeszy. Choć niewątpliwie ta wojna miała charakter konfliktu na linii katolicy-protestanci. Zaraz mi wyjdzie z tego ogólnoeuropejska wojna. :)
-
Cytat:
Liczyłem na Ruskich ,Turków a tu mamy rozdrobniona rzesze,kawałek Polski,Francji.....Bez Angolów ,Hiszpanów.A jednostki praktycznie różnią się kolorem ...
W pierwszym poście było napisane od dawna, jakie nacje, mapa... myślcie ludzie trochę.
Polska ma Łódź, Pabjanice ( oryginalna pisownia :mrgreen: ), Ozorków i Zduńską Wolę... Nie przyłożyli się panowie do mapy.
-
Mam problem jak ściągnąć tego moda, bo jak wchodzę na piratebye i ściągam to nic się nie dzieje.
-
Masz wgrany jakiś program do torrentów?
-
-
To pobierz program utorrent albo bittorrent. Zainstaluj go na kompie, wtedy będziesz mógł pobierać.
-
jak ze stabilnością u was? u mnie na 3 tury 2 razy zawiesił się tak że tylko reset pomógł, dość intensywnie przeglądałem drzewka technologiczne ( podobnie miałem w bellum crucis) i podczas tej czynności nagła zawiecha :(
-
Niektóre akceleratory podbierania plików mają możliwość ściągania torrentów. :)
U mnie stabilnie.
-
Mod może być naprawdę super, jeszcze troszkę pracy nad dopracowaniem go i jest bomba. Przede wszystkim trzeba to przetłumaczyć na angielski i już będzie można w niego grać.
Nie spodziewałem się, że uda mnie się go zobaczyć szybciej niż Renesans TW, a tu jednak, los lubi być niestety przewrotny.
-
@ Samick
Lisowczycy nie służyli w tej wojnie jako polska jednostka, lecz jako POLSCY NAJEMNICY, a to różnica, Polski udział w tej wojnie to raczej walki ze Szwedami i Ruskimi(który byli w sojuszu ze Szwecją) a także sojusz z Cesarstwem .
-
Prośba. Proszę o zrobienie screenów terenów RON ( w tym Prus, Inflant ) oraz Śląska ( mnie wychodzi czarny ekran... ). Chce napisać trochę o naszy miastach i możliwości ich zamiany na inne. Ze screenami bedzie mi łatwiej określić na jakie okoliczne i ważne w tamtym okresie miasto można zamienić taką Łódź czy Pabianice.
Mile widziana też pomoc w określeniu wojewodów poszczególnych prowincji.
PS: Dobra, mam już te screeny, ale pomoc nadal mile widziana.
-
Rzeczywiście te nazwiska co Niemcy wrzucili do moda to nic mi nie mówią :lol:
Wypisałem nazwiska najważniejszych, dokładnie sobie je jeszcze sprawdź:
Jan Gostomski - wojewoda inowrocławski, kaliski, brzesko-kujawski
Wacław Leszczyński (więcej tych Leszczyńskich można wpisać-poszukaj) - Wacław był m.in. woj. kaliskim od 1620 podkanclerzym koronnym a potem kanclerzem wlk. koronnym.
Wojewodami mazowieckimi w tym czasie byli Tomasz Gostomski potem Andrzej Górski
W pomorskim stanowisko wojewody piastowali i mieli silną pozycję - Wejherowie, Denhoffowie (też w woj sieradzkim), Działyńscy, też możesz wrzucić ich do woj. malborskiego.
stanowisko woj. poznańskich piastowali b. znani Lukasz, Krzysztof Opalińscy też Przyjemscy
No a w Krakowie to już najbardziej znani - (po kolei od 1618) Mikołaj Zebrzydowski (2 lata) Jan Magnus Tęczyński od 1620. Od 1638 S. Lubomirski potem W. D. Zasławski. Należy też wspomnieć o Firlejach, chociaż wtedy nie pełnili funkcji woj. ale byli w tym okresie rodem magnackim b. silnym sprawowali inne urzędy centralne - marszałków, kasztelanów itp.
Z tego co pamiętam Żółkiewski tam jest, ale przydałby się też S. Koniecpolski i Jerzy Ossoliński.
Można też dać jakichś rotmistrzów koronnych - pułkowników (w medieval - generałowie) np Stanisław Potocki, jakiś Sieniawski, Działyński (wielu z członków tych rodów pełniło funkcję rotmistrzów, chorążych koronnych, można dać Aleksandra Lisowskiego, Stanisława Czaplińskiego, Walentego Rogowskiego (wszyscy 3-ej dowódcy lisowczyków)
-
Cytat:
Zamieszczone przez inquisitor
@ Samick
Lisowczycy nie służyli w tej wojnie jako polska jednostka, lecz jako POLSCY NAJEMNICY, a to różnica, Polski udział w tej wojnie to raczej walki ze Szwedami i Ruskimi(który byli w sojuszu ze Szwecją) a także sojusz z Cesarstwem .
Ale ja nie napisałem, że nie walczyli jako oddziały zaciężne, chociaż nie napisałem te iż w takiej formie walczyli. Skoro muszę uściślić, to trzeba powiedzieć, że bez oficjalnej zgody Zygmunta na szukanie chętnych do walki w Rzeszy, Habsburgowie straciliby możliwość szerokiego najmowania najemników w Koronie.
Taka mała rzecz, prawda? A jednak mogła subtelnie wpłynąć na bieg wydarzeń (inna sprawa, że pozbycie się lisowczyków było na rękę Wazie :)).
Cała moja wypowiedź miała pokazać, że Zachód jakoś nie może zrozumieć, że ten konflikt był zakrojony na szerszą skalę niż się wydaje.
-
Wiele sobie obiecywałem po tym modzie, ale teraz jestem nieco zawiedziony. Nie grałem w niego za wiele z powodu braku czasu, jak i długości tur ( mój leciwy komp słabo sobie daje radę ). Ale mam parę spostrzeżeń. Po pierwsze mapa jest jakaś nieczytelna i brzydka, ciężko znaleźć na niej własne miasta. Jak zauważyli przedmówcy, wybór niektórych miast w Rzeczpospolitej jest mocno kontrowersyjny. Brakuje postaci historycznych w RON. Bitwy zaliczam na plus, fajne efekty dymu na polu walki, dźwięki wystrzałów muszkietów i artylerii bardzo mi się podobają. Szkoda że we własnej bitwie jest tak mało jednostek do wyboru. To tak ma być, czy to po prostu niedoróbka ?
Ogólnie mod ma potencjał, ale jak na mój gust jest jeszcze niedopracowany. Czekam aż coś zrobią z bitwami gracza, jak będą już dostępne wszystkie jednostki to z chęcią wrócę do tego moda.
-
witam mam problem z tym modem zainstalowałem wszystko ale jak próbuje włączyć to wyskakuje, ze nie może znaleźć pliku kingsdom.exe podobnie jak u innych. Czytałem w poprzednich postach, że problemem jest avast, tylko, że ja nie mam avasta...
-
Panowie mam pytanie, czy u was tura też trwa tak dlugo tj. u mnie ponad 2 minuty... Troche mnie to irytuje :P Dodam ze kompa mam mocnego ;)
Co do Ciebie red dragon to ja nie jestem w stanie Ci pomoc.
-
Witaj
Tak u Nas też tury trwają długooo ;/
-
Ja tylko czekam na to zangielszczenie i moge pykac, bo po niemiecku to slabo, mam takie pytanie wie ktos na jakim stadium sa prace w celu tlumaczenia moda na angielski?
-
Podobno działają nad tłumaczeniem, ale kiedy zobaczymy wyniki?
Dodałem informacje o dwóch ostatnich patchach do tego moda, zmieniające wersje gry do 1.0.012 i następnie do 1.0.030. Lista zmian, linki etc. w pierwszym poście tego tematu!
Powodzenia!
-
Quickfix z 17 stycznia 2011:
http://www.twcenter.net/forums/attachme ... 1326791506
Co naprawia?
[spoiler:111gyoaf]There has been a repeated bug in the Protestant Union end of round processing of characters. Extract the attached file into the mods\1648\data folder - save game compatible.[/spoiler:111gyoaf]
Co zmienia?
[spoiler:111gyoaf]Gigantus wrote:
Great to here that we are finally managing to reduce the messy trait crash issues. Just in case I got it mixed up, underneath the latest version of the trait file.
The following triggers have been disabled:
* agents23
* agents24
* governing6
* harsh_lifestyle1
* sitting_around_town_with_orthodoxchurch
* selfperpetuating26
Extract into mods\1648\data[/spoiler:111gyoaf]
Wszystko dodane do pierwszego posta.
-
Patche poprawiły prędkość przemijania tur AI lub znormalizowały (wszystkie jednostki dostępne) własne bitwy?
-
Po wstępnej grze na tym patchu odpowiem:
1. Czas oczekiwania na turę skrócił się, moim zdaniem dłużej się czeka niz w samym Medievalu 2 podstawce, ale krócej nawet bardziej niż w Empire Total War.(Takie małe porównanie moim zdaniem)
-Fakt faktem, że w porównaniu do pierwszych wersji tego moda bardzo krótko się czeka na turę :)
2. Tak wszystkie jednostki są dostępne w trybie bitwy, az za wszystkie (spostrzeglem, że Szwecja ma w arsenale husarie i pewnie nie tylko ona, gdyz gralem tylko jedna bitwe)
Ps. Pamietajcie, zeby zapisywac czesto gre, bo moga sie zdarzyc rozne bugi, ja mialem tak, ze przy koncu tury zbugowal mi sie odzial z jakims emisariuszem protestanckim ktory chcial przejsc przez most na turze wroga, a byl tam moj odzial w efekcie czego jak to bywa w medku: Moj oddzial chcial sie przesunac idacemu emisariuszowi, gdy emisariusz przeszedl, musial sie przesuwac mojemu odzialowi, a nie bylo miejsca w efekcie czego powstal efekt petli nie do zatrzymania (nic nie moglem zrobic). Dopiero po wcisnieciu kilkakrotnie wszystkich przyciskow i kilka razy alt+ctrl+delete jakos sie odbugowalo (cud chyba :))
-
Niestety nadal u mnie tury chodzą bardzo wolno. Poza tym w RON najczęściej występującym sztandarem jest sztandar litewski.
-
Hmm. Moze sprawdz czy dobrze zainstalowales patcha i czy masz wczesniejsze wszystkie patche czyli 03, 05, 012, no i 030. Powinno ci pisac w menu glownym gry na dole jaka wersje posiadasz. Co do sztandaru, no faktycznie litewski tylko nosza, ale w polsko-litewskich wojskach (nie najemnicy) nad poszczegolnym oddzialem pokazany jest nasz herb (w takiej trojkatnej fladze, na mapie glowne kampanii jest taki sam nad kazda armia i miastem, w ktorym sa wojska), nad kawaleria jest polsko-litewska flaga. Jako jedyny oddzial, ktory nie ma litewskiego sztandaru to husaria. No coz nie wiem czemu to tak jest.
-
hm, powinny być sztandary z orłem i pogonią podzielonym w tarczy na 4 części i po dwa orły i dwie pogonie.
-
A w środku, na tarczy snopki Wazów. Zresztą przy każdym królu elekcyjnym trochę inaczej to wyglądało.
-
Mam problem. Ściągnałem sobie moda z TBP. Na torrencie są dwie płyty - cd1 i cd2. Raz zainstalowałem cd1 (tylko) i działało.Jednak, gdy włączyłem bitwę, pojawił się błąd i później ani razu nie mogłem uruchomić gry. Odinstalowałem, znów zainstalowałem ale tym razem uruchomiłem obie cd. Ten sam błąd podczas włączania bitwy.Co ciekawe - podczas instalacji do folderu mods tworzy się w folderze mods folder mods. Mam wszystkie patche i quickfixa. Avast nic nie robi.Pomóżcie!
-
Cytat:
Zamieszczone przez TemudżynI
Mam problem. Ściągnałem sobie moda z TBP. Na torrencie są dwie płyty - cd1 i cd2. Raz zainstalowałem cd1 (tylko) i działało.Jednak, gdy włączyłem bitwę, pojawił się błąd i później ani razu nie mogłem uruchomić gry. Odinstalowałem, znów zainstalowałem ale tym razem uruchomiłem obie cd. Ten sam błąd podczas włączania bitwy.Co ciekawe - podczas instalacji do folderu mods tworzy się w folderze mods folder mods. Mam wszystkie patche i quickfixa. Avast nic nie robi.Pomóżcie!
Czyli źle się zainstalowało, musisz dobrać ścieżkę instalacji tak, żeby nie utworzył się floder mods, czyli musisz nie wpisać ostatniego folderu który ostatnio wpisałeś. Najpewniej masz to wgrać do sega/medieval2 , a nie sega/medieval2/mods . Oponcjonalnie spróbuj po prostu nadzwyczajnej w świecie skopiować moda i wkleić do właściwego folderu.
-
dzięki. wszystko ładnie, pięknie, bitwy mi działają, nawet filmik przed kampanią oglądnąłem i na avaście gram :D . teraz czekam na zangielszczenie. Dajcie znać jak będzie